Nikakav dokaz, samo da se pominju kod pomjesnih crkvi. To je jako vazna stvar u Pravoslavlju. Objasnio sam sta znaci pominjanje na svetoj Liturgiji.dr_Evil wrote: ↑10/02/2020 13:21Super, ali sve zaletite da upitate kad je CPC postala autokefalna i ko ju je priznao. Bez sporenja SPC-a sa moje strane, zasto onda trazite tolike dokaze da je CPC bila autokefalna a za SPC ne treba nista.Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 12:55
Nijedna od starih crkava nema tomos, pošto se on u crkvenoj praksi pojavio u 19. vijeku.
A pisao sam kako se bez dokumenta moze zaključiti da je neka crkva postala autokefalna.
Od petnaest pomjesnih crkvi, SPC se u diptihu nalazi na sestom mjestu. Ispred su po casti i starini Vaseljenska, Antiohijska, Aleksandrijska, Jerusalimska.
Po vama bi SPC trebala biti negde poslije jedanaestog mjesta...
Eto svi mitomani, ali ko slaga ostale pomjesne crkve?
Slicno je posla i Trnavska patrijarsija, pa je li iko danas lud da spori kada je BPC dobila autokefalnost?
Gdje god stoji zapis da se spominje CPC kao autokefalna, trazite pecat i/ili kazete da je lazan papir, za SPC ne treba nikakav papir.
Hoce li se svijet srusisti sto je mala crna gora imala svoju crkvu?
CRNA GORA
-
Capljina74
#1801 Re: CRNA GORA
- dr_Evil
#1802 Re: CRNA GORA
Znaci nista ni sto su ih rusi i carigradski patrijasi spominjali u knjigama kao pomjesne i priznavali, nista sto im nikad niko drugi nije birao predstavnike, sto nikome nisu odgovarali, sto ih kralj srpski spominje kao autokefalne.. sve to nista. Alal vera sto bi rekli preko drineCapljina74 wrote: ↑10/02/2020 13:37Nikakav dokaz, samo da se pominju kod pomjesnih crkvi. To je jako vazna stvar u Pravoslavlju. Objasnio sam sta znaci pominjanje na svetoj Liturgiji.dr_Evil wrote: ↑10/02/2020 13:21Super, ali sve zaletite da upitate kad je CPC postala autokefalna i ko ju je priznao. Bez sporenja SPC-a sa moje strane, zasto onda trazite tolike dokaze da je CPC bila autokefalna a za SPC ne treba nista.Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 12:55
Nijedna od starih crkava nema tomos, pošto se on u crkvenoj praksi pojavio u 19. vijeku.
A pisao sam kako se bez dokumenta moze zaključiti da je neka crkva postala autokefalna.
Od petnaest pomjesnih crkvi, SPC se u diptihu nalazi na sestom mjestu. Ispred su po casti i starini Vaseljenska, Antiohijska, Aleksandrijska, Jerusalimska.
Po vama bi SPC trebala biti negde poslije jedanaestog mjesta...
Eto svi mitomani, ali ko slaga ostale pomjesne crkve?
Slicno je posla i Trnavska patrijarsija, pa je li iko danas lud da spori kada je BPC dobila autokefalnost?
Gdje god stoji zapis da se spominje CPC kao autokefalna, trazite pecat i/ili kazete da je lazan papir, za SPC ne treba nikakav papir.
Hoce li se svijet srusisti sto je mala crna gora imala svoju crkvu?
-
Capljina74
#1803 Re: CRNA GORA
Carigradski nikako, jer ih je smatrao pod svojom jurisdikciom, a dobijenom sultanovim beratom.
"Carigradsko - Grčki Patrijarh, sa Sinodom mitropolita, nalazeći se u carskoj prestonici mojoj, dali su molbu, u kojoj su predstavili da usled toga, što je bivša Pećka patrijaršija po visočajšem fermanu ukinuta i prisajedinjena k Carigradskoj patrijaršiji, pa otuda dolazi potreba, da se iznova izdadu berati svima mitropolitima pređe podvlasnim, i sada ukinutoj Patrijaršiji najponiznije umoljavaju izdati, pošto preda određen danak, berat monahu Savi za potvrđenje njegovo nanovo u zvanje mitropolita Crne Gore, koja se sad zove Karadža - tagi, sa njenim okruzima, a koja, kao i ostale, prisojedinjena k Carig.-Grčkoj patrijaršiji. U bilježniku novčane carske blagajnice moje o prihodima od episkopa našlo se, daje na Mitropoliju Karaca-tagi sa okruzima njenim, koja su spadala u granice Pećke patrijaršije, sad fermanom k Carigradsko - Grčkoj, zapisano 800 akče i to na monaha Savu"
"Carigradsko - Grčki Patrijarh, sa Sinodom mitropolita, nalazeći se u carskoj prestonici mojoj, dali su molbu, u kojoj su predstavili da usled toga, što je bivša Pećka patrijaršija po visočajšem fermanu ukinuta i prisajedinjena k Carigradskoj patrijaršiji, pa otuda dolazi potreba, da se iznova izdadu berati svima mitropolitima pređe podvlasnim, i sada ukinutoj Patrijaršiji najponiznije umoljavaju izdati, pošto preda određen danak, berat monahu Savi za potvrđenje njegovo nanovo u zvanje mitropolita Crne Gore, koja se sad zove Karadža - tagi, sa njenim okruzima, a koja, kao i ostale, prisojedinjena k Carig.-Grčkoj patrijaršiji. U bilježniku novčane carske blagajnice moje o prihodima od episkopa našlo se, daje na Mitropoliju Karaca-tagi sa okruzima njenim, koja su spadala u granice Pećke patrijaršije, sad fermanom k Carigradsko - Grčkoj, zapisano 800 akče i to na monaha Savu"
-
Capljina74
#1804 Re: CRNA GORA
Kada su uvedeni kao autokefalna crkva u diptih pomjesnih crkvi?
Prosto je.
Ili si autokefalna ili nisi. Ako jesi onda si u diptihu pravoslavne ekumene.
Kraj. Ne mozes sada upisati pa ispisati.
Trnavska patrijarsija je isto bila ukinuta. To je rad fanariota sa sultanom. Da se ukinu autokefalije da bi jedino fanar bio na turskoj teritoriji.
Prosto je.
Ili si autokefalna ili nisi. Ako jesi onda si u diptihu pravoslavne ekumene.
Kraj. Ne mozes sada upisati pa ispisati.
Trnavska patrijarsija je isto bila ukinuta. To je rad fanariota sa sultanom. Da se ukinu autokefalije da bi jedino fanar bio na turskoj teritoriji.
Last edited by Capljina74 on 10/02/2020 14:04, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#1805 Re: CRNA GORA
“Pomjesne crkve sa svojom samostalnom upravom ili samoupravne crkve (autokefalne) su: 1. Carigradska, 2. Aleksandrijska, 3. Antiohijska, 4. Jeruzalimska, 5. Ciparska, 6. Ruska, 7. Karlovačka, 8. Sinajska, 9. Crnogorska i 10. Crkva u Kraljevini Grčkoj". (navod prema G. A. Rali i M. Potli, "Sintagma", str. 529, knjiga br. V. s Katalogom autokefalnih crkava, Atena, 1855.g., napomena da je knjiga tiskana po blagoslovu Carigradskog patrijarha).Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 13:57 Carigradski nikako, jer ih je smatrao pod svojom jurisdikciom, a dobijenom sultanovim beratom.
Znaci ova je sta je vec 50x napisana na ovom forumu je lazna?
-
Capljina74
#1806 Re: CRNA GORA
Glupost.
Da pojednostavim... Da ne ulazim u crkvene stvari.
To je vrijeme Njegosa.. Da li shvatas kolika je glupost tvrditi da je Njegos bio na celu necega takvog?
Njega se i montenegrini odricu.
To je vrijeme Njegosa.. Da li shvatas kolika je glupost tvrditi da je Njegos bio na celu necega takvog?
- dr_Evil
#1807 Re: CRNA GORA
Sto jel to sto kazes da je Njegos bio velikosrbin ili ?Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 14:09 Glupost.
-
Capljina74
#1808 Re: CRNA GORA
Nije, bio je marsovac.
Ne zezaj me.
Ne zezaj me.
- dr_Evil
#1809 Re: CRNA GORA
Cika Predrag ce za mene, 57:16, da se ne mucim.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_cont ... =emb_title[/youtube]
Bez obzira sta ja mislio o Njegosu!
-
Capljina74
#1810 Re: CRNA GORA
Stipu me. Daj da citiram Deretica, bez obzira sta mislim o njemu.dr_Evil wrote: ↑10/02/2020 14:39Cika Predrag ce za mene, 57:16, da se ne mucim.
Smatram te ozbiljnim sagovornikom, toliko da bi uvijek sa tobom sjeo i popio kafu.
Ono sto si postavio, bzv.
- RunnerX
- dr_Evil
#1812 Re: CRNA GORA
Znaci kad prosjecan Bosnjak kaze da je Ivo Andric kriv za genocid onda prosjecan Srbin kaze da je to samo literatura i da tako je treba citati. Kada kazemo da je Njegos pisao dijelom o srpstvu samo literatura, onda ne moze to je historijska cinjenica to je ono sta on misli i osjeca.Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 14:43Stipu me. Daj da citiram Deretica, bez obzira sta mislim o njemu.dr_Evil wrote: ↑10/02/2020 14:39Cika Predrag ce za mene, 57:16, da se ne mucim.
Smatram te ozbiljnim sagovornikom, toliko da bi uvijek sa tobom sjeo i popio kafu.
Ono sto si postavio, bzv.
Ma iskreno nije me briga toliko za CG, volio bih nekad si priustiti kucu tamo, ali tu prica pocinje i zavrsava. Iritira me sve ovo jer sam se naslusao svih ovih argumenata samo zamijeni CG za BiH i Bosnjake, potpuno isti patern.
Crnogorci su izmisljena nacija, sve su to srbi, - Cuo milion puta za bosnjake
CPC nije postojala to je bio SPC - Cuo milion puta za crkvu bosansku
Crna GOra je samo dio Srbije bila - Cuo milion puta za bosnu, ali sto nije bila dio carstva dusanovog nema veze, kaze bio je potcinjeni susjed.
Mozemo mi ovako do sudnjeg dana
- RunnerX
#1813 Re: CRNA GORA
Da ponovimo gradivo.
Ovo nema veze sa crkvama, ovo nema veze sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti, ovo nema veze sa otimanjem svetinja.
Ovo je još jedan udar na državu Crnu Goru i pokušaj rušenja aktuelne vlasti. Zakon o vjeroispovijesti je samo odličan paravan za sve neprijatelje Crne Gore, tj. jednog neprijatelja, drugog nemaju. Crkva je ovoga puta dala krila opoziciji i kriju se jedni iza drugih, a cilj im je isti, dolazak na vlast Srpske opozicije. One iste opozicije koja,
1. Negira državu Crnu Goru i referendum o nezavisnosti naziva nelegitimnim
2. Koja prekida sjednice Skupštine, baca petarde i suzavac u istu, fizički napada poslanike i ruši inventar
3. Putuje avionom vlade druge države na instrukcije u istu
4. Koja je pokušala državni udar 2016. godine uz pomoć stranog faktora
Njihov najveći saveznik je Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski, koji,
1. Crnogorce naziva komunističkim nakotom i kopiladima
2. Koji veoma često ponavlja da je Crnogorska nacija izmišljena u Titovoj i Đilasovoj laboratoriji
3. Koji se redovno viđa sa predstavnicima opozicije, iako litije po njemu nemaju politički kontekst
4. Koji je blagosiljao i nagrađivao crkvenim ordenjem ratne zločine iz posljednjeg rata
Ljudi u Crnoj Gori uglavnom shvataju o čemu je ovdje riječ, pa su zato na litijama ostali samo oni najzatucaniji, koji po cijelu noć ponavljaju 'gotov je', 'Srbija', 'padaš na narednim izborima' uz mahanje zastavom Srbije, a niko od njih uglavnom nema pojma šta piše u novom Zakonu, zbog kojeg je navodno došao na litiju.
Ovo je posljednji pokušaj velikorsrpske ideologije da destabiliše nezavisnu i suvrenu NATO članicu, Crnu Goru i narednu članicu Evropske Unije. Zemlju koja je okrenula leđa zatucanom proruskom i prosrpskom bloku, sa željom da se priključi modernom i naprednom zapadnom svijetu.
Ovo nema veze sa crkvama, ovo nema veze sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti, ovo nema veze sa otimanjem svetinja.
Ovo je još jedan udar na državu Crnu Goru i pokušaj rušenja aktuelne vlasti. Zakon o vjeroispovijesti je samo odličan paravan za sve neprijatelje Crne Gore, tj. jednog neprijatelja, drugog nemaju. Crkva je ovoga puta dala krila opoziciji i kriju se jedni iza drugih, a cilj im je isti, dolazak na vlast Srpske opozicije. One iste opozicije koja,
2. Koja prekida sjednice Skupštine, baca petarde i suzavac u istu, fizički napada poslanike i ruši inventar
Njihov najveći saveznik je Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski, koji,
2. Koji veoma često ponavlja da je Crnogorska nacija izmišljena u Titovoj i Đilasovoj laboratoriji
3. Koji se redovno viđa sa predstavnicima opozicije, iako litije po njemu nemaju politički kontekst
4. Koji je blagosiljao i nagrađivao crkvenim ordenjem ratne zločine iz posljednjeg rata
Ljudi u Crnoj Gori uglavnom shvataju o čemu je ovdje riječ, pa su zato na litijama ostali samo oni najzatucaniji, koji po cijelu noć ponavljaju 'gotov je', 'Srbija', 'padaš na narednim izborima' uz mahanje zastavom Srbije, a niko od njih uglavnom nema pojma šta piše u novom Zakonu, zbog kojeg je navodno došao na litiju.
Ovo je posljednji pokušaj velikorsrpske ideologije da destabiliše nezavisnu i suvrenu NATO članicu, Crnu Goru i narednu članicu Evropske Unije. Zemlju koja je okrenula leđa zatucanom proruskom i prosrpskom bloku, sa željom da se priključi modernom i naprednom zapadnom svijetu.
-
Capljina74
#1814 Re: CRNA GORA
Ma da uzmem DZevada za neki validan izvor odvalili bi se od zajebancije.
Ipak pricas sa malo ozbiljnijim sagovornik om.
-
Capljina74
#1815 Re: CRNA GORA
Mantras, mantras...RunnerX wrote: ↑10/02/2020 15:13 Da ponovimo gradivo.
- dr_Evil
#1816 Re: CRNA GORA
Ne radi se tu o ozbiljnosti, svi smo mi sebe uvjerili u nesto i na tome izgradili svoje ja. To ti je kao svadja ateiste i vjernika, i jedan i drugi iznose isti dokaz ali tumace drugacije.Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 15:14 Ma da uzmem DZevada za neki validan izvor odvalili bi se od zajebancije.
Interesantno je samo gledati kako se objasnjenja istog mjenjaju ali stav ne.
- Maraschino
#1817 Re: CRNA GORA
Nije mi jasno, zasto se u pregovorima ne ukljucuje sinod SPC ili patrijarh nego samo sve odlucuje Amfilohije?
Nije SPC samo Amfilohije.
-
Capljina74
#1818 Re: CRNA GORA
Zato sto se imovina vodi na Mitropoliju, a ne na Beograd.
Tu su sukobi trenutno, ali patrijarh i sinod su cvrsto da je to stvar mitropolije.
Tu su sukobi trenutno, ali patrijarh i sinod su cvrsto da je to stvar mitropolije.
- RunnerX
#1819 Re: CRNA GORA
Učestvuju oni, ali ne javno. Isto kao što recimo Srbija nije učestvovala u agresiji na BiH.Maraschino wrote: ↑10/02/2020 15:41 Nije mi jasno, zasto se u pregovorima ne ukljucuje sinod SPC ili patrijarh nego samo sve odlucuje Amfilohije?
-
Capljina74
#1820 Re: CRNA GORA
Mantras...RunnerX wrote: ↑10/02/2020 15:46Učestvuju oni, ali ne javno. Isto kao što recimo Srbija nije učestvovala u agresiji na BiH.Maraschino wrote: ↑10/02/2020 15:41 Nije mi jasno, zasto se u pregovorima ne ukljucuje sinod SPC ili patrijarh nego samo sve odlucuje Amfilohije?
-
Capljina74
#1821 Re: CRNA GORA
Ustrojstvo Pravoslavne crkve je takvo da se episkopi ne smiju mjesati u rad niti ulaziti na teritoriju druge eparhije bez znanja nadležnog episkopa, a zamisli kada bi se neko mjesao u rad mitropolita! Jednostavno je tako.
- dr_Evil
#1822 Re: CRNA GORA
A mi trebamo biti naivni kao francuska sobarica i povjerovati da svaki potez nije dogovoren sa Beogradom. Nesto kao sto nije bio Karadzica i Milosevica ili kajpetana Dragana.Capljina74 wrote: ↑10/02/2020 15:51 Ustrojstvo Pravoslavne crkve je takvo da se episkopi ne smiju mjesati u rad niti ulaziti na teritoriju druge eparhije bez znanja nadležnog episkopa, a zamisli kada bi se neko mjesao u rad mitropolita... Jednostavno je tako.
Cijenim komentare, ali nemoj da glumimo naivnost gdje ne pripada i da kazemo da je ovo unutarcrkvena stvar.
- RunnerX
#1823 Re: CRNA GORA
Pa to je ono u čemu su najbolji, sami protiv svih, svi ih mrze, i niko ne zna zašto. Naravno da znaju zašto i naravno da ogromna većina zna da su oni glavni uzrok što ni dan danas čitav region nema mira, jučer BiH, Kosovo, danas crna Gora, sutra ponovo BiH, i tako ukrug, neko žarište moraju imati, a dovoljno im je veoma malo da ga stvore.
Samo ih je Hrvatska uspjela eliminisati i od njih stvoriti građane drugog reda, i kao takvi su najmirniji.
-
Capljina74
#1824 Re: CRNA GORA
Nisi dobro procitao. Napisao sam bez znanja. Naveo sam kao opstu stvar ne vezano za situaciju. Da znas koliko su episkopi posvadjani i koliko struja ima drugačije bi sagledavao stvar.
Druga stvar je sto je stav da u ovome mitropolija ide sama.
Druga stvar je sto je stav da u ovome mitropolija ide sama.
-
Capljina74
#1825 Re: CRNA GORA
Opet mantras. To nemas cinjenica pa ides na patetiku?RunnerX wrote: ↑10/02/2020 16:02Pa to je ono u čemu su najbolji, sami protiv svih, svi ih mrze, i niko ne zna zašto. Naravno da znaju zašto i naravno da ogromna većina zna da su oni glavni uzrok što ni dan danas čitav region nema mira, jučer BiH, Kosovo, danas crna Gora, sutra ponovo BiH, i tako ukrug, neko žarište moraju imati, a dovoljno im je veoma malo da ga stvore.
Samo ih je Hrvatska uspjela eliminisati i od njih stvoriti građane drugog reda, i kao takvi su najmirniji.