Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#9826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

mehkoca wrote: 10/02/2020 10:17 Klime su Mitsubishi, modeli: FH35, FH25 i dvije su SF25 (oko 6000 KM plaćene, mogu ti tačno naći ako želiš)
Kuća, prizemlje + sprat, dimenzije 9x8,5 m, fasada stiropor 10cm, PVC stolarija, blok 20 cm Ekoterm IGM
Jedna klima (FH 35) je u DB (oko 31-32 m2), jedna je u hodniku u prizemlju (grije kupatilo i hodnik/e), dvije su u spavaćim na spratu...
Dosadašnja potrošnja za sezonu iznosi: 230 KM.
Najbolji primjer kada se uzme optimalan broj uredjaja i koji se optimalno rasporede.
I naravno prije svega kvalitetnih uredjaja.

U tom slucju nivo buke je mali, strujanje toplog vazduha se ne osjeti, a sve je usput dobro zagrijano.

U konacnici se najbolje osjeti na potrosnji, tako da ce on svoju investicuju u najgorem slucaju za 5 sezona odplatiti.
romim

#9827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Dzemss
Pratim je dosta duze od tebe, ali nisam bio clan foruma.
mehkoca

#9828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

piplica wrote: 10/02/2020 10:23 I ti si "lud", umjesto da kupis sve za 2000KM ti dajes 6000KM, i te za 2000KM bi "odradile" posao.
Jesam, kao i ti :D

Evo jedna fotka, zbog ''dokaza'' :) najjača klima (FH35) u zadnjih... preko godinu dana :-)
Image

P.S. Nije još optimalno, treba još jedna u treću spavaću za malu raju :) do početka sljedeće sezone!
romim

#9829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mehkoca
Vidis to me zanima. Kad kazes 9x8.5 prizemlje i sprat, onda ja kontam da ti grijes oko 130m2 korisnog prostora, al to ustvari i nije tako.
Sad kazes imas jos jednu sobu koju ne grijes.
Grijes u prizemlju dnevni 31m2 i hodnik i kupatilo.
Jeli hodnik i kupatilo imaju 35m2?
Ako dobro pretpostavljam na spratu imas 3 sobe koje zauzimaju oko 65m2?
Pitam te iz razloga sto se ja pronalazim tu i uporedjujem pa mi se nesto ne slaze.
Kod mene je kuca 8x10 prizemlje i dva sprata, al se jedan ne grije.
U prizemlju imam db 25m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 5m2, stubiste 5.5m2, plus garaza 12.5m2 (kod tebe db 31m2 i hodnik i kupatilo :?)
Na spratu imam dnevni, trpezarija, kuhinja 37m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 5m2, stubiste 5.5m2.
(sprat koji ne koristim ima 3 sobe i kupatilo, hodnik, stubiste).
Sad jeli realno moguce pravilno pokriti sve ove prostorije sa 4 klime?
Jeli ti grijes kompletnu povrsinu ili imas prostorije koje ne grijes?
Iskreno sve je moguce, al meni teze za povjerovati da u prosjeku kucu 130m2 zagrijavas sa 520w po satu sa 4 klime.
Ovo uzimam prosjek ugrubo tih 230km na zadnja 4 mjeseca.
Nemam zivaca da sad ganjam racunicu koliko za tvoju kucu izadju toplotni gubitci po m2.
Al eto cini mi se da ima pametnijih ovde sto imaju za sve nesto reci, pa bih volio da daju svoju analizu i proracun.
piplica

#9830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 10/02/2020 11:36 Iskreno sve je moguce, al meni teze za povjerovati da u prosjeku kucu 130m2 zagrijavas sa 520w po satu sa 4 klime.
U prosjeku 3x540W, je bi to ovim klimama bio neki srednji COP.

Klima ti se u svakom slucaju isplati i u ne izoliranom prostoru, jer uvijek imas 1:3 ulozeno dobijeno, druga stvar sto komfor nije kao u izolovanom prostoru.

svedjani griju i po 100m2 sa jednim uredjajem, ali to su opet dobro izolovani objekti.
romim

#9831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 10/02/2020 11:48
romim wrote: 10/02/2020 11:36 Iskreno sve je moguce, al meni teze za povjerovati da u prosjeku kucu 130m2 zagrijavas sa 520w po satu sa 4 klime.
U prosjeku 3x540W, je bi to ovim klimama bio neki srednji COP.

Klima ti se u svakom slucaju isplati i u ne izoliranom prostoru, jer uvijek imas 1:3 ulozeno dobijeno, druga stvar sto komfor nije kao u izolovanom prostoru.

svedjani griju i po 100m2 sa jednim uredjajem, ali to su opet dobro izolovani objekti.
Razumijem za COP, al opet 130m2 sa 1.5kw :?
Ne mogu da poredim svoj i njegov primjer jer nemam trenutno izolaciju, al mi je blok bolji od njegovog, termo blok 25cm.
Grijem se trenutno na pelet, korisnog prostora 120m2, kamin je 25kw a na najmanjoj snazi 6.5kw.
Imam termo glave na radijatorima pa su u razlicitim prostorijama razlicite temperature.
Dnevni boravak se stvarno grije nije ono da gledam i stedim da bude 21c, dok su ostale prostorije niza temperatura. Na recimo 0c pec kad ugrije prostor radi stalno na najnizoj snazi 6.5kw.
E sad izolacija ima ogromnu ulogu, mada i izolacija kod mehkoce mi djeluje kao prosjecna a ne niskoenergetska.
mehkoca

#9832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

@romim, vidi druže, ja ti ne vršim nikakve proračune, samo mjerim ono što potrošim :D
I prenosim svoja iskustva. E sad, da li neko vjeruje ili ne...
Neko je ovdje već rekao, mi grijemo-dogrijavamo samo naše gubitke :thumbup:
Carnival_Row

#9833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Carnival_Row »

romim wrote: 10/02/2020 11:36 @mehkoca
Vidis to me zanima. Kad kazes 9x8.5 prizemlje i sprat, onda ja kontam da ti grijes oko 130m2 korisnog prostora, al to ustvari i nije tako.
Sad kazes imas jos jednu sobu koju ne grijes.
Grijes u prizemlju dnevni 31m2 i hodnik i kupatilo.
Jeli hodnik i kupatilo imaju 35m2?
Ako dobro pretpostavljam na spratu imas 3 sobe koje zauzimaju oko 65m2?
Pitam te iz razloga sto se ja pronalazim tu i uporedjujem pa mi se nesto ne slaze.
Kod mene je kuca 8x10 prizemlje i dva sprata, al se jedan ne grije.
U prizemlju imam db 25m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 5m2, stubiste 5.5m2, plus garaza 12.5m2 (kod tebe db 31m2 i hodnik i kupatilo :?)
Na spratu imam dnevni, trpezarija, kuhinja 37m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 5m2, stubiste 5.5m2.
(sprat koji ne koristim ima 3 sobe i kupatilo, hodnik, stubiste).
Sad jeli realno moguce pravilno pokriti sve ove prostorije sa 4 klime?
Jeli ti grijes kompletnu povrsinu ili imas prostorije koje ne grijes?
Iskreno sve je moguce, al meni teze za povjerovati da u prosjeku kucu 130m2 zagrijavas sa 520w po satu sa 4 klime.
Ovo uzimam prosjek ugrubo tih 230km na zadnja 4 mjeseca.
Nemam zivaca da sad ganjam racunicu koliko za tvoju kucu izadju toplotni gubitci po m2.
Al eto cini mi se da ima pametnijih ovde sto imaju za sve nesto reci, pa bih volio da daju svoju analizu i proracun.
taj mehkoća uopšte nema klime!
romim

#9834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mehkoca wrote: 10/02/2020 12:09 @romim, vidi druže, ja ti ne vršim nikakve proračune, samo mjerim ono što potrošim :D
Znam druze, al grijes kucu 130m2 sa 1500w.
Ispade da su ti gubitci 11.5w po m2, a koliko mi se cini dobro izolovana kuca ima gubitke 50w po m2.
Nisi mi odgovorio za prostorije?
Malo se razumijem u proracune, nisam neki strucnjak, al opet mi se tu nesto drasticno ne slaze.
Sto se mene tice i da grijes sa 5km blago tebi, al ja vrsim proracun jer imam slicnu situaciju tvojoj.
I sad kazem vidi grijanje dzaba i iskesiram 6000km kad ono tamo druga prica, ti zaboravio da kazes da od 130m2 ustvari grijes 80m2, drzis temperaturu na 21c i hodas u dzemperu itd.
piplica

#9835 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Sta znaci termo blok?
Nema u njemu nista sto ima veze sa "termo" pojmom, druga stvar ako nema nikavu izolaciju svaki spoj blokova je toplotni most.

Njegovih 10cm nije lose, u odnosu na tvojih nista, to je problem kod potrosnje, pitanje je kakva ti je izolacija na stropu zadnjeg sprat, kroz njega ide 40% energije.

Ja sam rekao da im je COP 3, prosjek, mada kada je iznad nule to je dosta bolje, jer ona ima deklarisan COP na +7, 5,01.

Evo konkretno, kazes imas bolji ntermo block, tvoj zid ima U vrijednost od 0,44 W/m²K, njegov da nema izolaciju bi imao 0,54, ali njegov sa izolacijom ima vrijdnost od 0,16, ako to podijelis sa 0,44 ispadne da ti imas u grubo 2,75 puta vece gubitke od njega.
2,75*1,5=4,1 Kw

COP je veci tako da dodjes na tih svojih 6,5Kw.

Racunica je gruba
piplica

#9836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Carnival_Row wrote: 10/02/2020 12:14 taj mehkoća uopšte nema klime!
Nemas ni ti mozga, pa nam ne smeta!
romim

#9837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mehkoca wrote: 10/02/2020 12:09 @romim, vidi druže, ja ti ne vršim nikakve proračune, samo mjerim ono što potrošim :D
Na osnovu tvoje potrosnje mene bas zanima da neko ko se malo bolje razumije, ako je voljan, izracuna tvoje toplotne gubitke po m2.
Ja sam to ugrubo u glavi sracunao pa mozda grijesim.
Al evo dobro izolovana kuca gubici su 50w/m2.
130m2 x 50w = 6500w
Neka je Cop 4
6500w : 4 = 1625w
1625w x 24h x 30 dana = 1170kw
1170kw x 0.13km (srednja cijena) = 152km
piplica

#9838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Jeste tako, da je svaki dan hladno, tvoja pec ne moze manje od tih 6.5kw modulirati i to jeste problem kod te vrste grijanje.
Druga stvar, da bi ti sistem optimalno radio, trebao bi imati spremnik za toplu vodu, on se odredjue na osnovu gubitaka, kod tebe su veliki znaci npr. 1000l, da bi tvoja pec bila donekle kako treba iskoristiva.

Jeste gubitci su na -15 projektovane temp, kada je u plusu to je zanemarivo, sto i njegove klime rade.

Da je situacija bila kao prije 2-3god da je januar u konstantnom minusu, tada bi njegov racun bio i 60% veci.

Grijao sam ja 80m2 lose izolovanog prostora, sa 2 uredjaja pa je max potrosnja bila, ako se dobro sjecam 130KM.
romim

#9839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@piplica
Termo blok ima vise pregrada i uklapa se jedan u drugi sa strane bez upotrebe maltera.
Kod mene je 5cm deblji od njegovog.
Al opet slazem se da je razlika ogromna sa i bez izolacije.
Kad sam ganjao proracun peci za grijanje dosta sam citao vezano za proracun toplotnih gubitaka.
Koliko imam informaciju za tu njegovu izolaciju bi trebali biti gubici oko 50w po m2.
Iznad prvog sprata je ploca 12cm pa stiropor 3cm i estrih 5cm.
U krvi nam je svima nekako da prikazemo da manje trosi itd iako od toga nemamo konkretno nista.
Ja ne kazem da nije moguce, al malo mi ima neslaganja u njegovom opisu, da mozda ne grije toliko kvadrata kao sto kaze 8.5x9 na dvije etaze.
Evo recimo januar je vecinom bio sa temperaturom - 10 gdje se moze uklopiti ova moja racunica 50w po m2 i racun ok 150km. Po njegovom je 93km. Ako ne grije svih 130m2 to se i moze svesti na neki razuman racun da je to realna potrosnja.
Ja sam dao 6000km u investiciju radijatori za dva sprata i kamin 25kw i ruke. Nemam izolaciju pa trosim 3.5 do 4 tone peleta.
Ja komentarisem i trazim realne informacije da vidim isplati li se uloziti opet 6000km u invertere.
Kolika je razlika recimo u potrosnji invertera od 1200km i onog od 2500km.
Da li se isplati dati toliku razliku u cijeni, kroz koji period grijanja ce se ona isplatiti.
Ne gledam sad sitnice jeli ova vanjska malo bucnija ili nije itd.
Imam u planu kupiti inverter za dnevni za prelazne periode grijanja, al ko zna ako ispadne tolika razlika pelet i inverter, onda mozda pokrijem sve inverterima.
Mada kazem sad mi je i potrosnja peleta nerealna jer nemam izolaciju. Kuca se zagrije odlicno, al je problem sto se brzo hladi jer nema izolacije.
mehkoca

#9840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

romim wrote: 10/02/2020 12:21
Znam druze, al grijes kucu 130m2 sa 1500w.
Ispade da su ti gubitci 11.5w po m2, a koliko mi se cini dobro izolovana kuca ima gubitke 50w po m2.
Nisi mi odgovorio za prostorije?
Malo se razumijem u proracune, nisam neki strucnjak, al opet mi se tu nesto drasticno ne slaze.
Sto se mene tice i da grijes sa 5km blago tebi, al ja vrsim proracun jer imam slicnu situaciju tvojoj.
I sad kazem vidi grijanje dzaba i iskesiram 6000km kad ono tamo druga prica, ti zaboravio da kazes da od 130m2 ustvari grijes 80m2, drzis temperaturu na 21c i hodas u dzemperu itd.
Izvini, ovo sam zaboravio da kažem, čak i duge gaće ne skidamo nikako, a 21c je pretoplo :-)
Ali sam rekao da će mi trebati još jedna klima za treću sobu na spratu, da pokrijem sve svoje potrebe u budućnosti. A tebi isto želim da uzmeš nešto što će zadovoljiti sve tvoje potrebe u pogledu grijanja.
Ja sam se grijao na ugalj, koji slovi kao najjeftiniji energent, ali ovo što sad imam je neuporedivo sa bilo kojom vrstom grijanja (a još i hlađenje ljeti :D ), kako po cijeni tako i po komforu!
romim

#9841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 10/02/2020 12:53 Jeste tako, da je svaki dan hladno, tvoja pec ne moze manje od tih 6.5kw modulirati i to jeste problem kod te vrste grijanje.
Druga stvar, da bi ti sistem optimalno radio, trebao bi imati spremnik za toplu vodu, on se odredjue na osnovu gubitaka, kod tebe su veliki znaci npr. 1000l, da bi tvoja pec bila donekle kako treba iskoristiva.

Jeste gubitci su na -15 projektovane temp, kada je u plusu to je zanemarivo, sto i njegove klime rade.

Da je situacija bila kao prije 2-3god da je januar u konstantnom minusu, tada bi njegov racun bio i 60% veci.

Grijao sam ja 80m2 lose izolovanog prostora, sa 2 uredjaja pa je max potrosnja bila, ako se dobro sjecam 130KM.
Januar je bio prilicno u minusu sigurno oko 20 dana pa je tu realno ono moje poredjenje.
Mehkoca je rekao sam da jednu sobu ne grije, a mislim da ima tu jos prostora koji ne grije.
romim

#9842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mehkoca
Nema potrebe da budes sarkastican.
Ja sam te pitao ako ti 3 sobe po 20tak m2 zauzimaju 65m2, dnevni 31m2, jeli hodnik i kupatilo zauzimaju 35m2?
Naveo sam ti svoje dimenzije i prostorije detaljno.
Imamo priblizno istu kvadraturu.
Ti kazes imas na 65m2 dnevni 31m2, kupatilo i hodnik.
Ja na tu lovrsinu imam dnevni 25m2, sobu, hodnik, stubiste, kupatilo i garazu.
mehkoca

#9843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

romim wrote: 10/02/2020 13:07
piplica wrote: 10/02/2020 12:53 Jeste tako, da je svaki dan hladno, tvoja pec ne moze manje od tih 6.5kw modulirati i to jeste problem kod te vrste grijanje.

Januar je bio prilicno u minusu sigurno oko 20 dana pa je tu realno ono moje poredjenje.
Mehkoca je rekao sam da jednu sobu ne grije, a mislim da ima tu jos prostora koji ne grije.
Već sam ja detaljno pisao šta grijem. U prizemlju ima jedna soba ''za goste'' koja se ne grije ''aktivno'' (nije se grijala ni kada sam ložio ugalj), već se povremeno otvore vrata da se izjednači temperatura sa ostatkom. Dakle, u prizemlju se grije DB sa kuhinjom, jedna manja radna soba, hodnik i kupatilo. Kod mene nema ništa skriveno, samo pitaj ako su ti namjere dobre, ali ako si još jedan klon, onda te ljudski molim da me zaobiđeš!
romim

#9844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@piplica
Pec kada zadovolji gubike povecava temperaturu vode u kotlu i kada dodje do određene granice ide u gasenje.
Stvar je kad je temperatura oko 0 i niza gubici su takvi da pec radi stalno na 6.5kw il ponekad i vise.
Trenutno sam u opciji postavljanja mijesnog cetvorokrakog ventila, i elektronike grijanja prema vanjskoj temperaturi.
Elektronika ce na osnovu senzora vanjske temperature i zadate unutrasnje temperature proracunavati potrebnu temperaturu vode prema radijatorima.
Sistem bi trebao raditi bolje, a i potrosnja bi trebala biti manja.
piplica

#9845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

To je bacanje para bez spremnika vode, ali to je tvoja stvar.
romim

#9846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mehkoca
Druze ja te fino pitao i ti mi par postova prije odgovorio da grijes dnevni, kupatilo, hodnik i dvije sobe.
Jeli bio problem da tad odgovoris da imas u prizemlju jos dvije sobe, nego ja ovde racunam i zajebavam se pola dana?
To je ono o cemu ja pricam stalno.
Sta ti imas od toga sto si rekao ja potroaio 93km ja potrosio 230km grijem 9x8.5?
I sad ono vaoooo jebo te, a ja potrosih peleta.
I sad ja to procitam i odem iskesiram 6000km postavim klime i umjesto 93km dodje mi racun 150km.
I umjesto 230km potrosim 500km.
I onda ti srucim sve na kamaru jer si me zajebao.
Zato sto si rekao meni stigao racun 93km 4 klime grijem cijelu kucu 9x8.5
A nisi htio da kazes grijem dnevni 31m2 sa fh35 24h na temperaturu 23c.
Grijem sa fh25 hodnik i kupatilo.
Imam jos radnu sobu i sobu za goste koje ponekad grijem.
Pa grijem na spratu dvije sobe a jednu ne grijem, kupicu jos jednu klimu.
Ja ne znam sta je poenta da ja tu izvodim proracune i naucnu disertaciju, da bi ti nakon par sati rekao pa imam u prizemlju jos dvije sobe, nija samo dnevni, hodnik i kupatilo.
Jeli tebi cilj da imas najmanju potrosnju na forumu i da zajebes mene i druge?
Sad si me stvarno iznervirao.
Znaci ti mene narezili i kao zaobidji me, a ja te fino ko covjeka pitam, pa pripitujem, pa proracunavam, pa pitam se gdje jos kvadrata, a ti cutis.
I posto sam ja uporan, ti na kraju kazes rekao sam grijem dogrijavam itd. Vrati se na post pa vidi jesi li rekao.
I opet na kraju je zagonetka koliko stvarnu povrsinu aktivno grijes.
To je ono o cemu ja pricam na temi da se baca suplja ko ima jacu klimu i ko manje trosi.
Kad se pocne malo dublje detaljisati ispade da to nije bas tako.
Ispade tih 9x8.5 = 76.5m2 x 2 = 153m2 na kraju izadje 100m2
NecuVise

#9847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Mehkoca koliko si plaćao klime?
romim

#9848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mehkoca
Evo ti druze tvog odgovora:

Kuća, prizemlje + sprat, dimenzije 9x8,5 m, fasada stiropor 10cm, PVC stolarija, blok 20 cm Ekoterm IGM
Jedna klima (FH 35) je u DB (oko 31-32 m2), jedna je u hodniku u prizemlju (grije kupatilo i hodnik/e), dvije su u spavaćim na spratu...

Ispade grijes 153m2
Kasnije se ispostavilo da imas djeciju sobu koju ne grijes i planiras da ugradis klimu, i da imas radnu sobu i sobu za goste koje ne grijes.

Mozes se ti ljutiti koliko hoces al ja pisem kako jeste.
I jeli realan tvoj post koji si boldovao da se dobro vidi, rekord 93km 4 klime.
Gdje ti je stubiste u toj kuci?
I sad ispade da bi sve to grijao kako treba nije to 4 klime 6000km, nego ti trebaju jos dvije klime, pa je to i 10 000.

Budi realan i prema sebi i prema drugima.
Kazes hoces da mi pomognes?
Pa ako hoces da mi pomognes, pomozi mi, nemoj me zavaljivati da ulozim pare i onda vidim da to nije bas tako rekord 93km
romim

#9849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

NecuVise wrote: 10/02/2020 13:56 Mehkoca koliko si plaćao klime?
I tu mi se racunica ne slaze.
Fh35 = 2500km
Fh25 = 2000km
Sf25 x2 1250km x 2 = 2500km

Po meni 7000km bez ugradnje, umjesto 6000, osim ako nije bio bas neki popust vanserijski.
romim

#9850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 10/02/2020 13:33 To je bacanje para bez spremnika vode, ali to je tvoja stvar.
E jbg druze, ne mozes sve bolje znati.
Za klime da ti priznam, al za pelet ne mogu.
Studiram ga vec 4 godine.
Nije los spremnik toplote, mada za pelet nije presudan.
Kod lozenja na drva i ugalj je odlicna stvar.
Post Reply