USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
alijagoro

#826 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

GandalfSivi wrote: 08/02/2020 20:27 Kad sko kod Secular Talk-a, Kyle je jedan od najpametnijih ljudi, barem na lijevoj strani, a i sire, samo mu je prezentacija jako losa... On ti je napisao program za justice democrats, te zahvaljujuci njemu (bukvalno) sada imamo AOC i squad...
Secular talk :thumbup: Sam Seder isto nije los.
jeza u ledja

#827 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Sad kad su se pocele vrtiti drzave i klix glasanje, front runneri su oni koji su skupili najvise boba. Tako da - jeste tacno to sto je napisano.

Sto se tice tog Kyle-a, blago receno se ne slazem sa ono malo sto sam od njega cuo, kao i to da nisam pretjerani ljubitelj AOC i kompanije. Mada, s obzirom kakvi tokmaci sjede u tim foteljama, AOC i ekipa su odlicni.
To sto su ukljuceni u politiku ti dokazuje koliko su im programi politicki motivirani...te da su oni u stvarnosti vise biased nego ijedan medij kojeg otpuzujes za to.
alijagoro

#828 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

https://www.google.com/amp/s/www.rollin ... 253D#ampf= Opasno se Matthews naostrio na Bernija :shock: :D
GandalfSivi

#829 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 09/02/2020 00:12 Sad kad su se pocele vrtiti drzave i klix glasanje, front runneri su oni koji su skupili najvise boba. Tako da - jeste tacno to sto je napisano.
Mrzim kada ti moram istu stvar dva puta ponavljati. Front runneri su oni koji vode u anketama, a koliko se sjecam to je jos uvijek Biden. Mada, ako cemo biti tehnicki do kraja, Pete ima najvise delegata (oko 1-1.5% od ukupnog broja) pa je mozda zato front-runner :-)
GandalfSivi

#830 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

alijagoro wrote: 09/02/2020 04:29 https://www.google.com/amp/s/www.rollin ... 253D#ampf= Opasno se Matthews naostrio na Bernija :shock: :D
Da ti popravim link :)

https://www.rollingstone.com/politics/p ... ns-949802/

A lik odavno ima nesakriven problem. Rekoh ja neki dan, korporativni demokrata (Amy bi im bila odlicna u njihovom ignorantnom svijetu), pa Trump, pa svi ostali, ali nikad progresivci. Lijepo je vidjeti paniku u njihovim ocima, ko ih jebe...
jeza u ledja

#831 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 09/02/2020 13:10
jeza u ledja wrote: 09/02/2020 00:12 Sad kad su se pocele vrtiti drzave i klix glasanje, front runneri su oni koji su skupili najvise boba. Tako da - jeste tacno to sto je napisano.
Mrzim kada ti moram istu stvar dva puta ponavljati. Front runneri su oni koji vode u anketama, a koliko se sjecam to je jos uvijek Biden. Mada, ako cemo biti tehnicki do kraja, Pete ima najvise delegata (oko 1-1.5% od ukupnog broja) pa je mozda zato front-runner :-)
Drago mi je da smo se slozili da je Buttigieg front runner. :)
jeza u ledja

#832 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 09/02/2020 13:27
alijagoro wrote: 09/02/2020 04:29 https://www.google.com/amp/s/www.rollin ... 253D#ampf= Opasno se Matthews naostrio na Bernija :shock: :D
Da ti popravim link :)

https://www.rollingstone.com/politics/p ... ns-949802/

A lik odavno ima nesakriven problem. Rekoh ja neki dan, korporativni demokrata (Amy bi im bila odlicna u njihovom ignorantnom svijetu), pa Trump, pa svi ostali, ali nikad progresivci. Lijepo je vidjeti paniku u njihovim ocima, ko ih jebe...
Chris Matthews je daleko od progresivca. Shvatam da je ubacivanje rijeci “korporativni” popularan epitet medju tom vasom rajom, ali je ovdje deplasiran. Lik je jednostavno konzervativac iz neke druge ere, kod koje i dalje postoje velika averzija prema socijalizmu. Bidenova generacija.

Inace ova izjava je frapantna i odvratna, liku je vrijeme za penziju.
Pogledati reakciju drugih na tom panelu. Ljudi mu se smiju.
tovarish

#833 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by tovarish »

Molba za ove naše Amerikance. Da li bi nam u kratkim crtama mogli opisati, svako iz svoje perspektive, najozbiljnije kandidate i za kojeg ćete glasati i zašto.

Kod opisa svakog kandidata bih volio čuti kakvu politiku zastupa, koji ga slojevi društva podržavaju i ukoliko prođe, koliku će podršku imati glasačkog tijela poraženih kandidata. Naravno, ne bi bilo loše opisati i neki bitne stavke iz privatnog života.
jeza u ledja

#834 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ne mogu sad naci, mislim da sam procitao negdje jednom da je matthews izjavio nesto tipa “do they hate their country?” za ljude koji su isli protestovat protiv napada na irak. :-)

@ tovarish, jebiga sad cijelo vrijeme pisemo o tome :)
kio01

#835 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

tovarish wrote: 09/02/2020 17:19 Molba za ove naše Amerikance. Da li bi nam u kratkim crtama mogli opisati, svako iz svoje perspektive, najozbiljnije kandidate i za kojeg ćete glasati i zašto.

Kod opisa svakog kandidata bih volio čuti kakvu politiku zastupa, koji ga slojevi društva podržavaju i ukoliko prođe, koliku će podršku imati glasačkog tijela poraženih kandidata. Naravno, ne bi bilo loše opisati i neki bitne stavke iz privatnog života.
Ako razumijes engleski mozes lako naci na internetu takve liste
alijagoro

#836 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

tovarish wrote: 09/02/2020 17:19 Molba za ove naše Amerikance. Da li bi nam u kratkim crtama mogli opisati, svako iz svoje perspektive, najozbiljnije kandidate i za kojeg ćete glasati i zašto.

Bernie ili Warren,ovi ostali iz centra me ne zanimaju :mrgreen: .Bernie mi djeluje kao autentican politicar i iskren,nema podrsku milijardera i korporacija(barem take kaze) samo donacije od obicne raje,najvecu podrsku ima kod mladih.Sanse su mu dobre ako pobjedi sto prije i ako stanu iza njega demokrati.Warren je blaza varijanta Bernija,nije radikalna kao on.
tovarish

#837 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by tovarish »

jeza u ledja wrote: 09/02/2020 20:03

@ tovarish, jebiga sad cijelo vrijeme pisemo o tome :)
Znam, ali vam neke stvari ostanu nedorečene. Nekad pričate o nekim stvarima koje su meni nepoznate, a vi uvijek nešto preskočite objasniti, jer se to vama podrazumijeva, a mi ovdje nismo toliko upoznati o tome.
kio01 wrote: 09/02/2020 21:07
Ako razumijes engleski mozes lako naci na internetu takve liste
Znam engleski poprilično, ali mene interesuje vaše mišljenje, pogotovo ovih što naginju demokratima.
jeza u ledja

#838 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Samo za Gandalfa:

:D
jeza u ledja

#839 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

A cek, da ne zaboravim:

:D
jeza u ledja

#840 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Bajdvej, i ko je na kraju uzeo najvise boba u Iowi? Ko je pobijedio? :D :P Pozurili mediji da objave, stranacke malverzacije....ispostavilo se da je Buttigieg kao pobjednik izgubio dragocjeno medijsko pokrice bez deklarisanja pobjednika. :oops:
jeza u ledja

#841 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

I jos jedan video, samo za raju:

Dze ga nesh volit. :thumbup: :)

Ja znam tacno ovaj mentalitet i ovakve ljude. Proveo sam u tom kraju dosta vremena (VT, upstate NY), i kako bih rekao, usko sam upoznat sa za tim mentalitetom.... :)

Ali ja imam jedan problem a ovim.
Nema veze sa Sandersom, on je kralj, ali ima veze sa drustvom i sa mojim iskustvom, koje je stvorilo malo cinicnijeg covjeka od ovih koji su prije 30 godina razmisljali ovako. Imam problem sto mladja ekipa ne konta da je Sanders izuzetak samo utoliko koliko se probio da dodje na veliku scenu. Daleko od toga da je usamljeni glas u moru bespuca. No pravi se kult licnosti, i to nije dobro.
Put do uzasa je poplocan najboljim namjerama. Nije problem u vodjama, problem je u narodu koji bi te ideje implementirao.

I koliko god je fascinantno to sto Sanders govori isto danas sto i prije sto godina, ono sto zelim reci je da isti ljudi koji su bili kao on tada, danas ne navijaju za njega. (Ne samo generalno, vec moje licno iskustvo), a oni koji danas navijaju za njega ne poznaju dovoljno dobro historiju i drustvo. Ni sam Sanders nije ono sto oni misle da jeste.
Eto to je problem.

Da docaram za raju ta tlane, Sanders je dugo vremena bio gradonacelnik Burlington, Vermonta, najveceg grada u toj maloj drzavi. Ovi snimci su isjecci sa javne televizije, nesto tipa opstinskog javnog kanala.

Al eto, malo romantike, blast from the past i to.
GandalfSivi

#842 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Evo ti brzi summary po pitanju klimatskih promjena. Pitaj sta te drugo konkretno zanima.

Image
jeza u ledja

#843 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ko li je sastavljao tu listu da mi je znat :-)

Tom Steyer godine i godine zivota proveo ganjajuci environmental issues, svaka ocjena tu mu je gora od Sandersa, koji je, naravno, i u ovome najbolji. :lol:
GandalfSivi

#844 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 10/02/2020 15:00 Ko li je sastavljao tu listu da mi je znat :-)

Tom Steyer godine i godine zivota proveo ganjajuci environmental issues, svaka ocjena tu mu je gora od Sandersa, koji je, naravno, i u ovome najbolji. :lol:
Evo ti link:

https://centeractionfund.org/environmen ... Gwd6Wt_x5Y

Nego, sve hocu da napisem da mi je Steyer pored Elizabeth najdrazi kandidat, lik ima zavidnu istoriju borbe za mnoge progresivne vrijednosti, a i kao lik je odlican, samo steta sto ga niko ne uzima zaozbiljno. Mozda ako se ovi moderate uniste medjusobno, da se u njemu pocne traziti spas...
jeza u ledja

#845 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Nasao sam u medjuvremenu par slicnih. Recimo Greenpeace je dao Steyeru bolje ocjene od Warren.

No kad malo prolistas razloge, kao eto na tom linku, kako je ko ocjenjen, skontas koliko je to proizvoljno te zasnovano na ili nedostatku informacija ili na historiji u politici ili na sturim izjavama. Ostalo je zasnovano na konkretnim planovima u programima kandidata, ali i to je sve poprilicno besmisleno kad je covjek svjestan realnosti politickog procesa kad je neko stvarno na vlasti. Najbolje izletit sa listom u kojoj ces markirat sve najradikalnije i rec evo ja sam najprogresivniji.

Mislim, shvatam da je to jedini nacin da se prave ovakve liste, ali realno te stvari imaju malo smisla.

Tom Steyer je samo jos jedan milijarder. Ne znaci da je svaki milijarder los, zao, ali stani brate u red kao i svi ostali. Prvo radi malo u politici, dobij neku izbornu utrku, pa se onda kandiduj.
kio01

#846 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Sto se mene tice nek se kandiduju i on i Bloomberg. U ovakvom sistemu bolje je i to nego p****** k***a drugim bogatasima. Naravno, najbolja opcija su small donations, ali kako ce to uciniti neko ko Steyer. Da je rekao necu trositi svoje pare dajte mi vi, svi bi ga unistili odmah. Ljudi imaju pravo da glasaju za koga hoce, ako hoce za nekoga ko je platio stotine miliona na reklame, slobodno.
omar little

#847 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

o, majko bozja.
jeza u ledja

#848 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Kako mislis da neko namakne dovoljno love od small donations? Ah da, mora bit 100 godina u politici. :oops:

Pitanje je zasto uopste milijarder ima potrebu da se kandiduje. Ako hoce nesto da ucini ima milion drugih nacina, sa lovom.
GandalfSivi

#849 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Steyer nije samo another billionaire. Od pocetka je placao livable wage svojim radnicima, borio se za rasnu jednakost i protiv klimatskih promjena. Mogao je kao ostali samo na pare (ili moc) gledati, ali izgleda da se fakat drzi mimo toga. Cak i sada, kada je u zajebanoj trci, ponasa se kao dijete kada pridje Berniju i Elizabeth, eto samo da se pozdravi.

Dobar lik skroz...
omar little

#850 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

kada je prosao citizens united vs fec, sudija koji je napisao dissenting opinion, zaboravila sam mu ime, je izlistao opasnosti takve odluke i vise-manje se jasno vide posljedice. ovo se nadovezuje na cyprusovu pricu od neki dan, demokracija ne moze dugorocno funkcionirati u nesrazmjernoj podjeli utjecaja i moci koje se kupuju donacijama i lobiranjem. onaj sto je pitao neki dan da mu se crtaju izbori, izguglaj citizens united vs fec pa ces dobiti background info i pojasnjenje zasto se campaign finance i donacije cesto spominju u kontekstu americkih izbora. ne samo primaries.

cinjenica da je hedge fund milijarder, bez dana iskustva u public service, prihvatljiv izbor i to jos pod etiketom "progresivca" je indikacija koliko se zglajzalo.
Post Reply