Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#9726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Prije par mjeseci sam bio jednu heftu u Milanu.
Mitsubishi seminar u njihovom trening centru.
I kao sto to obicno biva,tokom pauze u direktnom razgovoru moze se cuti dosta toga zanimljivog.
Sa jednim od predavaca poceli smo diskusiju o kineskim brendovima.
Kaze po njegovom iskustvu ako kupujes kineza kupi Gree.
Ja licno kad neko zeli jeftiniju opciju naspram japancima, nudim njih i nigdje nije bilo problema sa njima.
Last edited by haso hasic on 09/02/2020 18:56, edited 1 time in total.
Abate Fetel

#9727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

haso hasic wrote: 09/02/2020 10:55
Ja licno kad neko zeli jeftiniju opciju naspram japancima, nudim njih i nigdje nije bilo problema sa njima.
Zato što je Gree ustvari Daikin, već sam o tome i pisao.

Dakle ponavljam još jednom, pišite o klima uređajima koje posjedujete a ne o onim uređajima koje nemate i biće mnoge stvari jasnije.
Ermin ZM

#9728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

haso hasic wrote: 09/02/2020 10:55 Prije par mjeseci sam bio jednu heftu u Milanu.
Mitsubishi seminar u njihovom trening centru.
I kao sto to obicno biva,tokom pauze u direktnom razgovoru moze se cuti dosta toga zanimljivog.
Sa jednim od predavaca samo poceli diskusiju o kineskim brendovima.
To mi kaze i ovaj monter kod mene. Kaze japanci i gree nemaju reklamacija, jako jako rijetko.kaze samo je prij par godina nesto se zahebavao sa mitsubishijem, neki mu je model bio tezak za ugradit. Beko kaze nmz organski smislit
Ermin ZM

#9729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Abate Fetel wrote: 09/02/2020 10:58
haso hasic wrote: 09/02/2020 10:55
Zato što je Gree ustvari Daikin, već sam o tome i pisao.

Dakle ponavljam još jednom, pišite o klima uređajima koje posjedujete a ne o onim uređajima koje nemate i biće mnoge stvari jasnije.
Odakle ti to da je Gree vlasnik Daikina. Ja sam nasao samo da su u kooperaaciji. Bas sam rovio po wikipediji ne spominje se nigdje Gree kao suvlasnik Daikina. Po wikipediji Daikin je imao prosle godine 21 milijardu prometa, Gree 20. Baci link, bas me zanima.
Abate Fetel

#9730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ermin ZM wrote: 09/02/2020 11:51

Odakle ti to da je Gree vlasnik Daikina. Ja sam nasao samo da su u kooperaaciji. Bas sam rovio po wikipediji ne spominje se nigdje Gree kao suvlasnik Daikina. Po wikipediji Daikin je imao prosle godine 21 milijardu prometa, Gree 20. Baci link, bas me zanima.
Gdje sam napisao da je Gree vlasnik Daikin?

Od februara 2009 Gree i Daikin nastupaju zajedno, tj Gree pravi klime za Daikin.

https://www.daikin.com/press/2009/090218/
Abate Fetel

#9731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Da obnovimo znanje :D

Daikin Industries i Gree Electric Appliances udruživanje
Daikin Industries i Gree Electric Appliances su se sporazumno udružili radi zajedničkog ulaganja za proizvodnju kompresora i kućišta za klima uređaje te ulažu 910 milijuna juanda (133,04 milijuna dolara) u dvije zajedničke tvrtke radi širenja suradnje.

Daikin planira i razvija proizvode, Gree proizvodi Daikin, a proizvodi nose oznaku Daikin. Gree uspostavlja posebnu proizvodnu liniju sa specijalno testiranom opremom za Daikin proizvode radi osiguravanja kvalitete proizvoda po Daikinovim standardima.

Gree i Daikin uložili su u omjeru 51% naprema 49% ukupnog u nove pogone.

Zhuhai Gree Dainik Device Co. Ltd zajednička tvrtka osnovana je da bi se standardizirala proizvodnja inverterskih kompresora i štampanih ploča (PCB) po znatno nižoj cijeni. Oba dijela ključne su komponente kućnih klima uređaja. Druga tvrtka, Zhuhai Gree Daikin Precision Mold Co. Ltd. Proizvodi visoko kvalitetna kućišta, sa nižim troškovima, za pravovrmenu isporuku baznim tvornicama.

Zajednički pothvat počet je sa proizvodnjom kompresora u proljeće 2010. S godišnjim kapacitetom od 1 milijuna jedinica. U 2012. Kapacitet proizvodnje biti će povećan na 1,5 milijuna jedinica godišnje. Proizvodnja PCB-a, koja uključuje upravljanje inverter klima uređajima, također će početi s godišnjim kapacitetom od 1,5 milijuna komada uskoro.

Pet područja suradnje:

Zajednički razvoj inverter klima uređaja,
Zajednička proizvodnja ključnih komponenti,
Zajednička proizvodnja kalupa,
Zajednička nabava sirovina i dijelova,
Proizvodnja kućnih inverter klima uređaja za japansko tržište.

Gree je već proizveo i isporučio prvih pola mil. Inverter klima uređaja koje DAIKIN pod svojim imenom prodaje na japanskom tržištu.

I ovo je vijest stara najmanje 10 godina
HardCore

#9732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Znaci platis masno daikin, a dobijes gree xD
NecuVise

#9733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

HardCore wrote: 09/02/2020 12:12 Znaci platis masno daikin, a dobijes gree xD
Jest tako kad bi slušao forumskog stručnjaka iz Mostara. Već je objašnjeno da nije u pravu sa tvrdnjom da je Daikin = Gree i to koristeći link koji je on postavio ali on i dalje gura istu priču. Kažu da je pametnom i išaret dosta...
Abate Fetel

#9734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

NecuVise wrote: 09/02/2020 12:32
Jest tako kad bi slušao forumskog stručnjaka iz Mostara. Već je objašnjeno da nije u pravu sa tvrdnjom da je Daikin = Gree i to koristeći link koji je on postavio ali on i dalje gura istu priču. Kažu da je pametnom i išaret dosta...
Ja napisah Gree=Daikin a ne obratno i ne postavljam ja linkove već zvanična Daikin stranica https://www.daikin.com/press/2009/090218/

To što nisi upoznat sa time ne znači da možeš svoje frustracije upakovane u neznanje širiti okolo, ostavi to za kuće, a pusti stručnjake da pišu onako kako jeste a ne kako tebi ćeif.
Last edited by Abate Fetel on 09/02/2020 12:43, edited 1 time in total.
HardCore

#9735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Abate Fetel wrote: 09/02/2020 12:36
Ja napisah Gree=Daikin a ne obratno i ne postavljam ja linkove već zvanična Daikin stranica https://www.daikin.com/press/2009/090218/

To što nisi upoznat sa time ne znači da možeš svoje frustracije upakovane u neznanje širiti okolo, ostavi to za kuće, a pusti stručnjake da pišu onako kako jeste a ne kako tebi ćeif.
Ljudino, sto si me prijavio, sad sam se bas nasikiro hahhaha
boshniak

#9736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Vivax je dobar, imaju i oni razlicite serije i one skuplje ssrije nisu nista losije od nekih dosta poznatijih brendova, znam ih vise koji se griju na vivax, vidjao sam ih i na vecini kladionica, a njihovi modeli prodaju se i u norveskoj. Imaju dobru servisnu mrezu.
Abate Fetel

#9737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

boshniak wrote: 09/02/2020 13:09 Vivax je dobar, imaju i oni razlicite serije i one skuplje ssrije nisu nista losije od nekih dosta poznatijih brendova, znam ih vise koji se griju na vivax, vidjao sam ih i na vecini kladionica, a njihovi modeli prodaju se i u norveskoj. Imaju dobru servisnu mrezu.
Hrvatska je dobro pokrivena

https://www.vivax.com/hr/zidni-split-sustavi.aspx
dadoka84

#9738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Kod mene je ovaj model ACP-12CH35AUJI
Kupljen na ekupi za 674KM. Za sada zadovoljan, za uslove u kojim radi meni završava posao.

Image
zposao

#9739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Abate Fetel wrote: 09/02/2020 12:36

Ne dezinformiši narod. I VW je vlasnik Porschea pa to ne znači da su isti. iPhone se proizvodi u istoj tvornici gdje i neki drugi smeće mobiteli pa to ne znači da su isti.

Kako ti se da više trunit neke gluposti. Niko ne kaže da je Gree smeće, upravo suprotno. Ali nemozes izjednačavati Gree i Daikin.
rovac13

#9740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

zposao wrote: 09/02/2020 13:49
Ne dezinformiši narod. I VW je vlasnik Porschea pa to ne znači da su isti. iPhone se proizvodi u istoj tvornici gdje i neki drugi smeće mobiteli pa to ne znači da su isti.

Kako ti se da više trunit neke gluposti. Niko ne kaže da je Gree smeće, upravo suprotno. Ali nemozes izjednačavati Gree i Daikin.
Sto te pogadja sta klon pise sa silnih profila.

Daikin je haman najveci brand institucija u ovoj bransi .
Ajd sto proizvodi gas koji svi koriste,i sto se njih puno pita kako sta dalje.

Samo daikin proizvodi swing kompresore.
U svim daikin klimama ces naci swing kompresor pa i najjeftinijim.Zato daikin klime rade tise.

Haman svi ostali proizvodjaci koriste rotary klmpresore.
Tako i gree ima rotary komp i nigdje ni u jednoj jos nisam vidio swing kompresor.

Kod daikina sam vidio slicnosti u npr kuciste vanjske jedinice,kao i plastika unutarnje i to samo na jeftinim modelima.To je njima gree=daikin

Nemoj da uzimas srcu,nema on nikakvog znanja o ovoj oblasti,samo voli puno da laje,pa na galamu konta nesto postic.

Samo opusteno :)
Abate Fetel

#9741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ne dezinformiši narod.
Ne znaš čitat ili?

Šta je tvoj problem?

Argumentima pobi sve što sam napisao!
Abate Fetel

#9742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

rovac13 wrote: 09/02/2020 15:21

Sto te pogadja sta klon pise sa silnih profila.

Daikin je haman najveci brand institucija u ovoj bransi .
Ajd sto proizvodi gas koji svi koriste,i sto se njih puno pita kako sta dalje.

Samo daikin proizvodi swing kompresore.
U svim daikin klimama ces naci swing kompresor pa i najjeftinijim.Zato daikin klime rade tise.

Haman svi ostali proizvodjaci koriste rotary klmpresore.
Tako i gree ima rotary komp i nigdje ni u jednoj jos nisam vidio swing kompresor.

Kod daikina sam vidio slicnosti u npr kuciste vanjske jedinice,kao i plastika unutarnje i to samo na jeftinim modelima.To je njima gree=daikin

Nemoj da uzimas srcu,nema on nikakvog znanja o ovoj oblasti,samo voli puno da laje,pa na galamu konta nesto postic.

Samo opusteno :)
javio se pravi, evo pobi argumentima napisano, nemaš ih, nego truniš neke gluposti o klonovima, samo to i znaš,a što se klima uređaja tiče tu si neznalica.Pitam se i imaš li uopšte klima uređaj?
zposao

#9743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Abate Fetel wrote: 09/02/2020 15:21

Ne dezinformiši narod.
Ne znaš čitat ili?

Šta je tvoj problem?

Argumentima pobi sve što sam napisao!
Kakvi argumenti čovječe Božiji!? Pa ti pišeš gluposti da je Gree=Daikin.
I da je neznam ko vlasnik to opet nema nikakve veze. Već sam ti spomenuo primjer VW korporacije koja je vlasnik i Porschea a i nekih Engleskih brendova (ja mislim jaguara). Pa nemozes uspoređivati pojedine modele.

Evo rovac ti je argumentirano pokazao razliku između kompresora.
Odjavi se molim te da se ne prosipaš više.
Abate Fetel

#9744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ne znate čitat ni ti ni on posebno, veze nemate nijedan o klima uređajima, takođe za više od polovine ovde koji pišu o klimama sumnjam da je uopšte i imaju.

Dakle ja tvrdim da Gree=Daikin a ti dokaži suprotno, fino pošalji email Daikin centrali pa upitaj.

Pretraži internet na ovu temu pa se edukuj.
rovac13

#9745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Evo nek ima nesto i korisno na temi,osim lajanja pustog :)

https://m.youtube.com/watch?v=6SiF7yqFwXQ

Na videu objasnjeno kako funkcioniraju rotary kompresori koje koristi vecina proizvodjaca......a kako funkcionira daikinov swing kompresor.

Ima tog materijala puno na netu.
Abate Fetel

#9746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

rovac13 wrote: 09/02/2020 15:35 Evo nek ima nesto i korisno na temi,osim lajanja pustog :)

Na videu objasnjeno kako funkcioniraju rotary kompresori koje koristi vecina proizvodjaca......a kako funkcionira daikinov swing kompresor.

Kakve veze to ima sa onim što ja tvrdim da je Gree=Daikin jesi ti normalan uopšte nekad se znam upitat?

Pet područja suradnje:

Ermin ZM

#9747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 09/02/2020 15:35 Evo nek ima nesto i korisno na temi,osim lajanja pustog :)

Ja ne tvrdim da su isti al ima modela koji dijele karakteristike/dijelove Npr u jednoj Console jedinici od Gree ima Daikinov kompresor. (GEH12AA-K3DNA1C/O).
Kompresor je oznake 1GDY23AXD i ako se ne varam koristi se i u Daikinovim parapetnim modelima.
Gree Console je 1500km, a Daikinova verzija haman pa duplo skuplja. Cak su i opticki slicne
Abate Fetel

#9748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ermin ZM wrote: 09/02/2020 15:51
Ja ne tvrdim da su isti al ima modela koji dijele karakteristike/dijelove Npr u jednoj Console jedinici od Gree ima Daikinov kompresor. (GEH12AA-K3DNA1C/O).
Kompresor je oznake 1GDY23AXD i ako se ne varam koristi se i u Daikinovim parapetnim modelima.
Gree Console je 1500km, a Daikinova verzija haman pa duplo skuplja. Cak su i opticki slicne
Pet područja suradnje:

mma5788

#9749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

Trebate otvoriti temu samo za invertere..
rovac13

#9750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ermin ZM wrote: 09/02/2020 15:51
Najbolje i jest nista ne tvrdit.
Ovu saradnju smo mi na temi prosli davno prije 5 i vise godina.To je stara vijest.Ima tu necega.

Ali ako pomislis da je parapetna gree od 1500km slicna sa dailinovom od 3000-4000 km onda je to daleko od pravog kolosijeka.

To je verzija kompresora daikin koji proizvodi gree.Vidis da pise rotary komp.Daikin u svojim klimama ima samo svoje swing kompresore.

A u daikin parapetnom modelu je skroz drugi model.
Saradnja se moze traziti u jeftinim modelima daikina ne u skupljim.
Post Reply