TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#11501 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Nadzornik wrote: 05/02/2020 15:19 @Cook

Zasto televizor bez local dimming-a ima kontrast dvostruko veci od televizora sa opcijom local dimming-a.

Recimo Q64R ima dvostruko veci kontrast od Q80R... :?

Q80R sa local dimming-om je dvostruko svjetliji od Q64R ali ima manji kontrast od Q64R... :-)

Kako je ovo moguce...???
To je zato sto Q80R ima "Ultra Viewing Angle" foliju koja povecava ugao gledanja naustrb kontrasta.
radoon

#11502 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by radoon »

Pozdrav, misljenje za TLC 40ES560 za gaming na ps4. Televizor za sobu, tako da je veličina i vise nego dovoljna. Hvala
Abate Fetel

#11503 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Abate Fetel »

radoon wrote: 06/02/2020 17:58 Pozdrav, misljenje za TLC 40ES560 za gaming na ps4. Televizor za sobu, tako da je veličina i vise nego dovoljna. Hvala
jebote ja razmišljam o 70 inča malo mi 65 za PS4 i eventualno 5 :D
radoon

#11504 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by radoon »

Abate Fetel wrote: 06/02/2020 18:01
radoon wrote: 06/02/2020 17:58 Pozdrav, misljenje za TLC 40ES560 za gaming na ps4. Televizor za sobu, tako da je veličina i vise nego dovoljna. Hvala
jebote ja razmišljam o 70 inča malo mi 65 za PS4 i eventualno 5 :D
To ti slabo vidis hahaha. Najdalja tocka gledanja mi je 2.5 metra tako da bi mi to bilo dosta
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#11505 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hrasno38 »

Pozdrav. Imam Samsung UE48H6400 kupljen otprilike prije 4 godine i do danas je radio perfeektno. Danas se iz cista mira pojavi neko svjetlo na dva mjesta skoro po sred ekrana. Evo na slikama ispod mozete vidjeti kako to izgleda..

Image
Image

Zamolio bih pojasnjenje ako je neko upoznat o cemu se radi i moze li se kako ovome dohakat. Da li je ovo flashlighting ?

Unaprijed hvala
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#11506 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Gerro »

Ljudi de pomozite mi s ovim, ne znam gdje drugo pitati.. :-)

Imam VOX-ov TV pa me zanima kako da povecam titlove kad gledam film sa USB-a ? ili da promjenim bar boju. Jer je boja bijela i nista se ne vidi. Yebem mater onom ko je ovo osmislio... cuj bijela boja :-)
zippoo87

#11507 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

Gerro wrote: 08/02/2020 20:55 Ljudi de pomozite mi s ovim, ne znam gdje drugo pitati.. :-)

Imam VOX-ov TV pa me zanima kako da povecam titlove kad gledam film sa USB-a ? ili da promjenim bar boju. Jer je boja bijela i nista se ne vidi. Yebem mater onom ko je ovo osmislio... cuj bijela boja :-)
tesko da ces to moci na tvu uraditi
ima opcija a to je da "zapeces" tj. dekodiras film za integrisanim titlovima u samu sliku...a za to trebas googlati malo i zavisno od tvog racunara,treba nekog vremena da prekodira film

mozda je druga opcija,da probas editovati fajl od titlova sa notepadom ili nekim slicnim programom pa povecati slova u njemu i ponovo snimiti na usb

ova prva opcija bi ti pomogla sigurno ali ima tu posla...moras skinuti program,moras malo na YT gledati kako se to radi i sacekati barem sat vremena da ti dekodira film sa prevodom
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#11508 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Gerro »

hvala druze na odgovoru. Nista onda, puno mi je to posla ne isplati se :mrgreen:

na starom VOX TV-u sam mogao birati velicinu titla i bio je crne boje. Ovaj je bijeli i jos je velicina premala jbg
zippoo87

#11509 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

Gerro wrote: 08/02/2020 21:15 hvala druze na odgovoru. Nista onda, puno mi je to posla ne isplati se :mrgreen:

na starom VOX TV-u sam mogao birati velicinu titla i bio je crne boje. Ovaj je bijeli i jos je velicina premala jbg
pa to zavisi od proizvodjaca i softwarea na njemu
i meni na starom LG tvu ima raznih opcija stimanja titlova ,dok na puno skupljem sonyju nema...titlovi nekakvi sitni,tanka slova i to je to,ne mogu se nista popravljati
zato i nisam na tom sony pogledao 5 filmova sa sticka u 3 godine :D
MeanMachine

#11510 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MeanMachine »

hrasno38 wrote: 08/02/2020 16:42 Pozdrav. Imam Samsung UE48H6400 kupljen otprilike prije 4 godine i do danas je radio perfeektno. Danas se iz cista mira pojavi neko svjetlo na dva mjesta skoro po sred ekrana. Evo na slikama ispod mozete vidjeti kako to izgleda..

Image
Image

Zamolio bih pojasnjenje ako je neko upoznat o cemu se radi i moze li se kako ovome dohakat. Da li je ovo flashlighting ?

Unaprijed hvala
S obzirom da se ovdje radi o direct LED-backlit LCD-u vrlo vjerovatno su ti se pomakli / otpali pojedini reflektori na LED diodama iza panela (u tvom konkretnom slučaju 2 kom). Imaš tutrijale na webu za različite tipove TV-a ako želiš probati popravku u vlastitoj režiji (treba ti samo dobro ljepilo, nije pretjerano komplikovano) ili možeš naravno odnijeti TV na servis (ako je još u garanciji onda svakako ide ova druga opcija).
hrasno38

#11511 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hrasno38 »

MeanMachine wrote: 08/02/2020 23:28
hrasno38 wrote: 08/02/2020 16:42 Pozdrav. Imam Samsung UE48H6400 kupljen otprilike prije 4 godine i do danas je radio perfeektno. Danas se iz cista mira pojavi neko svjetlo na dva mjesta skoro po sred ekrana. Evo na slikama ispod mozete vidjeti kako to izgleda..

Image
Image

Unaprijed hvala
S obzirom da se ovdje radi o direct LED-backlit LCD-u vrlo vjerovatno su ti se pomakli / otpali pojedini reflektori na LED diodama iza panela (u tvom konkretnom slučaju 2 kom). Imaš tutrijale na webu za različite tipove TV-a ako želiš probati popravku u vlastitoj režiji (treba ti samo dobro ljepilo, nije pretjerano komplikovano) ili možeš naravno odnijeti TV na servis (ako je još u garanciji onda svakako ide ova druga opcija).
aha zamolio bih te ako imas slucajno linkove...a ljepilo imam kazu da je medju najjacim sto postoje :) i hvala ti na odgovoru. Nije u garanciji jer sam ga kupio prije 4 godine a garancija je bila dvije
MeanMachine

#11512 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MeanMachine »

hrasno38 wrote: 08/02/2020 23:31

...

Unaprijed hvala
aha zamolio bih te ako imas slucajno linkove...a ljepilo imam kazu da je medju najjacim sto postoje :) i hvala ti na odgovoru. Nije u garanciji jer sam ga kupio prije 4 godine a garancija je bila dvije
Nemam trenutno previše vremena da pretražim, ali probaj na google naći nešto sa pojmovima "TV LED reflectors" ili "LED TV ghost lights", dodaj i svoj model u pretragu pa možda bude i nešto konkretno. Ne mora značiti da ima baš za tvoj model ali sjećam se npr. za Sony / LG da je bilo klipova, sigurno ima i za Samsung.

Na nekim televizorima je malo komplikovanije doći do osvjetljenja panela pa treba biti pažljiv kod otvaranja TV-a, a ako ne bude tutrial baš za tvoj model probaj naći neki približan čisto radi redoslijeda radnji kod rastavljanja / sastavljanja pojedinih komponenti TV-a (da ne bude na kraju viška dijelova :lol: ). Sretno!
semirsar

#11513 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

zippoo87 wrote: 08/02/2020 23:26
Gerro wrote: 08/02/2020 21:15 hvala druze na odgovoru. Nista onda, puno mi je to posla ne isplati se :mrgreen:

pa to zavisi od proizvodjaca i softwarea na njemu
i meni na starom LG tvu ima raznih opcija stimanja titlova ,dok na puno skupljem sonyju nema...titlovi nekakvi sitni,tanka slova i to je to,ne mogu se nista popravljati
zato i nisam na tom sony pogledao 5 filmova sa sticka u 3 godine :D
na svakom sony tv sam imao i imam mogucnost za povecavanje titlova, promjenu boje slova i pozadine.
Siguran sam da i ti na svom sony imas istu mogucnost, samo, imas i taj LG pa ti se nije bas dalo cackati previse po sony tv-u :mrgreen:

'ocu rec' nije problem sony tv, vec otaj lg, da nije njeg' vec bi ti o sony znao i sto ti treba i ne treba :lol:
hrasno38

#11514 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hrasno38 »

MeanMachine wrote: 08/02/2020 23:45

Nemam trenutno previše vremena da pretražim, ali probaj na google naći nešto sa pojmovima "TV LED reflectors" ili "LED TV ghost lights", dodaj i svoj model u pretragu pa možda bude i nešto konkretno. Ne mora značiti da ima baš za tvoj model ali sjećam se npr. za Sony / LG da je bilo klipova, sigurno ima i za Samsung.

Na nekim televizorima je malo komplikovanije doći do osvjetljenja panela pa treba biti pažljiv kod otvaranja TV-a, a ako ne bude tutrial baš za tvoj model probaj naći neki približan čisto radi redoslijeda radnji kod rastavljanja / sastavljanja pojedinih komponenti TV-a (da ne bude na kraju viška dijelova :lol: ). Sretno!
Hvala druze u svakom slucaju vec sam nesto nasao ali mislim da je pametnije ga dati u servis....ali vidjet cu
MeanMachine

#11515 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MeanMachine »

hrasno38 wrote: 08/02/2020 23:56
MeanMachine wrote: 08/02/2020 23:45

Hvala druze u svakom slucaju vec sam nesto nasao ali mislim da je pametnije ga dati u servis....ali vidjet cu
Nema šta, ako ti nije mrsko malo sam čačkati oko toga mislim da se može riješiti, ali s druge strane je dobar serviser pouzdanija opcija i ne bi trebao biti pretjerano skup za ovu vrstu intervencije.
mirsek

#11516 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mirsek »

Gerro wrote: 08/02/2020 20:55 Ljudi de pomozite mi s ovim, ne znam gdje drugo pitati.. :-)

Slican sam problem imao, bijela i prevelika slova. Kupi android box i gledaj filmove sa njim, to je jedino rjesenje.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#11517 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Gerro »

mirsek wrote: 09/02/2020 00:26

Slican sam problem imao, bijela i prevelika slova. Kupi android box i gledaj filmove sa njim, to je jedino rjesenje.
Ma imam android box ali mi je peglanje ga stalno mijenjati sa ovim boxom telemachovim sto imam.
Imam tu instaliran KoDI ali nisam tako navikao gledati.

Godinama gledam ovako filmove, morat cu preci na drugi nacin izgleda.

Doduse tu je i Plex verzija.
problemnatravunu

#11518 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by problemnatravunu »

Image
Image

Unaprijed hvala
Tebi želim sreću da to povoljno riješiš,
a ovo je dokaz da zaista treba kupovati TV-e i ne samo njih sa OBAVEZNO onih mogućih 5 god garancije ;-)
mayab

#11519 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mayab »

Definitivno, samo sa 5 godina ful garancije
hrasno38

#11520 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hrasno38 »

mayab wrote: 09/02/2020 09:11 Definitivno, samo sa 5 godina ful garancije
Pa nisu bas ceste te petogodisnje garancije...bar kod nas. Tu i tamo za TV se pojave ali rijetko. Sad je ne daje niko u Sarajevu a ni u BiH koliko sam uspio da vidim
Last edited by hrasno38 on 09/02/2020 11:59, edited 1 time in total.
HardCore

#11521 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Ja svoj 48H6400 kupio 15.01.2015, ev ga dan danas radi bez problema... 2g garancije, imam u planu do nove godine zamjenit ga 65com, ovaj mi sad mal :D

Na akciji placen 1380KM, a vrtio se oko 1600-1800KM
Affinity

#11522 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Affinity »

Šta je ovo zamrla tema :mrgreen:
semirsar

#11523 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

skupljaju se pare :mrgreen:
avaks

#11524 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Čekaj da neko Filipsa spomene pa ćeš da vidiš haosa :lol:
Ili su na hlađenju dotični koji promovišu tog giganta sa servisa širom svijeta :evil:
Basancheros

#11525 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Basancheros »

avaks wrote: 13/02/2020 10:53 Čekaj da neko Filipsa spomene pa ćeš da vidiš haosa :lol:
Ili su na hlađenju dotični koji promovišu tog giganta sa servisa širom svijeta :evil:
Philips odavno već nije A brend, to je B brend klasični kinez koji je malo kvalitetniji od recimo Tesle, a opet Tesla bolja od svih AWT, VOX.....
Ako ćemo šta kupiti imamo samo dva brenda koji i dalje vrijede to su Sony i Panasonic (Mercedes i BMW)
Ostalo su sve u najboljem slučaju Citroen, Fiat, Lancia, Hundai...
Post Reply