Koja nostalgija od teme

procitah sve stranice od-do
Da dam i svoj 'sud';
Najdrazi/najcijenjeniji: Roberto Baggio - ne volim koristiti rijec "idol" ali mi je sigurno bio najveci uzor. Djecacki san mi je bio postati igrac poput njega. Redoslijed ostatka spiska nema nikakve veze sa vecim/manjim simpatijama (niti ima bilo kakve logike) vec je pisan kako mi je ko padao na pamet (neki su mi manje/vise dragi, neki i ne toliko ali ih postujem kao igrace a neki oboje!): Ravanelli, Vialli, Del Piero, Zola, Moller, Matheaus, Balbo, Fonseca, Herrlich, K.H. Riedle, Reuter, Klose, Poborsky, Berger, Smicer, Kuka, Peruzzi, Forlan, Recoba, Cantona, Klinsmann, Scholl, Kahn, T. Henry, Bergkamp, Salas, Zamorano, R.Carlos, Raul, Helguera, Baresi, Lombardo, Stoichkov, Ronaldo (Nazario), Torricelli, Ferrarara, Mendieta, Diego Tristan, Djalminha, Aldair, Claudio Lopez, Serginho, Marcio Amoroso, Suker, Romario, Bebeto, Mijatovic, Bierhoff, Xavi, Albertini, Pagliuca, Campos, Di Natale, Maicon, M. Jardel, Okocha, Finidi, Shearer, Vieri, Caminero, Kiko, J.M. Bakero, J. Guerrero, Kodro, G. Hagi, F. Couto, J. Pinto, Kohler, Stam, Basturk, Zidane, Vieira, Dessaily, Higuita, Kaka, Iniesta, Larsson, Weah, Basler, Frings, Pepe Signori, P. Maldini, J. Zanetti, Totti, M. Hadji, Kluivert, Drogba, Lampard, Joe Cole, Massaro, Sukur, Casillas, Seedorf, Asprilla, Redondo, Batistuta, Boksic, Rui Costa, Ali Daei, Lizarazou, Walderrama, Ronaldinho, Thuram, Djorkaeff, Rai, Rapajic, Overmars, Kanu, Gerrard, Hasselbank, Yorke, Cole, M. Owen (do momenta kad je potpisao za Man.Utd) ali sam ga morao svrstati jer mi je bas bio drag igrac.
Nisam lud za njima ali zbog ogromnog traga kojeg su ostavili u fudbalu, Messi i Cristiano zasluzuju da se nadju ovdje.
100% se nisam sjetio bas svih igraca koji su me dojmili svojom igrom ili karakterom, ili necim petim, desetim... predugo aktivno pratim ovaj sport, mnoge igrace sam ispratio od samog pocetka pa do kraja njihovih igrackih karijera, tako da je i ovaj spisak tokiki kokiki je. Sta je tu je.
Nikoga nisam mrzio, niti sada mrzim ali su me nervirali (ili jos uvijek nerviraju): Neymar, Ibrahimovic, Figo, Pepe, Ramos, Van Bommel, Van Persie, Fabregas, Nasri, Aguero, Jeremies, Abelardo, I.Campo, Manuel Pablo, mada su vecina navedenih kvalitetni fudbaleri bez sumnje. Da sam 10+ godina mladji, vjerovatno bi mnogi iz gornjeg "doma" bili svrstani ovdje ali sam valjda s godinama postao tolerantniji.
Jah, nikako nisam volio onu generaciju Man.Utd. koja je u finalu dobila Bayerna (koji mi danas nije skoro nimalo drazi od njih). Ali je ta ista generacija, ruku na srce (uz Arsenal ranih 2000ih i Barcu od prije 10-12 god.) igrala najljepsi fudbal na svijetu!
Prvi Evropski klub koji je pridobio moje simpatije je onaj Baggiov Juventus, pa kasnije i ona generacija sa Ravanellijem, Viallijem, Del Pierom, Di Liviom, Conteom, Deschampsom, Pessotom, Vierchowodom, Sousom, Kohlerom, Peruzziem, Torricelliem, Ferrarom, Padovanom, Lombardom... koja je osvojila EPL 96. godine. Dobili Ajaxa (koji je tada bio svemirski brod) na penale. Dobro se sjecam, Baho vristi "place Vialli, place Ravanelli..." a ja skacem ko lud po kuci.
Jako sam gotivio i onu vec pomenutu generaciju Arsenala iz perioda 2001-04 koja se zestoko tada fajtala sa SAF-ovim Man.Utd. Gotivio sam i Rijkardovu Barcu sa Ronaldinhom, Guilyem, Marquezom, Xaviem, Puyolom, Decom, Van Bronckhorstom... Treba spomenuti i onaj Kloppov Dortmund koji je svojevremeno masakrirao Bayerna par sezona.
Danas moje najvece simpatije ima Kloppov Liverpool. Jedini klub za kojeg navijam je Sarajevo a u Evropi za kvalitetan fudbal! Jedini izuzetak je SAF-ov Man.Utd. Strasno su me nervirali. Ne znam zasto, tesko je to objasniti