Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Loki2k9

#301 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

dječak sa šibicama wrote: 07/02/2020 16:16 Inace je cudno sto kod Bosnjaka ima jako malo bosnjackih imena (Matej, Stjepan, Tvrtko, Hrvoje, Ladislav i tako dalje) a turskih i arapskih pa jedno 99% plus ova nova izmisljena imena
Kako je Matej bošnjačko ime?
hAZNADAR

#302 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

dječak sa šibicama wrote: 07/02/2020 16:16 Inace je cudno sto kod Bosnjaka ima jako malo bosnjackih imena (Matej, Stjepan, Tvrtko, Hrvoje, Ladislav i tako dalje) a turskih i arapskih pa jedno 99% plus ova nova izmisljena imena
Moze li ijedna tema bez fgr islamofobije? :roll:

Kada vec spominjes bosnjacka imena - red je da i definises bosnjacka imena. Imas li uopce ikakvo objasnjenje za bosnjacko ime osim po ukusu probranih primjera iz historije?

Usput receno Ladislav je bio ugarski/madjarski kralj Ladislaus/Laszlo koji je u nasem prijevodu samo Ladislav. Al kladim se da si ga izabrao kao has bosansko jer ti zvuci vise cool od Huseina.
Last edited by hAZNADAR on 07/02/2020 16:25, edited 1 time in total.
tvojkomsija

#303 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

Ne mora Hrvatima, samo onima koji znaju šta taj simbol predstavlja.. nije uredu šta mu se danas radi :thumbup:
Hrvate sam spomenuo jer su sačuvali imena iz srednjovjekovne Bosne. Ne u velikom broju, svakako, ali ipak jesu.

Kazes da je simbol Bosne, slazem se, ali nije istina da to većina zna. Tamo u Sandžaku se redovno maše ljiljanima (sa polumjesecom :lol: ) skupa sa turskom zastavom, i pjeva "ovo je Turska". Eto priupitaj njih malo o bosanskim kraljevima, sigurno su prepuni informacija :thumbup:
Loki2k9

#304 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:20 Ne mora Hrvatima, samo onima koji znaju šta taj simbol predstavlja.. nije uredu šta mu se danas radi :thumbup:
Hrvate sam spomenuo jer su sačuvali imena iz srednjovjekovne Bosne. Ne u velikom broju, svakako, ali ipak jesu.

Kazes da je simbol Bosne, slazem se, ali nije istina da to većina zna. Tamo u Sandžaku se redovno maše ljiljanima (sa polumjesecom :lol: ) skupa sa turskom zastavom, i pjeva "ovo je Turska". Eto priupitaj njih malo o bosanskim kraljevima, sigurno su prepuni informacija :thumbup:
Ljiljane treba vratiti Hrvatima ili bilo kome ko zna šta taj simbol predstavlja. :skoljka:
Koliko ti znaš o Bošnjacima prije primanja islama?
tvojkomsija

#305 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

Sad još malo spinuj pa ću na kraju ispast ustaša :lol:
Kažem da su Hrvati najviše zadržali imena iz srednjovjekovne Bosne u odnosu na ostale narode. To je činjenica, ne znam šta je problem.
BHCluster

#306 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by BHCluster »

Zato Ladislav/a u Ceskoj i Slovackoj vise nego kod bilo koje etnicke grupe u Bosni i Hercegovini izgleda su Cesi i Slovaci veci Bosnjaci. :lol: Da ne idem dalje.
hAZNADAR

#307 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:20 Ne mora Hrvatima, samo onima koji znaju šta taj simbol predstavlja.. nije uredu šta mu se danas radi :thumbup:

Mozda je stvar u tome da u Bosnjaka primjecujes samo nesto sto je na tvom nivou. Kada spominjes navijacke strasti gdje obicno i nema velike pameti. Ovdje gdje ja zivim su ljudi krscani, ne obavezno vjernici ali itekako ponosni na te kulturolose crte, katedrale, krstenje, Bozic slave i ateisti,..... a u historiji i simbolici slave vikinske kraljeve i earle koji su palili crkve i ubijali krscane gdje su stigli. Sve je to normalno jer je samo dio historije koji se prihvata kakav jeste, isto kao sto se i spostvena familija prihvata sa svim sto ima i sto je imala. Samo zaguljeni mitomani ismijavaju bosnjacki respekt i prema srednjovjekovlju i prema Islamu.

Imena koja su bila u opticaju u srednjovjekovnoj Bosni nisu ni bosnjacka, ni hrvatska ni srpska,... vec samo imena slavennskog i biblijskog korijena. Negdje se sacuvala a negdje ne - sto opet ne znaci da su u necijoj svojini.

ma kome ja pricam,... jel ovdje navratio fgr sa svojim demonima - ode tema u q. Otkud tolika averzija prema islamskoj kulturi pa da se ispolji i ovdje na temi o imenima?
Loki2k9

#308 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:27 Sad još malo spinuj pa ću na kraju ispast ustaša :lol:
Kažem da su Hrvati najviše zadržali imena iz srednjovjekovne Bosne u odnosu na ostale narode. To je činjenica, ne znam šta je problem.
Oni koji se izjašnjavaju Hrvatima su ostali katolici, a muslimani Bošnjaci nisu, niti pripadnici bosanske Crkve. Islam je dominantno počeo utjecati na živote naših predaka i to se odrazilo na imena. Tada je napravljena greška što su se imena slavenskog porijekla masovno izbacila, ali nakon 560 godina povratka nema. Uostalom, Bošnjaci su u prošlom vijeku u dva ili tri navrata doživjeli zlo od naroda kod kojih ima tih slavenskih imena, a koji ih okružuju i ta želja za distinkcijom se još više pojačala.
hAZNADAR

#309 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:27 Sad još malo spinuj pa ću na kraju ispast ustaša :lol:
Koja imena napr. Ja vidim silu imena iz tog perioda i kod ostalih naroda. Tvoje pisanje samo aludira na toboza hrvatska imena u Bosnjana - sto ce reci,....
ljiljane vratiti Hrvatima,... sto ce reci,....
Ismijavanje bosnjaka zbog ljiljana i polumjeseca,.... sto ce reci,..

A ispasces ono sto sam pokazes,... za sada ti dobro ide.
tvojkomsija

#310 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

Nisam ni rekao da su ta imena u srednjivjekovnoj Bosni bila hrvatska ili bosnjacka, to je glupost. Samo sam rekao da ih je jedan narod dosta vise sacuvao od ostalih, i to je to. Ne znam zbog cega takva reakcija.

A ovo za ljiljane i polumjesec, ne ismijavam ni jedno vec mi je krivo sto ljudi koriste simbole koje ne razumiju. Ali eto zovite me kako hocete, mene zanima samo prvi put kad su na grb s ljiljanima dodani polumjeseci, zasto je to uradjeno.
sadie_forever

#311 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Loki2k9 wrote: 07/02/2020 16:37
Oni koji se izjašnjavaju Hrvatima su ostali katolici, a muslimani Bošnjaci nisu, niti pripadnici bosanske Crkve. Islam je dominantno počeo utjecati na živote naših predaka i to se odrazilo na imena. Tada je napravljena greška što su se imena slavenskog porijekla masovno izbacila, ali nakon 560 godina povratka nema. Uostalom, Bošnjaci su u prošlom vijeku u dva ili tri navrata doživjeli zlo od naroda kod kojih ima tih slavenskih imena, a koji ih okružuju i ta želja za distinkcijom se još više pojačala.
Pa imamo i mi nasa slavenska imena tipa bisera ..ne dominiraju ali ne dominira ni kod srba/hrvata ,i kod njih su razne olivere mateji petre
Loki2k9

#312 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 16:48
Pa imamo i mi nasa slavenska imena tipa bisera ..ne dominiraju ali ne dominira ni kod srba/hrvata ,i kod njih su razne olivere mateji petre
To stoji. Čak znam dvije Vesne, mada je rijetko. Jasna, Zlatan i devedesetih se davala.
hAZNADAR

#313 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:46 Nisam ni rekao da su ta imena u srednjivjekovnoj Bosni bila hrvatska ili bosnjacka, to je glupost. Samo sam rekao da ih je jedan narod dosta vise sacuvao od ostalih, i to je to. Ne znam zbog cega takva reakcija.

A ovo za ljiljane i polumjesec, ne ismijavam ni jedno vec mi je krivo sto ljudi koriste simbole koje ne razumiju. Ali eto zovite me kako hocete, mene zanima samo prvi put kad su na grb s ljiljanima dodani polumjeseci, zasto je to uradjeno.
So what. Ako se Sandzaklije poistovjecuju sa Islamom ili Turskom a i Bosnom - to je njihovo pravo. Ako su ta dva simbola bila u sukobu prije nekoliko vjekova - to ne znaci vjeciti sukob. Ljudi danasnjice su rezultat cjelokupnne historije sa svim sto se udomacilo i sto nosi - bez toga nebi bilo kakvi jesu.

A tolerancija je osnova svake normalne diskusije i default svakog normalnog covjeka.

Ako si uspio u par postova natuknuti da je tih imena najvise u Hrvata, i da ljiljane treba vratiti Hrvatima, ismijavao bosnjake muslimane, ... ti si sam vec sebe svrstao negdje. Vec vidjeno.
tvojkomsija

#314 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:53
tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:46 Nisam ni rekao da su ta imena u srednjivjekovnoj Bosni bila hrvatska ili bosnjacka, to je glupost. Samo sam rekao da ih je jedan narod dosta vise sacuvao od ostalih, i to je to. Ne znam zbog cega takva reakcija.

So what. Ako se Sandzaklije poistovjecuju sa Islamom ili Turskom a i Bosnom - to je njihovo pravo. Ako su ta dva simbola bila u sukobu prije nekoliko vjekova - to ne znaci vjeciti sukob. Ljudi danasnjice su rezultat cjelokupnne historije sa svim sto se udomacilo i sto nosi - bez toga nebi bilo kakvi jesu.

A tolerancija je osnova svake normalne diskusije i default svakog normalnog covjeka.

Ako si uspio u par postova natuknuti da je tih imena najvise u Hrvata, i da ljiljane treba vratiti Hrvatima, ismijavao bosnjake muslimane, ... ti si sam vec sebe svrstao negdje. Vec vidjeno.
U Hrvate sam svrstan hajd super, ne ni lose dosao njihov pasos :-D
hAZNADAR

#315 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 16:48

Osim Bisere ima i Zlatan, Zlatko, Jasmin, Jasmina,...
Ali ne vidim Loki u cemu je greska za izbacivanjem slavenskih imena - mislim koja bi bila prednost da su ostala? Islamofobima svakako nisi po volji ako si iz muslimanskog kulturnog kruga - zvao se Kulin ili Husein. Genocid, pogromi, etnicka ciscenja, diskriminacije, agresija opcenito,... nije postedila ljude imena koja nisu arapska.
hAZNADAR

#316 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:55
hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:53

U Hrvate sam svrstan hajd super, ne ni lose dosao njihov pasos :-D
Ne mora covjek biti obavezno etnicki Hrvat ili etnicki Srbin ako fura njihovu mitomaniju. To sto fura ga u to i svrstava po ideoloskom kljucu a ne obaveznno etnickom,.. kao sto imamo domaci fgr koji je nerjetko veci katolik od pape,.. ili veci hajduk od Veljka. Ako spominjes stvari poput ljiljani - hrvatski, imena Bosnjana najcesce u Hrvata,... moras to znati i objasniti jer dezurni kobci poput mene kad uvrebaju - ne popustaju. Zato pazi sta i kako pises. Tema je o imenima,... i ja zelim nesto pametno ovdje da saznam, naucim,...ok?
BHCluster

#317 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by BHCluster »

Samo da ponovim, nije tu do imena i prezimena nego do mentalnog sklopa osobe sa ksenofobnim stajalistima koj zeli da siri pa koristi razne izgovore kako bi to blago receno iracionalno ponasanje prikrili. Rezultate takvog razmisljanja smo zivjeli i zivimo.
mouton noir

#318 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by mouton noir »

Sve ok, postujem. Ako zelis daj arapska i turska imena jer su se ukorijenila u tvoju kulturu tokom stoljetnog prisustva Islama na ovim prostorima. ALI mi nije jasno zasto nije dopusteno biti has musliman, klanjati, postiti, ici na hadz itd. a dati ime koje je pripada onome sto jesi (slaven) i tvom okruzenju i proizilazi iz tvog maternjeg jezika?? Tipa Zoran, Milan, Vesna, Zeljko....
BHCluster

#319 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by BHCluster »

mouton noir wrote: 07/02/2020 17:21 Sve ok, postujem. Ako zelis daj arapska i turska imena jer su se ukorijenila u tvoju kulturu tokom stoljetnog prisustva Islama na ovim prostorima. ALI mi nije jasno zasto nije dopusteno biti has musliman, klanjati, postiti, ici na hadz itd. a dati ime koje je pripada onome sto jesi (slaven) i tvom okruzenju i proizilazi iz tvog maternjeg jezika?? Tipa Zoran, Milan, Vesna, Zeljko....
Pa ako je sve OK i ako postujes cemu pitanje?
mouton noir

#320 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by mouton noir »

BHCluster wrote: 07/02/2020 17:27
mouton noir wrote: 07/02/2020 17:21 Sve ok, postujem. Ako zelis daj arapska i turska imena jer su se ukorijenila u tvoju kulturu tokom stoljetnog prisustva Islama na ovim prostorima. ALI mi nije jasno zasto nije dopusteno biti has musliman, klanjati, postiti, ici na hadz itd. a dati ime koje je pripada onome sto jesi (slaven) i tvom okruzenju i proizilazi iz tvog maternjeg jezika?? Tipa Zoran, Milan, Vesna, Zeljko....
:-) :-)

:run:
Loki2k9

#321 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

mouton noir wrote: 07/02/2020 17:40
BHCluster wrote: 07/02/2020 17:27
:-) :-)

:run:
Niko nije rekao da nije dopušteno ali nije običaj. Tri puta su Bošnjaci u proteklom vijeku bili žrtve komšija. Ta želja da se razlikuju od njih se ogleda i u imenima. Primjer je, i to često kažem, Mostar gdje je bilo muslimana Dragana, Zdravka, Vesna itd. Međutim, poslije posljednjeg rata to je iščezlo.
hAZNADAR

#322 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

Nigdje ne stoji da nije dopusteno. Ali tu praksu ne rade ni oni koji nikada nisu usli u dzamiju, klanjali, postili,... takva je praksa vjekovima i niko nikada nije to stavljao na tapet. Osim u YU gdje je jugoslovenstvo imalo slavenski karakter pa samim tim i klasifikaciju imena na domaca i strana. A YU vise nema i muslimani nemaju potrebu da dokazuju slavennstvo, a ni bosanstvo buduci da tu islamska kultura vise nije protumacena kao strana.

Isto pitanje si mogao postaviti i Srbima bez obzira bili vjernici ili ne - zasto ne daju imena poput Hrvoje, Kresimir, Franjo, Matija, Lucija, Anton, Korina, Juraj, Domagoj,...
Ili Hrvatima bez obzira bili vjernici ili ne zasto ne daju imena poput Nemanja, Vukasin, Ognjen, Jovana, Andjelija, Strahinja, Milivoje, Radojica, Teodora,..
A i jedni i drugi koji koriste ista imena - obicno to ne rade tamo gdje su pomjesani. Primjerice Ivan normalno u Beogradu ali nesto ih nije bilo u Srba u Kninu, ili Milan normalno u Zagrebu ali nesto ih nije bilo u Hrvata u Kninu.

Ili i jedni i drugi zasto ne daju imena poput Avdo, Haris, Amina, Badema, Emina, Vildana, Lamija, Omar, Emir,... koja su ovdje dugo vremena poznata, domaca i lijepa.

Tri vjere u Bosni su se vjekovima odvojile po tom pitanju i svako ima svoju tradiciju koja nije doduse kruta i dopusta mnoga nova imena, ili neka koja imaju i drugi.

Zato ne razumijem zasto su samo muslimani na tapetu i samo kod njih nesto nelogicno.
BHCluster

#323 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by BHCluster »

hAZNADAR wrote: 07/02/2020 18:06
Nigdje ne stoji da nije dopusteno. Ali tu praksu ne rade ni oni koji nikada nisu usli u dzamiju, klanjali, postili,... takva je praksa vjekovima i niko nikada nije to stavljao na tapet. Osim u YU gdje je jugoslovenstvo imalo slavenski karakter pa samim tim i klasifikaciju imena na domaca i strana. A YU vise nema i muslimani nemaju potrebu da dokazuju slavennstvo, a ni bosanstvo buduci da tu islamska kultura vise nije protumacena kao strana.

Isto pitanje si mogao postaviti i Srbima bez obzira bili vjernici ili ne - zasto ne daju imena poput Hrvoje, Kresimir, Franjo, Matija, Lucija, Anton, Korina, Juraj, Domagoj,...
Ili Hrvatima bez obzira bili vjernici ili ne zasto ne daju imena poput Nemanja, Vukasin, Ognjen, Jovana, Andjelija, Strahinja, Milivoje, Radojica, Teodora,..

Ili i jedni i drugi zasto ne daju imena poput Avdo, Haris, Amina, Badema, Emina, Vildana, Lamija, Omar, Emir,... koja su ovdje dugo vremena poznata, domaca i lijepa.

Tri vjere u Bosni su se vjekovima odvojile po tom pitanju i svako ima svoju tradiciju koja nije doduse kruta i dopusta mnoga nova imena, ili neka koja imaju i drugi.

Zato ne razumijem zasto su samo muslimani na tapetu i samo kod njih nesto nelogicno.
Cuj zasto, znas onaj video sto si postavio za Škote, tu negdje...
vjesticanametli

#324 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjesticanametli »

Mog imena ni na mapi :mrgreen:
Point.

#325 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:03 Naravno da je Tvrtko nase ime ali je zastarilo i ne koristi se kod muslimana gdje je neka druga kultura imena. Medjutim i ta kultura nije nista manje danas bosanska nego krscanska, ili opcenito slavenska.
Govorim ako smo sekularni muslimani, gdje nam vjera i nije na prvom mjestu zašto se toliko vežemo sa arapskim imenima? Nekima smetaju imena poput Elvira, Eldar, Melisa. Ako je Alija naša verzija od Ali, lijepo. O tome govorim. Da nešto svoje imamo, prepoznatljivo. Po čemu je Mustafa, Muhamed, Osman više bosansko od Adis, Melisa, Jasmin?
hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:03 I usput - ako vec slavis Tvrtka red je da znas da nismo sa njim dobili nezavisnost vec status kraljevine. Nezavisnost je dosla prije njega.
Nisam uopšte mislio na doba Tvrtka, nego na godinu 1992 kada smo pod zastavom ljiljana dobili nezavisnost.
hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:03 Pa sto se bas Tvrtko poteze a ne neko drugi? Ban Stjepan II je uradio mnogo vise nego ijedan kralj i kljucna osoba u tom dijelu historije.
Tvrtko je ime koje ni jedan etnički narod u BiH još nije posve prisvojio. Kulin također.

hAZNADAR wrote: 07/02/2020 16:03 Po cemu je Ostoja ili Radovan nesto vise bosanko od recimo Huseina? I zar to mozes stvarno ocekivati da se neka muslimanska porodica na taj nacin dokazuje?
Ne znam zašto se neko mora nekome dokazivati. Zbog čega?
Last edited by Point. on 07/02/2020 19:16, edited 1 time in total.
Post Reply