Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
romim
#9551 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stan je znaci potkrovlje?
Moras imati dobru izolaciju na plafonu. Nemas ti sta onda izmisljati toplu vodu. Ako ti je odlicna izolacija, i jedan vanjski zid, ni konvertori ti nece nabiti neki veliki racun, al ce biti dosta veci u poredjenju sa klimom.
Klima idealno rjesenje, konvertori prelazno.
Ne znam koji si sprat, uslovi za skladistenje drva, mislim da ti je to patnja.
Moras imati dobru izolaciju na plafonu. Nemas ti sta onda izmisljati toplu vodu. Ako ti je odlicna izolacija, i jedan vanjski zid, ni konvertori ti nece nabiti neki veliki racun, al ce biti dosta veci u poredjenju sa klimom.
-
mma5788
#9552 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jeste potkrovlje.. Pa i ja gledam na konvektore kao na prelazno rjesenje. Sto se tice skladistenja drva ima prostor ispod stepenica a nazalost svi podrumi su prodani.. Tako da meni ostaje ili da se napolju drva sloze na parking mjesto ili da se kupi mala kolicina drva pa slozi ispod stepenica pa kasnije dokupi a to mi je kao sto kazes patnja a mislim da nije neka razlika u novcima..romim wrote: ↑07/02/2020 13:59 Stan je znaci potkrovlje?
-
romim
#9553 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U odnosu na struju i konvertore mislim da je solidna razlika. Sve ima neke dodatne kalkulacije, kakva ce biti zima, koliko minusa.
Ja sam stan od 36m2 grijao na drva, zavisno od zime, trebalo je od 3 do 5 metara drva.
Ako nisi stalno kuci, 3 metra bi ti bilo dovoljno.
Zavisi gdje zivis to ti je od 200 do 300km.
Konvertor za jedan mjesec moze potrositi oko 150km.
Opet napominjem ovo je racunica ugrubo, jer zavisi od zime i izolacije objekta.
E sad, po dubini dzepa odredi hoces se jednu zimu patiti ili ces vise platiti.
Ja sam stan od 36m2 grijao na drva, zavisno od zime, trebalo je od 3 do 5 metara drva.
-
Dzemss
#9554 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Druze ja sam ti pokusao pomoc, ali ti uporedno pitas jedna te ista pitanja i dajes svoje probleme. Postuj malo temu jer i drugi korisnici traze neke odgovore.mma5788 wrote: ↑07/02/2020 14:02Jeste potkrovlje.. Pa i ja gledam na konvektore kao na prelazno rjesenje. Sto se tice skladistenja drva ima prostor ispod stepenica a nazalost svi podrumi su prodani.. Tako da meni ostaje ili da se napolju drva sloze na parking mjesto ili da se kupi mala kolicina drva pa slozi ispod stepenica pa kasnije dokupi a to mi je kao sto kazes patnja a mislim da nije neka razlika u novcima..romim wrote: ↑07/02/2020 13:59 Stan je znaci potkrovlje?
Uzmi sastavi u postu 10 pitanja pa da dobijes u jednom odgovoru. U zadnje 3-4 stranice dao si 20 pitanja/odgovora.
Hocu konvektore pa koliko trose, hocu inverter pa koliko trose, posto su. Hocu klimu, kako zagrijava, hocu drva. Vecinu tih pitanja bi nasao da si samo surfo internetom ili da si se vratio na ovu temu malo unazad, pa barem odvojio pola sata da procitas.
Vidio bi barem na koji nacin ljudi postavljaju pitanja. Kod tebe na jedno pitanje dobijes 10 pitanja da bi ti mogli koliko toliko odgovorit.
Zatrpajes temu i kvaris je...
-
mma5788
#9555 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam zaposlen,tako da nisam stalno kuci. Kada se smjene saberu i oduzmu mozda sam kuci 20 dana.romim wrote: ↑07/02/2020 14:12 U odnosu na struju i konvertore mislim da je solidna razlika. Sve ima neke dodatne kalkulacije, kakva ce biti zima, koliko minusa.
I ja sam racunao nekih 4-5 metara drva.. Ali isto tako razmisljas da kupovinom klime rijesim i problem ljeti.. Uglavnom do moga grijanja ima jos vremena, ko zna sta se moze izdesavati.. Ali je korisno cuti savjete i misljenja drugih.
-
Dzemss
#9556 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako imas vremena de se onda informisi malo vise pa postavi kvalitetna pitanja. Do tada ako nije problem pusti i ostale da mogu postavit svoja pitanja.mma5788 wrote: ↑07/02/2020 14:16Ja sam zaposlen,tako da nisam stalno kuci. Kada se smjene saberu i oduzmu mozda sam kuci 20 dana.romim wrote: ↑07/02/2020 14:12 U odnosu na struju i konvertore mislim da je solidna razlika. Sve ima neke dodatne kalkulacije, kakva ce biti zima, koliko minusa.
I ja sam racunao nekih 4-5 metara drva.. Ali isto tako razmisljas da kupovinom klime rijesim i problem ljeti.. Uglavnom do moga grijanja ima jos vremena, ko zna sta se moze izdesavati.. Ali je korisno cuti savjete i misljenja drugih.
-
Felix77
#9557 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala druze,ovo sto sam pitao hoću li sta dobiti u vezi lakseg zagrevanja jer pod nema toplotnu izolaciju znaci samo ploca ,lepenka spuzvica laminat, mogao bih je uraditi ispod ploče u podrumu da postavim stiropor ako nema neke fajde ne bih ni radio. Treba mi konkretan odgovor jel neko to vec radio ili neko zna koliki su gubici kad nema toplotne izolacije od podaromim wrote: ↑07/02/2020 12:48Pozdrav.
Posto sam se tek registrovao, da ti odgovorim za pojavu budji. Nemoj da cistis vodom i trljas po zidu, jer ces morati to da krecis posle. Ostace ti tamne mrlje na zidu.
U toj prostoriji trebas pojacati grijanje, kao sto si vec uradio i ubacio konvertor.
Prozracuj prostoriju par puta dnevno, dovoljno ujutru, popodne i uvece po 5min.
Najbolje bi bilo kad bi napravio promaju da se brzo promjeni sav vazduh u prostoriji, a da se ne ohlade zidovi.
Kad ti se vlaga na zidu osusi, kupi MUFFA KILLER sredstvo za skidanje pljesni, glivica.
Poprskaj tim sredstvom i sve ce nestati sa zida. Zavisno koliko se budji pojavilo, mozda budes morao na nekim mjestima ponovo poprskati.
U roku pola sata nestaje sve sa zida kao da nista nije bilo.
Ako budes trljao zid bilo cim, utrljaces budj u boju i ostace ti fleke.
Usput da te upozorim da sredstvo ima jak i neugodan miris, pa je najbolje da ga prskas kad je malo bolje vrijeme, da mozes vise zraciti prostoriju.
Ovo ti pisem iz licnog iskustva jer zivim u kuci bez izolacije i imam problema sa pojavom vlage.
Postoje i druga sredstva na istom principu, al ih nisam isprobao, osim nekog po nazivu Savo, al se nije dobro pokazao jer samo djelimicno uklanja budj.
Ovaj mufa killer mozes uzeti po trznim centrima a cijena mu se krece od 5.90km do 7.90km za pakovanje 250ml
- Maraschino
#9558 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kako ti je uradjena izolacija na zidovima, valjda sa vanjske strane da ne da toploti da izadje vani.Felix77 wrote: ↑07/02/2020 15:48
Hvala druze,ovo sto sam pitao hoću li sta dobiti u vezi lakseg zagrevanja jer pod nema toplotnu izolaciju znaci samo ploca ,lepenka spuzvica laminat, mogao bih je uraditi ispod ploče u podrumu da postavim stiropor ako nema neke fajde ne bih ni radio. Treba mi konkretan odgovor jel neko to vec radio ili neko zna koliki su gubici kad nema toplotne izolacije od poda
Isto tako(vec sam ti ranije pisao) uradi u podrumu izolaciju odozdo. Sto deblja to bolja. Odmah ces uociti razliku u sobi kada uradis termo izolaciju odozdo.
-
romim
#9559 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Felix77
Vidi, za detaljno racunanje gubitaka ti je potreban bas neko strucan. Ja, a mislim i vecina ovde nismo te struke, nego prenosimo neka licna iskustva i znanja.
Svaka izolacija je dobro dosla, al sad koliko ces dobiti postavljanjem iste na plafon podruma, upitno je.
Mislim da bi se jedino osjetila neka veca razlika ako je podrum otvoren.
Ovom pricom skrenu smo skroz sa teme, umjesto grijanja na struju, pricamo o izolaciji.
Vidi, za detaljno racunanje gubitaka ti je potreban bas neko strucan. Ja, a mislim i vecina ovde nismo te struke, nego prenosimo neka licna iskustva i znanja.
Svaka izolacija je dobro dosla, al sad koliko ces dobiti postavljanjem iste na plafon podruma, upitno je.
Ovom pricom skrenu smo skroz sa teme, umjesto grijanja na struju, pricamo o izolaciji.
-
mma5788
#9560 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je možda neko od vas ko se grije na pelet probao da umjesto peleta loži košpe? Kod nas u gradu je bas zaživjelo, pogotovo od šljive i višnje..
- rovac13
#9561 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Al vas lik mandrlja 
- Maraschino
#9562 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ti ovdje dosao da zbunjujes vec zbunjena covjeka?romim wrote: ↑07/02/2020 16:12 @Felix77
to ce mu biti super izolacija. sve se vise na zemlju stavlja stiropor 20-30cm debljine i to sluzi i kao hidro i kao termo izolacija.
- Maraschino
-
mma5788
#9564 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
mma5788
#9565 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Košpa od višnje.. Kupljena i osušena u sušari za žito.. Jako ekonomično a nikakve razlike. Čudi me da stručnjaci ovdje nisu čuli za ovo.
- Abate Fetel
-
romim
#9567 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi procitao pitanje?Maraschino wrote: ↑07/02/2020 16:34ti ovdje dosao da zbunjujes vec zbunjena covjeka?romim wrote: ↑07/02/2020 16:12 @Felix77
to ce mu biti super izolacija. sve se vise na zemlju stavlja stiropor 20-30cm debljine i to sluzi i kao hidro i kao termo izolacija.
Koja hidro izolacija po plafonu podruma?
- rovac13
#9568 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Toliko o kulturi 
Registrovao se da vas zahebava.
Prvo ne zna kako ce konvektor upalit,pita sve zivo kao da ima 6 godina.
Kad odjednom ostale podrugljivo naziva strucnjacima.
U zadnje vrijeme puno novih se registrovalo zbog ove teme.I svi imaju nesto zajednicko.Ne vole rovca nikako.
Zasto nam administracija nebi provjerila ip adrese sa kojih pisu ovi novi likovi.To im valjda nebi bilo tesko.A vjerujem da bi bilo zanimljivo
U zadnje vrijeme puno novih se registrovalo zbog ove teme.I svi imaju nesto zajednicko.Ne vole rovca nikako.
Zasto nam administracija nebi provjerila ip adrese sa kojih pisu ovi novi likovi.To im valjda nebi bilo tesko.A vjerujem da bi bilo zanimljivo
- Maraschino
- Maraschino
#9570 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
haj ziv bio ne naprdjujromim wrote: ↑07/02/2020 16:48Jesi procitao pitanje?Maraschino wrote: ↑07/02/2020 16:34ti ovdje dosao da zbunjujes vec zbunjena covjeka?romim wrote: ↑07/02/2020 16:12 @Felix77
Koja hidro izolacija po plafonu podruma?
-
romim
#9571 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav druze, al i ti si ko vegeta.rovac13 wrote: ↑07/02/2020 16:48 Toliko o kulturi
Zasto nam administracija nebi provjerila ip adrese sa kojih pisu ovi novi likovi.To im valjda nebi bilo tesko.A vjerujem da bi bilo zanimljivo![]()
Koju god temu da otvorim ti si tamo.
Trcis i samo ga vrtis u prazno.
Gledam te neku vece postavljas oglas za klimu 950km, a u opisu ti fino pise da je 1280km.
To su oni sto im je 950km dok ne odlucis da je kupis.
-
romim
#9572 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ubio si me argumentimaMaraschino wrote: ↑07/02/2020 16:50haj ziv bio ne naprdjujromim wrote: ↑07/02/2020 16:48Jesi procitao pitanje?Maraschino wrote: ↑07/02/2020 16:34
ti ovdje dosao da zbunjujes vec zbunjena covjeka?
Koja hidro izolacija po plafonu podruma?![]()
Trcis da se pravis pametan, a ni pitanje ne znas procitati.
-
romim
#9573 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pratim ovu temu duze vremena iako se grijem na pelet, jer je to bilo malo teze izvesti klimama.
Imam u planu ugraditi inverter za hladjenje i grijanje u prelaznom periodu.
Prateci temu, slabo se mogu vidjeti neki konkretni podatci i primjeri.
Sve je nesto, rekla kazala.
Slabo ko hoce napisati, koliki prostor grije, kakva je izolacija, na koju temperaturu grije, da li grije 24h ili odredjeno vrijeme dana.
Koju klimu koristi, koja je minimalna i maksimalna potrosnja itd.
Da postavi neku sliku sa primjerima.
Stalno se javlja par ljudi i vrti pricu u krug.
Imam osjecaj citajuci temu da su na temi samo neki lobiji. Svako hvali svoga konja, a kudi sve ostale iako ih nije jahao.
Nije mi jasno odakle potreba da se napada neko ko koristi neku drugu klimu uopsteno?
Oni koji se javljaju sa primjerima, treba da opisu detaljno kako se griju. A ne opis, grijem ja ma ne trosi nista, a on vise drzi ugasenu klimu nego sto je upaljena i obuce se u kuci kao da je na planini.
Ne znam sta je cilj, pohvaliti se kako grije a ne trosi?
Vidim da se ovde vrti par clanova koji sve znaju i sve redom poklapaju i lobiraju za odredjene uredjaje.
Osim toga, nista se pametno ni konkretno ne moze procitati, cast izuzetcima.
Imam u planu ugraditi inverter za hladjenje i grijanje u prelaznom periodu.
Prateci temu, slabo se mogu vidjeti neki konkretni podatci i primjeri.
Sve je nesto, rekla kazala.
Slabo ko hoce napisati, koliki prostor grije, kakva je izolacija, na koju temperaturu grije, da li grije 24h ili odredjeno vrijeme dana.
Koju klimu koristi, koja je minimalna i maksimalna potrosnja itd.
Da postavi neku sliku sa primjerima.
Stalno se javlja par ljudi i vrti pricu u krug.
Imam osjecaj citajuci temu da su na temi samo neki lobiji. Svako hvali svoga konja, a kudi sve ostale iako ih nije jahao.
Nije mi jasno odakle potreba da se napada neko ko koristi neku drugu klimu uopsteno?
Oni koji se javljaju sa primjerima, treba da opisu detaljno kako se griju. A ne opis, grijem ja ma ne trosi nista, a on vise drzi ugasenu klimu nego sto je upaljena i obuce se u kuci kao da je na planini.
Ne znam sta je cilj, pohvaliti se kako grije a ne trosi?
Vidim da se ovde vrti par clanova koji sve znaju i sve redom poklapaju i lobiraju za odredjene uredjaje.
Osim toga, nista se pametno ni konkretno ne moze procitati, cast izuzetcima.
- Maraschino
#9574 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
trolas,
covjek je pitao moze li postaviti stiropor na tavan u podrumu da zastiti prostoriju iznad, ja rekao DA
haj me zaobidji
-
romim
#9575 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala druze,ovo sto sam pitao hoću li sta dobiti u vezi lakseg zagrevanja jer pod nema toplotnu izolacijuMaraschino wrote: ↑07/02/2020 16:59trolas,
covjek je pitao moze li postaviti stiropor na tavan u podrumu da zastiti prostoriju iznad, ja rekao DA
haj me zaobidji
Nije pitao moze li, nego hoce li nesto postici postavljanjem.
Ja sam mu napisao da tesko da ce nesto dobiti sa tim, a ti se pravis pametan, mene ispravljas i bacas bombe o hidro izolaciji po plafonu.
Trebao si ti mene zaobici? Umjesto sto si potrcao da se napravis pametan.