Drago mi je da si shvatio.
'Aj vozdra
Drago mi je da si shvatio.
sahara1428 wrote: ↑07/02/2020 11:09Šta će reći braća iz SAFF-a![]()
Teheranska veza Dević-Halebić
Iz biografije Halebića
![]()
Koliko je pouzdano ne znam ali ovdje tako piše:HomeSweetHome wrote: ↑07/02/2020 11:58 Nije, ja mislim da njena sestra radi na KCUS, Alma meni se cini Karic ili tako nesto. A mozda sam i pobrkala.
Ovi koji do sada nemaju aferima se, bojim se, nece imati potrebu nista snalaziti, bice tu samo figure koje izvrsavaju.
I za kraj, kao šlag na tortu, Nihada Glamoč, direktorica „Sarajevogasa“, koja nam je zvanično i potvrdila da su sve ove osobe uposlenici preduzeća, sestra je Eneide Kapetanović, vlasnice apoteke „Dina“. A Eneida Kapetanović supruga je Jasmina Kapetanovića, predsjednika Upravnog odbora Kliničkog centra Sarajevo.
Protesti "Pravda za Dženana Memića" biće održani ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu 8. februara, na četvrtu godišnjicu njegovog stradanja.
Protesti će biti održani u periodu od 13 do 15 sati na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Banalno, ako imam napade panike ili slično i treba mi Lexilium, ne mogu otići doktoru da mi napiše recept jer mi nije ovjerena knjižica, apoteke mi ne smiju ni prodati a kamoli izdati taj lijek bez recepta, svaka apoteka i njen vlasnik koji mi prodaju Lexilium su mi heroji a ne kriminalci. Šta god zakon o tome rekao. A ima ljudi kojima su potrebni lijekovi za mnogo teže situacije ili bolesti.dječak sa šibicama wrote: ↑07/02/2020 13:14 A Eneida ilitiga Dina je najbolja jaranica Seke Izmetbegovic.
Zato kod Dine mozes kupiti bromazepama na kilu bez recepta, njoj inspekcija ne ulazi![]()
Hmm......Hakiz wrote: ↑07/02/2020 13:36Banalno, ako imam napade panike ili slično i treba mi Lexilium, ne mogu otići doktoru da mi napiše recept jer mi nije ovjerena knjižica, apoteke mi ne smiju ni prodati a kamoli izdati taj lijek bez recepta, svaka apoteka i njen vlasnik koji mi prodaju Lexilium su mi heroji a ne kriminalci. Šta god zakon o tome rekao. A ima ljudi kojima su potrebni lijekovi za mnogo teže situacije ili bolesti.dječak sa šibicama wrote: ↑07/02/2020 13:14 A Eneida ilitiga Dina je najbolja jaranica Seke Izmetbegovic.
Zato kod Dine mozes kupiti bromazepama na kilu bez recepta, njoj inspekcija ne ulazi![]()
Kada živiš u državi u kojoj je moguće da ti firma isplati platu a ne uplati doprinose, a poreske i ostale inspekcije kao i tužilaštva itd to ne rješavaju, onda se moraš snalaziti. I svako ko ti u tome pomogne ti je heroj a ne zločinac.
Tako da je u principu Dina loša. Ali u svakodnevnom životu ljudi koji su u konkretnim situacijama, to baš i nije tako.
Knjizice se vise ne ovjeravaju. Ako ti poslodavac ne uplacuje zdravstveno, ako nisi prijavljen, onda si na birou. Ako nisi na birou - zasto nisi?Hakiz wrote: ↑07/02/2020 13:36Banalno, ako imam napade panike ili slično i treba mi Lexilium, ne mogu otići doktoru da mi napiše recept jer mi nije ovjerena knjižica, apoteke mi ne smiju ni prodati a kamoli izdati taj lijek bez recepta, svaka apoteka i njen vlasnik koji mi prodaju Lexilium su mi heroji a ne kriminalci. Šta god zakon o tome rekao. A ima ljudi kojima su potrebni lijekovi za mnogo teže situacije ili bolesti.dječak sa šibicama wrote: ↑07/02/2020 13:14 A Eneida ilitiga Dina je najbolja jaranica Seke Izmetbegovic.
Kada živiš u državi u kojoj je moguće da ti firma isplati platu a ne uplati doprinose, a poreske i ostale inspekcije kao i tužilaštva itd to ne rješavaju, onda se moraš snalaziti. I svako ko ti u tome pomogne ti je heroj a ne zločinac.
Tako da je u principu Dina loša. Ali u svakodnevnom životu ljudi koji su u konkretnim situacijama, to baš i nije tako.
A tako se dobijaju glasovi. Na kokretnim svakodnevnim stvarima. Svaki onaj koji je u situaciji da mu firma ne uplati doprinose će htjeti da postoji Dina. I glasaće za trojku sa SDA, jer četvorka će poštovati zakone i Dinu sprečiti. Ali, ta četvorka neće otići u firmu tog glasača i natjerati njegovog gazdu da uplati doprinose, pa da taj glasač može legalno, bez potrebe za Dinom, da dobije svoj lijek. Jer, taj glasač nema vremena da čeka da principi koje uspostavi četvorka poslije nekoliko mjeseci ili godina donesu rezulat. Njemu taj lijek treba danas. Dina ga prodaje, ako Dine nema, nema ni lijeka.
I, eto...
Nasi ljudi nisu svjesni kakvu Leksilijum može izazvati ovisnost, te kakve probleme može stvoriti ako se uzima na svoju ruku.
Govorio sam kao primjer, ne konkretno o sebi.Styling wrote: ↑07/02/2020 13:41Hmm......Hakiz wrote: ↑07/02/2020 13:36Banalno, ako imam napade panike ili slično i treba mi Lexilium, ne mogu otići doktoru da mi napiše recept jer mi nije ovjerena knjižica, apoteke mi ne smiju ni prodati a kamoli izdati taj lijek bez recepta, svaka apoteka i njen vlasnik koji mi prodaju Lexilium su mi heroji a ne kriminalci. Šta god zakon o tome rekao. A ima ljudi kojima su potrebni lijekovi za mnogo teže situacije ili bolesti.dječak sa šibicama wrote: ↑07/02/2020 13:14 A Eneida ilitiga Dina je najbolja jaranica Seke Izmetbegovic.
Tako da je u principu Dina loša. Ali u svakodnevnom životu ljudi koji su u konkretnim situacijama, to baš i nije tako.![]()
Nisi ti mene razumio.Thorgerson wrote: ↑07/02/2020 13:47
Knjizice se vise ne ovjeravaju. Ako ti poslodavac ne uplacuje zdravstveno, ako nisi prijavljen, onda si na birou. Ako nisi na birou - zasto nisi?
Leksilijum je opasna stvar i nije bez razloga ukinut. Halo pa mi smo prije 10-ak godina ovdje slobodno mogli kupovati poprilicno zajebane lijekove. I tebi je to normalno.
Ako imas problema, treba da se lijecis i da te doktor pregleda. Psiholog ili ko vec. Ne da se kljukas lijekovima na svoju ruku.
![]()
Upravo tako.JThomas wrote: ↑07/02/2020 13:52 moguće je da si prijavljen, a da ti se ne plaća. očita ti bar kod i vrati te. nije bitno što se više ne ovjerava pečatom, ustvari puno je manje prostora za manipulaciju jer ti je pečat mogao neko udariti za "na kafu", neki su imali i razrađene šeme za to pa ljudi nisu ni znali da im se ne plaća, a sad ipak to ne može. ima i na budžetu, uplate kad dođeš da se požališ i kažu bila je greška u računovodstvu. ali to je produkt istog mentalnog sklopa i "sistema" gdje aršini nisu isti kao i ovo da neko dijeli leksilium ispod pulta.
za neku partiju koja cija politika nece dati poslodavcu da ti ne uplacuje zdravstveno i neces imati problem, a to ocigledno nije politika SDA koja je u zadnjih 30 godina dovela do toga da tvoj poslodavac moze da ti ne uplacuje doprinose i da ga boli kurac jer ga stranka stiti, a ti se jebes i moras kupovati lijekove koje bi trebao dobijati na recept.Hakiz wrote: ↑07/02/2020 13:54 Ili, šta mislš za koga bih glasao, političku partiju koja bi mi omogućila da se prebacim da budem osiguran kao RVI i ne zavisim od toga da li će mi firma uplatiti osiguranje ili neće ili neku drugu partiju koja je poštena, ali njeno poštenje meni pravi problem za koji ja nisam kriv?
Slažem se.tomhagen wrote: ↑07/02/2020 14:02za neku partiju koja cija politika nece dati poslodavcu da ti ne uplacuje zdravstveno i neces imati problem, a to ocigledno nije politika SDA koja je u zadnjih 30 godina dovela do toga da tvoj poslodavac moze da ti ne uplacuje doprinose i da ga boli kurac jer ga stranka stiti, a ti se jebes i moras kupovati lijekove koje bi trebao dobijati na recept.Hakiz wrote: ↑07/02/2020 13:54 Ili, šta mislš za koga bih glasao, političku partiju koja bi mi omogućila da se prebacim da budem osiguran kao RVI i ne zavisim od toga da li će mi firma uplatiti osiguranje ili neće ili neku drugu partiju koja je poštena, ali njeno poštenje meni pravi problem za koji ja nisam kriv?
Idem preko čaršije razmahujući peševima džubeta – srećan, a još ne znam zašto, žurim, a još ne znam kuda. Čujem kako se za leđima svjetina povećava, brže diše, grije, vuče sebi i goni ispred sebe, i pali me nečim opasnim, ljudi, nikad nisam bio toliko pijan, toliko divalj. Da sam kriknuo da popalimo Sarajevo, ne bih se sutra trijezan čudio tom svom zovu i urliku. Topot za mnom sve brži i glasniji. Uzvici sve oštriji i opasniji. Miriše na krv. U prepunoj tekiji navikasmo se: nećemo nameta, isjeći ćemo gulikože kadiju i muselima, ambare aginske i trgovačke razvaliti, neka sirotinja jede dokle može, vikasmo, pa se smirismo. Skup u prepunoj velikoj sobi tekijskoj pretvori se u sijelo. Popričasmo o slaboj ljetini, o sve tanjem prometu, o nezagrađenim grobljima, o nekakvoj goričkoj siročadi koja lunja po sokacima ranjava, krmeljiva, gluha, o nečistim bunarima i o rakidžijima koji noću urlaju sokakom, aj, kad bismo osvojili vlast, pokajali bismo se koliko bi briga sebi natovarili na vrat! Činilo mi se, sve će se sutra svršiti mlakom svađom nas nekolicine uticajnih sa kadijom. I bi mi žao onog neponovljivog uzbuđenja kad su za mnom dahtale ljute gomile ljudi, dragih, pobunjenih, nesvakidašnjih mojih Sarajlija. I svršilo bi se sigurno tako nekom bezopasnom srdžbicom čaršije i mahala, kakvih je bivalo i biće, da ujutru na sarajevske sokake ne provališe hiljade gnjevnih seljaka, naoružanih kamenjem i tojagama i ponekom zarđalom sabljom. To ponovo zapali čaršiju, zanatlije pozatvaraše dućane, u trku se opasaše i čvrsto obuše, iz sokaka pokulja sarajevska sirotinja, provrvje nekakav svijet za koji nisam znao ni da postoji, mada sam rođeni Sarajlija, izmiješa se sa seljacima. Zaljulja se Sarajevo psujući i prijeteći.
Derviš Sušić