To nije tacno... Bosnjaci ne jedu specificnu vrstu cevapa zbog regije tj. Bosnjo u svakoj regiji (ne) stavlja isto, ne samo regiji vec i razlicitim drzavama/kontinentima. I ne, kod nas (u BIH) kuhinja kod komsija nije bila ista... Ni blizu. I to se ne odnosi samo na svinjetinu.piupiu wrote: ↑07/02/2020 08:52LBVIEW wrote: ↑07/02/2020 08:31 Ovo za hranu jednostavno nije tacno, kakvi Srbi i baklava, i to za slavu- to je za njih oduvijek bilo"tursko jelo" koje su jeli kad Bosnjaci za Bajram donesu na posao, ili kad nekom odo cestitati isti. Bosanski lonac, bamiju, jahniju, sogan- dolmu, kvrgusu, pite pravljene od jufki(Srbi imaju neku potkuhanu varijantu sirnice) i sl. Srbi u, npr., B. Krajini nikad pravili nisu.
Sto se cevapa tice, uzmi primjer onih banjaluckih - nakon sto su Brdjanin i kompanija 90-tih protjerali i Bosnjake i cevape uz poruku istog:" da vise ne smrdite s tim cevapima po Banja Luci", danas lafo prave "festival cevapa", gdje se moze pojesti sve samo ne cevapi. U cevape, pod broj 1, ne ide svinjetina, jeo je ko ili ne, a danas...
Možda kod vas na sjeveru. Ovdje Srbi prave i baklave. I to 'opsadlije'. I to za slavu. Pitu prave (sukanu) svi. Ćevape prave svi, uvijek od dva mesa, pa sad, šta ko miješa, to zavisi od regije.
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- CPT
#2976 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- LBVIEW
#2977 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Evo malo zajednicke "kulture":
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... zlocince-0
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... zlocince-0
- piupiu
#2978 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Nismo mi druga planeta, nego si se ti ukopao ko magarac u jednu običnu predrasudu i ni makac. Kad si zadnji put bio na slavi u Bosni, pa to tvrdiš ko da si u svakoj srpskoj kući lično za slavu sjedio? Inače, Google is your friend, pa vidi imali slave i baklave ili jok.
Ćevapi nisu ni naši, ni njihovi, ni bugarski, ni banjalučki, ni leskovački... nego k'o i baklava, tudji. Glupo je ovo otimanje o jezik, jela, muziku... sve je to isti kulturološki prostor, nismo mi bili nikad hermetički odijeljeni kao danas. Kad sljedeći put dodješ na odmor u Sarajevo, otidji u Despića kuću, pa pogledaj kako je izgledala kuća gradskih Srba u 19. vijeku.
- piupiu
#2979 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
A i ti puno jedeš po kućama u Bosni, pretpostavljam.CPT wrote: ↑07/02/2020 09:06 To nije tacno... Bosnjaci ne jedu specificnu vrstu cevapa zbog regije tj. Bosnjo u svakoj regiji (ne) stavlja isto, ne samo regiji vec i razlicitim drzavama/kontinentima. I ne, kod nas (u BIH) kuhinja kod komsija nije bila ista... Ni blizu. I to se ne odnosi samo na svinjetinu.
- Dozer
#2980 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Satra CPT sa svojim internet znanjem...
-
pemanapemani
#2981 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jebo te, ovo je sve otišlo u tri pičke materine i to bukvalno u tri.
Samo da pod punom krivičnom, moralnom i materijalnom odgovornošću izjavim da nikad nisam doživio katolički Božić bez baklave. To kod sarajevskih katolika ne bi bio Božić. Tokom rata se mjesec dana prije Božića nekako nabavljao repromaterijal za baklavu ili da barem liči na baklavu, jer bez baklave Božić nije Božić.
Isto tako roštilj nije roštilj bez ćevapa.
Na ražanj uvijek prije janje, nego famozno krme.
Uvjeravaju me kako je ovo bio rat za istrebljenje isključivo Bošnjaka, a da je neprijateljima agresija na BiH bila na nekom desetom mjestu. Onda se pitam zašto su se prema mojoj porodici odnosili identično kao prema komšijama Bošnjacima. Dio svirepo ubijen, a dio nas jedva izvukao živu glavu i to samo zato što je četnik bio previše pijan i u mraku mu doslovno ispao u travu drugi šaržer za kalašnjikov. Samo jedna limena vrata od podruma su nas dijelila od vječnih lovišta.
Onda ono iz Švedske kaže - nije se četnik jednako odnosio prema tebi, kao prema komšiji Muharemu.
Ma idite u tri pičke materine.
Izvinjenje svim dobronamjernim ljudima.
Zaslužio sam ban, definitivno, a ne znam koji mi kurac treba da se ranim jutrom preznojim od neke muke čitajući bolesnike.
Samo da pod punom krivičnom, moralnom i materijalnom odgovornošću izjavim da nikad nisam doživio katolički Božić bez baklave. To kod sarajevskih katolika ne bi bio Božić. Tokom rata se mjesec dana prije Božića nekako nabavljao repromaterijal za baklavu ili da barem liči na baklavu, jer bez baklave Božić nije Božić.
Uvjeravaju me kako je ovo bio rat za istrebljenje isključivo Bošnjaka, a da je neprijateljima agresija na BiH bila na nekom desetom mjestu. Onda se pitam zašto su se prema mojoj porodici odnosili identično kao prema komšijama Bošnjacima. Dio svirepo ubijen, a dio nas jedva izvukao živu glavu i to samo zato što je četnik bio previše pijan i u mraku mu doslovno ispao u travu drugi šaržer za kalašnjikov. Samo jedna limena vrata od podruma su nas dijelila od vječnih lovišta.
Onda ono iz Švedske kaže - nije se četnik jednako odnosio prema tebi, kao prema komšiji Muharemu.
Zaslužio sam ban, definitivno, a ne znam koji mi kurac treba da se ranim jutrom preznojim od neke muke čitajući bolesnike.
- CPT
#2982 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Da, dobar dio zivota sam proveo u BiH. Jeo po kucama u Bosni. Mozes misliti? I uvijek se pazilo na "sta se stavlja".piupiu wrote: ↑07/02/2020 09:25A i ti puno jedeš po kućama u Bosni, pretpostavljam.CPT wrote: ↑07/02/2020 09:06 To nije tacno... Bosnjaci ne jedu specificnu vrstu cevapa zbog regije tj. Bosnjo u svakoj regiji (ne) stavlja isto, ne samo regiji vec i razlicitim drzavama/kontinentima. I ne, kod nas (u BIH) kuhinja kod komsija nije bila ista... Ni blizu. I to se ne odnosi samo na svinjetinu.
-
Škobo Habu
#2983 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
KljuĆaj temu uz adekvatnu odjavnu špicu....
- Dozer
#2984 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa to ti je tako kada o nekim stvarima pricaju ljudi koji o njima nemaju blage veze, nego se vode kojekakvim mainstream mantrama, koje opet nemaju veze ni sa cim.pemanapemani wrote: ↑07/02/2020 09:53 Jebo te, ovo je sve otišlo u tri pičke materine i to bukvalno u tri.
- piupiu
#2985 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa vidim. "Kuhinja ni blizu". Nema 'kod njih' riže, sarme, pilava, paprika, pite, a ni 'kod nas' šnicle, buranije, kupusa, graha, ribe... meni nam je strogo podijeljen po etničkom ključu. Pa, stvaaaarno.
- Dozer
#2986 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ja veceg lazova od tebe nisam odavno vidio... Najgore je sto i sam sebe ubjedjuejs u to sto pises...CPT wrote: ↑07/02/2020 09:55Da, dobar dio zivota sam proveo u BiH. Jeo po kucama u Bosni. Mozes misliti? I uvijek se pazilo na "sta se stavlja".piupiu wrote: ↑07/02/2020 09:25A i ti puno jedeš po kućama u Bosni, pretpostavljam.CPT wrote: ↑07/02/2020 09:06 To nije tacno... Bosnjaci ne jedu specificnu vrstu cevapa zbog regije tj. Bosnjo u svakoj regiji (ne) stavlja isto, ne samo regiji vec i razlicitim drzavama/kontinentima. I ne, kod nas (u BIH) kuhinja kod komsija nije bila ista... Ni blizu. I to se ne odnosi samo na svinjetinu.
- piupiu
#2987 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
@pemanapemani
Što lažeš da praviš baklavu za Božić? To nema u Banja Luci!
Ma i jeste tema za psovanje. Kad god otvorim, znoj me oblije. Mi Bosanci, mazohisti.

Što lažeš da praviš baklavu za Božić? To nema u Banja Luci!
Ma i jeste tema za psovanje. Kad god otvorim, znoj me oblije. Mi Bosanci, mazohisti.
- Dozer
#2988 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jbt... Sarma obavezna i kod S i kod H za Bozice... itd.LBVIEW wrote: ↑07/02/2020 08:31 Ovo za hranu jednostavno nije tacno, kakvi Srbi i baklava, i to za slavu- to je za njih oduvijek bilo"tursko jelo" koje su jeli kad Bosnjaci za Bajram donesu na posao, ili kad nekom odo cestitati isti. Bosanski lonac, bamiju, jahniju, sogan- dolmu, kvrgusu, pite pravljene od jufki(Srbi imaju neku potkuhanu varijantu sirnice) i sl. Srbi u, npr., B. Krajini nikad pravili nisu.
Sto se cevapa tice, uzmi primjer onih banjaluckih - nakon sto su Brdjanin i kompanija 90-tih protjerali i Bosnjake i cevape uz poruku istog:" da vise ne smrdite s tim cevapima po Banja Luci", danas lafo prave "festival cevapa", gdje se moze pojesti sve samo ne cevapi. U cevape, pod broj 1, ne ide svinjetina, jeo je ko ili ne, a danas...
Cevapi u Banja Luci... Prijeratna cevabdzinica "kod Muje" radila cijeli rat, u sred Banja Luke i na samo 80m od Banskih dvora, a radi i danas. I danas su dobri, i isti kao i prije rata. Jeo ih onda, jedem ih i danas. I nemaju ni danas svinjetine, kao sto je nisu imali ni onda. I nikad nije promijenila ime, a danas su cak i dva objekta, ne samo jedan. Lupetas.
https://www.facebook.com/kodmujebl/
---------
Zaista je prestrasno koliko su pojedinima isprani mozgovi, a fol se busaju nekim znanjem... Ja od kraja '96 vec isao u Banja Luku, i od tada idem redovno, nekada bar jednom sedmicno, danas bar 2x mjesecno. Upoznao gomilu ljudi, a medju njima cak i Bosnjaka koji nisu ni otisli iz grada cijeli rat (nije im bilo lako, to niko ne spori). Gdje god sam usao, a nikad nisam bio sam nego nas je bilo vise iz Sarajeva, vrlo brzo su ljudi znali ko smo i odakle smo. U Haniotiju, Cirihu, Bosni (da, i danas je tamo prijeratni hotel koji se zove isto kao i onda - Bosna), Alasu, Kazamatu/Tvrdjavi, Siranu, kasnije i K4, L'angolu, Harizmi, BigBenu, itd.itd.itd - bio redovan gost (cesto i danas).
Na mnogim mjestima jos tada, '96-'98, a sto je bilo odmah nakon rata, puno ljudi je prilazilo, cesto i vlasnici objekata, sjedali s nama, castili, pricalo se o ratu, ko je gdje bio, itd.
I nikad nijednog jedinog problema nisam imao.
Ono sto vi nikako ne mozete da shvatite u svojim glavama, i to je vise nego ocigledno, jeste da je generalizacija majka svakog zajeba. Normalni ljudi su normalni ljudi, svugdje i uvijek. Kreteni i hajvani su kreteni i hajvani, svugdje i uvijek.
Kad sam napisao primjer s Drine, a to i te kako pokazuje koji je vas mentalni sklop, niko od vas se nije ni osvrnuo na sustinu tog dogadjaja, nego ste se redom zalijepili za totalno nebitnu stvar, tj. da li je moja zena rekla ovo ili ono i da li nas je nazvala ovako ili onako, a pri tome uopse niste shvatili poentu.
Last edited by Dozer on 07/02/2020 10:33, edited 1 time in total.
- piupiu
#2989 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Dobar je Katarza. Katarzičan baš.
- CPT
#2990 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
The 51st State
#2991 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
https://stav.ba/bosnjacima-bi-gradjansk ... oci-glave/
samo nemojte graknuti u stilu ko i gdje pise nego sta pise, pa onda opet nastavite guslati.
samo nemojte graknuti u stilu ko i gdje pise nego sta pise, pa onda opet nastavite guslati.
- CPT
#2992 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- piupiu
#2993 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ah, joooj, izvini, pričamo samo o kućama gdje nana povazdan kuha tradicionalna jela. Ono, bošnjačke žene ha dodju kući s posla krenu pripremati dolme, sarme i hadžijske ćevape. De bolan!CPT wrote: ↑07/02/2020 10:22Snicla je tradicionalno jelo u svakoj tipicnoj bosnjackoj kuci.![]()
- piupiu
#2994 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ah, opet Drnišlić ili kako mu je već danas ime. Odličan tekst, nema šta. Je l' ponudio kakvu konkretnu analizu i strategiju za suzbijanje ovih nemilih pojava, ili samo se*e po Kamberoviću i Pašoviću na normu? Nisu mi jasni ovakvi tekstovi, niti kakav doprinos oni mogu imati u raščetničavanju djece.The 51st State wrote: ↑07/02/2020 10:23 https://stav.ba/bosnjacima-bi-gradjansk ... oci-glave/
Last edited by piupiu on 07/02/2020 10:38, edited 1 time in total.
- CPT
#2995 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ne, kod nas dolazi masterchef iz Pariza spremati rucak tj moderna* jela...piupiu wrote: ↑07/02/2020 10:29Ah, joooj, izvini, pričamo samo o kućama gdje nana povazdan kuha tradicionalna jela. Ono, bošnjačke žene ha dodju kući s posla krenu pripremati dolme, sarme i hadžijske ćevape. De bolan!
-
hAZNADAR
#2996 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Koja blesava stranputica na temi,... cuj oko jela se raspravljate a svi u kuhinji imamo sastojke i zacine iz cijelog svijeta.
Tacno jeste da je u Banjaluci bilo opce pomame i ciscenja svega sto su smatrali turskim, bosnjackim,... pa su osim kristalne noci i paljenja knjiga gradske bibilioteke, brisali imena naselja koja su zvucala turski, promijenili jezik gdje su izbacili mnoge turcizme(za mnoge nisu ni znali da su turicizmi) i poceli cak i ekavicu,... tacno jeste da jedno vrijeme jeste otrpila i baklava,.. a negdje se nasao kompromis pa si u slasticarni mogao naci tkzv jabuku punjenu orasima umjesto izvornog naziva,.... ali danas nije vise tako. Jedino sto su neke druge stvari ostale nakaradne poput imena naselja i sl.
Sam Karadzic bio izjavio da bi u svojim srpskim zemljama ostavio najvise 10% Bosnjaka da ima ko praviti cevape.
Kad smo kod cevapa - nije bas da je poput balkave nesto tudje - jeste porijeklom ali ukusom, oblikom u Bosni imamo autentnicne banjalucke i travnicke cevape, sarajevski sitni cevap, kajmak baklavu, a o pitama, kljukusama, kvrgusama,... da ne govorimo.
Bio vise puta u Turskoj - i najslicnije turskoj kuhinji vidio, jeo,.... u Skoplju i Niš.
Srpske slave, Bozici, Bajrami,... nisu bas skroz isti na trpezi - ima nesto istih jela tako da nije bas ni zajednicka kuhinja a nije bas ni skroz odvojeno.
De sad ohanite od toga i vratite se dozerovim briljantnim ekspertizama - i malo obzira prema pemapeni jer mu ociglednno sabahilden dizete tlak.
Tacno jeste da je u Banjaluci bilo opce pomame i ciscenja svega sto su smatrali turskim, bosnjackim,... pa su osim kristalne noci i paljenja knjiga gradske bibilioteke, brisali imena naselja koja su zvucala turski, promijenili jezik gdje su izbacili mnoge turcizme(za mnoge nisu ni znali da su turicizmi) i poceli cak i ekavicu,... tacno jeste da jedno vrijeme jeste otrpila i baklava,.. a negdje se nasao kompromis pa si u slasticarni mogao naci tkzv jabuku punjenu orasima umjesto izvornog naziva,.... ali danas nije vise tako. Jedino sto su neke druge stvari ostale nakaradne poput imena naselja i sl.
Sam Karadzic bio izjavio da bi u svojim srpskim zemljama ostavio najvise 10% Bosnjaka da ima ko praviti cevape.
Kad smo kod cevapa - nije bas da je poput balkave nesto tudje - jeste porijeklom ali ukusom, oblikom u Bosni imamo autentnicne banjalucke i travnicke cevape, sarajevski sitni cevap, kajmak baklavu, a o pitama, kljukusama, kvrgusama,... da ne govorimo.
Bio vise puta u Turskoj - i najslicnije turskoj kuhinji vidio, jeo,.... u Skoplju i Niš.
De sad ohanite od toga i vratite se dozerovim briljantnim ekspertizama - i malo obzira prema pemapeni jer mu ociglednno sabahilden dizete tlak.
- piupiu
#2997 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
The 51st State
#2998 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
veci nego zmirenje i relativiziranje.piupiu wrote: ↑07/02/2020 10:34Ah, opet Drnišlić ili kako mu je već danas ime. Odličan tekst, nema šta. Je l' ponudio kakvu konkretnu analizu i strategiju za suzbijanje ovih nemilih pojava, ili samo se*e po Kamberoviću i Pašoviću na normu? Nisu mi jasni ovakvi tekstovi, niti kakav doprinos oni mogu imati u razčetničavanju djece.The 51st State wrote: ↑07/02/2020 10:23 https://stav.ba/bosnjacima-bi-gradjansk ... oci-glave/
- cyprus
#2999 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Tačno je da nastojim ovu temu zaobilazit u širokom luku, al eto, opet me đavo sa vremena na vrijeme navrati da virnem... I obavezno opsujem sebi sve uzduž i poprijeko zašto sam to uradio 
- Dozer
#3000 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Samo nemojte graknuti u stilu ko i gdje pise, nego sta pise, pa onda opet nastavite lupati gluposti.The 51st State wrote: ↑07/02/2020 10:23
Gornja Maoca

Dakle, cupacemo idiotske radikale sa svih strana i onda kompletnu sliku formirati prema njima? Stvarno...?
Ah, da...ovi su "nasi", a oni su "njihovi", a tu je "drasticna" razlika... Koji ste vi pacijenti, jbt...
Last edited by Dozer on 07/02/2020 10:48, edited 1 time in total.