Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StelaVrti

#226 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by StelaVrti »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 00:40
swanfilter wrote: 07/02/2020 00:19
Hank Paldum wrote: 07/02/2020 00:07

Pa zvučiš tako. Kao neko se stidi svoje historije i pogledati istinu u oči pa si ti tu da ga suočiš. Osim Srba ja ne znam da postoji ijedan narod koji je toliko opterećen svojom historijom, sve ostale ne interesuje šta je bilo prije 50 a kamoli tek prije 500 godina. Većina ne razmišlja dalje od one ere u kojoj su on i 2-3 generacije prije njega rođeni, danas će prije Nijemac nazvati svoju kćerku po pjevačici Rihanni ali Adele nego dati neko staro germansko ime niti ga zanima ta daleka prošlost.
Ali eto trebamo se na Srbe ugledati :roll:
Još jednom, razlog zašto je pre-islamski period kod bošnjačkog naroda totalno zapostavljen nije zato jer se stidimo i negiramo prošlost nego zato što (osim Srba) sve narode na svijetu obično zaboli daleka historija i jedini razlog zašto smo okrenuti više osmanlijskoj historiji je zato što ima jak uticaj na nas u smislu imena, praznika, religije.
Kolega, moje ime je Adnan. Prezime nije bitno, al nesto kao u Lorda naseg. Ono, same titule.

E, sada, jesam li Turcin preko cukun dide, ne znam.

A jos manje, jesam li se za komad kore prodao. Odnosno, on ...

Abd, djecu budem imao, sin Danis jer sam prvi put za to ime cuo kada je Danis nas Oskara digao. A kako Danis izgleda, ja mislio neki nas Grk. A i samo ime mi tako zvuci.

Za kcerkicu mi Una bilo fino jer sam sa obala te najljepse rijeke. Al, postalo tako cesto ime, da mi je isfurano. Vidjecemo.

Sram je mene Bosnji koji zaboravili kako pocinje Povelja Bana Kulina, pa je popravljaju.

Sram me Bosnji koji su zaboravili Huseina Gradascevica, al im puna usta Turaka ...

Eto, cega mene stid ...
Bošnjaka zaboli za Turčina baš kao i za Tvrtka, samo ti se čini da se furamo na Turke jer svaki Bošnjak koji u momentu postoji na zemaljskoj kugli je rođen u vrijeme kada su Osmanlije ostavile uticaj na ovim prostorima (oni Bošnjaci prije tog perioda su logično umrli od starosti) pa je to vezano za njihove običaje i tradiciju. Osim historičara jedino čega su puna usta Bošnjacima vezano za prošlost je SFRJ i rat 90ih.
Čega se stidiš? Što Bošnjaci nisu blesavi kao Lazanski? U Njemačkoj nove generacije nemaju pojma da je izgrađen i srušen berlinski zid a tebe zaboli što u 2020. ne misle o Povelji Bana Kulina :lol:
Tačno bi trebao snimiti emisiju sa Lazanskim, on o Srbima ti o Bošnjacima, nešto u stilu kao ona dva djeda iz Mapeta
:run:
StelaVrti

#227 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by StelaVrti »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 02:57
StelaVrti wrote: 07/02/2020 02:24 aj sad odplivaj unazad i unaprijed, pa reread tko je počeo
gdje god si ti i forever, uvijek je obojeno primitivizmom, nacionalizmom i fashizmom
1. stranica normalan komentar
2. stranica swanfilter piše da mu po imenima sve više liči na bliski istok i pita se odakle ih povadiše
Ja mu odgovaram kulturno da bi razlog možda mogao biti kraj komunizma i buđenje vjerskog i nacionalnog identiteta
swanfilter shvata kao napad na njega i primitivno PRVI uvlači politiku i SDA u diskusiju
4. stranica swanfilter javlja se i bez ikakvog razloga primitivno napada Sadetu
5. stranica neki lik bez razloga ubacuje SDA Sebijaaaa video
7. stranica počinje priču o turskim okupatorima i nastavlja sa primitivnim riječnikom
U međuvremenu sam se trudio sa dužim opširnim komentarima da kvalitetno doprinesem diskusiji prvih 7. stranica bez ikakvih napada, politike i nacionalizma i to možeš provjeriti.
Znači lažeš da sam ja počeo. Hajd što lažeš ali to raditi na internetu gdje se sa par klikova može provjeriti je li istina ili ne je smiješno. Ali eto, bliži se kraj i mojoj smjeni za par sati pa valja se pripremiti za primopredaju.
Poruka za djecu, u laži su kratke noge, pogotovo na internetu gdje se odmah da provjeriti
Kako si ti samo namazan duginim bojama, pa izdvajaš ono što ti ide u korist
Ubio se za sda!!
Nisam rekla da si ti počeo, što se vidi iz tvog navoda :D (citat: ¨pa reread tko je počeo
gdje god si ti i forever, uvijek je obojeno primitivizmom, nacionalizmom i fashizmom")
Ja samo rekla gdje god se vas dvoje pojavite, tema će biti obojena nacionalizmom i ostalim negativnim kontekstima.

Znači. nazivaš me lažovom bez razloga,
ideš na taj fol da samo komptomituješ druge u nadi da ljudi neće provjeriti
Da smo jasno, ti i sabahudina ste privitivizam nacionalizam i fashizam upakovani u celofan, spremni da obilježite druge po svaku cijenu :run:
sadie_forever

#228 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

denimb wrote: 07/02/2020 00:35 Adian i Ema prelijepa imena...jesam li manje Bosnjak zbog toga sto ce mi se djeca zvati ovako :?
Adian je muslimansko ime znaci vjera

ti si vjerovatno mislio na Aidan
sadie_forever

#229 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Loki2k9 wrote: 07/02/2020 00:31 Najkrvaviji su mi komentari da ne postoje muslimanska imena, te da bi Bošnjaci trebali svojoj djeci davati slavenska. Tradicionalni Jevreji svojoj djeci daju hebrejska imena, molitve se obavljaju na hebrejskom i religija je utjecala na kompletnu tradiciju i kulturu jednog naroda. Tako je slično kod muslimana (islam i arapski jezik). Imena spomenuta u Kur'anu se smatraju muslimanskim imenima i česta su u svim zemljama s muslimanskim življem, samo verzije mogu biti malo drugačije. Islam je utjecao na kulturu i tradiciju ljudi koji su ga primili i normalno je da su i onda i kur'anska imena postala česta. Tako su isto biblijska imena česta među kršćanima. Sva su ona postojala prije pojave jedne, druge ili treće religije, ali su se spominjenjem u Tori, Bibliji ili Kur'anu počeli smatrati specifičnim za određenu vjersku grupu.

Bošnjaci kao slavenski muslimani su okruženi kršćanima Slavenima i drugačija se imena daju da bi se napravila distinkcija. U određenim mjestima, posebno Mostaru i Tuzli muslimanima su prije posljednjeg rata davana imena Zdravko (rahmetli profesor Zdravko Grebo), Dragan, itd. Međutim, s tim se prestalo poslije rata. Opravdano u svakom slučaju jer poslije brutalne agresije koji se desila Bošnjaci žele da njihova djeca ne nose više imena koja nose i onih sa kojima donedavno ratovalo. Slavenska imena su rijetka kod Bošnjaka. Lično bih volio da se neka vrate. Tvrtko meni lično nije ružno ime, ali mislim da bi dijete danas bilo predmet podsmijavanja vršnjaka, jer bi aludirali na :-D Alright. Isto tako ne bih volio da mi se sin zove Abujazin... Ne znam je li iko spomenuo ime Kulin, to mi je lijepo.

Kod Bošnjaka ćete sresti i neka njemačka imena koja su se udomaćila, neko reče osamdesetih. Naći ćete i imena Maša, Ena, Ema itd. Kada se neko ime udomaći na nekom prostoru, među nekim narodom onda se smatra da pripada tom narodu. Mnogo više ima Bošnjaka nego Slovenaca, Hrvata, Srba s imenom Armin. To jeste njemačko ime. Ali učestalim nadijevanjem djeci u Bosni postaje bosansko. Ime Stephen je latinskog porijekla. Svoje verzije ima u svim kršćanskim zemljama, u pravoslavnim je Stefan, ali ga Srbi smatraju svojim. Hrvati tako Ivan recimo. Dakle, ako je neko ime učestalo među nekim narodom onda počinje pripadati (i) tom narodu. Je li legitimno i legalno tako smatrati, ne znam, ali... Tako je kako je.
slazem se s tobom,ovdje samo ovimak kojima je ime trn u oku smeta sto dominiraju islamska imena,da je na vrhu liste armin selma denis elvir nebi im smetalo...i ako ni ta imena nisu slavenska
sadie_forever

#230 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

kod ruskih muslimana dominiraju imena elvir,velmira,eldar itd...znaci isti fenomen kao i kod nas za vrijeme komunizma,cak slicna imena izmisljaju.Postoji li tu neko sociolosko objasnjenje? :?
piupiu

#231 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by piupiu »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 06:32 kod ruskih muslimana dominiraju imena elvir,velmira,eldar itd...znaci isti fenomen kao i kod nas za vrijeme komunizma,cak slicna imena izmisljaju.Postoji li tu neko sociolosko objasnjenje? :?
Elvira (špansko) ima i kod sjevernoslavenskih nemuslimana, Poljaka, na primjer; Eldara ima i na sjeveru i na jugu, i kod djevojčica, i kod dječaka, a inače je jevrejsko (kao i Adina, Zana, Mina). Objašnjenje je možda u tome što ta imena 'zvuče' prikladno? Kao Ismar.
muha_sa

#232 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by muha_sa »

piupiu wrote: 07/02/2020 06:52
sadie_forever wrote: 07/02/2020 06:32 kod ruskih muslimana dominiraju imena elvir,velmira,eldar itd...znaci isti fenomen kao i kod nas za vrijeme komunizma,cak slicna imena izmisljaju.Postoji li tu neko sociolosko objasnjenje? :?
Elvira (špansko) ima i kod sjevernoslavenskih nemuslimana, Poljaka, na primjer; Eldara ima i na sjeveru i na jugu, i kod djevojčica, i kod dječaka, a inače je jevrejsko (kao i Adina, Zana, Mina). Objašnjenje je možda u tome što ta imena 'zvuče' prikladno? Kao Ismar.
a piupiu :? :D :kiss:
sadie_forever

#233 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

piupiu wrote: 07/02/2020 06:52
Ako je nesto isto kao i drugo ne znaci da ima isto znacenje ili da je isto ime,recimo Eldar je i hebrejsko ali i tursko.Adina ima kod spanaca ali kod nas dolazi iz arapskog Ad-din(vjera)
sinuhe

#234 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sinuhe »

Nije to tradicionalno ime u Bosnjaka. Otvorila si temu da kazes kako se Bosnjaci vracaju tradiciji sto se ne moze zakljuciti iz navedenih imena.
sadie_forever

#235 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

sinuhe wrote: 07/02/2020 07:30 Nije to tradicionalno ime u Bosnjaka. Otvorila si temu da kazes kako se Bosnjaci vracaju tradiciji sto se ne moze zakljuciti iz navedenih imena.
Kako ne moze? pogledaj top listu jos jednom,muska posebno

Hamza,Omar,Ajsa/Aisa(podjelila su se kad se spoje u top 10 su itd..ima list top 100
sinuhe

#236 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sinuhe »

Osim Ahmeda i Hamze nema tu tradicionalnih imena u Bošnjaka. Ostala su prilagođena Zapadu.
Nema vise npr. Nedžada zbog izgovora kao ni muškog imena Jasmin jer je na Zapadu žensko ime.
piupiu

#237 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by piupiu »

muha_sa wrote: 07/02/2020 06:53 a piupiu :? :D :kiss:
To se samo daje onima žute krvi. Plemenite, naravski. :D :lol: :kiss:
sadie_forever

#238 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

sinuhe wrote: 07/02/2020 07:39 Osim Ahmeda i Hamze nema tu tradicionalnih imena u Bošnjaka. Ostala su prilagođena Zapadu.
Nema vise npr. Nedžada zbog izgovora kao ni muškog imena Jasmin jer je na Zapadu žensko ime.
sve sto je islamskog porijekla je tradicionlno,i ako kod nas nije recimo Merjem vec Merima,to je tradicionalno islamsko cak blize

cak mislim da su ova imena starija od recimo nedzada i sl koja su bila popularna od 1940 do 1960

ova sad imena su prije tog perioda bila cesta,recimo rijetko ko se zove Hamza da je danas 50,60 godina,,,ali pogledamo li arhive cesto je ime bilo pocetkom 20 stoljeca.Isto vazi za Eminu,Lejlu,cak Hana(samo sto se oduzi kao Haana)
Hank Paldum

#239 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Hank Paldum »

StelaVrti wrote: 07/02/2020 03:28
Hank Paldum wrote: 07/02/2020 02:57
StelaVrti wrote: 07/02/2020 02:24 aj sad odplivaj unazad i unaprijed, pa reread tko je počeo
gdje god si ti i forever, uvijek je obojeno primitivizmom, nacionalizmom i fashizmom
1. stranica normalan komentar
2. stranica swanfilter piše da mu po imenima sve više liči na bliski istok i pita se odakle ih povadiše
Ja mu odgovaram kulturno da bi razlog možda mogao biti kraj komunizma i buđenje vjerskog i nacionalnog identiteta
swanfilter shvata kao napad na njega i primitivno PRVI uvlači politiku i SDA u diskusiju
4. stranica swanfilter javlja se i bez ikakvog razloga primitivno napada Sadetu
5. stranica neki lik bez razloga ubacuje SDA Sebijaaaa video
7. stranica počinje priču o turskim okupatorima i nastavlja sa primitivnim riječnikom
U međuvremenu sam se trudio sa dužim opširnim komentarima da kvalitetno doprinesem diskusiji prvih 7. stranica bez ikakvih napada, politike i nacionalizma i to možeš provjeriti.
Znači lažeš da sam ja počeo. Hajd što lažeš ali to raditi na internetu gdje se sa par klikova može provjeriti je li istina ili ne je smiješno. Ali eto, bliži se kraj i mojoj smjeni za par sati pa valja se pripremiti za primopredaju.
Poruka za djecu, u laži su kratke noge, pogotovo na internetu gdje se odmah da provjeriti
Kako si ti samo namazan duginim bojama, pa izdvajaš ono što ti ide u korist
Ubio se za sda!!
Nisam rekla da si ti počeo, što se vidi iz tvog navoda :D (citat: ¨pa reread tko je počeo
gdje god si ti i forever, uvijek je obojeno primitivizmom, nacionalizmom i fashizmom")
Ja samo rekla gdje god se vas dvoje pojavite, tema će biti obojena nacionalizmom i ostalim negativnim kontekstima.

Znači. nazivaš me lažovom bez razloga,
ideš na taj fol da samo komptomituješ druge u nadi da ljudi neće provjeriti
Da smo jasno, ti i sabahudina ste privitivizam nacionalizam i fashizam upakovani u celofan, spremni da obilježite druge po svaku cijenu :run:
Naravno da ću te zvati lažovom jer sam to upravo dokazao a ti ne možeš pobiti a ti naivan još potvrđuješ to jer se vidi ko ubacuje politiku i SDA u diskusiju. Dosta off-topica sa tobom lažove, sretno drugi put sa nekim ko neće moći za 2 minute pobiti šta si napisao.
vjeshalica

#240 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjeshalica »

sinuhe wrote: 07/02/2020 07:30 Nije to tradicionalno ime u Bosnjaka. Otvorila si temu da kazes kako se Bosnjaci vracaju tradiciji sto se ne moze zakljuciti iz navedenih imena.
Ako detaljnije proucimo imena koja se daju doci cemo do zakljucka da ima imena koji ama bas nikakve veze nemaju sa razumom a kamoli sa religijom
I to najcesce kod muslimana
Jer nema teorije da me neko moze ubijediti da su se muslimani oteli od takozvanog socijalistickog ugnjetavanja i vratili religijskim slobodama kad daju djeci imena Sedžad,Onur,Mevrisa,Selvedin,Melvedin,i ostale seljackoglave varijacije maloumnih seljaka?
Msm u nekim imenima ima arapski korijen ali ne nelrihvatljiv nasem podneblju zbog izgovora i opcenito jezika i strukture istog.
Point.

#241 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

Znam Jusufa i Ibrahima, Arapi, a kršćani.

I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki. Ne vidim problem da se u BiH malo "bosnaizuju" da tako kažem neka imena arapskog porijekla. Vjerujem da većina Bošnjaka nisu vjernici u pravom smislu te riječi, većina ne klanja pet puta dnevno, cuga, kladara, puši i šta još što ne ide kod zadrtih vjernika, što bi onda davali "muslimanska" imena nema logike, ljepše mi i zvuče naše verzije imena. Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
dobar osjecaj

#242 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by dobar osjecaj »

Point. wrote: 07/02/2020 08:52 I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki.
Prema Svjetskoj bazi podataka, 38,8% stanovništva Albanije su muslimani (30% sunitski muslimani, 8% bektaši), 22% stanovništva su pravoslavci, a 13% rimokatolici, odnosno kršćani čine preko trećine stanovništva. Međutim, mnogi Albanci su ili ateisti ili agnostici.
Većina Albanaca uopšte nisu muslimani. Ima ih procentualno nešto više nego drugih ali 38,8% nikako nije blizu većine.
sadie_forever

#243 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Point. wrote: 07/02/2020 08:52 Znam Jusufa i Ibrahima, Arapi, a kršćani.

I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki. Ne vidim problem da se u BiH malo "bosnaizuju" da tako kažem neka imena arapskog porijekla. Vjerujem da većina Bošnjaka nisu vjernici u pravom smislu te riječi, većina ne klanja pet puta dnevno, cuga, kladara, puši i šta još što ne ide kod zadrtih vjernika, što bi onda davali "muslimanska" imena nema logike, ljepše mi i zvuče naše verzije imena. Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Neces nam ti reci sta i kako,pogledaj listu iz rs i mostara sto ti ne smetaju bibliska imena kod njih? Dalje islmsko ime Nije odraz samo religije vec i kulture.nisu ni srbi i hrvati veliki krscani Pa daju ta imena,nisu ni njemci veliki krscani Pa i oni vecinom daju ta imena ;)

Albanci daju ta neislamska imena jer im je enver hodza zabranio...vracaju se tradicionalna bar sad znam par albanaca Sad cija se djeca zovu xheneta(dzeneta),amir itd
Last edited by sadie_forever on 07/02/2020 09:22, edited 2 times in total.
Manual

#244 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Manual »

Vise od 50 % je muslimana u Albaniji
dobar osjecaj

#245 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by dobar osjecaj »

Manual wrote: 07/02/2020 09:21 Vise od 50 % je muslimana u Albaniji
Rado ću pročitati podatke iz kojih se to može jasno zaključiti.
U samoj Albaniji tokom nedavnog boravka ne stekoh utisak da sam u muslimanskoj zemlji.
piupiu

#246 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by piupiu »

Edin H. wrote: 07/02/2020 03:09 Od starih bosanskih imena lijepo je ime Krasnodar :oops:
Krasno, indeed! :D
Hank Paldum

#247 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Hank Paldum »

Albanija je dobar primjer gdje se vraćamo na ono da Bošnjaci danas daju više imena kao Osman a nikako Tvrtko i zašto su muslimanska imena iako nisu nikada vidjeli džamiju iznutra i provode više vremena u kladionici nego kod kuće
Čudi me čitajući tvoje ranije postove da baš ti ne znaš razlog zašto je došlo do toga kod Albanaca, tada je bio agresivno-ateistički sistem gdje su djeci bila zabranjena vjerska imena pa su se davala druga imena, taj period je dugo trajao pa su ta imena postala česta pa imamo danas Albanca katolika i muslimana koji se isto zovu.
SFRJ kakva god bila nisu se vjernici tretirali kao u Albaniji. Samim tim da je osoba zaslužna za taj period nosila ime Enver, sin Halila, samo govori kakva su bila mnoga imena na tim prostorima prije njegove ere
Manual

#248 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Manual »

dobar osjecaj wrote: 07/02/2020 09:30
Manual wrote: 07/02/2020 09:21 Vise od 50 % je muslimana u Albaniji
Rado ću pročitati podatke iz kojih se to može jasno zaključiti.
U samoj Albaniji tokom nedavnog boravka ne stekoh utisak da sam u muslimanskoj zemlji.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Albania

Po Wikipediju je tako
Point.

#249 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 09:19

Neces nam ti reci sta i kako,pogledaj listu iz rs i mostara sto ti ne smetaju bibliska imena kod njih? Dalje islmsko ime Nije odraz samo religije vec i kulture.nisu ni srbi i hrvati veliki krscani Pa daju ta imena,nisu ni njemci veliki krscani Pa i oni vecinom daju ta imena ;)

Albanci daju ta neislamska imena jer im je enver hodza zabranio...vracaju se tradicionalna bar sad znam par albanaca Sad cija se djeca zovu xheneta(dzeneta),amir itd
Kod tebe je problem što sve gledaš kroz religiju. Većina Bošnjaka nisu vjernici ako ćeš baš mak na konac iliti ako ćeš strogo gledati, zašto bi davali onda vjerska religiozna imena ako sami nisu toliki vjernici?
Alles-Tamam

#250 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Alles-Tamam »

To ti je balija @Point. 😁

Pijem, kockam ne jedem svinjetinu i zovem se Muhamed, ja sam musliman.
Post Reply