To pokazuje kako ljudi .. uopste ne gledaju na to odakle je ime sletilo sa neba , ljudi pogledaju film i eto ragnara maloghAZNADAR wrote: ↑06/02/2020 21:02Ne da vjerujem vec znam da jeste tako. Na zapadu se trendovi imena mjenjaju i mnoga imena su tipicna za neku epohu. U Skandinaviji napr se moze u vecinni slucajeva pogoditi necija starosna dob na osnovu imena jer se zna koja su imana bila kad popularna.sadie_forever wrote: ↑06/02/2020 20:57
Nije sve politika,vjerovao ili ne i na zapadu se vracaju starinska imena,to je trend
Poslije serije Vikings - u modi su ponovo stara nordijska imena.
Najcesca imena u FBIH
- MorningStar
#151 Re: Najcesca imena u FBIH
- Hank Paldum
#152 Re: Najcesca imena u FBIH
Izvini ali od ovog svega što si napisao ništa nije tačno.tvojkomsija wrote: ↑06/02/2020 19:42 @sadie_forever
"Jedini muslimanski narod koji zaista rijetko ima Muhamed su turci,ja nikada ni jednog turcina nisam upoznala da se zove Muhamed"
Zato što Turci za razliku od Bošnjaka imaju dosta jače izgrađen nacionalni osjećaj. Kad bi u Turskoj nestao islam kompletno, opet bi davali 90% ista imena. Islam im je manji dio identiteta nego nama. Bošnjaci bez islama za dvije generacije bi nestali, progutale bi nas susjedne kulture. Zato što nemamo distinktivan jezik (3-4 naroda koriste gotovo isti jezik), i još mnogo toga..
Kod nas imaš dosta ljudi koji bliže doživljavaju nekog Turčina ili Arapina iste vjere, nego svog sunarodnjaka koji se zove Marko, Stefan, Zlatan, Damir itd. Zato je meni kao ateisti nacija uvijek ispred vjere, i ne mogu da se poistovjetim sa islamom u kojem je nacija nevazna![]()
Rijetko ćeš naći Muhameda u Turskoj iz jednostavnog razloga što je turska varijanta tog imena Mehmet kao što je na našim prostorima Muhamed varijanta Muhammada. Znači Turci imaju isti vjerski i nacionalni osjećaj kao i Bošnjak.
To je isto kao da si npr. rekao da je u Hrvatskoj jači nacionalni osjećaj jer nemaju imena John i Paul iako je se njihov papa tako zvao a balkanska varijanta od John Paul je Ivan Pavao kako papu na ovim prostorima zovu (ili Pavle, popularnije ime od Pavao) ili skorije papa Francesco/ papa Franjo.
Otprilike svako ime vuče svoje korijene iz svetih knjiga samo su mnogi prilagođeni svojim sredinama, Moustapha je kod nas Mustafa pa onda Mujo.
Ovo drugo, da bi mi za koju generaciju nestali da nestane islam jer smo okruženi narodima koji su slični pa bi nas progutali. Takva logika bi se mogla onda koristiti i za ostale. Po čemu bi se Hrvat razlikovao od Srbina kada bi mu ukinuo religiju i neke tradicionalne običaje?
Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
Nije samo BiH u pitanju. Šta misliš? Da li bliže jedan Slovenac doživljava Danca ili nekog Bošnjaka par sati vožnje udaljeno? Da li Austrijanac doživljava bliže Bosanca ili Britanca? Turska se graniči sa Bugarskom, šta misliš jesu li im bliži Bošnjaci ili komšije Grci?
Nepotrebno je praviti analize jer naše simpatije i antipatije su samo odraz globalnog mentaliteta.
- sadie_forever
#153 Re: Najcesca imena u FBIH
to je toHank Paldum wrote: ↑06/02/2020 21:11Izvini ali od ovog svega što si napisao ništa nije tačno.tvojkomsija wrote: ↑06/02/2020 19:42 @sadie_forever
"Jedini muslimanski narod koji zaista rijetko ima Muhamed su turci,ja nikada ni jednog turcina nisam upoznala da se zove Muhamed"
Zato što Turci za razliku od Bošnjaka imaju dosta jače izgrađen nacionalni osjećaj. Kad bi u Turskoj nestao islam kompletno, opet bi davali 90% ista imena. Islam im je manji dio identiteta nego nama. Bošnjaci bez islama za dvije generacije bi nestali, progutale bi nas susjedne kulture. Zato što nemamo distinktivan jezik (3-4 naroda koriste gotovo isti jezik), i još mnogo toga..
Kod nas imaš dosta ljudi koji bliže doživljavaju nekog Turčina ili Arapina iste vjere, nego svog sunarodnjaka koji se zove Marko, Stefan, Zlatan, Damir itd. Zato je meni kao ateisti nacija uvijek ispred vjere, i ne mogu da se poistovjetim sa islamom u kojem je nacija nevazna![]()
Rijetko ćeš naći Muhameda u Turskoj iz jednostavnog razloga što je turska varijanta tog imena Mehmet kao što je na našim prostorima Muhamed varijanta Muhammada. Znači Turci imaju isti vjerski i nacionalni osjećaj kao i Bošnjak.
To je isto kao da si npr. rekao da je u Hrvatskoj jači nacionalni osjećaj jer nemaju imena John i Paul iako je se njihov papa tako zvao a balkanska varijanta od John Paul je Ivan Pavao kako papu na ovim prostorima zovu (ili Pavle, popularnije ime od Pavao) ili skorije papa Francesco/ papa Franjo.
Otprilike svako ime vuče svoje korijene iz svetih knjiga samo su mnogi prilagođeni svojim sredinama, Moustapha je kod nas Mustafa pa onda Mujo.
Ovo drugo, da bi mi za koju generaciju nestali da nestane islam jer smo okruženi narodima koji su slični pa bi nas progutali. Takva logika bi se mogla onda koristiti i za ostale. Po čemu bi se Hrvat razlikovao od Srbina kada bi mu ukinuo religiju i neke tradicionalne običaje?
Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
Nije samo BiH u pitanju. Šta misliš? Da li bliže jedan Slovenac doživljava Danca ili nekog Bošnjaka par sati vožnje udaljeno? Da li Austrijanac doživljava bliže Bosanca ili Britanca? Turska se graniči sa Bugarskom, šta misliš jesu li im bliži Bošnjaci ili komšije Grci?
Nepotrebno je praviti analize jer naše simpatije i antipatije su samo odraz globalnog mentaliteta.
inace meni se svidja nase ime Mehmedalija sto ti je bosnjacka verzija Muhameda Alija
- MorningStar
#154 Re: Najcesca imena u FBIH
Nista eto znas kako ces sinu sa srecom dati ime. Mehmedalija.
Sir your name please ? Mehmedalija ..... can you write that on a piece of paper please
Sir your name please ? Mehmedalija ..... can you write that on a piece of paper please
-
StelaVrti
-
StelaVrti
#156 Re: Najcesca imena u FBIH
Mehmedalija "Mak" DizdarMorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:16 Nista eto znas kako ces sinu sa srecom dati ime. Mehmedalija.
Sir your name please ? Mehmedalija ..... can you write that on a piece of paper please![]()
nemoj titati
neka mu ona da ime sabahudin, neka ga zovu Savuuudineeee, a ako zetreba namah može postat Zoran
- MorningStar
#157 Re: Najcesca imena u FBIH
Zvali bi ga mak ionako.StelaVrti wrote: ↑06/02/2020 21:22Mehmedalija "Mak" DizdarMorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:16 Nista eto znas kako ces sinu sa srecom dati ime. Mehmedalija.
Sir your name please ? Mehmedalija ..... can you write that on a piece of paper please![]()
nemoj titati![]()
neka mu ona da ime sabahudin, neka ga zovu Savuuudineeee, a ako zetreba namah može postat Zoran
- piupiu
#158 Re: Najcesca imena u FBIH
Znači, ti u Njemačkoj, je l' ono bi, se osjećaš bliskije nekom Turčinu, nego nekom Draganu? Kad čuješ Dragana, koji priča tvojim jezikom i sluša Halida Bešlića, ti ipak ideš tražiti Mehmeta da s njim pričaš na njemačkom i slušaš šta ja znam šta? A Dragan ide tražiti nekog Rusa i Grka da s njim provodi vrijeme i izadje u kafanu? Stvarno?Hank Paldum wrote: ↑06/02/2020 21:11 Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
- piupiu
#159 Re: Najcesca imena u FBIH
Ne mERe to na engleskom, Dawn je samo žeMsko ime.StelaVrti wrote: ↑06/02/2020 21:22Mehmedalija "Mak" DizdarMorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:16 Nista eto znas kako ces sinu sa srecom dati ime. Mehmedalija.
nemoj titati![]()
- MorningStar
#160 Re: Najcesca imena u FBIH
Normalno, odes u bec i neces u onu ex yu mahalu nego ides u turski kvart.piupiu wrote: ↑06/02/2020 21:24Znači, ti u Njemačkoj, je l' ono bi, se osjećaš bliskije nekom Turčinu, nego nekom Draganu? Kad čuješ Dragana, koji priča tvojim jezikom i sluša Halida Bešlića, ti ipak ideš tražiti Mehmeta da s njim pričaš na njemačkom i slušaš šta ja znam šta? A Dragan ide tražiti nekog Rusa i Grka da s njim provodi vrijeme i izadje u kafanu? Stvarno?Hank Paldum wrote: ↑06/02/2020 21:11 Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
- sadie_forever
#161 Re: Najcesca imena u FBIH
I Dragan i Mehmet i Mujo pricaju danas njemacki,uz pokoju nasu i to je topiupiu wrote: ↑06/02/2020 21:24Znači, ti u Njemačkoj, je l' ono bi, se osjećaš bliskije nekom Turčinu, nego nekom Draganu? Kad čuješ Dragana, koji priča tvojim jezikom i sluša Halida Bešlića, ti ipak ideš tražiti Mehmeta da s njim pričaš na njemačkom i slušaš šta ja znam šta? A Dragan ide tražiti nekog Rusa i Grka da s njim provodi vrijeme i izadje u kafanu? Stvarno?Hank Paldum wrote: ↑06/02/2020 21:11 Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
- piupiu
#162 Re: Najcesca imena u FBIH
Ništa ja ovo više ne kontam.MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:25 Normalno, odes u bec i neces u onu ex yu mahalu nego ides u turski kvart.![]()
- piupiu
#163 Re: Najcesca imena u FBIH
Hank je prva generacija, pričamo o njemu.sadie_forever wrote: ↑06/02/2020 21:26I Dragan i Mehmet i Mujo pricaju danas njemacki,uz pokoju nasu i to je topiupiu wrote: ↑06/02/2020 21:24Znači, ti u Njemačkoj, je l' ono bi, se osjećaš bliskije nekom Turčinu, nego nekom Draganu? Kad čuješ Dragana, koji priča tvojim jezikom i sluša Halida Bešlića, ti ipak ideš tražiti Mehmeta da s njim pričaš na njemačkom i slušaš šta ja znam šta? A Dragan ide tražiti nekog Rusa i Grka da s njim provodi vrijeme i izadje u kafanu? Stvarno?Hank Paldum wrote: ↑06/02/2020 21:11 Mnogi Bošnjaci doživljavaju bliže nekog Turčina od nekog Dragana. Da li neki BH Srbin doživljava bliže Hasana komšiju od Jovana iz Beograda ili Iliju iz Moskve?
Nepotrebno je praviti analize jer naše simpatije i antipatije su samo odraz globalnog mentaliteta.![]()
- MorningStar
#164 Re: Najcesca imena u FBIH
Kad uzimas za ozbiljno tvrdnje ponekih... sto il nisu bas mnogo putovali ili su zabarakadirani u glavi.piupiu wrote: ↑06/02/2020 21:27Ništa ja ovo više ne kontam.MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:25 Normalno, odes u bec i neces u onu ex yu mahalu nego ides u turski kvart.![]()
![]()
-
swanfilter
#165 Re: Najcesca imena u FBIH
Sadeta i Hanka se stvarno trude sa ovim, pazi to, starim, tradicionalnim i bosnjackim imenima.
Saddie, raspisala si se, pa bih te jos jednom upitao, kakvo je tvoje misljenje o Bogumilu, Tvrtku, .... kao starim, tradicionalnim, pa i bosnjackim imenima?
Saddie, raspisala si se, pa bih te jos jednom upitao, kakvo je tvoje misljenje o Bogumilu, Tvrtku, .... kao starim, tradicionalnim, pa i bosnjackim imenima?
- Hank Paldum
#168 Re: Najcesca imena u FBIH
Za ovu poslijeratnu reakciju, ja sam npr. prije rata pokazivao rukom broj 3 onako kako su četnici pokazivali za vrijeme rata, jednostavno jer je bilo praktičnije međutim zbog ratnih dešavanja mi je se taj način pokazivanja ogadio. Za nekoga je to glupost, neko je još ekstremniji postao, želim reći da je do svakoga individualno koliko je rat uticao koliko je se nečiji život promijenio. Ne mislim time na ratne traume nego neke male i velike detalje.piupiu wrote: ↑06/02/2020 19:39Ali što? Nisu muslimanima propisana arapska i perzijska imena, to je meni uvijek bilo interesantno. Kao da zapravo više ima veze s pogrešnom percepcijom vjerskih pravila.Hank Paldum wrote: ↑06/02/2020 18:03 Bošnjaci kao i svaki narod, imaš ateiste ili liberalne muslimane koji će se prije odlučiti za Damira i Zlatana, pa možda i za Hamzu iz privatnog razloga (po rahmetli ocu ili djedu) a imaš i konzervativnih vjernika kojima je religija na prvom mjestu pa mu je bliži Emrah od Zlatana.
Da, rat i reakcija na rat, ali vjerovatno i na poratni uticaj raznih misionara, je sigurno igrao ulogu u tome.Jedan razlog zašto se mnogi distancirali od imena poput Tvrtka je što je jednostavno to ime postalo strano nakon toliko vremena nakon dolaska islama na ovim prostorima i da je danas isto kao kada bi djetetu dali ime Roberto, može se dati ali odudara i nisu baš svi zagrijani za to.
Voljeli to mnogi čuti ili ne ali veliku ulogu igraju i dešavanja 90ih, već je u SFRJ bilo imena koja su bila većinom kod Bošnjaka a druga kod Srba i Hrvata, kroz rat je se samo ozvaničilo. Uz to dodaj da je padom komunizma i buđenje vjere zbog mnogih dešavanja (mržnja prema "Turcima", rušenje džamija) zbližilo mnoge Bošnjake arapskim imenima koji nisu prije bili na našim prostorima.
Evo ja prvi koji imam dovoljno godina i znam historiju kada mi neko pomene ratnika Tvrtka ja prvo pomislim na jednog HVO oficira pa onda na Kotromanića.
Dobro poredjenje.Fenomen sličan iz one teme na forumu "zašto smo halalili ćirilicu"![]()
A to za imena, ako je pogrešna percepcija vjerskih pravila onda je pogrešna na globalnom nivou jer se ne razlikuju Amerika i Njemačka od nas. John je u Americi super cool ime čija je varijanta Johannes u Njemačkoj a na Balkanu Ivan koji se pominje u Bibliji. Na prvi pogled se čine Bošnjaci vjerski zaostali jer daju imena isto kao neko u Maroku ali se ne razlikuju od katolika gdje Hrvat, Argentinac, Austrijanac i Britanac daju imena koja su ustvari isto ime koji se na različitim teritorijama drugačije pišu i izgovaraju kao kod muslimana Muhammad, Mohammed, Muhamed ovisno o teritoriji.
- tvojkomsija
#169 Re: Najcesca imena u FBIH
Ona ti je jasno rekla da je bitno da je ime muslimansko, nije spomenula BH odrednicu. To ti je islamski princip, nacija je apsolutno nebitna.swanfilter wrote: ↑06/02/2020 21:34 Sadeta i Hanka se stvarno trude sa ovim, pazi to, starim, tradicionalnim i bosnjackim imenima.
Svađaju se oko bosanskog, hrvatskog, srpskog po čitav dan, a uveče svi skupa na kurs njemačkog!
To ti je najveća istina za ova balkanska plemena, neću reć narode, jer nismo zaslužili taj naziv
-
Zoya
#170 Re: Najcesca imena u FBIH
Esma I Merjem najljepše sa tog spiska, poslije Lejle. Sara mi je bljuc. Od muških, nijedno.
-
StelaVrti
#171 Re: Najcesca imena u FBIH
ne diraj mi Titu(Tita)
-
StelaVrti
#172 Re: Najcesca imena u FBIH
Kako kinezi daju imena djeci ?
Bace lonac niz stepenice pa sta ispadne
Bace lonac niz stepenice pa sta ispadne
- MorningStar
-
StelaVrti
#174 Re: Najcesca imena u FBIH
Kada temu započne veliki štovalac svega muslimanskog, pobornik svega islamskog, a onda uz nick stavi ¨forever"
uz podržku Hanks Toma, šta reć' nego
odjavljujem se s teme, it's too much
cya
uz podržku Hanks Toma, šta reć' nego
odjavljujem se s teme, it's too much
-
swanfilter
#175 Re: Najcesca imena u FBIH
tvojkomsija wrote: ↑06/02/2020 21:45Ona ti je jasno rekla da je bitno da je ime muslimansko, nije spomenula BH odrednicu. To ti je islamski princip, nacija je apsolutno nebitna.swanfilter wrote: ↑06/02/2020 21:34 Sadeta i Hanka se stvarno trude sa ovim, pazi to, starim, tradicionalnim i bosnjackim imenima.
Svađaju se oko bosanskog, hrvatskog, srpskog po čitav dan, a uveče svi skupa na kurs njemačkog!![]()
To ti je najveća istina za ova balkanska plemena, neću reć narode, jer nismo zaslužili taj naziv
Blamira se od prvog upisa, a sve nesto europejka i intelektualka. Al, pravo lice pokazu tek na ovakvim temama, odnosno svoju ogranicenost.
Imao sam priliku cuti kako je Husein beg otac, a Turska mati bosnjackog naroda, pa i BiH. Iz perspektive Bosnjaka. Tu ni kompas vise ne pomaze ...