Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
piupiu

#2901 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

BHCluster wrote: 06/02/2020 20:36
piupiu wrote: 06/02/2020 19:52
CPT wrote: 06/02/2020 19:38

Da.... a zajednicko u toj nacije je sta tacno? Drzavljanstvo?
Jezik, historija, način organizacije porodice, hrana, muzika, književnost, donedavno i urbana estetika, teritorija na kojoj živimo, kulturno naslijedje, preferencija za kolektivizam... nastavi niz.
Gdje to sve bilo kad se smrt sijala ovdje?
Bilo je. I još uvijek je. Brkate ideologiju i kulturu.
CPT

#2902 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:35
CPT wrote: 06/02/2020 20:28
MorningStar wrote: 06/02/2020 20:17
Odes sjednes u beograd u kafic , kad ono ex yu rock indexi,crvena jabuka, naleti i od dine pokoji hit,ljudi izgledaju kao ti (doduse ne kao ti duze pantole vjerovatno :D ) pricaju kao ti , oblace se kao ti ,ponasaju se kao ti... doduse ne kao ti al shvatas poentu :D

E sad odes u njemacku,rumuniju,grcku pa onda mucnes glavom i skontas sta je razlika.
Necemo po tradicionalnom okupljanju nekoliko desetina hiljada ljudi al hocemo po kaficu u Beogradu :lol: Gdje ces indexe naletjeti na Olivera Mandica, Boru Corbu i Co... A tek stihovi Cece, kako zajednicki...
Boru corbu i cecu uredno mozes slusati i u sarajevu , vjerujem i u zagrebu itd . A kafic u beogradu ti je random primjer - ti uzimas radikalne primjere divljastva kao kad bi ja uzeo paradzemat iz gluhe bukovice i rekao to je kultura bosnjaka.
Ti si uzeo random kafic sa 10 ljudi, ja sam uzeo tradiciji od nekoliko desetaka hilljada godisnje... I to kao radikalno, a tvoj kafic je reprezentativan :-)
I nisam bas siguran da je dzemat iz gluhe bukovice isto sto i sator na Manjaci al ok, razumijem ja tebe... :lol:
MorningStar

#2903 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 06/02/2020 20:41 Principijelno samo jedna dilema moze da bude jal bosanac ili bosnjak stim da u obje varijante srbi i hrvati ne ucestvuju, svako objedivanje sa ta dva korpusa je uzaludna i idiotska rabota, iskustveno govoreci.
Pa ako je bosanac tu ti odmah po defaultu upadaju i bosanski srbi i hrvati ... jer su bosanci samo zbog historijsko/vjerskih/komsijskog guranja nosa poistovjetili se sa njima preko vjere prije svega.
The 51st State

#2904 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Ubice te romantika, proso voz ende kataklizma se desila. Nema vise.
oaza85

#2905 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 06/02/2020 20:42
piupiu wrote: 06/02/2020 19:52

Jezik, historija, način organizacije porodice, hrana, muzika, književnost, donedavno i urbana estetika, teritorija na kojoj živimo, kulturno naslijedje, preferencija za kolektivizam... nastavi niz.
Jasta je.
The 51st State

#2906 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:44
The 51st State wrote: 06/02/2020 20:41 Principijelno samo jedna dilema moze da bude jal bosanac ili bosnjak stim da u obje varijante srbi i hrvati ne ucestvuju, svako objedivanje sa ta dva korpusa je uzaludna i idiotska rabota, iskustveno govoreci.
Pa ako je bosanac tu ti odmah po defaultu upadaju i bosanski srbi i hrvati ... jer su bosanci samo zbog historijsko/vjerskih/komsijskog guranja nosa poistovjetili se sa njima preko vjere prije svega.
Upadaju po logici ali radi se o dvjema nerazumnim etnickim skupinama koje su uprle oci u zagreb i beograd, tako da sto se njih tice ne upadaju, trud oko njih je bespredmetan.
Last edited by The 51st State on 06/02/2020 20:48, edited 1 time in total.
CPT

#2907 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Zapisas svoj dio, cak i imenom i onda po defaultu updas na drugu stranu.... znaci kad su napravili "RS" i "HZHB" to je bio korak do nacionalnog bosanstva. Respect! :roll:
piupiu

#2908 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 06/02/2020 20:45 Ubice te romantika, proso voz ende kataklizma se desila. Nema vise.
Super. Znači nema više Bosne? Kraj? Pa što se mučimo? Što ne pustimo Srbe i Hrvate da idu? Mislim, sve sa teritorijama na kojim su apsolutna većina, jer ih niko otamo neće istjerati? Čemu ova patnja?
MorningStar

#2909 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 06/02/2020 20:44 Ti si uzeo random kafic sa 10 ljudi, ja sam uzeo tradiciji od nekoliko desetaka hilljada godisnje... I to kao radikalno, a tvoj kafic je reprezentativan :-)
I nisam bas siguran da je dzemat iz gluhe bukovice isto sto i sator na Manjaci al ok, razumijem ja tebe... :lol:
Upravo tako , random udji u kafic u banja luci,sarajevu,zagrebu itd pa se okreni oko sebe - ili restoran ili vec sta . Pa onda odes u Milano pa sjedi u kafic.

A da radikalno je radikalno kao sto ti ciljano si uzeo radikalan primjer nacionalizma ja sam tebi drugi primjer radikalnog pogleda na vjeru. Prema tome ne mozes komplet narode ocijeniti ali eto neka moze i to - opet mozes slusat riblju corbu cecu brenu merlina bijelo dugme indekse po svim gradovima ex yu - ljudi su slicni , jedemo slicnu ako ne i istu hranu , pricamo u sustini isti jezik , mentalitet slican.... ovo sve govorim za veliku vecinu - radikala ekstrema ludjaka ekstremista uvijek bilo i bit ce.
piupiu

#2910 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 06/02/2020 20:47

Jasta je.
Šta jašta je? "Anamo oni" pričaju engleski, ne prave pitu, ne slušaju narodnjake i sevdalinke, ne recituju "Ostajte ovdje", ne okreću janjad? Šta je tačno 'jašta je'?
MorningStar

#2911 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 06/02/2020 20:47
Zapisas svoj dio, cak i imenom i onda po defaultu updas na drugu stranu.... znaci kad su napravili "RS" i "HZHB" to je bio korak do nacionalnog bosanstva. Respect! :roll:
Pa to danas radis ti i slicni tebi sa bakirom za kocijom - zapisava se begovat a bosnu ko ****
BHCluster

#2912 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

oaza85 wrote: 06/02/2020 20:47

Jasta je.
Koju ideologiju?
The 51st State

#2913 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 06/02/2020 20:48
The 51st State wrote: 06/02/2020 20:45 Ubice te romantika, proso voz ende kataklizma se desila. Nema vise.
Super. Znači nema više Bosne? Kraj? Pa što se mučimo? Što ne pustimo Srbe i Hrvate da idu? Mislim, sve sa teritorijama na kojim su apsolutna većina, jer ih niko otamo neće istjerati? Čemu ova patnja?
Lose mislis, ja se ne mucim samo kazujem kako stvari stoje, a ako im je to zelja i imaju moc da sprovedu, neka probaju. Dotad nema potrebe na insinstiranju koje nece dati ploda. Ima dovoljno posla da se radi i bez njih na lokalnom nivou, jedino tako nesto se i moze postici da pokazes superiorniji model, bez suvisne patetike i prizivanja u stilu ocajnog ljubavnika.
CPT

#2914 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

JanuaryJones wrote: 06/02/2020 20:36U svakom slučaju bi ih bilo puno više nego danas, a i Ustav bi drugačije izgledao. Sad imamo Srbin = Srbija, Hrvat = Hrvatska i Bošnjak ≠ Bosna i Hercegovina
Da, 5 vise (ili manje)... Jako bitno! Valjda sa onom referendumu glasali Kinezi. Ustav izgleda (kao i drzava) izgleda onako kako je Amerikanac zelio. Bosnjak/Bosanac (kako ti lakse) Alija Izetbegovic nije mogao utjecati cak ni na ime entiteta. Jedna od vecih svadja je bila oko imena btw.

To nemas sad, to si imala i prije devedesetih samo sto ti znala. Zbog toga su se i mogle desiti devedesete. Poglej skupove prije rata pa javi koliko simbola te zajednick nacije vidis...
CPT

#2915 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:49

Pa to danas radis ti i slicni tebi sa bakirom za kocijom - zapisava se begovat a bosnu ko ****
I opet ko nas bre zavadi... Bakir je posljedica, nije uzrok. Ko ti koci put NATO? U EU? Zakone?

Probao i Lijepi Hare prosetati Banja Lukom pa nesto nije proslo.
MorningStar

#2916 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 06/02/2020 20:51
Lose mislis, ja se ne mucim samo kazujem kako stvari stoje, a ako im je to zelja i imaju moc da sprovedu, neka probaju. Dotad nema potrebe na insinstiranju koje nece dati ploda. Ima dovoljno posla da se radi i bez njih na lokalnom nivou, jedino tako nesto se i moze postici da pokazes superiorniji model, bez suvisne patetike i prizivanja u stilu ocajnog ljubavnika.
Samo vrijeme tece a podijele se ucementirale , jos se sad i psiholoski radi na razlazu ljudi na nekom mentalnom nivou. Sto se tice sprjecavanja - ako ikad smognu diplomatsko-politicku situaciju da se otcjepe jedni ili drugi - prvi koji metak opale su ***** . Znaju to u RSu dobro tako da oni idu politika+diplomatija+geopoliticke promjene+vrijeme i cekaju momenat - prvaci kod bosnjaka nema problem sa time jer su zauzeti lopovlucima i idejom lokalnih baja,regionalnih aga i velikoh bega u sarajevu.

Ko tu spominje BiH drzavu njenih naroda suzivota guranja onog sto imamo zajednickog ono sto ujedinjuje a ne razdvaja - nitko ..
MorningStar

#2917 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 06/02/2020 20:57
MorningStar wrote: 06/02/2020 20:49

I opet ko nas bre zavadi... Bakir je posljedica, nije uzrok. Ko ti koci put NATO? U EU? Zakone?

Probao i Lijepi Hare prosetati Banja Lukom pa nesto nije proslo.
Ko tebe zavadi za razumom - da dobro pitanje.. citaj sta pise a ako vec neces da odgovoris ne izvaljuj nekoherentne gluposti.
The 51st State

#2918 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:57

Samo vrijeme tece a podijele se ucementirale , jos se sad i psiholoski radi na razlazu ljudi na nekom mentalnom nivou. Sto se tice sprjecavanja - ako ikad smognu diplomatsko-politicku situaciju da se otcjepe jedni ili drugi - prvi koji metak opale su ***** . Znaju to u RSu dobro tako da oni idu politika+diplomatija+geopoliticke promjene+vrijeme i cekaju momenat - prvaci kod bosnjaka nema problem sa time jer su zauzeti lopovlucima i idejom lokalnih baja,regionalnih aga i velikoh bega u sarajevu.
tacno, samo sto jos ima borbe kod bosnjaka, kakve takve, misljenja sam da je to u ovom trenutku totalno deplasirana agenda, ova cijela prica, treba se baviti lragmaticnim stvarima i stvarati zdravije soc ekonomsko okruzenje gdje se moze, pa kad dodje na red i civilizovanje nasih sudrzavljana na teritorijama rs i hb neka bude i to.
CPT

#2919 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MorningStar wrote: 06/02/2020 20:57Ko tu spominje BiH drzavu njenih naroda suzivota guranja onog sto imamo zajednickog ono sto ujedinjuje a ne razdvaja - nitko ..
Zajedicko? Nesto kao put u NATO? EU? Ko li to spominje... I ko ono to koci i zasto? Da nije zbog jednog dijela te jedinstvene nacije koja to radi po uputstvu susjedne nacije?
piupiu

#2920 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Ti radiš na svom mikronivou, oni na svom. Svako za svoju viziju svijeta. Rezultat opet isti.
The 51st State

#2921 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 06/02/2020 21:02

Ti radiš na svom mikronivou, oni na svom. Svako za svoju viziju svijeta. Rezultat opet isti.
ti ako imas carobni stapic nikonsretniji od mene, dotad je moja prica svrsishodnija i bolja i za tvoja razmisljanja i stavove.
Bloo
Globalna šefica

#2922 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

@piupiu

"‘Ljudi su takvi’, tako sam govorio pomirujući se u sebi sa svojom osnovnom druželjubivom idejom da ljude treba voljeti, jer su više glupi nego zli, vjerujući negdje duboko intimno u sebi da još nitko, kroz duge i duge vjekove ljudskog iskustva, nije otkrio ljudskoj gluposti lijeka i da će tako kako je danas, to jest poluljudski a poluglupavo, potrajati još prilično dugo u zbrkama oko nas i u nama. Promatrajući ljude sa prilično svježom znat iželjom, primjećivao sam kako se ljudi uzajamno prljaju po nekoj neshvatljivoj, dubokoj potrebi koja se u čovjeku objavljuje silinom teže: postoji u ljudima mračna snaga koja vuče dolje, k zemlji, u blato. Ljudi se progone uzajamno i osjećaju se progonjenima od kretnje, od pogleda, od riječi, ljudi se njuškaju međusobno nepovjerljivo kao zvijeri, ljudi jesu zapravo dvonoge životinje, ljudi kradu jedni drugima misli i novac (kao opice u prašumama što kradu jedne drugima banane), a kad su se nakrali i kad im se sito podriguje, onda zadovoljno gunđaju valcere, mokreći u podzemnom pisoaru kakvog prljavog noćnog lokala, kamo iz daljine kroz koprenu dima i miris katrana dopire cilik slabe muzike: dobro nam ide, nažderali smo se tuđe muke, nose nas na jastucima, pijani smo, slava bogu.

Toplo meso omotano tkaninom, izdvojeno iz prirode, postavljeno na stražnje noge: u crkvu, u sudnicu, na kazališne daske, na propovjedaonicu, na katedru, u pisoare, u krčme, u kasarne, to toplo meso obučeno po tajanstvenim pravilima raznolikih historijskih kostima, razvrstano u svetotajstvene kaste, podržavljeno ljudsko meso u dresuri đavolskog stroja, to jadno ljudsko meso izgubljeno je potpuno pred beskrajno velikom količinom otvorenih pitanja, ne snalazeći se u zbrkama, odvojeno jedno od drugoga, ono osjeća isključivo sebe kao svoje vlastito meso, zaboravlja mesnatu sličnost svoga mesnatog bližnjeg i tako od straha i od gluposti grize jedno drugome grkljan, poživinčeno u stravi i u užasu pred tminom."

Miroslav Krleža
MorningStar

#2923 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

CPT wrote: 06/02/2020 21:01
MorningStar wrote: 06/02/2020 20:57Ko tu spominje BiH drzavu njenih naroda suzivota guranja onog sto imamo zajednickog ono sto ujedinjuje a ne razdvaja - nitko ..
Zajedicko? Nesto kao put u NATO? EU? Ko li to spominje... I ko ono to koci i zasto? Da nije zbog jednog dijela te jedinstvene nacije koja to radi po uputstvu susjedne nacije?
Jes ti tup ? Ako se oko necega ne slaze zapeti kao vo gdje to ne djeluje je beskorisno jel kontas - drzava napravljena da nema cackalicu stavit na zajedncki sto bez saglasnosti naroda a ti bi da tvoje misljenje bude to je to .... dijalog razgovor mic po koc a volovanje je predstava za debile - gledaju kao volovi se natezu a ovamo im novcanike vade iz djepova.
Last edited by MorningStar on 06/02/2020 21:04, edited 1 time in total.
CPT

#2924 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Ako BiH planira uci u EU (a bar jedan dio te nacije to zeli) onda ce oni svakako otici jer ce moci legalno to raditi. Uostalom to vec i sad rade.
piupiu

#2925 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

CPT wrote: 06/02/2020 21:04
Ako BiH planira uci u EU (a bar jedan dio te nacije to zeli) onda ce oni svakako otici jer ce moci legalno to raditi. Uostalom to vec i sad rade.
Aha. Znači to je plan. :lol:

Teško da ćeš na iseljavanje u EU dobiti BL nazad samo za sebe. Vrlo teško.
Locked