Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lavic

#4251 Re: Crna hronika BH cesta

Post by lavic »

drug_profi wrote: 06/02/2020 11:44 Glupo zvuci recenica koja u osnovi kaze da je vozac trebao prilagoditi brzinu neispravnom kamionu i nepravilno postavljenom teretu.
Ako je to slucaj brzina je morala biti nula. Nije smio biti vozen po cesti.

Znam da niste tako mislili. #samokazem
Grijesis, ja sam pred zakonom odgovarao po clanu zakona" nije prilagodio voznju uslovima..."
tuzilac i sudinca kaze da se taj zakon moze " rastegnuti " do te tacke kad ti kao vozac trebas donjeti zakljucak da voznja u opste nije bezbjedna i ne voziti.

Tek za info: Izletio sam sa ceste i prevrno se a brzina mi je bila debelo ispod ogranicenja po vjestacenju nakon nesrece.
NediM17

#4252 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

To je samo zato sto si vozio ispod ogranicenja. Da si isao tolerantnih +10 nista se ne bi desilo. :mrgreen:
drug_profi

#4253 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

lavic wrote: 06/02/2020 12:15
drug_profi wrote: 06/02/2020 11:44 Glupo zvuci recenica koja u osnovi kaze da je vozac trebao prilagoditi brzinu neispravnom kamionu i nepravilno postavljenom teretu.

Grijesis, ja sam pred zakonom odgovarao po clanu zakona" nije prilagodio voznju uslovima..."
tuzilac i sudinca kaze da se taj zakon moze " rastegnuti " do te tacke kad ti kao vozac trebas donjeti zakljucak da voznja u opste nije bezbjedna i ne voziti.

Tek za info: Izletio sam sa ceste i prevrno se a brzina mi je bila debelo ispod ogranicenja po vjestacenju nakon nesrece.
Nisi ti uopšte razumio šta sam ja htio reći. Nema veze.
Travnički Noćni Šetač

#4254 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Travnički Noćni Šetač »

Razumijem šta si htio reći... Za neispravnost kamiona se slažem da nije trebao izaći na cestu... no mi u suštini i ne znamo da li je bio neispravan, u kakvom su stanju gume,kočnice i slične stvari.. ali znaš kao i ja da vozač vrši vizuelni pregled i da ne može utvrditi eventualne neispravnosti koje nisi vidljive golim okom ili prostim priručnim testovima...
Za ostalo je trebao vožnju prilagoditi jer vozači uče u školi da raspored tereta utiče na ponašanje vozila... kišu je mogao vidjeti, krivinu i znakove takođe... Ovako raspoređen teret ne omogućava ravnomjerno ponašanje vozila ali je moguće da je negdje usput rastovareno pola odnosno da je istovar bio na dvije lokacije pa da nije mogao uticati na redoslijed istovara, ili je jednostavno neko tako natovario bez razmišljanja... no to je vozač trebao znati a brzinu prilagoditi i tome i svemu ostalom...
...
Razumijemo se... Nije sada položaj tereta osnovni krivac, najvjerovatnije je to brzina, ali bi se sigurno prikolica kasnije zanijela, na većoj brzini, da su zadnje osovine bile opterećenije...
Travnički Noćni Šetač

#4255 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Travnički Noćni Šetač »

Maraschino wrote: 06/02/2020 11:49 https://twitter.com/dadani000/status/12 ... 9092980738

N.N. 05.02.2020 17:50

Vozač koji je snimljen kako vozi u suprotnom smjeru na autoputu Banjaluka – Gradiška upravljao je kamionom jedne firme iz Gradiške, koja se bavi proizvodnjom namještaja.

"Jeste, tačno je da je to bio naš vozač. Išao je na novi carinski terminal u Gradiški. Pošto je riječ o novoj lokaciji, na nekom mjestu je shvatio da je pogriješio i onda se okrenuo i vratio. Greške se dešavaju", rekli su za portal "Srpskainfo" kratko u ovom preduzeću.

Podsjećamo, na autoputu Banjaluka - Gradiška snimljen je vozač kamiona koji vozi u suprotnom smjeru.

Snimak koji se brzo proširio na društvenim mrežama postavljen je na Twitteru.

Juče je na autoputu Banjaluka - Gradiška takođe snimljen vozač putničkog automobila koji je vozio u suprotnom smjeru.
Koje debilno objasnjenje, po njima moze se toga ocekivati kada god njihov sofer shvati da je pogrijesio samo se okreni na auto putu i pici.
Na osnovu ove izjave sada bi bilo potrebno kazniti i firmu i odgovorno lice, jer očigledno podržavaju ovaj postupak svog vozača, neće pokretati nikakav postupak protiv njega i osnovano postoji sumnja da su mu oni i naredili da se tako vrati...
530i

#4256 Re: Crna hronika BH cesta

Post by 530i »

Travnički Noćni Šetač wrote: 06/02/2020 14:09 Ovako raspoređen teret ne omogućava ravnomjerno ponašanje vozila ali je moguće da je negdje usput rastovareno pola odnosno da je istovar bio na dvije lokacije pa da nije mogao uticati na redoslijed istovara, ili je jednostavno neko tako natovario bez razmišljanja... no to je vozač trebao znati a brzinu prilagoditi i tome i svemu ostalom...
...
Razumijemo se... Nije sada položaj tereta osnovni krivac, najvjerovatnije je to brzina, ali bi se sigurno prikolica kasnije zanijela, na većoj brzini, da su zadnje osovine bile opterećenije...
Položaj tereta osnovni i jedini krivac za ovaj udes, kamion nije čitav proklizao, nego samo prikolica, odnosno točkovi koji nisu bili opterećeni. Ja nisam profesionalni kamiondžija, ali teret se stavlja tako da opterećenje osovina bude ravnomjerno, a ne da prikolica leta poput ove...i onda tako pogodi autoškolu. Ne braneći ni cestu, ni gume na kamionu, ovo je rijetko viđena greška šofera i treba dobiti žestoku robiju, 30 godina minimum.
BadBoy

#4257 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BadBoy »

lavic wrote: 06/02/2020 12:15

Apsoutno je tako. U svakoj saobraćajnoj nesreći u kojoj završiš na sudu, odgovarat ćeš za ovu tačku ili za tačku "nije dovoljno provjerio da li radnju u saobraćaju može obaviti bezbijedno". Kraj priče.
Naslovnica

#4258 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

530i wrote: 06/02/2020 17:01
Travnički Noćni Šetač wrote: 06/02/2020 14:09 Ovako raspoređen teret ne omogućava ravnomjerno ponašanje vozila ali je moguće da je negdje usput rastovareno pola odnosno da je istovar bio na dvije lokacije pa da nije mogao uticati na redoslijed istovara, ili je jednostavno neko tako natovario bez razmišljanja... no to je vozač trebao znati a brzinu prilagoditi i tome i svemu ostalom...
...
Položaj tereta osnovni i jedini krivac za ovaj udes, kamion nije čitav proklizao, nego samo prikolica, odnosno točkovi koji nisu bili opterećeni. Ja nisam profesionalni kamiondžija, ali teret se stavlja tako da opterećenje osovina bude ravnomjerno, a ne da prikolica leta poput ove...i onda tako pogodi autoškolu. Ne braneći ni cestu, ni gume na kamionu, ovo je rijetko viđena greška šofera i treba dobiti žestoku robiju, 30 godina minimum.
De ba, ne pretjerujte...
Kod nas se za snimljeno ubistvo a predumišljajem uz nagodbu dobije 7 godina, a zbog udesa da daju 30?!
Taman da je pijan bio i vozio 140 bez dokumenata, neće dobiti više od 7-8 godina.
Maraschino

#4259 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Maraschino »

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... uci/582576

mi smo zadnji indijanci na europskom tlu. sve rjesavamo nervozom i silom.
Throttle

#4260 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Throttle »

Jel ono merc svicarac :mrgreen:
Maraschino

#4261 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Maraschino »

Throttle wrote: 06/02/2020 20:11 Jel ono merc svicarac :mrgreen:
jbat ga kad je seljak
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4263 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

nesto je bilo na magistrali kod zivinica ,zatvoreno je,mora se ici kroz zivinice...
BiBi911

#4264 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BiBi911 »

NediM17 wrote: 06/02/2020 13:13 To je samo zato sto si vozio ispod ogranicenja. Da si isao tolerantnih +10 nista se ne bi desilo. :mrgreen:
Trebao se jos vozit lijevom trakom, jer je to za brza auta
vjeshalica

#4265 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Pisalo je na nekom portalu da lik uopce nije imao natovaren kontejner sto je zakacio autoskolu. Dakle bio je prazan i vjerovatno zbog neprilagodjenih uslova odletio
Laplace

#4267 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ovo je drugi snijeg ove zime i opet zimske službe nisu bile sposobne puteve održati prohodnima. Da stvar bude još gora, temperature nisu padale ispod -12, nije da je bilo kao nekad, kad je znala pasti i ispod -20.
Optimist

#4268 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Ako se referises na snimak, ovdje nije do ciscenja (put je kao sto se vidi na snimku ociscen) vec do guma na autobusu.

U srijedu kad je padalo, krenuo Centrotransov autobus pun djece na Bjelasnicu i u putu se zaglavio. Gume i na prednjoj osovini i na pogonu potrosene do granicnika.
Ni pojma o bilo kakvoj opremi u njemu. Dakle niti lanaca, niti sajle za vucu, niti pijeska i lopate.
Cisto da imate predstavu kakvo je stanje kod tih prevoznika.
bitanga_sa_otesa

#4269 Re: Crna hronika BH cesta

kakva sajla na autobusu,slepstanga mora biti :D
Optimist

#4270 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Nista on nije imao, ali doslovno nista. Na moje negodovanje sto nema opremu, jos govori tise da te uciteljice u busu ne cuju, uznemirit ce se.
bitanga_sa_otesa

#4271 Re: Crna hronika BH cesta

ma toga je bilo uvijek,sjecam se kad sam isao na skijanje 80-ih godina, redovno su se zaglavljivali i slajdrali po jahorini..
NediM17

#4272 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ikarusi sa Borovo gumama. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#4273 Re: Crna hronika BH cesta

obilićevo :D
NediM17

#4274 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

I te. Ako nije Borovo nije borosana. :-D
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/h ... rodjendan/
dorkcic

#4275 Re: Crna hronika BH cesta

Post by dorkcic »

Optimist wrote: 09/02/2020 22:15 Nista on nije imao, ali doslovno nista. Na moje negodovanje sto nema opremu, jos govori tise da te uciteljice u busu ne cuju, uznemirit ce se.
:shock:
I haj ti sad dijete pusti bilo gdje sa školom
Post Reply