USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
MorningStar

#726 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by MorningStar »

Challenger_ wrote: 05/02/2020 18:23 Gandalfe, Ježu, nastavite.
O saobracajac - mogu proc znaci :lol:
Rob_Atl

#727 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Rob_Atl »

Jebes ga na kraju mozda je i najbolje da Pete pobjedi, kad skontas trump za svakog ima nesto sto ce se nadovezat i nece popustat, Hilary je bilo u vezi emails, Bidena ce za Ukrajinu, Sendersa ce proglasit komunistom(ako vec i nije), Warren je imala onaj slucaj gdje je rekla da je indijanka :D . Elem, ovaj je mlad, nov nema nista o njemu, gej jest ali ako je crnac pobjedio moze i ovaj.
kio01

#728 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Rob_Atl wrote: 05/02/2020 18:41 Jebes ga na kraju mozda je i najbolje da Pete pobjedi, kad skontas trump za svakog ima nesto sto ce se nadovezat i nece popustat, Hilary je bilo u vezi emails, Bidena ce za Ukrajinu, Sendersa ce proglasit komunistom(ako vec i nije), Warren je imala onaj slucaj gdje je rekla da je indijanka :D . Elem, ovaj je mlad, nov nema nista o njemu, gej jest ali ako je crnac pobjedio moze i ovaj.
Trump ce za Isusa naci stvari po kojima ce ga zajebat. Koliko znam vec mu je dao neki nadimak ali ne mogu da se sjetim sada. Pametnije je gledati ko bi se najbolje zastitio, ko bi "vracao udarce". Moje misljenje je da bi Pete u direktnoj debati protiv Trumpa bio poprilicno slab.
jeza u ledja

#729 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Image

:D
GandalfSivi

#730 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Gledao malo townhalls veceras, prvo Bidena pa Warren. Boze dragi, sta Biden jos uvijek radi u utrci? Mene sramota bilo svega mi, pati se lik da bilo koju recenicu zavrsi. Ono kada pricas sa nekim, pa vidis da ga ne ide do momenta kad popizdis i pocnes za tu osobu recenice zavrsavati. S druge strane, mislim da je Elizabeth imala jedan od jacih nastupa do sada, jebe je vanjska politika, ali mimo toga odlicna. Sada ide Yang, ali ne gumo vise. Eto...
jeza u ledja

#731 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Nisam gledao.

Al u vezi Bidena, nekad ljetos, proljetos, kad sam ga prvi put gledao da ima govor h vezi kampanje, tad sam skontao sta je ovo jbt lik je skroz ostario. Znaci na stranu politika i njegov status, ali covjek jednostavno star. Sanders i Trump izgledaju vitalno za njega. Mislim mentalno.
Helem tad sam se vec zapitao kako ce to izgledati kad ga raja koja nominalno navija za njega, zbog name recognition, kako ce o njemu razmisljati.
I bogami, sad to izgleda jos mnogo gore. Svakako je bio uvijek los debatant. Tako nekako ispada tuzan kraj njegove karijere.
Al ko zna.

Okrecemo stranicu i bacamo zetone na korporacijskog lutka djecijeg lica. :D

PS: A jos da dodam, kad smo kod Warrenove. Bogam sad i njoj postaje gutavo. Za nju pogotovo ne vidim put do pobjede. Ne znam da li ona ima i jednu drzavu u kojoj vodi, osim kod kuce? Znam da je rano, al ona bi svojim odustajanjem i davanjem podrske Sandersu jako pomogla progresivnoj strani. Ne znam da postoje dva druga kandidata cijim glasacima je drugi izbor ovaj drugi i mislim da bi vecina njenih poletila njemu.
jeza u ledja

#732 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Evo sad je Iowa na 92% precints reported - smanjila se prednost na manje od 1%.

Buttigieg je na 26.5%
Sanders 25.6%

Koliko je bio ono danas ranije , na 72% reported? Jedno 1.7% razlike? Gutavo je, ali eto gotovo je sve pobrojano. I dalje Pete vodi.
jeza u ledja

#733 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Usput, kako NBC dopusta Seth Meyersu da ovoliko podjebava Buttigiega i Bidena i navija za Sandersa? :oops: Buu korporativni placenici. :oops:
jeza u ledja

#734 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Evo sad je 97% reported, razlika samo 0.1% u korist Buttigiega. :lol: Foto finis.
Na kraju ce pobjedit Sanders za punih 0.324%. :oops:
Haris.ba

#735 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Haris.ba »

Od ovih demokrata sposobnija je i sda.
sumirprimus

#736 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by sumirprimus »

zasad slabo izgleda...
mogo bi trump for mor jrz komotno :skoljka: :run:
agnostic_front

#737 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by agnostic_front »

Ne pisite vi ostali na temi, nije chelli dao dozvolu :izet:
GandalfSivi

#738 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 06/02/2020 07:05 Evo sad je 97% reported, razlika samo 0.1% u korist Buttigiega. :lol: Foto finis.
Imam let za Puerto Rico za tri sata, pa sinoc otisao ranije na spavanje. Sreca, ko bi ovo pratio uzivo, nije dobro za herciku. Anyhow, na kraju sam bio u pravu kada sam rekao da ne broje mjesta gdje Sanders vodi, ali sam bio a waaaaaayyyy off za razliku kojom ce uzeti. Jos uvijek bih volio da pobijedi, cisto da imam razloga da se sjetim familije svim medijima za ispiranje mozga zadnjih par dana...
GandalfSivi

#739 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Haris.ba wrote: 06/02/2020 08:22 Od ovih demokrata sposobnija je i sda.
Amir Zukic bi im bio zesce pojacanje u operativnom smislu :lol:
GandalfSivi

#740 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Btw, kako neko moze voditi 0.1% ne u broju glasova, nego u broju delegata, ako ukupno imaju 41 delegat? :D

Znam da prvo ide precints delegati, ali ovi ce na kraju birati tih 41...
geralt

#741 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by geralt »

GandalfSivi wrote: 06/02/2020 10:32 Btw, kako neko moze voditi 0.1% ne u broju glasova, nego u broju delegata, ako ukupno imaju 41 delegat? :D

Znam da prvo ide precints delegati, ali ovi ce na kraju birati tih 41...
Ja sam poceo citati o tome, i zabolila me glava. Imaju county delegati koje salju precincti, state delegati koji se proracunavaju na osnovu rezultata i velicine precincta, i onda na kraju "pravi" delegati koje Iowa salje na konvenciju Demokratske stranke, a kojih je 41. Uglavnom, kako god se ovo brojanje zavrsi, Sanders i Buttigieg su sigurno izjednaceni u "pravim" delegatima, tako da je sada jedino bitno ko ce se hvaliti da "pobijedio".

Sistem napravljen 1800 i neke, kad su vecina biraca bili nepismeni i kad su se rezultati brojanja slali po kuriru na konju.
Last edited by geralt on 06/02/2020 12:44, edited 1 time in total.
Point.

#742 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

GandalfSivi wrote: 06/02/2020 10:27
jeza u ledja wrote: 06/02/2020 07:05 Evo sad je 97% reported, razlika samo 0.1% u korist Buttigiega. :lol: Foto finis.
Imam let za Puerto Rico za tri sata, pa sinoc otisao ranije na spavanje. Sreca, ko bi ovo pratio uzivo, nije dobro za herciku. Anyhow, na kraju sam bio u pravu kada sam rekao da ne broje mjesta gdje Sanders vodi, ali sam bio a waaaaaayyyy off za razliku kojom ce uzeti. Jos uvijek bih volio da pobijedi, cisto da imam razloga da se sjetim familije svim medijima za ispiranje mozga zadnjih par dana...
Opa, Gandalf, Puerto Rico. Malo muda parit' :mrgreen:
GandalfSivi

#743 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Point. wrote: 06/02/2020 12:19
To je vec postalo tradicija, svaki februar pobjeci negdje dole na 4-5 dana...

Nesto kao i piva na aerodromu u sest ujutro :)

Image
Point.

#744 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Point. »

GandalfSivi wrote: 06/02/2020 12:29
Point. wrote: 06/02/2020 12:19
To je vec postalo tradicija, svaki februar pobjeci negdje dole na 4-5 dana...

Nesto kao i piva na aerodromu u sest ujutro :)

Image
Samo uživaj, boli te q :mrgreen:
jeza u ledja

#745 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

U Porto Riku neki dan bio zemljotres. Dzesh ba tamo? :D

Kad smo kod njih, znas da se Buttigieg zalaze da postanu drzava? :D

Kad smo kod ovih delegata, i ja fakat se izgubio u kontanju sta znaci. Ovamo su brojali u stotinama (zato postoji razlika u 0.1%), ali ukupan broj iz Iowe je samo 41.
Kakvi su “delegati” sastavili ovaj sistem... :-)
geralt

#746 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by geralt »

jeza u ledja wrote: 06/02/2020 13:34 U Porto Riku neki dan bio zemljotres. Dzesh ba tamo? :D

Kad smo kod ovih delegata, i ja fakat se izgubio u kontanju sta znaci. Ovamo su brojali u stotinama (zato postoji razlika u 0.1%), ali ukupan broj iz Iowe je samo 41.
Sve ima smisla kad zamislis stotinjak ljudi u bijelim perikama 1800., od kojih je pola nepismeno, kako se sastaju u selendri udaljenoj tri dana jahanja od najblizeg grada da se prebroje ko glasa za koga. Electoral College i vecina nelogicnosti americkog sistema imaju smisla u istom kontekstu, problem je robovanje tradiciji.
jeza u ledja

#747 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 06/02/2020 10:27 Anyhow, na kraju sam bio u pravu kada sam rekao da ne broje mjesta gdje Sanders vodi, ali sam bio a waaaaaayyyy off za razliku kojom ce uzeti. Jos uvijek bih volio da pobijedi, cisto da imam razloga da se sjetim familije svim medijima za ispiranje mozga zadnjih par dana...
Pff, ja sam to reko odmah: :oops:
jeza u ledja wrote: 04/02/2020 23:32 PS: S obzirom na koja glasacka mjesta jos nisu u potpunosti pobrojana, cini mi se da bi Sanders do kraja mogao prestici Buttigiega. Al moozda.

U svakom slucaju Pete i Bernie pobjednici.
A i skonto sam po reakcijama kampanja ko je gornji, ko donji.

Hajmo ovako, zamisli da su ovi rezultati izletili onu prvu noc, kakvi bi naslovi bili? Cesto se ovih par posto nerazrjesenih svakako vuce par dana, tako da se svakako ne bi mogao proglasit pobjednik kad je ovako gutavo. Bez obzira na tvoju frustriranost medijima, ja nigdje ne procitah/cuh da se Buttigieg proglasio pobjednikom. Obje kampanje bi istu noc izletile i rekle da su napravili uspjeh. Ali evo fakat sta bi bila glavna vijest, glavno iznenadjenje, osim Bidenovog kraha i o kome bi se pricalo?
O Sandersu, za kojeg se predvidjalo da ce pobijediti, a nije (ili jos nije), ili o Buttigiegu za kojeg se ocekivalo da ce biti cetvrti, a vodi?

Naravno, uz sve to dodaj da je on novi kolac, a Sanders veteran, da je mlad, gay, da je veteran, itd....i da...khm... ima masnu poledjinu :D ...naravno da ce on biti glavna vijest. Doduse, ja bih argumentovao da se o njemu ne prica kao sto bih ocekivao, zbog SOTU i kraja impeachmenta, tj. da je Iowa sporedna vijest ovih dana. I rekao bih jos da bi Buttigieg mozda i veci momentum imao da su onu prvu noc izletili ovakvi rezultati koje imamo trenutno, pa makar i 0.1%, jer je vec sutradan Trump bio u fokusu.

Uglavnom uskoro ce New Hampshire. U njemu bi Sanders i Buttigieg mogli opet na prva dva mjesta i tako zauzeti neku poziciju vodecih kandidata. Sanders je (za razliku od Iowe) dugo bio veliki favorit u NH, tako da je ta drzava his to lose sto bi rekli. Ako bi pak tamo Buttigieg napravio senzaciju i uzeo, e to bi tek bila udarna vijest.
GandalfSivi

#748 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

geralt wrote: 06/02/2020 13:48
jeza u ledja wrote: 06/02/2020 13:34 U Porto Riku neki dan bio zemljotres. Dzesh ba tamo? :D

Sve ima smisla kad zamislis stotinjak ljudi u bijelim perikama 1800., od kojih je pola nepismeno, kako se sastaju u selendri udaljenoj tri dana jahanja od najblizeg grada da se prebroje ko glasa za koga. Electoral College i vecina nelogicnosti americkog sistema imaju smisla u istom kontekstu, problem je robovanje tradiciji.
Mozemo poceti od toga da su izbori utorkom, jer se konjem putovalo dva dana poslije nedjeljne mise, pa sve ostalo...
jeza u ledja

#749 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

geralt wrote: 06/02/2020 13:48

Pa jest. U tome i u mnogo cemu drugom robovanje tradiciji. Ali eto tako to biva kad imas kontinuiran sistem 240 godina.

A electoral college je ja mislim zamisljen kao brana izmedju nepismenih koji bi poletili za kakvom budalom i politicara koji bi to mogli zaustaviti. Uopste nisu bili obavezni da stave svoj glas onako kako nOrod u njihovoj mahali zeli. Nedemokratski, al tako.
Mislim da ni dan danas nisu obavezni glasati kako narod kaze ali tu bi uletili tuzbe i sudovi.
GandalfSivi

#750 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 06/02/2020 13:58 Bez obzira na tvoju frustriranost medijima, ja nigdje ne procitah/cuh da se Buttigieg proglasio pobjednikom.
Jebiga Jezu, sad se vec zajebajemo. Ja sam cuo jedno 40 puta (bukvalno) da je proglasen pobjednikom, te da Sanders i pored toga sto dobro stoji je morao pobijediti ovo, jer je prosli put uzeo skoro 50% glasova a sada samo 26%. Pored toga, vidio sam Bittigiega na TV-u jedno 20 puta, a Sandersa mozda 3.

Kazem ti, bez obzira na uspjeh koji Pete jeste napravio, on je ispao pobjednik bez konacnih rezultata. Nije okay...
Post Reply