Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
- CikCikCikPogodi
#1 Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Bodycam-ovi su siroko rasprostranjeni Sjevernom Amerikom i dijelom Velike Britanije.
Omogucavaju transparentnost posla policajca, jer kamere najcesce Axon snimaju tokom cijelog radnog vremena.
Tako da korupcija je veliko NE sa tim kamerama. To sam i vidio na YT kada je pusten snimak u javnost policajaca Baltimore Police Departmenta kako podmece drogu. A postoji i dosta drugih slucaja koje lako mozete naci na YT.
Isto bi bilo dobro za bilo koju situaciju, da policajac bude napadnut, da neko pobjegne a kamera mu je snimila lice... znaci situacija bezbroj u kojim se policjaci mogu naci, ovakva vrsta tehnologije bi vrlo jednostavno pomogla u sudskim procesima.
https://www.youtube.com/watch?v=WFcvhojEAiI
S obzirom da znamo kakav je sistem u BiH. Za ovakvo nesto bi se trebala osnovati i nezavnisna komsija koja bi pregledavala videozapise kamera koji bi se dalje prosljedili sudu. E u sudovima BiH ova lijepa ideja dolazi kraju.
Axon Bodycam: https://www.axon.com/products/axon-body-3
Omogucavaju transparentnost posla policajca, jer kamere najcesce Axon snimaju tokom cijelog radnog vremena.
Tako da korupcija je veliko NE sa tim kamerama. To sam i vidio na YT kada je pusten snimak u javnost policajaca Baltimore Police Departmenta kako podmece drogu. A postoji i dosta drugih slucaja koje lako mozete naci na YT.
Isto bi bilo dobro za bilo koju situaciju, da policajac bude napadnut, da neko pobjegne a kamera mu je snimila lice... znaci situacija bezbroj u kojim se policjaci mogu naci, ovakva vrsta tehnologije bi vrlo jednostavno pomogla u sudskim procesima.
https://www.youtube.com/watch?v=WFcvhojEAiI
S obzirom da znamo kakav je sistem u BiH. Za ovakvo nesto bi se trebala osnovati i nezavnisna komsija koja bi pregledavala videozapise kamera koji bi se dalje prosljedili sudu. E u sudovima BiH ova lijepa ideja dolazi kraju.
Axon Bodycam: https://www.axon.com/products/axon-body-3
- Edin H.
#2 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Smatraj to zavrsenim
- MorningStar
#3 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Odlicna ideja - dakle nece uskoro biti ni u vidu.
- studiorum_tuzlaensis
- Maraschino
#5 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
ovdje vlast radi sve da se nista ne mijenja.
- vjesticanametli
#6 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
E dobra ideja, ali ali ali
zamisli

-
mali_balon
#7 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Cuj body cam i drzavi gdje se u pojedinim stanicama jos uvijek koriste kucace masine.
Body cam najkorumiranijoj policij u evropi....pa zamisli kolika bi potraznja bila za ovim editorima
Body cam najkorumiranijoj policij u evropi....pa zamisli kolika bi potraznja bila za ovim editorima
- mayab
#8 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
naravno da sam ZA, ali sta vele ovi koji odlučuju, "korupcia boys" ?
- CikCikCikPogodi
#9 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Policija u BiH je mala maca za ovu u Baltimoreu. Ne mislim na okrug Baltimore nego na Baltimore City.mali_balon wrote: ↑06/02/2020 06:05 Cuj body cam i drzavi gdje se u pojedinim stanicama jos uvijek koriste kucace masine.
Ovi BCPD-u reketirali ljude, i u vise navrata podmetali drogu. Ti policajci su odavno vec liseni svoje duznosti jer su bodycamovi sve snimili.
Tako da te ne cudi sto danas Baltimore ima najvise ubistava po broju stanovnika u Americi.
A po meni bodycam, naravno da se pravilno implementira u BiH, natjerao policajce da izadu iz kladionica i kafana.
Mada isto mislim da bi se EUROPOL trebao pozabaviti implementiranjem novih tehnologija u policiji sirom Europe, jer zaista Europa zaostaje za Amerikom, Kanadom, Australijom i Velikom Britanijom po tom pitanju.
-
mali_balon
#10 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Jesul to Chris i Snoop izasli iz zatvora.CikCikCikPogodi wrote: ↑06/02/2020 13:10Policija u BiH je mala maca za ovu u Baltimoreu. Ne mislim na okrug Baltimore nego na Baltimore City.mali_balon wrote: ↑06/02/2020 06:05 Cuj body cam i drzavi gdje se u pojedinim stanicama jos uvijek koriste kucace masine.
Ovi BCPD-u reketirali ljude, i u vise navrata podmetali drogu. Ti policajci su odavno vec liseni svoje duznosti jer su bodycamovi sve snimili.
Tako da te ne cudi sto danas Baltimore ima najvise ubistava po broju stanovnika u Americi.
A po meni bodycam, naravno da se pravilno implementira u BiH, natjerao policajce da izadu iz kladionica i kafana.
Mada isto mislim da bi se EUROPOL trebao pozabaviti implementiranjem novih tehnologija u policiji sirom Europe, jer zaista Europa zaostaje za Amerikom, Kanadom, Australijom i Velikom Britanijom po tom pitanju.
-
Hakiz
#11 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
To ima smisla samo ako se "gubljenje" snimka automatski smatra da je onaj koji je nosio kameru uradio nešto šta nije smio. Ili snimio kolegu koji radi nečasnu/nezakonitu radnju
U suprotnom će snimci eventualnih nečasnih radnji policajaca biti prigodno izgubljeni, izbrisani, kamere pokvarene baš u tom trenutku, ispražnjene baterije itd..
U suprotnom će snimci eventualnih nečasnih radnji policajaca biti prigodno izgubljeni, izbrisani, kamere pokvarene baš u tom trenutku, ispražnjene baterije itd..
- CikCikCikPogodi
#12 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
E vidis zaboravio sam navesti da ove kamere automatski spasavaju par minuta snimka prije nego sto bi policajac npr. uradio neke mutne stvari. Eno vidis po onom video ovih genijalaca iz Baltimorea, nisu znali da je kamera snimila sve sto su uradili. Jer su mislili da kamera nece uspjeti pohraniti taj dio kada podmicu drogu.Hakiz wrote: ↑06/02/2020 16:13 To ima smisla samo ako se "gubljenje" snimka automatski smatra da je onaj koji je nosio kameru uradio nešto šta nije smio. Ili snimio kolegu koji radi nečasnu/nezakonitu radnju
- Dope_Man
#13 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
To je uvijek i bilo gdje odlicna ideja.. ali od toga u BiH nema nista jos 2-3 decenije minimalno, a i onda mozda bude ako posalje Njemacka kakvu donaciju u vidu opreme za par policijskih stanica.
-
allem_77
#14 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Da li policajac mora nositi kameru i kada ide u WC?CikCikCikPogodi wrote: ↑06/02/2020 18:44E vidis zaboravio sam navesti da ove kamere automatski spasavaju par minuta snimka prije nego sto bi policajac npr. uradio neke mutne stvari. Eno vidis po onom video ovih genijalaca iz Baltimorea, nisu znali da je kamera snimila sve sto su uradili. Jer su mislili da kamera nece uspjeti pohraniti taj dio kada podmicu drogu.Hakiz wrote: ↑06/02/2020 16:13 To ima smisla samo ako se "gubljenje" snimka automatski smatra da je onaj koji je nosio kameru uradio nešto šta nije smio. Ili snimio kolegu koji radi nečasnu/nezakonitu radnju
-
espn
#15 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Naravno. I to obavezno postaviti na youtube da svako moze vidjeti dejstvo policije.
-
allem_77
-
Hakiz
#17 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
A u pravu si. Bolje je da osoba u rukama policije često pada, otuda im one masnice...allem_77 wrote: ↑07/02/2020 20:10Da li policajac mora nositi kameru i kada ide u WC?CikCikCikPogodi wrote: ↑06/02/2020 18:44E vidis zaboravio sam navesti da ove kamere automatski spasavaju par minuta snimka prije nego sto bi policajac npr. uradio neke mutne stvari. Eno vidis po onom video ovih genijalaca iz Baltimorea, nisu znali da je kamera snimila sve sto su uradili. Jer su mislili da kamera nece uspjeti pohraniti taj dio kada podmicu drogu.Hakiz wrote: ↑06/02/2020 16:13 To ima smisla samo ako se "gubljenje" snimka automatski smatra da je onaj koji je nosio kameru uradio nešto šta nije smio. Ili snimio kolegu koji radi nečasnu/nezakonitu radnju
- Edin H.
#18 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
CikCikCikPogodi wrote: ↑06/02/2020 13:10
- CikCikCikPogodi
- bandit_mo
#20 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Ne kužim se u ovu tehnologiju, no kamera bi imala smisla ako joj policajac nema pristup, tj ne može je sam upaliti i ugasiti (po potrebi, jel). Te da se snimke automastki šalju i pohranjuju na neki server.
-
PM72
#21 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
E baš će policijac koji nosi kameru na sebi uzimati lovu jal drogu
ili sjediti u kladionici ili ćevabdžinici...ipak to treba
jer,šta uniformisani papak zna o tehnologiji,da je nosi ugašenu usro bi se od straha...
-
avijon
#22 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Naravno kod sve naopako, borba protiv korupcije pocinje od zadnjeg u lancu
Da padne neka veca glava onda bi se svako zapitao a ne padne meho nebitan sam sebi a ne nekome drugom.
Slicna filozofija sa koronom, umre poznata licnost svi se prepadnu pricaju o tome, a umre neki smrtnik, ma ko ga jebe dosta je i zivio
platili mu da umre 
Slicna filozofija sa koronom, umre poznata licnost svi se prepadnu pricaju o tome, a umre neki smrtnik, ma ko ga jebe dosta je i zivio
- CikCikCikPogodi
#23 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Moraju imati dvije kamere. Jednu u autu, druga je na policajcu. Te dvije kamere su povezane. Kamera na policajcu ne snima dok je u autu. Kada policajac izade iz auta ona pocne snimati. To mozes vidjeti na Axon stranici. Oko pohranjivanja, trebaju uvesti kompjutere u auta, koji su povezani na posebnu VPN vezu. Ali za to treba izgraditi server centar, jer to ne mozes pohranjivati na obicni server zbog velicine podataka.
https://youtu.be/djrDPuzIglU
https://youtu.be/cObHTZJbywk
- CikCikCikPogodi
#24 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Pa eto ja hocu sa tim ciljem u policajce, da uveden tehnologiju. Ali bi te iznenadilo koliko stariji znaju o tehnologiji i koliko su otvoreni prema tome. Ima jedan pred penziju nosa hladno kameru.
- bandit_mo
#25 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Hvala na detaljnom objašnjenju. Ne djeluje mi izgledno da ćemo biti pioniri u impelentiranju. I nakon toliko godina fiskalizacije, upravi treba 6+ mjeseci dok ne skuži da joj ne pristižu računi obrnika koji ih jeuredno kucao, mogu samo zamisliti kakve bi obdje tek poteškoće bile.CikCikCikPogodi wrote: ↑28/09/2020 12:19Moraju imati dvije kamere. Jednu u autu, druga je na policajcu. Te dvije kamere su povezane. Kamera na policajcu ne snima dok je u autu. Kada policajac izade iz auta ona pocne snimati. To mozes vidjeti na Axon stranici. Oko pohranjivanja, trebaju uvesti kompjutere u auta, koji su povezani na posebnu VPN vezu. Ali za to treba izgraditi server centar, jer to ne mozes pohranjivati na obicni server zbog velicine podataka.
https://youtu.be/djrDPuzIglU
https://youtu.be/cObHTZJbywk