Vegani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
swanfilter

#26 Re: Vegani

Post by swanfilter »

Prije manje od mjesec dana sam citao clanak o biljkama i osjecajima. Kao i sve sto zivi, i one osjete rezanje, trganje ...

Al, valjda jer ne ricu i ne cvile, ok je ...
MorningStar

#27 Re: Vegani

Post by MorningStar »

Image
mariamaria

#28 Re: Vegani

Post by mariamaria »

dr_Evil wrote: 04/02/2020 14:54
mariamaria wrote: 04/02/2020 14:50
Andreja Kežman wrote: 04/02/2020 14:35 Nije ba to, družimo se godinama, nikad ništa nismo ni trebali imati.

Ne kažem da je sama jer je vegan, nego između ostalog i zbog toga.

Niko je normalan neće trpiti.

ma daj suti, niko je normalan nece trpiti, pa nije alkoholicar! Svako noramalan bi to vidio kao nesto pozitivno i pokusao prestati jesti bar meso. Prvo zdravije je, drugo pomazemo bar malkice klimatskim promjenama i trece upitao bi se zasto smo u 21 vijeku jos uvijek tako primitivni i jedemo te divne zivotinje. Al ti si zeljovac , ti to ne kontas.
Klasicna veganska podvala oko veganstva i klimatskih promjena. Kako ono rekoste krave kake i prde pa ispustaju metan. To sto su prije ljudske devastacije milioni bizona i ostale stoke trcale po svijetu to ne znaci nista, i nek smo ih pobili oni nama da metan ispustaju.

Vegani su za mene osobe slabe volje, podsjecaju me na vehabije ili narkomane, sta god rade u zivotu idu u krajnost, nema mjere.
Pa sam kazes milioni bizona i ostale stoke trcale po svijetu "prije ljudske vrste"! Sad ovu zemlju izmedju ostalog naseljavaju i ljudi Trebamo je zastiti i ostaviti sljedecim generacijama. Na stranu to sto je postalo primitvno pojesti jagnje, kravu ili macku... Sad bar imamo druge alternative, prije nekoliko vijekova mozda i ne... Al kod nas je svako ko je imalo napredan osudjen na izolaciju. Kad prestane prica o gay populaciji, krene o veganima... Izmedju toga naravno brojanje krvnih zrnaca.. Gdje ja zivim, al hocu iz inata!
DzordzHodzic

#29 Re: Vegani

Post by DzordzHodzic »

A zasto vas toliko dira to sto neko ne jede meso?
Moze li neko objasnjenje?
Cemu tolika agresivnost?
Moze li neko da objasni cime vas to ugrozava neko ko je odlucio da se hrani na odredjeni nacin, nebitno da li zdravo ili nezdravo?
MorningStar

#30 Re: Vegani

Post by MorningStar »

DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:09 A zasto vas toliko dira to sto neko ne jede meso?
Cemu tolika agresivnost?
Moze li neko da objasni cime vas to ugrozava neko ko je odlucio da se hrani na odredjeni nacin, nebitno da li zdravo ili nezdravo?
Mislim da je other way arround - mislim nije u BiH trenutno ali naravno za par godina -

Pa onda PETA i slicno... nikoga nije briga sto neko samo povrce jede ali upravo od takvih dolazi ta agresivnost oko “okrutnosti” prema zivotinjama i slicno.
broj dva

#31 Re: Vegani

Post by broj dva »

Andreja Kežman wrote: 04/02/2020 14:35 Nije ba to, družimo se godinama, nikad ništa nismo ni trebali imati.

ma daj suti, niko je normalan nece trpiti, pa nije alkoholicar! Svako noramalan bi to vidio kao nesto pozitivno i pokusao prestati jesti bar meso. Prvo zdravije je, drugo pomazemo bar malkice klimatskim promjenama i trece upitao bi se zasto smo u 21 vijeku jos uvijek tako primitivni i jedemo te divne zivotinje. Al ti si zeljovac , ti to ne kontas.
Kako je odjednom postalo primitivno ono sta je homo sapiensu itekako prirodno - jesti meso ?

Ako je nezdravo - moj izbor. Boli me za klimatske promjene, moj hamburer ih nece ni ubrzati ni zaustaviti. Ako se ne promjeni kapitalizam i potrosacko drustvo mozemo svi biti vegani nikakve koristi od toga.

Jedem ih jer su ukusne i jedem ih jer mogu i zelim. Ko nece ne mora.
dr_Evil

#32 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

mariamaria wrote: 04/02/2020 15:04
Pa sam kazes milioni bizona i ostale stoke trcale po svijetu "prije ljudske vrste"! Sad ovu zemlju izmedju ostalog naseljavaju i ljudi Trebamo je zastiti i ostaviti sljedecim generacijama. Na stranu to sto je postalo primitvno pojesti jagnje, kravu ili macku... Sad bar imamo druge alternative, prije nekoliko vijekova mozda i ne... Al kod nas je svako ko je imalo napredan osudjen na izolaciju. Kad prestane prica o gay populaciji, krene o veganima... Izmedju toga naravno brojanje krvnih zrnaca.. Gdje ja zivim, al hocu iz inata!
dakle a) pobili smo ih jer su nam dirali ono gdje sadimo, da nam biljcice bolje rastu, b) vecinom zbog krzna (valjda sad znamo bolje c) da sirimo naselja i palimo sume jer opet moramo negdje saditi c)najmanje zbog hrane.

Ako svako jede mesa onoliko koliko mu je potrebno pravimo najbolji balanas, jer nismo biljojedi, a sama znas sta bude kada se narusi ekosistem.

Ne znam zasto furate da ste napredni jer ne jedete meso, sta je napredno u tome. Ne smatram vas naprednim, smatram vas samo osobama koje idu u krajnost u svemu sta rade, i jos volite da nabijate svima na nos.

Ne zelite da pustite ostale da zive svoj zivot nego namecete svoja stajalista gdje god stignete i osudjujete sve ostale da su primitivni, ubojice ili sta vec ne. Kada vam se vrati onda tvrdite da ste ugrozeni i sta koga pobogu briga cime se vi hranite, a ne sjecam se da je u historiji bilo agresivnije kampanje, pa cak i netflix filmove placate, nekog lika sta je dno dna u body buildingu dizete kao da je prvak samo zato sto je vegan.

Gay-evi tu i tamo prosetaju ulicom, meni ne smetaju, cak su mi i simpaticni, vi vegani i ona mala Greta iskacete iz pastete, hocete nobelovu na osnovu lazi.

Gdje i ja zivim!
DzordzHodzic

#33 Re: Vegani

Post by DzordzHodzic »

MorningStar wrote: 04/02/2020 15:13
DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:09 A zasto vas toliko dira to sto neko ne jede meso?
Cemu tolika agresivnost?
Mislim da je other way arround - mislim nije u BiH trenutno ali naravno za par godina -

Isti je to mentalni sklop samo sa druge strane ograde.
MorningStar

#34 Re: Vegani

Post by MorningStar »

DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:22
Cemu tolika agresivnost?

Dakle slazemo se da je ok neka jede ko sta hoce dok god drugom ne dosadjuje i namece svoje poglede neke oko zivota i izbora hrane...
dr_Evil

#35 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

Zasto bi me dirali, ni iz dzepa ni u dzep.
DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:09 Moze li neko objasnjenje?
Ne bih nikada bio sa takvom osobom, jer (moje skromno misljenje) to predstavlja neki dublji psiholoski problem. Vec rekoh slaba volja, lako podvodljiva.
DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:09 Cemu tolika agresivnost?
Samo se vraca isto mjerom, vegani i ekoloski freekovi su extremno agresivni, trose milijarde na svoje kampanje, dosao vakat ne smijes da kazes nista protiv njih.
DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:09 Moze li neko da objasni cime vas to ugrozava neko ko je odlucio da se hrani na odredjeni nacin, nebitno da li zdravo ili nezdravo?
Cime ih ugrozava moje janje, ne moraju svaki put kad sjednem da jedem da mi pridju i kazu kako je to primitivno i da moje janje puno kaki i prdi i da ce zbog njega zemlja propasti za 15 godina. A oni se najedu soje i prde vise od mog janjeta. Mani me se!

Ne moze krdo jagnjadi da zagadi kao jedna bomba bacena u iraku
DzordzHodzic

#36 Re: Vegani

Post by DzordzHodzic »

MorningStar wrote: 04/02/2020 15:27

Dakle slazemo se da je ok neka jede ko sta hoce dok god drugom ne dosadjuje i namece svoje poglede neke oko zivota i izbora hrane...
Slazemo naravno da se slazemo.
Ono sto mene zanima jeste i kod jednih i kod drugih sta je to sto tjera covjeka da toliku energiju trosi na banalnosti tipa sta neko tamo deseti jede :-)
Nekakvo bjesnilo izbija, hoce ljudi da se kolju, poremeceno skroz
dr_Evil

#37 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

DzordzHodzic wrote: 04/02/2020 15:34
MorningStar wrote: 04/02/2020 15:27
Slazemo naravno da se slazemo.
Ono sto mene zanima jeste i kod jednih i kod drugih sta je to sto tjera covjeka da toliku energiju trosi na banalnosti tipa sta neko tamo deseti jede :-)
Nekakvo bjesnilo izbija, hoce ljudi da se kolju, poremeceno skroz
Mene pogoni ta kampanja, toliko novaca trose na te stvari da su ih usmjerili u razvoj filtera bolje bi prosli. Trenutno zivim u sredini koja je postala opsjednuta ocuvanjem okolisa i veganstvom. Citave horde tinejdzera postali vegani jer zele da zastite zivotnu sredinu, netflix im tako rekao. Sjedim jedem hamburger u miru cura do mene za stolom kaze meni zasto zelis da nas sve ubijes, mi smo zemlju samo posudili, reko najbolje da pobijemo sve mesozdere na svijetu i tako sacuvamo zivotnu sredinu. Ona kaze vozi Teslu i cuva svijet oko sebe, reko platila si teslu 100 000 eura, te su pare izravno dosle od naftne kompanije, mozda ne radis u naftnoj ali to ti je glavna grana drzave i svi radite za naftne kompanije indirektno, a da ne pricam kako se proizvodi tvoje auto i baterije, i sta cemo sa njima kad se isprazne.

Uveli mi poreze na dizel, elektricna voze dzabe, ona kupuje teslu od 100 000 eura, a svi placamo razliku poreza, najlakse na fukaru ha ya.
mariamaria

#38 Re: Vegani

Post by mariamaria »

Andreja Kežman wrote: 04/02/2020 14:56

Dakle, upecala si se :D

A daj mi reci, ako već životinje imaju osjećaje, zašto mislite da nemaju i biljke? Pa i one su živa bića?

Ili ćeš mi reći da postoji neka velika i značajna razlika između dagnje i gljive?
Nisam nista rekla o osjecajima kod zivotinja. Jel ti nemas nikakvu zivotinju, psa , macku, pticu? Ako imas onda znas koliko su zivotinje pametne i nadasve osjecajne. Ali to je sasvim druga prica! Ja sam ustvari samo rekla da je primitivno da u 21 -om vijeku jedemo zivotinje. Sad imamo i druge alternative. Al niko ti ne brani, sad ce prvi maj, okreni jagnje, prase, kokos...
Biljke nemaju mozak i nemaju razvijen zivcani sistem, prema tome nemaju ni osjecaje.
MarlboroGold

#39 Re: Vegani

Post by MarlboroGold »

swanfilter wrote: 04/02/2020 14:39 Nije to poenta ...

I, da, vegani i ostali se zamaraju sta i zasto to drugi jedu ...

Zasto su oni takvi, nikoga nije briga ...
Zato sto je to sad trend. Trendu se ne postavljaju pitanja, jer onda postanes skart. Nazalost tako to danas funkcionise.
Oni tebi mogu, a ti njima ne mozes.
mariamaria

#40 Re: Vegani

Post by mariamaria »

dr_Evil wrote: 04/02/2020 14:57 I da jos nesto kazem ovim veganima, vi ste protiv prirode, unistavate krug zivota:

Krava pojede travu, mi pojedemo kravu, mi umremo trava pojede nas, i zivot se nastavlja. Ako mi pocnemo jesti travu, krave ce umrijeti, i onda cete ih vi nosit na dusi, a necemi ni travi biti hranjivi,

Amin
Jest ti jaka logika! i ti zeljovac?
MorningStar

#41 Re: Vegani

Post by MorningStar »

E i kaze ljudi nesto brane veganima - a evo iznad primjer dosadjivanja “primitivno u 21. Vijeku” jah u sukobu sa samom biologijom ali nema veze.
dr_Evil

#42 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

mariamaria wrote: 04/02/2020 15:41
Biljke nemaju mozak i nemaju razvijen zivcani sistem, prema tome nemaju ni osjecaje.
Ili mozda mi jos nismo dovoljno sazreli da razumijemo ijedan sistem koji ne lici na ljudski pa tako i biljni, dokazano vole biljke muziku, bolje rastu. Kada naucnici traze zivot u svemiru oni traze vodu, zato sto ne mogu zamisliti zivot bez vode... ne razumijem se, ali cudno da drugi planeti ne mogu drugacije evoluirati.
dr_Evil

#43 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

mariamaria wrote: 04/02/2020 15:43
dr_Evil wrote: 04/02/2020 14:57 I da jos nesto kazem ovim veganima, vi ste protiv prirode, unistavate krug zivota:

Krava pojede travu, mi pojedemo kravu, mi umremo trava pojede nas, i zivot se nastavlja. Ako mi pocnemo jesti travu, krave ce umrijeti, i onda cete ih vi nosit na dusi, a necemi ni travi biti hranjivi,

Amin
Jest ti jaka logika! i ti zeljovac?
Logika ispravna, sta se desilo kada je dosao mungos u hrvatsku na otoke, ili zec kunic u australiju? Hajde pojasni ljudima kako ide ekosistem i zivotni krug!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#44 Re: Vegani

Post by plain vanilla »

Meni vrlo bliska osoba je vegan. Prvo je bila vegetarijanac, a sada je vegan. Nikad me nije smarala svojim izborom, niti sam ja njoj nudila meso.
Ako dolazi kod mene, potrudim se napraviti nesto sto ona jede, a njoj ne smeta da ja jedem meso i sl.
Pricamo o hrani, sta i kako sprema, zahvaljujuci njoj sam probala humus, ali nikad me nije smarala onim "jadne zivotinje" i ostalim vege naricanjima.

Hocu reci, nek svako jede sta hoce, samo nek ne pegla.
mariamaria

#45 Re: Vegani

Post by mariamaria »

MarlboroGold wrote: 04/02/2020 15:42

Zato sto je to sad trend. Trendu se ne postavljaju pitanja, jer onda postanes skart. Nazalost tako to danas funkcionise.

Nije trend, nego napredak ljudske vrste, al kod nas se sve vidi kao trend. Svakako kaskamo sto godina za evropom, ne trebamo nista mjenjati, dobro nam je.
swanfilter

#46 Re: Vegani

Post by swanfilter »

Kakva glupa konstatacija je da je u 21. stoljecu jesti meso primitivna stvar ...

Nista, neka izume zeludac koji ce reciklirati plastiku i ja krecem ...
dr_Evil

#47 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

plain vanilla wrote: 04/02/2020 15:45 Meni vrlo bliska osoba je vegan. Prvo je bila vegetarijanac, a sada je vegan. Nikad me nije smarala svojim izborom, niti sam ja njoj nudila meso.
Ako dolazi kod mene, potrudim se napraviti nesto sto ona jede, a njoj ne smeta da ja jedem meso i sl.
Pricamo o hrani, sta i kako sprema, zahvaljujuci njoj sam probala humus, ali nikad me nije smarala onim "jadne zivotinje" i ostalim vege naricanjima.

Hocu reci, nek svako jede sta hoce, samo nek ne pegla.
Imam i ja jednu, nikad nije smarala. Samo me jednom nasekirala, dosla kod nas na rostilj ja ispekao cevapa i kobasica i njoj gljiva i paprika, ma bolje gljive ispale od cevapa.

Ja taman na stol, kaze jesi li ono istom viljuskom prevrtao cevape i gljive, tad sam opsovao i srp i cekic,ali je pojela ipak :D
swanfilter

#48 Re: Vegani

Post by swanfilter »

mariamaria wrote: 04/02/2020 15:47

Nije trend, nego napredak ljudske vrste, al kod nas se sve vidi kao trend. Svakako kaskamo sto godina za evropom, ne trebamo nista mjenjati, dobro nam je.
Napredak biti vegan? Argumentiraj, molim te!
MorningStar

#49 Re: Vegani

Post by MorningStar »

Kakav napredak ? Sociloski napredak naucni ili kakav mijesas sa evolucionarnim po kojem su nasa tijela itekako podesena da jedu meso povrce i voce (omnivori ili svastojedi)
dr_Evil

#50 Re: Vegani

Post by dr_Evil »

Evo molim te reci mi sta je napredak u jesti imitaciju mesa nego meso? Ako je dobar razlog i ja cu postati vegan. 99% europljana koje poznajem su ludi za mesom, kad dodju u Mostar na mjesano meso dobiju 5kg
Post Reply