Dakle ovo je izvještaj 2019 koji kaže da BiH ima 3.507.017 stanovnika (stranica 4):King Theoden wrote: ↑04/02/2020 13:08Druže, koliko vidim i pratim stanje na terenu, čovjek je bio optimističan. Nažalost, jelte.Thorgerson wrote: ↑04/02/2020 12:05 Medjutim u subotu navecer biti ovako pesimisticno nastrojen, pa brate sa ovom emisijom ti sam si otjerao jos 20-oro ljudi jebote zivot.
Već sad smo u debelom deficitu sa majstorima, šoferima, a uskoro i sa doktorima.Ekonomi nemaju rješenje. Evo, na forumu imamo polijep broj ekonoma. De da ih čujemo, neka kažu koje je rješenje.
Je li to baš takoThorgerson wrote: ↑04/02/2020 12:05 bilo dobro da obrazlozi ljudima zasto se uzimaju krediti i zasto se autoput i generalno takve mega investicije tako rade. Ili evo da navede drzave koje od zivog novca, akciza prave svoju mrezu autoputeva.
Znaci svabe, skandinavci svi uzimaju lovu od kreditora, kupe eu grantove...ali eto mi bi trebali samo od akciza da napravimo autoput. Pa gdje si prije bio "analitičaru".
U zemljama koje spominješ, ili u jednoj turskoj, uzme se kredit ili se nađe privatni investitor jer se autoput završi za neke četiri godine.
Ovdje sam uzeo primjer turske koja je za četiri godine izgradila 350+ km autoputa.
Ali, kad je u pitanju bosna, onda to ne pije vode.
Mi imamo dionice i poddionicekoje se toliko dugo grade da ima sasvim dovoljno vremena da se prikupe pare.
Koliko se km izgradilo u zadnjih 20 godina a koliko se love prikupilo?
Da se postavio neki normalan rok od recimo šest godina(kinezi bi ga izgradili za tri, turci za možda četiri ili pet godina), pa da se uzeo kredit i izgradio koridor, niko riječ ne bi rekao.
Ovako kako gradimo, moglo je i bez zaduživanja.
http://documents.worldbank.org/curated/ ... govina.pdf
Ovo je izvještaj 2020 koji kaže da BiH ima 3.323.929 stanivnika (stranica 4):
https://www.doingbusiness.org/content/d ... na/BIH.pdf
Dakle 3.507.017-3.323.929=183.088
Razlika između 2 izvještaja jeste 183.088 ljudi ali to ne znači da je BiH izgubila 183.000 ljudi :D
Dragi Dino, opet fulaš CEO fudbal sine!