Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
riko-ga

#2026 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

E ne znam al da je tu HVO opstao samo sto ga je stitila VRS i sto im je omogucila prelaz preko svoje teritorije je istina.Kako i zbog cega ne znam mada predpostavljam al to je bilo tako.Opstali ljudi 2. godine u jedom selu?Potpuno okruzeni VRS i ARBiH?
ofentash

#2027 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

Ne znam koji dio nije tačan. Saradnja HVO-a i VRS na ovom području je poznata stvar. Prolazak konvoja preko srpske teritorije, zajedničko učešće u borbama, logistika. Takođe, jedna od glavnih aktivnosti je bio šverc: Srbi su prodavali Hrvatima, a oni Bošnjacima hranu, cigarete, kafu... Nisam upoznat da je bilo trgovine oružjem. Za isto vrijeme na nevesinjsko-mostarskom ratištu cvjetala je trgovina i saradnja VRS i Armije BiH.
Nekako s proljeća

#2028 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Nekako s proljeća »

Izučavajući događaje sa područja Hercegovine iz perioda 1992-1995, u par navrata sam čitao i primjere međunacionalnih odnosa koji se mogu bolje shvatiti ako se sagledaju i kroz prizmu događaja iz II Svjetskog rata. Tokom II Svjetskog rata su ljudi sa tog područja znali jedni drugima znali biti od životne koristi, spašavajući jedni druge od zuluma koji je prijetio, pa su se ta zauzimanja za druge u nevolji znala cijeniti i uzvratiti kada je došlo drugo vrijeme i okolnosti. Ne zamjerite što ne znam tačno odmah navesti takve primjere, ali nije problem da ih opet nađem u arhivi i priložim bar jedan od njih kao konkretan dokaz. Jednostavno rečeno, ljudi jednog vremena su uzvraćali na sasvim ljudski pristup drugih i drugačijih iz nekog predhodnog ratnog sukoba.
ofentash

#2029 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

Image
Stanje na ratištu oko Konjica 1993. Mislim da nije bilo lako opstati u potpunom okruženju bez saradnje s nekim.
invincible1921

#2030 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

Nekako s proljeća wrote: 27/01/2020 08:50 Izučavajući događaje sa područja Hercegovine iz perioda 1992-1995, u par navrata sam čitao i primjere međunacionalnih odnosa koji se mogu bolje shvatiti ako se sagledaju i kroz prizmu događaja iz II Svjetskog rata. Tokom II Svjetskog rata su ljudi sa tog područja znali jedni drugima znali biti od životne koristi, spašavajući jedni druge od zuluma koji je prijetio, pa su se ta zauzimanja za druge u nevolji znala cijeniti i uzvratiti kada je došlo drugo vrijeme i okolnosti. Ne zamjerite što ne znam tačno odmah navesti takve primjere, ali nije problem da ih opet nađem u arhivi i priložim bar jedan od njih kao konkretan dokaz. Jednostavno rečeno, ljudi jednog vremena su uzvraćali na sasvim ljudski pristup drugih i drugačijih iz nekog predhodnog ratnog sukoba.
Selo Pluzine naprimjer :thumbup:
ofentash

#2031 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

invincible1921 wrote: 27/01/2020 22:07
Nekako s proljeća wrote: 27/01/2020 08:50 Izučavajući događaje sa područja Hercegovine iz perioda 1992-1995, u par navrata sam čitao i primjere međunacionalnih odnosa koji se mogu bolje shvatiti ako se sagledaju i kroz prizmu događaja iz II Svjetskog rata. Tokom II Svjetskog rata su ljudi sa tog područja znali jedni drugima znali biti od životne koristi, spašavajući jedni druge od zuluma koji je prijetio, pa su se ta zauzimanja za druge u nevolji znala cijeniti i uzvratiti kada je došlo drugo vrijeme i okolnosti. Ne zamjerite što ne znam tačno odmah navesti takve primjere, ali nije problem da ih opet nađem u arhivi i priložim bar jedan od njih kao konkretan dokaz. Jednostavno rečeno, ljudi jednog vremena su uzvraćali na sasvim ljudski pristup drugih i drugačijih iz nekog predhodnog ratnog sukoba.
Malo je bilo tih slučajeva da je neko postupio humano prema ljudima druge nacionalnosti. Vjerovatno ste mislili na Plužine kod Nevesinja na puta za Kalinovik? Mislim da sam čuo nešto o tom slučaju u ljeto 1992.
invincible1921

#2032 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

ofentash wrote: 28/01/2020 08:56
invincible1921 wrote: 27/01/2020 22:07
Malo je bilo tih slučajeva da je neko postupio humano prema ljudima druge nacionalnosti. Vjerovatno ste mislili na Plužine kod Nevesinja na puta za Kalinovik? Mislim da sam čuo nešto o tom slučaju u ljeto 1992.
Da da, s tim da je pola sela tj ljudi koji su ostali, zavrsilo sa metkom ...
ofentash

#2034 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

Sultanahmed wrote: 01/02/2020 01:25 Extra dokumentarac :bih:

https://m.youtube.com/watch?v=ZGm12BcjWw0
Šefko Hodžić je u feljtonu "Svjedok operacije 'Neretva '93'" sve detaljno opisao.
Comanche

#2035 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Comanche »

Semira je teško uzeti za ozbiljno, jer uvjek su svi drugi krivi samo njegov babo uvjek u pravu. Zao mi je to sto se desilo njemu i njegovoj familiji, i mislim da je Sefer ljudina, ali Semir je veoma subjektivan.
Last edited by Comanche on 04/02/2020 09:27, edited 1 time in total.
invincible1921

#2036 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

Comanche wrote: 03/02/2020 20:47

Semira je teško uzeti za ozbiljno, jer uvjek su svi drugi krivi samo jegoc babo uvjek u pravu. Zao mi je to sto se desilo njemu i njegovoj familiji, i mislim da je Sefer ljudina, ali Semir je veoma subjektivan.
Necu da ulazim u to, ali velika vecina ovog filma je istinita...sad da je mozda nesto presutio moguce, ali recimo Sefer je u hagu osoblodjen krivice za bilo koji od ovih zlocina, sto dovoljno govori.
ofentash

#2037 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

Vidim da je ranije na temi bilo dosta rasprave oko Glavatičeva. Mislim da je jedna od većih gluposti bilo uzimanje Glavatičeva od VRS u ljeto 1993, jer se došlo u vrlo nepovoljnu situaciju, koja se možda malo popravila zauzimanjem Ćetkovog kuka. Zauzimanje Bjelimića i čitavog platoa do kanjona Rakitnice '93. je po meni bilo realno, a tako čujem i od ljudi iz Župe. Međutim to nije urađeno vjerovatno zbog događanja na Bjelašnici i Igmanu u tom periodu. Silaskom u Župu linija odbrane se nalazila ispod dominantnih visova koje je držala Armija BiH, nije bila uvezana što je omogućilo prolazak grupa koje su odradile glavni posao u napadima septembra '94. i septembra '95.
riko-ga

#2038 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

ofentash wrote: 04/02/2020 18:18 Vidim da je ranije na temi bilo dosta rasprave oko Glavatičeva. Mislim da je jedna od većih gluposti bilo uzimanje Glavatičeva od VRS u ljeto 1993, jer se došlo u vrlo nepovoljnu situaciju, koja se možda malo popravila zauzimanjem Ćetkovog kuka. Zauzimanje Bjelimića i čitavog platoa do kanjona Rakitnice '93. je po meni bilo realno, a tako čujem i od ljudi iz Župe. Međutim to nije urađeno vjerovatno zbog događanja na Bjelašnici i Igmanu u tom periodu. Silaskom u Župu linija odbrane se nalazila ispod dominantnih visova koje je držala Armija BiH, nije bila uvezana što je omogućilo prolazak grupa koje su odradile glavni posao u napadima septembra '94. i septembra '95.
Da ste izasli na Hum bili bi dominantni.Nama nikad nije bilo jasno zasto niste drzali Orlov kuk?Uzimanjem Cetkova kuka ste malo poboljsali svoje polozaje al ne previse.Mi smo ga i vratili kad smo to odlucili da uradimo bez problema.

Sto se tice Bjelmica.Nisam siguran da je to bilo realno.Po meni jedino kad ste mozda imali neku sansu je bas taj period kad ste uzimali Igman i Bjelasnicu.Poslije toga niste imali sanse.Pokusali ste 95 iz pravca Kalnovika i dobili po zubima.
ofentash

#2039 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote: 05/02/2020 09:48
ofentash wrote: 04/02/2020 18:18 Vidim da je ranije na temi bilo dosta rasprave oko Glavatičeva. Mislim da je jedna od većih gluposti bilo uzimanje Glavatičeva od VRS u ljeto 1993, jer se došlo u vrlo nepovoljnu situaciju, koja se možda malo popravila zauzimanjem Ćetkovog kuka. Zauzimanje Bjelimića i čitavog platoa do kanjona Rakitnice '93. je po meni bilo realno, a tako čujem i od ljudi iz Župe. Međutim to nije urađeno vjerovatno zbog događanja na Bjelašnici i Igmanu u tom periodu. Silaskom u Župu linija odbrane se nalazila ispod dominantnih visova koje je držala Armija BiH, nije bila uvezana što je omogućilo prolazak grupa koje su odradile glavni posao u napadima septembra '94. i septembra '95.
Da ste izasli na Hum bili bi dominantni.Nama nikad nije bilo jasno zasto niste drzali Orlov kuk?Uzimanjem Cetkova kuka ste malo poboljsali svoje polozaje al ne previse.Mi smo ga i vratili kad smo to odlucili da uradimo bez problema.

Sto se tice Bjelmica.Nisam siguran da je to bilo realno.Po meni jedino kad ste mozda imali neku sansu je bas taj period kad ste uzimali Igman i Bjelasnicu.Poslije toga niste imali sanse.Pokusali ste 95 iz pravca Kalnovika i dobili po zubima.
Izlaskom na Hum i ostale vrhove iznad Grušče, a s obzirom da je VRS iz pravca Sarajeva već bila uzela Bjelašnicu Bjelimići bi u julu '93. ostali u potpunom okruženju. Na taj period sam mislio.

Dva rova na Ćetkovom kuku (napadan je samo gornji) su pali posle Biskupa i Krupca. Isti dan, ali kasnije.

Orlov kuk je držan jedno vrijeme su bila i dva rova. Nedostatak ljudstva je uslovio povlačenje. Držati liniju od Ljubine do Ćetkova kuka sa tako malim brojem ljudi je bilo gotovo nemoguće. Stvari su popravljale interventne jedinice unutar 2. lpbr. Ti momci su bili čudo, gdje god da su došli. Računati na pomoć drugih jedinica do odlaska k-danta Antelja u jesen '94. nije bilo realno.
riko-ga

#2040 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

Vidi znam ja da bi Bjelmici ostali u potpunom okruzenju da ste izasli na Hum.Vec nije mi jasno zasto niste?A ionako su Bjelmici bili u gotovo punom okruzenju.Jedino smo imali kakvu takvu komunikaciju sa Konjicom preko Grusce,Prebilja i Dubocana.Kozija staza.A Bjelmici puni.Vojska stanovnistvo.Al vjeruj da ni tad nebi lahko uzeli Bjelmice.Jer bi se borili do zadnjeg.

Mi smo uzimanjem Ladjanice 94 sebi malo poboljsali polozaje prema Glavaticevu.A samo oslobadjanje Glavaticeva 95 je bilo samo pitanje dana i naredbe.Vi tu realno niste imali sansu.

Kada ste sa vise jedinica krenuli na Bjelmice iz pravca Kalinovika osjetili ste sta je to odbrana Bjelmica.Imali ste pocetnu uspjeh kod Svijence i to je to.Iako su bile angazovane jedinice iz vise vasi brigada.
ofentash

#2041 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote: 05/02/2020 10:57 Vidi znam ja da bi Bjelmici ostali u potpunom okruzenju da ste izasli na Hum.Vec nije mi jasno zasto niste?A ionako su Bjelmici bili u gotovo punom okruzenju.Jedino smo imali kakvu takvu komunikaciju sa Konjicom preko Grusce,Prebilja i Dubocana.Kozija staza.A Bjelmici puni.Vojska stanovnistvo.Al vjeruj da ni tad nebi lahko uzeli Bjelmice.Jer bi se borili do zadnjeg.

Mi smo uzimanjem Ladjanice 94 sebi malo poboljsali polozaje prema Glavaticevu.A samo oslobadjanje Glavaticeva 95 je bilo samo pitanje dana i naredbe.Vi tu realno niste imali sansu.

Kada ste sa vise jedinica krenuli na Bjelmice iz pravca Kalinovika osjetili ste sta je to odbrana Bjelmica.Imali ste pocetnu uspjeh kod Svijence i to je to.Iako su bile angazovane jedinice iz vise vasi brigada.
Taj dio prema Kalinoviku ne poznajem. Čuo sam da je nešto pokušavano, da je bio zauzet neki dio, pa se povuklo. Jedan dio gore je držala redovna vojska "garda", ali stalno se išlo u ispomoć iz drugih jedinica.

Rekao sam i prije da je kod nas bio problem s linijom. 1994. Lađanica je zauzeta, zauzet dio i na lijevoj obali, napadnut je Orašac (minobacači iznad centra Župe), miniran put prema Luci, kamion nailazi na minu. Dolaze interventne jedinice sa Boraka, grupa ljudi iz Nevesinja i vraća se sve osim Lađanice, uzima se Ćetkov kuk.
riko-ga

#2042 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

ofentash wrote: 05/02/2020 13:11
riko-ga wrote: 05/02/2020 10:57 Vidi znam ja da bi Bjelmici ostali u potpunom okruzenju da ste izasli na Hum.Vec nije mi jasno zasto niste?A ionako su Bjelmici bili u gotovo punom okruzenju.Jedino smo imali kakvu takvu komunikaciju sa Konjicom preko Grusce,Prebilja i Dubocana.Kozija staza.A Bjelmici puni.Vojska stanovnistvo.Al vjeruj da ni tad nebi lahko uzeli Bjelmice.Jer bi se borili do zadnjeg.

Taj dio prema Kalinoviku ne poznajem. Čuo sam da je nešto pokušavano, da je bio zauzet neki dio, pa se povuklo. Jedan dio gore je držala redovna vojska "garda", ali stalno se išlo u ispomoć iz drugih jedinica.

Rekao sam i prije da je kod nas bio problem s linijom. 1994. Lađanica je zauzeta, zauzet dio i na lijevoj obali, napadnut je Orašac (minobacači iznad centra Župe), miniran put prema Luci, kamion nailazi na minu. Dolaze interventne jedinice sa Boraka, grupa ljudi iz Nevesinja i vraća se sve osim Lađanice, uzima se Ćetkov kuk.
Hmmm kada kazes pokusano stjece se utisak kao ono malo nesto se radilo i to je to.No upotreba jedinica iz drugi zona kao i upotreba vazdusne podrke uz stalnu artiljerisku vatru ne bi rekao nesto se pokusalo.Pitaj Gacane sta im se desilo na Pisu?Al eto nisi upucen kao sto rece pa necu te gnjaviti tim djelom.

O tom 94.Nista vi niste vratili.Jer mi nismo nista ni uzeli osim Ladjanice.Sto smo uzeli to smo i drzali.Naravni bilo je
to drugacije zamisljeno no kad nije uspjelo otalo se u Ladjanici.Koliko znam a znam iduci dan je u Glavaticevu bila grobna tisina.Vi ste mogli jedino oretresati prazan prostor da vidite gdje smo mi.A bili smo na Glavici iznad Ladjanice.Tu ste nas poceli granatirati tek za 2-3 dana.Ne spomenu ti ovdje Tjeme? Ni sta bi sa nasa dva borca uhvacena tamo kod Bijeli Brda?
ofentash

#2043 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

ofentash wrote: 10/06/2019 17:23 https://youtu.be/HdRwDqdHumM

Mislim da ovo nije Glavaticevo. Bar nikad nisam cuo za ovaj slucaj.
Možda misliš na ovo?

Nikad ni u ratu ni kasnije nisam čuo da je neko u Župi zarobljen i ubijen. Bilo je poginulih, zarobljena su tri čovjeka (svaki pojedinačno, znam i kako su se zvali) u Razićima i Ribarima, ali za taj slučaj stvarno ne znam. Znam da su iznad Glavatičeva u pravcu Čičeva poginula dvojica vaših odmah prvi dan.
riko-ga

#2044 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

O njima i govorim.Pazi ne tvrdim da su uhvaceni al mi smo imali tu informaciju.Jer jos jedan nas borac je za malo tu uhvacen.Dakle kazem nisam siguran al smo svi predpostavili da su zivi uhvaceni.Tako su govorili ovi iz njihove grupe.Ti sigurno bolje znas.Za ove iz Ribara i Razica znam.
ofentash

#2045 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote: 05/02/2020 14:37 O njima i govorim.Pazi ne tvrdim da su uhvaceni al mi smo imali tu informaciju.Jer jos jedan nas borac je za malo tu uhvacen.Dakle kazem nisam siguran al smo svi predpostavili da su zivi uhvaceni.Tako su govorili ovi iz njihove grupe.Ti sigurno bolje znas.Za ove iz Ribara i Razica znam.
Koliko znam dvije grupe su se srele na veoma maloj udaljenosti, imali su iste (američke) uniforme, doviknuli jedni drugima, naši prvi skontali ko je ko i zapucali.

Čuo sam da je slično bilo u Krupcu 95 kad su poginula dvojica naših.
riko-ga

#2046 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

E kad se ovako fino ispricasmo gdje si ti bio na lijiji?Cetkov kuk,Vikendica u Ladjanici,Iznad Ladjanice na glavici,Huma,Dzemila,idpid Orlova kuka tamo preko starog mosta?

Evo ja cu ti reci da sam na Cetkovom kuku prenocio 2 noci i 2-3 noci gore iznad Ladjanice i to je to sto se straze tice.Odtalo je bilo hodanje 8)
ofentash

#2047 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote: 05/02/2020 17:09 E kad se ovako fino ispricasmo gdje si ti bio na lijiji?Cetkov kuk,Vikendica u Ladjanici,Iznad Ladjanice na glavici,Huma,Dzemila,idpid Orlova kuka tamo preko starog mosta?

Evo ja cu ti reci da sam na Cetkovom kuku prenocio 2 noci i 2-3 noci gore iznad Ladjanice i to je to sto se straze tice.Odtalo je bilo hodanje 8)
Recimo da sam bio gdje zatreba. Na samoj liniji vrlo malo '92.
riko-ga

#2048 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

Aha.Znaci neka interventna jedinica.OK.Koliko si puta usao u nasu teritoriju ako nije i ti tajna.

Mozes li objasniti svu onu paljevinu u Glavaticevu kad ste usli?Frustacija?Naredba?Ili nesto trece...
dr_Evil

#2049 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by dr_Evil »

tetejac wrote: 06/12/2019 10:34 A šta sam slagao? Ja ti kažem da nijedna džamija za vrijeme rata nije srušena u Ljubuškom a ti kažeš da jeste. Pa de nam reci koja je to? :roll:
Tetejac zar ti nisi na onom temi o Mostaru jos prije dobrih godina pisao da si iz hrvatske bio rasporedjen u Mostar i dolazio tu i tamo, odakle te sad u ljubuskom i pises kao lokalac
ofentash

#2050 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote: 06/02/2020 11:25 Aha.Znaci neka interventna jedinica.OK.Koliko si puta usao u nasu teritoriju ako nije i ti tajna.

Mozes li objasniti svu onu paljevinu u Glavaticevu kad ste usli?Frustacija?Naredba?Ili nesto trece...
Pljačka, paljevine i rušenje svega su bili neki folklor na svim stranama. To je naročito bilo izraženo u seoskim područjima. Tragovi su vidljivi i danas u većini BiH. Tako da nema smisla pokušavati objasniti Glavatičevo.

Ulazak u tuđu teritoriju bez konkretnog cilja za mene je bio budalaština. Znam da su vaši ljudi stalno bili nama iza leđa. Išli su i naši kod vas. Rezulat svega toga, osim minobacača na Kobačevu 93 (uslovno, jer je istu noć poginuo i napadač) bar u Župi je bio vrlo mali.
Post Reply