Stipu me kroatizama. Kod nas su varicele pljuskavice. Moj previd.salik79 wrote: ↑02/02/2020 18:15Nista se ja zbunio nisam:Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:03Lakapo,
Zbunio se covjek. Varicele i morbile nisu isto, ali je fakat i da morbile nisu smrtonosna bolest.
https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prev ... olesti/823
Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
-
Capljina74
#226 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
-
Capljina74
#227 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Nisu.Sara03 wrote: ↑02/02/2020 18:24Nije se taj ništa zbunio, samo je antivakser i pobornik teorija zavjere, ono i dalje ne shvaća, pa se i ne trudi da mu pojasniš.Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:03Lakapo,
Zbunio se covjek. Varicele i morbile nisu isto, ali je fakat i da morbile nisu smrtonosna bolest.
Bojim se da ipak jesu.
To se gleda odnos mortalitet, morbilitet i letalitet. I u odnosu na procente i unaprijed odredjene konvencije se odredjuje da li je neka bolest smrtonosna ili nije.
MMR je jako opasna vakcina zbog nosaca i adjuvansa.
- salik79
#228 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Nema tu kroatizama. Ospice su morbile. I ja sam to napisao, da bi me ono pokusalo zbog toga ismijati.Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:25Stipu me kroatizama. Kod nas su varicele pljuskavice. Moj previd.salik79 wrote: ↑02/02/2020 18:15Nista se ja zbunio nisam:Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:03
Lakapo,
- MorningStar
#229 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Inace ljudi se vakcinisu i protiv gripe... kazem inace ima i to.
A smatram da je jedan od oblika prirodne selekcije ova zajednica antivaxxera... jbg priroda je nemilosrdna a ako si glup velika je vjerovatnoca da ce ti i potomstvo biti tako da to priroda rjesava na svoj nacin.
A smatram da je jedan od oblika prirodne selekcije ova zajednica antivaxxera... jbg priroda je nemilosrdna a ako si glup velika je vjerovatnoca da ce ti i potomstvo biti tako da to priroda rjesava na svoj nacin.
- salik79
#230 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Jos uvijek ti nista nije jasno?! Dakle, moj zakljucak je potvrdjen 100%.Sara03 wrote: ↑02/02/2020 18:24Nije se taj ništa zbunio, samo je antivakser i pobornik teorija zavjere, ono i dalje ne shvaća, pa se i ne trudi da mu pojasniš.Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:03Lakapo,
Bojim se da ipak jesu.
- salik79
#231 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Uvijek cu biti na strani selekcije u koju spada jedan prof. dr. Zeljko Poljak. Posto je on generacija moga rahmetli djeda (1924.), koji je takodjer zagrebacki svrsenik medicine. Sa sigurnoscu mogu tvrditi da su oni imali najvece znanje o medicini.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 18:33 Inace ljudi se vakcinisu i protiv gripe... kazem inace ima i to.![]()
Ili jedne Lidije Gajski, koja je bila student generacije medicinskog fakulteta u Zagrebu.
-
Capljina74
#232 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Ja se nazad tri godine vakcinisem protiv gripe zbog mojih.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 18:33 Inace ljudi se vakcinisu i protiv gripe... kazem inace ima i to.![]()
Moji su primili sve vakcine, ali MMR nece, jer sam pricao sa jednim od tvoraca, francuskim profesorom, koji mi je postavio stvari tako da nema zakona koji ce me natjerati da naudim svojoj djeci.
Last edited by Capljina74 on 02/02/2020 18:43, edited 2 times in total.
- MorningStar
#233 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Znas izjava ti pravo .. da ne budem grubsalik79 wrote: ↑02/02/2020 18:40Uvijek cu biti na strani selekcije u koju spada jedan prof. dr. Zeljko Poljak. Posto je on generacija moga rahmetli djeda (1924.), koji je takodjer zagrebacki svrsenik medicine. Sa sigurnoscu mogu tvrditi da su oni imali najvece znanje o medicini.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 18:33 Inace ljudi se vakcinisu i protiv gripe... kazem inace ima i to.![]()
Ili jedne Lidije Gajski, koja je bila student generacije medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Kao sto rekoh... prirodna selekcija na djelu

Za malo manje pametne od antivaxera

Last edited by MorningStar on 02/02/2020 19:00, edited 2 times in total.
- Sara03
#234 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Ono što "Smo nekad svi najnormalnije preležali..." su vodene kozice ili varičele, a ne ospice, morbile, krzamak. I protiv toga se ne cijepi (u 99% slučajeva).
Nadam se da je sada jasnije ili ipak treba crtati.
Nadam se da je sada jasnije ili ipak treba crtati.
- Sara03
#235 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
A nećeš im nauditi tako što ih nećeš vakcinisati?Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:41Ja se nazad tri godine vakcinisem protiv gripe zbog mojih. Moji su primili sve vakcine, ali MMR nece, jer sam pricao sa jednim od tvoraca, francuskim profesorom, koji mi je postavio stvari tako da nema zakona koji ce me natjerati da naudim svojoj djeci.
Zanimljiva postavka.
- salik79
#236 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Ne znati, biti neobavjesten, nije sramota. Sramota je svoje neznanje promicati i s njim druge ismijavati. A, ustrajati u tome je maloumnost. Pa, posto vidim da ustrajes i pored prilozenog dokaza, da pokusam slikovito:

- salik79
- MorningStar
#238 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Sa tvog linkasalik79 wrote: ↑02/02/2020 18:58Ne znati, biti neobavjesten, nije sramota. Sramota je svoje neznanje promicati i s njim druge ismijavati. A, ustrajati u tome je maloumnost. Pa, posto vidim da ustrajes i pored prilozenog dokaza, da pokusam slikovito:
Može li se spriječiti obolijevanje od ospica?
Da! Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje! Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ukoliko se postigne procijepljenost populacije od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.
Kakvo je stanje u svijetu?
Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2017. bilo je 110.000 smrtnih slučajeva od ospica (svake 3-4 minute umre jedna osoba).
- salik79
#239 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Poenta je da me je lik ismijavao sto sam morbile nazvao ospicama.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 19:01Sa tvog linkasalik79 wrote: ↑02/02/2020 18:58Ne znati, biti neobavjesten, nije sramota. Sramota je svoje neznanje promicati i s njim druge ismijavati. A, ustrajati u tome je maloumnost. Pa, posto vidim da ustrajes i pored prilozenog dokaza, da pokusam slikovito:
https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prev ... olesti/823Može li se spriječiti obolijevanje od ospica?
Da! Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje! Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ukoliko se postigne procijepljenost populacije od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.
Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2017. bilo je 110.000 smrtnih slučajeva od ospica (svake 3-4 minute umre jedna osoba).
- MorningStar
#240 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
A nije poenta sto djeca umiru a vakcina postoji da to sprijeci ?salik79 wrote: ↑02/02/2020 19:05Poenta je da me je lik ismijavao sto sam morbile nazvao ospicama.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 19:01Sa tvog linkasalik79 wrote: ↑02/02/2020 18:58
Ne znati, biti neobavjesten, nije sramota. Sramota je svoje neznanje promicati i s njim druge ismijavati. A, ustrajati u tome je maloumnost. Pa, posto vidim da ustrajes i pored prilozenog dokaza, da pokusam slikovito:
https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prev ... olesti/823Može li se spriječiti obolijevanje od ospica?
Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2017. bilo je 110.000 smrtnih slučajeva od ospica (svake 3-4 minute umre jedna osoba).![]()
![]()
- salik79
#241 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Usput, ja prelezao ospice, sva moja uza i sira okolina prelezala ospice, mladja kcerka mi prelezala ospice, bez ikakvih komplikacija.
- salik79
#242 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Nije. Vrati se i procitaj odakle je sve pocelo. I ne pravi se mahnit.MorningStar wrote: ↑02/02/2020 19:05A nije poenta sto djeca umiru a vakcina postoji da to sprijeci ?
- MorningStar
#243 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Dobar ti je uzorak...
I don't know of studies looking at measles death underreporting in the United States before the measles vaccine. What we can look at, though, is measles reporting in the most recent large US outbreak, which occurred in 1989-1992 (and was the instigator for the second MMR vaccine recommendation). There were 57,859 cases of measles during this time, and 127 deaths, working out to almost exactly 2 deaths per 1000 cases of measles.
treba po zakonu biti kaznjivo inace sirenje ovakvog smeca po internetu (kampanje protiv vakcinacije).
-
Capljina74
#244 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Pricao sam sa jednim od tvoraca. On je rekao slijedece : "Dok se nije uvela vakcina taj oblik nespecificnog autizma nije bio mjeriv."Sara03 wrote: ↑02/02/2020 18:55A nećeš im nauditi tako što ih nećeš vakcinisati?Capljina74 wrote: ↑02/02/2020 18:41Ja se nazad tri godine vakcinisem protiv gripe zbog mojih. Moji su primili sve vakcine, ali MMR nece, jer sam pricao sa jednim od tvoraca, francuskim profesorom, koji mi je postavio stvari tako da nema zakona koji ce me natjerati da naudim svojoj djeci.
Zanimljiva postavka.
Ta recenica mi je rekla sve sto treba da znam.
Ponavljam,
Moji su primili sve vakcine sem te, a i ja se vakcinisem protiv gripe.
- salik79
#245 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Sto kaze dr. Poljak, problem je sto statistike nikada ne govore o posljedicama vakcinacije. Poslusaj covjeka kojem je to struka, o cemu je knjige pisao i, na kraju krajeva, sto je predavao studentima. Lijepo kaze "farmaceutski lobi", aka "farmaceutska mafija".MorningStar wrote: ↑02/02/2020 19:09Dobar ti je uzorak...I don't know of studies looking at measles death underreporting in the United States before the measles vaccine. What we can look at, though, is measles reporting in the most recent large US outbreak, which occurred in 1989-1992 (and was the instigator for the second MMR vaccine recommendation). There were 57,859 cases of measles during this time, and 127 deaths, working out to almost exactly 2 deaths per 1000 cases of measles.
treba po zakonu biti kaznjivo inace sirenje ovakvog smeca po internetu (kampanje protiv vakcinacije).
- MorningStar
#246 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Ti ko na temi o iranu nadjes jednog dvojicu ili koliko koji su u skladu sa tvojim misljenjem i to je to. A sto je 99% doktora strucnjaka itd suprotnog misljenja nije bitno.salik79 wrote: ↑02/02/2020 19:40Sto kaze dr. Poljak, problem je sto statistike nikada ne govore o posljedicama vakcinacije. Poslusaj covjeka kojem je to struka, o cemu je knjige pisao i, na kraju krajeva, sto je predavao studentima. Lijepo kaze "farmaceutski lobi", aka "farmaceutska mafija".MorningStar wrote: ↑02/02/2020 19:09Dobar ti je uzorak...I don't know of studies looking at measles death underreporting in the United States before the measles vaccine. What we can look at, though, is measles reporting in the most recent large US outbreak, which occurred in 1989-1992 (and was the instigator for the second MMR vaccine recommendation). There were 57,859 cases of measles during this time, and 127 deaths, working out to almost exactly 2 deaths per 1000 cases of measles.
Ti svoju djecu nemoj vakcinisat (u ovoj drzavi tvoj izbor mada vidim da su pocele novcane kazne u KS za to) , zali boze samo djece- od 1000 je smrtnost 2 znaci 998 ce misliti da su pametan izbor napravili a ovo dvoje treba onda pitati jeli vrijedilo tog pametovanja... al opet... prirodna selekcija.
- spreca
#247 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Jes se masalah Reuf usrecio...radi u Kini
....Reufe nejebe zivu silu ni Korona mu nemoze nista

- salik79
#248 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Jos jednom, nadmena neznalice, ne bi li sta u zivotu naucio, da ti se djeca ne bi smijala.

- MorningStar
#249 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
https://www.index.hr/vijesti/clanak/shv ... 17655.aspx

Vodene kozice (lijevo) ---------------------------------------------------------- Ospice (desno)
MNOGI miješaju bezopasne vodene kozice i ospice koje su izuzetno opasna bolest, a lako se može spriječiti cijepljenjem.
Zaraza ospicama ovih je dana opet aktualna zbog epidemije te bolesti u Srbiji, a da stvar bude još gora, mnogi roditelji ne znaju razliku između vodenih kozica i ospica jer obje bolesti spadaju u skupinu tzv. osipnih bolesti.
Epidemija ospica u Srbiji
Naime, u novoj epidemiji ospica koja se u posljednje vrijeme širi po Srbiji, ali i izvan njezinih granica, do sada su potvrđeno umrle najmanje dvije osobe – jedan 30-godišnjak iz Beograda koji se nije cijepio i jedan dječak iz Niša koji se nije smio cijepiti zbog zdravstvenih tegoba.
U Srbiji je do sada potvrđeno najmanje 808 slučajeva zaraze, no stvaran broj mogao bi biti mnogo veći jer je mnogi lako prebolijevaju i ne prijavljuju.
U međuvremenu bolest je stigla i u Ljubljanu u kojoj je hospitalizirano jedno dijete koje se zarazilo u Srbiji. Najvjerojatnije je samo pitanje vremena kada će virus stići u Hrvatsku.
Ne slijedite opasnu antivakcinalističku modu
Liječnici u Srbiji i Sloveniji upozoravaju da je jedini lijek za ospice prevencija cijepljenjem te da tu bolest treba shvaćati vrlo ozbiljno jer može imati opasne komplikacije ili čak biti smrtonosna. Ističu da je jedan od ključnih problema to što se među roditeljima, posebno u gradovima, širi pomodni trend odbijanja cijepljenja djece zbog straha od autizma, što ruši razine procijepljenosti i olakšava širenje bolesti.
Primjerice, u Sloveniji je opća procijepljenost s 95,9 posto u 2007. godini pala na 92,3 posto u 2016., čime je povećana mogućnost pojave bolesti jer se kolektivni imunitet smanjio. U skladu s istraživanjima naših znanstvenika, koja su pokazala da se roditelji to više odlučuju za necijepljenje što su obrazovaniji i skloniji alternativnim stilovima života, što često znači da su skloniji sumnjati u liječnike i institucije, a vjerovati vlastitim vještinama guglanja i teorijama zavjera, procijepljenost je osobito niska u Ljubljani – pala je na svega 85 posto. Epidemiolozi tvrde da je za ''zaštitu krda'' (kolektivni imunitet) optimalna procijepljenost kod ospica 95 posto. Takva razina brzo prekida lanac širenja virusa unutar stanovništva pa on uglavnom ne uspijeva stići do osoba koje iz različitih zdravstvenih ili ideoloških razloga nisu cijepljene, koje nisu primile drugu dozu ili iz nekih drugih razloga nisu stekle potrebnu zaštitu od ospica.
Ospice nisu isto što i vodene kozice
Kao što smo već spomenuli, mnogi roditelji danas ne znaju razliku između vodenih kozica i ospica jer obje bolesti spadaju u skupinu tzv. osipnih bolesti. Pritom su ospice uglavnom iskorijenjene cijepljenjem pa se s njima rijetko srećemo. Na to, među ostalim, ukazuje činjenica da roditelji na stranici Plivazdravlje.hr postavljaju pitanja tipa: Molim Vas da mi odgovorite koja je razlika između ospica i vodenih kozica i da li se osoba koja je imala ospice može ponovo zaraziti vodenim kozicama?

Vodene kozice (lijevo) ---------------------------------------------------------- Ospice (desno)
Ospice su opasne i potencijalno smrtonosne
Uzročnik ospica, odnosno morbila, najzarazniji je virus kojeg poznajemo. Vjerojatnost da će u obitelji oboljeti drugi član, nakon što se jedan zarazio, veća je od 90 posto. Prenosi se kapljičnim putem u izravnom kontaktu s oboljelim ili preko treće osobe, posebno u vrtićima i školama. Bolesnik je zarazan 4 dana prije i 4 dana poslije pojave osipa. Kada izbije osip, virus je još prisutan u slini i na sluznicama dišnih organa. Nakon preboljelih ospica imunitet je trajan i ne može se ponovo oboljeti. Inkubacija traje od 10 do 12 dana. Obično se prvo javljaju povišena temperatura, slabost, bolovi u mišićima i grlu, hunjavica, kašalj te suzenje i pečenje u očima. Ovi simptomi traju 4 do 5 dana. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma na sluznici usne šupljine javljaju se specifične Koplikove pjege, točkice nalik zrncima bijelog pijeska okružene crvenim krugovima. Osip na koži počinje par dana kasnije na čelu, ispod uha i na vratu. Crvenkaste pjege obično se kroz dva dana prošire po cijelom tijelu. Osip s vremenom poprima oblik malih crvenih kvržica koje uz lagani svrbež mogu krvariti. Temperatura može dosegnuti vrlo visokih 40°C.
Ne postoji lijek za ospice no neki simptomi, poput temperature i bolova u mišićima mogu se ublažiti paracetamolom. Bolesnik treba piti dovoljno tekućine i odmarati se u zamračenoj prostoriji zbog preosjetljivosti na svjetlost.
Potencijalno smrtonosna bolest koju možemo lako i sigurno spriječiti
Ako ne dođe do komplikacija, ospice prolaze bez posljedica i mogu izgledati kao blaga bolest. No virusna infekcija može značajno oštetiti i oslabiti obrambeni sustav te može rezultirati bakterijskim superinfekcijama ili izravnim virusnim komplikacijama u obliku upale srednjeg uha, bronhitisa, upale pluća ili encefalitisa. Encefalitis se javlja kod otprilike 1 na 2000 do 3000 slučajeva zaraze. U slučaju vrlo ozbiljnih komplikacija, moguć je i smrtni ishod.
Činjenica da ospice uglavnom prolaze bez ozbiljnih komplikacija može zavarati. Naime, u razvijenim zemljama smrtnost se kreće oko 0,1 do 0,2 posto, dok u nerazvijenim zemljama, uglavnom zbog pothranjenosti, može dosegnuti visokih 10 posto. Budući da su vrlo zarazne, ospice su još uvijek vodeći uzrok smrti među bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Od njih svakoga dana umire oko 400 ljudi, uglavnom djece, osobito u nerazvijenim zemljama koje nemaju dobre programe cijepljenja. U svijetu je 1990. od ospica oboljelo oko 200 milijuna ljudi, a umrlo milijun. Godine 2004., zahvaljujući širenju programa cijepljenja, umrlo je oko 600,000 ljudi.
Najvažnija preventivna mjera je cijepljenje koje se po našem kalendaru provodi s navršenom godinom dana djeteta. Docjepljivanje se obavlja u sedmoj godini života, odnosno prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.
Cjepivo nema veze s autizmom
Stotine studija u kojima je posljednjih godina istraživana moguća povezanost cjepiva MMR i autizma, nisu dale potvrdne rezultate. Naprotiv, jedna velika studija, provedena na oko pola milijuna ljudi u Danskoj, pokazala je da ne postoji razlika u udjelu autizma kod cijepljenih i necijepljenih. Osim toga, glavni navodni sumnjivac za autizam – timerosal, konzervans cjepiva na bazi žive, već se nekoliko godina ne koristi u cjepivima, iako nikada nije dokazano da ima ikakve veze s autističnim spektrom. Unatoč tome alternativni i antivakcinalistički lobiji nastavljaju s pričom o povezanosti cjepiva s autizmom. To se očekuje od unosnog biznisa koji se u svijetu mjeri u stotinama milijardi dolara, a uglavnom se temelji na ocrnjivanju konvencionalne medicine i farmaceutske industrije.
Epidemije ospica su i golem gospodarski trošak
Menadžer Programa za cijepljenje i bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem Svjetske zdravstvene organizacije u Europi Robb Butler za Index je 2016. rekao da već sam trošak odsutnosti roditelja s posla zbog ospica može biti enorman.
„Zaustavljanje epidemije ponekad košta desetke milijardi dolara. Osim toga, djeca umiru. Imali smo u Rumunjskoj 670 slučajeva ospica. Troje djece je umrlo. To je poprilično alarmantna brojka. A ospice su puno zaraznije od polija ili gripe. To je najzarazniji virus na planeti za koji danas znamo. Jedan mladi čovjek je također umro u Velikoj Britaniji, a jedan dječak u Njemačkoj“, rekao je na konferenciji Consensus Workshop.
Vodene kozice nisu opasne
Kako piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), vodene kozice, odnosno varičele (varicella), najčešća su dječja bolest, uzrokovana zoster virusom (VZV). One su također vrlo zarazne, ali su u pravilu blaga bolest koju većina ljudi preboli još u djetinjstvu. Šire se kapljičnim putem ili u kontaktu s kožom bolesnika, a moguć je i prijenos preko treće osobe. Ako od kontakta s bolesnikom ne prođe više od 15 minuta, moguće je bolest prenijeti i na treću osobu.
Bolest počinje lagano povišenom temperaturom, malaksalošću i pojavom osipa. U male djece je obično prvi znak osip, a kod starije djece se može javiti visoka temperatura, malaksalost, glavobolja, groznica i bolovi u zglobovima. Osip prvo izbija na trupu, najčešće na leđima, zatim na vratu, licu i glavi, a na kraju se pojavi na nogama i rukama. Osip je crvenkasta mrlja na kojoj se za nekoliko sati oblikuje mjehurić bistrog sadržaja, promjera 2 – 3 mm. Mjehurić ubrzo pukne i na tom mjestu nastaje krastica. Izražen je intenzivan svrbež kože zbog čega se djeca češu. Osip može biti oskudan, ali i veoma obilan, a može se javiti i na sluznicama usta, spolovila i očima. Temperatura se obično snizi na normalu kad izbije osip. Komplikacije ove bolesti nisu česte u djece, no u odraslih osoba vodene kozice mogu imati teži klinički tijek s većim rizikom komplikacija.
Terapija je uglavnom simptomatska; treba skidati temperaturu, voditi računa o higijeni odjeće, posteljine i okoline da bi se spriječile sekundarne infekcije. Liječenje vodenih kozica je usmjereno na smirivanje svrbeža koje je zna biti izrazito neugodno, a na taj način sprječava se i nastanak bakterijske infekcije mjehurića, što se navodi kao jedna od komplikacija. Pri tome se koriste kupke od hipermangana, sode bikarbone ili zobi te pojedine kreme i prašci kao lokalni anestetici. Kod povišene temperature daje se antipiretik, najčešće paracetamol a naravno, treba pripaziti i na pravilnu prehranu i dovoljan unos tekućine.
Za razliku od cjepiva protiv ospica koje je u Hrvatsku uvedeno kao obavezno 1968. godine, cjepivo za vodene kozice u Hrvatskoj nije na popisu obaveznih cjepiva, ali postoji i dostupno je.
- Sara03
#250 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa
Ipak trebamo crtati.
Za samoproglašene stručnjake, što slabije kontaju: Pametnjakovići, niste preležali morbile (ospice), već varičelu! Ponavljajte: Nismo preležali morbile (ospice), već varičelu!Male boginje nisu isto što i ovčije i velike, evo kako da ih razlikujete!
To što su "svi bez problema preležali u djetinjstvu" nisu male boginje, upozorava za CdM pedijatar dr. Jovan Raičević.
Bezazlena bolest
Zato je, kaže on, veoma važno da razlikujemo male od drugih vrsta boginja koje postoje.
"Nije mi jasno zašto se digla prašina oko malih boginja. One su bezazlena bolest, svi smo ih preležali u djetinjstvu i ništa nam nije bilo", česti su komentari građana na tekstove koji se bave mogućom epidemijom malih boginja i problemom niskog obuhvata vakcinisane djece.
Epidemiolozi ističu da se prethodnih decenija kod nas epidemija malih boginja uopće nije javljala, ili se pojavljivala samo sporadično, da su te boginje najopasnije, jer za sobom nose veoma ozbiljne komplikacije pa čak i smrtni ishod, što varičela nije slučaj.
Dakle, one koje smo "svi mi preležali u djetinjstvu i nije bilo ništa strašno" su varičele, nikako male boginje!
Postoje tri vrste boginja – male boginje (morbile), velike boginje i ovčije boginje (varičele).
- Dakle, kada na internetu pročitate da se neko hvali kako je "preležao sve vrste boginja", kako je "bolest bila sasvim blaga i nije ostavila nikakve posljedice", budite sigurni da je preležao samo varičelu - upozorava on.
Morbile
Tok bolesti kod morbila je potpuno različit u odnosu na varičelu.
Za razliku od varičele, morbili uopće nisu bezazlena bolest i komplikacije su mnogo češće, upozorava pedijatar iz Tivta.
Prije stotinak godina, male boginje su bile najsmrtonosnija dječija bolest i odnosile su milione dječijih života godišnje. To je, objašnjava on, prije svega zbog visokog procenta djece koja dobijaju bakterijske komplikacije kao što je upala uha i prije svega upala pluća.
Morbili, kaže, mogu ostaviti i trajna neurološka i druga oštećenja (sljepilo, gluhoća). Tako i dan danas oko 15.000 djece širom svijeta, svake godine izgubi vid zbog komplikacija malih boginja.
U ne tako davnoj prošlosti, 1980. godine, prije nego što je u većini zemalja usvojen program vakcinacije protiv morbila, ova bolest je samo te godine odnijela oko 2,6 miliona dječijih života širom svijeta.
Dakle, objašnjava Raičević, boginje koje su kod nas stalno prisutne su vodene boginje, odnosno varičela i to zbog toga što se protiv ove bolesti ne provodi vakcinacija.