Jugoslavija u srcu wrote: ↑03/02/2020 11:34
Kako smo bili u rangu Čehoslovačke, kad su oni jedino kod nas mogli doći na more, kupiti farmerke, banane i šta ti ja znam, a mi mogli gdje god hoćemo? Eto samo taj primjer, a da ne pričam o običnom životu...
Dobro, gdje si onda ti sve ljetovao? Da cujem.
Ja sam zivio u jednoj prosjecnoj jugoslavenskoj porodici, radnoj, srednji stalez mozda trunku iznad, obicna dakle porodica gdje su roditelji radili u velikim sarajevskim preduzecima na finim pozicijama. Ne sjecam se nikakvih odlazaka na more u Španiju, Francusku ili sta ti ja znam gdje. Sjecam se samo odlazaka na more po hrvatskoj obali.
Sada? Pa evo imam na profilu na FB upravo gledam ovim redom gdje raja hoda (zive ovdje u BiH, ne vani):
- Turska
- Austrija /skijanje
- Tajland
- Francuska
- Švedska
- Italija /skijanje
Dalje, sjecam se da je stari iz Austrije i Mađarske donosio igracke. Jer ih ovdje nije bilo moguce kupiti. Odnosno bilo je, ali je izbor bio suzen na minimum. Isto tako i odjeca, te sve ostalo. O tehnici, elektronici da ne govorim. I pazi, to se ja sjecam koji sam u Jugoslaviji prije raspada proveo citavih 9 godina. Dakle, ako je tako bilo 80-ih kada se Juga jos malo otvorila da tako kazem, pa sta je tek onda bilo prije?!
Kažem ti, pronađi evo i sam nivo razvijenosti Danske, Finske, Švedske, Njemačke, Holandije, itd itd. Pa čak i problematičnih zemalja poput Irske, pa ćeš vidjeti da su i tada te zemlje bile daleko ispred nas. Daleko.
Znači, mojne mi te ba priče da smo tada bili sila. Pusti se te nostalgije. Bili smo i tada qrac obični u Evropi. Samo si bio zatvoren, pa ti se nije baš puštalo da znaš baš sve šta se dešava u svijetu. Istina, imao si mir. Imao si posao. Imao si dovoljno da fino zivis. Ali da smo bili nekakva bogati sila, pa daj ba, nema potrebe da sami sebe lažemo.
P.S.
Hrvatska obala je itekako cijenjena, tako da nemoj misliti da su cesi ovamo dolazili eto jer nigdje drugo nisu mogli. Dolazili su jer im se svidja. Pricao sam sa covjekom koji je obisao a sigurno pola zemaljske kugle i on kaze da bi hrvatsku obalu svrstao u top 5 mjesta gdje bi ljetovao. A kazem ti obisao je sve od Meksika do Australije.