Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#176 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by Chmoljo »

Jedno je kritikovati određenu stvar, a nešto drugo olako nazivati narod i cijelu kulturu bolesnim. I to narod koji predstavlja sedminu čovječanstva. Zar je potrebno objašnjavati zašto je to loše kada se uzme generaliziranje muslimana zbog glavosječa?
Stvarno ne mislim crtati.

O&o
sadie_forever

#177 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by sadie_forever »

charvel. wrote: 01/02/2020 21:25
Chmoljo wrote: 01/02/2020 20:27 Zato što se kinezi čoporativno nazivaju bolesnim ili bolesnom nacijom. Zato što jedu nešto što nama oku ne godi. A eto mi ovdje smo zdrave nacije.

Jedno je kritikovati određenu stvar, a nešto drugo olako nazivati narod i cijelu kulturu bolesnim. I to narod koji predstavlja sedminu čovječanstva. Zar je potrebno objašnjavati zašto je to loše kada se uzme generaliziranje muslimana zbog glavosječa?

Užasno je što i poslije svega imaji simpatije prema fašističkim režimima.

Ja ne znam koliko su ljudi svjesni šta je značilo, recimo spremiti pola miliona ljudi u logore i pobiti ih 90% sve to za dva mjeseca? Koliki je stepen mržnje, bezosjećajnosti, okrutnosti ogromnog broja ljudi morao biti da se to uradi? Pa opet, nazvati Nijemce i Mađare bolesnima ne bi bilo ok.

Zašto onda Kineze? Zbog toga što jedu žive životinje? Šta su onda Indijci sa usranim ulicama i poluraspadnutim leševima koje psi razvlače na obalama rijeka gdje se djeca kupaju?

Sve je to mučno za gledati. Ali dijeljenje moralnih lekcija nacijama i narodima su često samo uvod za rasizam i rasnu superiornost.
Prije svega, ja nisam primijetio nigdje u komentarima da je neko nazvao Kineze bolesnom nacijom jer jedu nesto sto je nama odbojno.
Priznajem, mozda sam propustio takav post, ali definitivno znam da ja nisam takvo nista naveo. (jos je rano)

S druge strane, ako hoces bit iskren, generalno gledano Kinezi jesu jedna bolesna nacija. Definitivno u poredjenju sa Europljanima jesu, i to ne kazem iz neke mrznje vec pokusavam da budem objektivan i pokusacu da obrazlozim zasto, a ti razluci koliko sam u pravu.

Zar ti nije jedan uvid u kakvo je to kinesko drustvo pojava sveprisutnih "CCTV" kamera po njihovim gradovima. Preko takvih snimaka mozes da vidis milion i jednu razlicitu situaciju sa ulica kineskih gradova u kojem obican narod ne pokazuje ama bas nikakvu empatiju ili osjecaj odgovornosti prema sugradjaninu ili cak zivotinji. Situacije kakve, TI, da ih vidis bilo u Bosni ili (po tebi podjenkako bolesnim) Njemackoj ili Madjarskoj, sigurno ne bi tako odreagovao.
Kao npr. snimak gdje slucajni prolaznik mlati motkom dijete od 2 godine koje lezi na trotoaru, te ga nakon toga svom snagom djonom gazi po glavi, sve naocigled prolaznika koji idu svojim poslom. Niko ni rijec da kaze, a kamoli da sta poduzme. Neki prodju a da se ni ne okrenu.
Sta ti to govori o takvom drustvu? Bolesno/zdravo? Ne moze bit oboje.
Ili snimak gdje zena vozi motor, i opet dijete od 2-3 godine istrci pred motor, a ona predje preko njega prednjim tockom, te dijete zapadne pod zadnji tocak a ona lijepo i kulturno se cimne malo na motoru da predje preko djeteta, i nastavi vozit. Bolesno ili zdravo?
Ili situacije na ulicama Kine gdje se priprema hrana. Njihova hrana koja eto nama ne pase. Ne burek ni cevap, vec pas. Pas koji se termicki obradjuje tako sto dok je ziv zaveze se za vrat. Onda se upali plamen sa plinske boce i tim plamenom se ziv pas pali. Plamenom se prelazi od njuske, preko tijela, po nogama, gore dole... sve dok se ne ugljenise i ukoci, i onda se servira vruce sa kajmakom ili ajvarom pretpostavljam. To sve na ulici! Bolesno? Normalno?
Ili snimak gdje se stakori takodje "pripremaju" na ulici. Zivi ogromni stakori, koji se za rep uhvate iz jednog kaveza i drzeci za rep ubace u lonac kljucale vode koji se prekrije poklopcem. Nakon nekoliko sekundi tog tretmana, tom i dalje zivom stakoru se dere koza i prosljedjuje se drugom na dalje procesuiranje.
(Imaj na umu da ne opisujem djela nekog poremecenog psihopate, jer postoje ljudi koji muce i ubijaju u svakom drustvu, vec opisujem normalne svakodnevne scene kao sto je kod nas npr. prodaja kospa)
Reci da to sve nije bezdusno? Takav odnos i tretman ljudi i zivotinja. Uporedi to sa najgorom rupom u Europi i opet neces nac ni pribliznu situaciju.
Sve su to stvari koje se tamo odvijaju svaki dan apsolutno smatram da imam pravo da ih nazovem bolesnim. Ne znaci to da je citava milijarda+ njih takva, ali generalno gledano gori su od Europljana i mogli bi dobit pokoju moralnu lekciju.

Za Indijce si bio u pravu.
Jedino me zacudilo kako si mogao napisati nesto sto je tako evidentno, a da sam sebe nisi nazvao rasistom.
Nije ono samo da su Kinezi ovakvi ili onakvi, i Indija je pogana zemlja. Tamo je normalno srati na ulici, palit leseve u javnosti i kupati se u rijekama zagadjenim fekalijama.
Meni to nije normalno, izvini ako sam rasista.
Abrahamske religije Su uticale na nas...zapad krscanstvo mi islam ,Kina indija i taj dio svijeta Su mnogobozci ..totalno stran mentalitet koji ni po cemu nije slican
MorningStar

#178 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by MorningStar »

Ko ti i razumno bice , totalno dva strana pojma.
Bodkin

#179 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by Bodkin »

MorningStar wrote: 01/02/2020 23:06 Ko ti i razumno bice , totalno dva strana pojma.
:lol:
BadBoy

#180 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by BadBoy »

charvel. wrote: 01/02/2020 21:25 Prije svega, ja nisam primijetio nigdje u komentarima da je neko nazvao Kineze bolesnom nacijom jer jedu nesto sto je nama odbojno.
Charvel, rečenicu kasnije:
charvel. wrote: 01/02/2020 21:25 S druge strane, ako hoces bit iskren, generalno gledano Kinezi jesu jedna bolesna nacija.
Jesi li ti normalan? Koja je količina gluposti i kognitivne disonance na ovoj temi, jel' ja ovo sanjam?
David77

#181 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by David77 »

charvel. wrote: 01/02/2020 21:25
Chmoljo wrote: 01/02/2020 20:27 Zato što se kinezi čoporativno nazivaju bolesnim ili bolesnom nacijom. Zato što jedu nešto što nama oku ne godi. A eto mi ovdje smo zdrave nacije.

Užasno je što i poslije svega imaji simpatije prema fašističkim režimima.

Ja ne znam koliko su ljudi svjesni šta je značilo, recimo spremiti pola miliona ljudi u logore i pobiti ih 90% sve to za dva mjeseca? Koliki je stepen mržnje, bezosjećajnosti, okrutnosti ogromnog broja ljudi morao biti da se to uradi? Pa opet, nazvati Nijemce i Mađare bolesnima ne bi bilo ok.

Zašto onda Kineze? Zbog toga što jedu žive životinje? Šta su onda Indijci sa usranim ulicama i poluraspadnutim leševima koje psi razvlače na obalama rijeka gdje se djeca kupaju?

Sve je to mučno za gledati. Ali dijeljenje moralnih lekcija nacijama i narodima su često samo uvod za rasizam i rasnu superiornost.
Prije svega, ja nisam primijetio nigdje u komentarima da je neko nazvao Kineze bolesnom nacijom jer jedu nesto sto je nama odbojno.
Priznajem, mozda sam propustio takav post, ali definitivno znam da ja nisam takvo nista naveo. (jos je rano)

S druge strane, ako hoces bit iskren, generalno gledano Kinezi jesu jedna bolesna nacija. Definitivno u poredjenju sa Europljanima jesu, i to ne kazem iz neke mrznje vec pokusavam da budem objektivan i pokusacu da obrazlozim zasto, a ti razluci koliko sam u pravu.

Zar ti nije jedan uvid u kakvo je to kinesko drustvo pojava sveprisutnih "CCTV" kamera po njihovim gradovima. Preko takvih snimaka mozes da vidis milion i jednu razlicitu situaciju sa ulica kineskih gradova u kojem obican narod ne pokazuje ama bas nikakvu empatiju ili osjecaj odgovornosti prema sugradjaninu ili cak zivotinji. Situacije kakve, TI, da ih vidis bilo u Bosni ili (po tebi podjenkako bolesnim) Njemackoj ili Madjarskoj, sigurno ne bi tako odreagovao.
Kao npr. snimak gdje slucajni prolaznik mlati motkom dijete od 2 godine koje lezi na trotoaru, te ga nakon toga svom snagom djonom gazi po glavi, sve naocigled prolaznika koji idu svojim poslom. Niko ni rijec da kaze, a kamoli da sta poduzme. Neki prodju a da se ni ne okrenu.
Sta ti to govori o takvom drustvu? Bolesno/zdravo? Ne moze bit oboje.
Ili snimak gdje zena vozi motor, i opet dijete od 2-3 godine istrci pred motor, a ona predje preko njega prednjim tockom, te dijete zapadne pod zadnji tocak a ona lijepo i kulturno se cimne malo na motoru da predje preko djeteta, i nastavi vozit. Bolesno ili zdravo?
Ili situacije na ulicama Kine gdje se priprema hrana. Njihova hrana koja eto nama ne pase. Ne burek ni cevap, vec pas. Pas koji se termicki obradjuje tako sto dok je ziv zaveze se za vrat. Onda se upali plamen sa plinske boce i tim plamenom se ziv pas pali. Plamenom se prelazi od njuske, preko tijela, po nogama, gore dole... sve dok se ne ugljenise i ukoci, i onda se servira vruce sa kajmakom ili ajvarom pretpostavljam. To sve na ulici! Bolesno? Normalno?
Ili snimak gdje se stakori takodje "pripremaju" na ulici. Zivi ogromni stakori, koji se za rep uhvate iz jednog kaveza i drzeci za rep ubace u lonac kljucale vode koji se prekrije poklopcem. Nakon nekoliko sekundi tog tretmana, tom i dalje zivom stakoru se dere koza i prosljedjuje se drugom na dalje procesuiranje.
(Imaj na umu da ne opisujem djela nekog poremecenog psihopate, jer postoje ljudi koji muce i ubijaju u svakom drustvu, vec opisujem normalne svakodnevne scene kao sto je kod nas npr. prodaja kospa)
Reci da to sve nije bezdusno? Takav odnos i tretman ljudi i zivotinja. Uporedi to sa najgorom rupom u Europi i opet neces nac ni pribliznu situaciju.
Sve su to stvari koje se tamo odvijaju svaki dan apsolutno smatram da imam pravo da ih nazovem bolesnim. Ne znaci to da je citava milijarda+ njih takva, ali generalno gledano gori su od Europljana i mogli bi dobit pokoju moralnu lekciju.

Za Indijce si bio u pravu.
Jedino me zacudilo kako si mogao napisati nesto sto je tako evidentno, a da sam sebe nisi nazvao rasistom.
Nije ono samo da su Kinezi ovakvi ili onakvi, i Indija je pogana zemlja. Tamo je normalno srati na ulici, palit leseve u javnosti i kupati se u rijekama zagadjenim fekalijama.
Meni to nije normalno, izvini ako sam rasista.
:thumbup:

svaka čast na postu
iako ovo za pse izgleda bolesno monatruozno ajd opet je "termički" obrađen
ali klati na licu mjesta životinje na "mokrim pijacama" i taze ih polužive ili žive jesti poput miševa, ptica, zmija... što dokazano predstavlja opasnost za zdravlje i dokazano izvor prethodne zaraze SARSa jer potiče od šišmisa i indirektno kineska komunisticka vlast priznala da je to nenormalno jer je "privremeno" zabranila takve pijace, nije samo bolesno nego i potencijlani izvor zaraza i opasnost za čovječanstvo kako se eto i ispostavilo
i sad se nađe neko da to "opravdava" i svodi po rasizam ?!?!?!
sadie_forever

#182 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by sadie_forever »

meni je cak ok jesti psa i pticu,ko voli neka izvoli.jest cudno za nas ali jbg :-)

ali jesti misa,glistu,komarca...pa fujjjjjj
David77

#183 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by David77 »

jesti ŽIVE to je poenta
ili klati na pijaci gdje se krv miješ sa svim prljavštinama pa i samom krvlju ljudi ... van je zdravog razuma

dobro nije odatle kuga krenula
spreca

#184 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by spreca »

Kinezi jesu cudan narod,imaju svoje neke(veoma zaostale) tradicije koje mi evropljani necemo nikada shvatiti i pomiriti se sa time da je to ipak tradicija,jer tradicije se sa pojavom tehnologija mjenjaju.....covjek koji je bio u kini i u jednom restoranu su im predlozili mozak majmuna......kad su upitali sta i kako,bilo im je objasnjeno ovako,dodje specijalni sto gdje u sredini stola ima rupa iz koje viri samo glava majmuna a pored stoji bala plinska boca kao za kampere i na njoj neki aluminijski tanjir sa uljem koje kvrca...i onda dolazi kuhar koji kao nekom macetom zivom majmunu jednim potezom skida povrsinu lobanje ,vadi mozak na neku tacnu a ti od tu uzmes iprzis sam sebi na onoj plinskoj bocici sa tanjirom sa uljem.....ljudi su se jednostavno pokupili i izasli iz tog restorana traziti nesto slicno evropskoj kuhinji ili nekoj slicnoj.....mislim da pojam humanost kod njih nista ne znaci i da su spremni na sve da ostvare neko svoj cilj
BadBoy

#185 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by BadBoy »

https://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_brains
It is unclear whether monkey brains have ever been served in a restaurant or whether the practice itself is an urban legend.
Hajd barem nešto u životu pročitajte, osim što samo skrolate instagrame, života vam...

EDIT: možda negdje u nekom gradu od 20+ miliona postoji neki restoran koji će na crno ponuditi ovo, za ekscentrične milijardere. Isto kao što je Epstien u sred Evrope i Amerike pravio... zanimljive partije za superbogate.
The 51st State

#186 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by The 51st State »

Fasisticki rezim, ugnjetavan narod, ko zna mozda i moraju tako jer ih je skoro 2 milijarde.
Fala im za papir i makarone ali im daleko kuca bila, grabezljivi do srzi.
A ove fore bolnica za 5 dana moze samo klikbejt balkanac popusiti.
CikaFajer666

#187 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by CikaFajer666 »

Kaki ba Kinezi...
Europa 1993

dobojlija81

#188 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by dobojlija81 »

de jos jedno 495 videa sa ovim zivotinjama postavite
BadBoy

#189 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by BadBoy »

Može li se banovati ovaj David klon koji se registrovao ašćare sa samo jednim ciljem.
David77

#190 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by David77 »

501 put

jer je to uzrocnik kuge

Šta tačno koronavirus čini ljudskom tijelu? | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/zdravlje/sta-tacno ... om-tijelu/

Danas se smatra da je najrecentniji zajednički predak svih koronavirusa star najmanje 10.000 godina. Procjenjuje se da se SARS, koji je zoonoza, odvojio 1986. Smatra se da je sa šišmiša prešao na vrstu divljih mačaka – cibetke, a potom na tržnicama na ljude. Novi koronavirus 2019 n-CoV (stvarni snimak dole) prvi je put zabilježen krajem 2019. godine, genetski se podudara sa SARS-om više od 70%, a klasificiran je kao soj betakoronavirusa. Također se smatra da je potekao od šišmiša, no posrednik za sada nije poznat.
StelaVrti

#191 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by StelaVrti »

David77 wrote: 02/02/2020 11:39
BadBoy wrote: 02/02/2020 11:02 https://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_brains
It is unclear whether monkey brains have ever been served in a restaurant or whether the practice itself is an urban legend.
Hajd barem nešto u životu pročitajte, osim što samo skrolate instagrame, života vam...

EDIT: možda negdje u nekom gradu od 20+ miliona postoji neki restoran koji će na crno ponuditi ovo, za ekscentrične milijardere. Isto kao što je Epstien u sred Evrope i Amerike pravio... zanimljive partije za superbogate.
ma ja eto treba tebi vjerovat a ne vlastitum očima

"ilegalno" frajko hotivno u restoranu posluženo na tanjiru sa prilogom kriški paradajza jede ŽIVE miševe

idi biži bolan

[youtube]https:///watch?v=qGgWVFKXrOo[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=CHUzfCzhAgQ[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=-DBwfsOid_8[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=vxp_mvG-pNk[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=ywbP0EGroQQ[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=Uu7QPufyp-U[/youtube]

[youtube]https://www..com/watch?v=PucocOp53RM[/youtube]
[youtube]http://www..com/watch?v=c3_fCRPbEes[/youtube]
de ba ne spamaj sa videima koje si već na prvoj strani stavio pod drugim nickom, dosadan si a i offtopic si također.
Koliko si zapeo oko toga šta jedu isto da ti vokri što i ti ne možeš umočit :lol:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kin ... 52158.aspx

...Prema pisanju kineskih medija, nova bolnica je montažna, četvrtastog oblika i može se izgraditi za šest dana...

https://hayat.ba/kinezi-napravili-bolni ... da/105056/
David77

#192 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by David77 »

StelaVrti wrote: 02/02/2020 12:08

de ba ne spamaj sa videima koje si već na prvoj strani stavio pod drugim nickom, dosadan si a i offtopic si također.
Koliko si zapeo oko toga šta jedu isto da ti vokri što i ti ne možeš umočit :lol:
proje će bit da ti to redovno meziš
pa ti vokri što ti neko dira gušt
ne daj bože zabrani
gdje sad jedete, kad ste po karantinima i kad su pijace "privremeno" zabranjene
Bloo
Globalna šefica

#193 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by Bloo »

David77
Trajni
Kloniranje i spamanje
piupiu

#194 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by piupiu »

spreca wrote: 02/02/2020 10:41 Kinezi jesu cudan narod,imaju svoje neke(veoma zaostale) tradicije koje mi evropljani necemo nikada shvatiti i pomiriti se sa time da je to ipak tradicija,jer tradicije se sa pojavom tehnologija mjenjaju.....covjek koji je bio u kini i u jednom restoranu su im predlozili mozak majmuna......kad su upitali sta i kako,bilo im je objasnjeno ovako,dodje specijalni sto gdje u sredini stola ima rupa iz koje viri samo glava majmuna a pored stoji bala plinska boca kao za kampere i na njoj neki aluminijski tanjir sa uljem koje kvrca...i onda dolazi kuhar koji kao nekom macetom zivom majmunu jednim potezom skida povrsinu lobanje ,vadi mozak na neku tacnu a ti od tu uzmes iprzis sam sebi na onoj plinskoj bocici sa tanjirom sa uljem.....ljudi su se jednostavno pokupili i izasli iz tog restorana traziti nesto slicno evropskoj kuhinji ili nekoj slicnoj.....mislim da pojam humanost kod njih nista ne znaci i da su spremni na sve da ostvare neko svoj cilj
Imaš to isto u Južnoj Africi.
Last edited by piupiu on 02/02/2020 12:51, edited 1 time in total.
spreca

#195 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by spreca »

piupiu wrote: 02/02/2020 12:47
spreca wrote: 02/02/2020 10:41 Kinezi jesu cudan narod,imaju svoje neke(veoma zaostale) tradicije koje mi evropljani necemo nikada shvatiti i pomiriti se sa time da je to ipak tradicija,jer tradicije se sa pojavom tehnologija mjenjaju.....covjek koji je bio u kini i u jednom restoranu su im predlozili mozak majmuna......kad su upitali sta i kako,bilo im je objasnjeno ovako,dodje specijalni sto gdje u sredini stola ima rupa iz koje viri samo glava majmuna a pored stoji bala plinska boca kao za kampere i na njoj neki aluminijski tanjir sa uljem koje kvrca...i onda dolazi kuhar koji kao nekom macetom zivom majmunu jednim potezom skida povrsinu lobanje ,vadi mozak na neku tacnu a ti od tu uzmes iprzis sam sebi na onoj plinskoj bocici sa tanjirom sa uljem.....ljudi su se jednostavno pokupili i izasli iz tog restorana traziti nesto slicno evropskoj kuhinji ili nekoj slicnoj.....mislim da pojam humanost kod njih nista ne znaci i da su spremni na sve da ostvare neko svoj cilj
Imaš to isto u Južnoj Africi.
Zacudilo bi me da je u Evropi.....neki se jos nisu otrgli iz kamenog doba
piupiu

#196 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by piupiu »

spreca wrote: 02/02/2020 12:51
piupiu wrote: 02/02/2020 12:47 Imaš to isto u Južnoj Africi.
Ne znam kako se ljudima ne gade takve stvari, ali, haj, imaš i ovih što vole ljude papati... Na stranu boleščine.
Those who take a chance eating monkey's brains also run the risk of contracting Creutzfeldt-Jakob disease, a neurodegenerative disorder similar to Mad Cow disease, which causes progressive dementia, impaired vision, depression, and eventually death.
Mislim da je tamo problem uvijek bio ogromna zemlja, ogromna populacija i veliko siromaštvo po provinciji, ima tu bukvalno još ljudi koji žive po nekim pećinicama i 'blaćarama'. Mislim da je to kod njih ultimativni pragmatizam, jedi sve što je jestivo. I mi smo znali jesti svašta, kad nas spopadne velika glad, na primjer u 17. vijeku:
„Bijaše na Bosni Husejin-paša, čovik zao. A bijaše tada nječesova ognjuština u Bosni, od koje pomrije mnogo naroda. Bi i kuga teška i svaka žalost. Iste godine pade snijeg i mraz na žita i bi glad golem. I otada se počeše kovat manjgure (sitni bakreni turski novac), jerbo se k Carigradu proć ne mogaše, budući svuda Nijemci i drugi krstjani obastrli Bosnu. I bijaše šinik pšenice za srebrne jaspre po jaspri 6000, a za manjgure – po dvanaest hiljada.

Pomrije također mnogi narod od glada. A bižanija turska bižaše iz „priko Save“ prid vojskom nimačkom. Kud god bi se makao, sve mrtvaci ležahu, nit se kopahu, niti imadijaše tko kopati. Jeđahu ljudi resu ljeskovu, koru s drvlja, vinovu lozu, pse, mačke i gdi godi bi što mogli naći. U Sarajevu izidoše dica svoju mater mrtvu. U Banjoj Luci koga bi obisili danas, onoga bi izili noćas gladni ljudi. A u to vrijeme paša sicijaše i višaše i uskoke i raju, koga god bi doveli; i te take mrtve ljude sve bi izjeli živi.

Istina je pak da bi mnogi mnogijem a osobito fratri, kojizim i onda gospodin Bog i sv. Franjo jest providio, davali da se najedu; ama kako bi se koji najilo, tako bi i umrlo. Tada stvar, koja bi valjala dvadeset groša, prodavala bi se po groš. I tako ljudi isprodavaše za hranu i za zulum Husejin-pašin gdi godi što imadijahu.

Uz ove godine njeki Vijačani i Oćevci bijahu počeli kovati po sebi manjgure ter harčiti (trošiti) za hranu i za potribe druge. Indi, pročuše ih Turci, ter ih njegoliko smakoše tamo njegdi kod Spreče, gdi bijaše paša onda. Uz ove godine od rata, i prija, mnoge zvizde repatice izlaziše i nješto unaprijed nagoviještaše ovu muku.

Također iste godine pade snijeg krvav i viđaše se po planina bosanskijeh kao skrletom da su pokrivene i to ne okopni čak do velikoga prolitja."
Last edited by piupiu on 02/02/2020 13:07, edited 1 time in total.
spreca

#197 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by spreca »

piupiu wrote: 02/02/2020 12:55
piupiu wrote: 02/02/2020 12:47 Imaš to isto u Južnoj Africi.
Ne znam kako se ljudima ne gade takve stvari, ali, haj, imaš i ovih što vole ljude papati... Na stranu boleščine.
Those who take a chance eating monkey's brains also run the risk of contracting Creutzfeldt-Jakob disease, a neurodegenerative disorder similar to Mad Cow disease, which causes progressive dementia, impaired vision, depression, and eventually death.
Cuo sam da su za vrijeme Lenjingradske blokade ljudi jeli poginule a djeca po mraku nisu smjela izaci napolje da nebi bila plijen...tako se prica....glad je opasna i covjek tad ne bira , ali bas u XXI vjeku, neke me stvari ne da cude nego zabrinjavaju
vjeshalica

#198 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa

Post by vjeshalica »

Joj joj
Komsije hrvati i zlovenci imaju staru deliciju
Zderu puhove
Puhovi nocni glodari nalik na miseve eto samo malo manje odvratni jer imaju rep manje odvratan od misjeg
Hahahahaha polemika oko kineza i pascetine
piupiu

#199 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu

Post by piupiu »

spreca wrote: 02/02/2020 12:58
piupiu wrote: 02/02/2020 12:55

Cuo sam da su za vrijeme Lenjingradske blokade ljudi jeli poginule a djeca po mraku nisu smjela izaci napolje da nebi bila plijen...tako se prica....glad je opasna i covjek tad ne bira , ali bas u XXI vjeku, neke me stvari ne da cude nego zabrinjavaju
Eno sam ti gore dodala još malo teksta. :D

Pa milijarda i kusur ljudi, nije sve urbanizovano, ni umreženo supermarketima. Osim toga, sve te neke civilizacijske tekovine su i ovdje novijeg datuma. Pa još se u 19. vijeku u Evropi ljude znalo raščerečiti po trgovima za kaznu. A sad, nećemoooo smrtnu kaznuuuu, svi smo mi ljudi. Sve se te stvari mijenjaju polako, kako se mijenjaju senzibilitet i potrebe društva.
Bloo
Globalna šefica

#200 Re: Kinezi za sedmicu napravili bolnicu i osvrt na kuhinju bez Reufa

Post by Bloo »

Cackajuci po netu procitah da su milioni Kineza glasali da se ukine festival na kojem se jedu cuke i mace.
Post Reply