pise "putuje kroz Bosnu" , a ne " putuje kroz Sarajevo"
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Connaisseur Karlin
-
hAZNADAR
#2727 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jos jedan strucnjak koji spominje "bosnjacku historiju" - a ne zna ni nabrojati autore te historije ni gdje se ocituje.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 09:10opaaaaaa, sad ce pucki Bosnjaci "prekriziti Evliju Celebiju" kao kreditibilan izvor bosnjacke historije, a bio je i stranac, ne valjaaa
pise "putuje kroz Bosnu" , a ne " putuje kroz Sarajevo"
Celebija jeste to zapisao za samo stanovnike Sarajeva,... pitanje je koliko se Bosnevi moze staviti u rang sa Bosnjacima samo zbog njegovog zapisa.
Vidi se nisi ni citala knjigu ali nek si izabrala stranu i prikljucila se pobjednickom plesu.
- Connaisseur Karlin
#2728 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
da te podsjetim :hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 09:17Jos jedan strucnjak koji spominje "bosnjacku historiju" - a ne zna ni nabrojati autore te historije ni gdje se ocituje.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 09:10opaaaaaa, sad ce pucki Bosnjaci "prekriziti Evliju Celebiju" kao kreditibilan izvor bosnjacke historije, a bio je i stranac, ne valjaaa
pise "putuje kroz Bosnu" , a ne " putuje kroz Sarajevo"![]()
Celebija jeste to zapisao za samo stanovnike Sarajeva,... pitanje je koliko se Bosnevi moze staviti u rang sa Bosnjacima samo zbog njegovog zapisa.
Vidi se nisi ni citala knjigu ali nek si izabrala stranu i prikljucila se pobjednickom plesu.![]()
Narod se u ovim krajevima u pučkom govoru zove Bošnjaci. Samo draže im je kad se kaže Bosanci. Kao što je čist njihov jezik, tako su, zaista, i oni sami bistri ljudi koji sve ispravno prosuđuju. Jezik im je blizak latinskom (misli na hrvatski).
Govoreci o Zvorniku kaze:"Svi njegovi stanovnici su Bosanci.Nosnja im je dolama i potijesne serhatske caksire.To je trgovacki svijet koji govori Bosanski.klima je prijatna.Oko grada ima mnogo vinograda i basca."(Evlija Celebi,Putopis,preveo Hazim Šabanovic,"Sarajevo-Publishing",1996,stranica 384.)
-
hAZNADAR
#2729 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jeste istina i stanovnike Zvornika naziva Bosancima ali to ih on naziva tako Bosnevi. Za razliku od Sarajeva gdje pise da se sami stanovnici nazivaju i Bosnjacima i Bosnevi sto im je draze. U slucaju Zvornika ne navodi da se sami tako nazivaju vec ih on tako naziva. I nije na stranici 384 vec 484. I pise da je grad Zvornik podigao srpski kralj Vornik.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 09:44da te podsjetim :hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 09:17Jos jedan strucnjak koji spominje "bosnjacku historiju" - a ne zna ni nabrojati autore te historije ni gdje se ocituje.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 09:10
opaaaaaa, sad ce pucki Bosnjaci "prekriziti Evliju Celebiju" kao kreditibilan izvor bosnjacke historije, a bio je i stranac, ne valjaaa
pise "putuje kroz Bosnu" , a ne " putuje kroz Sarajevo"![]()
Vidi se nisi ni citala knjigu ali nek si izabrala stranu i prikljucila se pobjednickom plesu.![]()
Narod se u ovim krajevima u pučkom govoru zove Bošnjaci. Samo draže im je kad se kaže Bosanci. Kao što je čist njihov jezik, tako su, zaista, i oni sami bistri ljudi koji sve ispravno prosuđuju. Jezik im je blizak latinskom (misli na hrvatski).
Govoreci o Zvorniku kaze:"Svi njegovi stanovnici su Bosanci.Nosnja im je dolama i potijesne serhatske caksire.To je trgovacki svijet koji govori Bosanski.klima je prijatna.Oko grada ima mnogo vinograda i basca."(Evlija Celebi,Putopis,preveo Hazim Šabanovic,"Sarajevo-Publishing",1996,stranica 384.)![]()
Sam izraz Bosnevi je najvjerovatnije arapskog porijekla a arapski se obilato koristio u to vrijeme.
Ne rece mi koji su autori bosnjacke historiografije i gdje se koristi ta bosnjacka historija.
-
Bodkin
#2730 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jebote znaci fgr postoje jos od celebije. Tek sad sam ponosan
- Connaisseur Karlin
#2731 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Zasto je Zvornik "drugaciji" od Sarajeva?hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 10:15Jeste istina i stanovnike Zvornika naziva Bosancima ali to ih on naziva tako Bosnevi. Za razliku od Sarajeva gdje pise da se sami stanovnici nazivaju i Bosnjacima i Bosnevi sto im je draze. U slucaju Zvornika ne navodi da se sami tako nazivaju vec ih on tako naziva. I nije na stranici 384 vec 484. I pise da je grad Zvornik podigao srpski kralj Vornik.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 09:44da te podsjetim :hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 09:17
Jos jedan strucnjak koji spominje "bosnjacku historiju" - a ne zna ni nabrojati autore te historije ni gdje se ocituje.![]()
Govoreci o Zvorniku kaze:"Svi njegovi stanovnici su Bosanci.Nosnja im je dolama i potijesne serhatske caksire.To je trgovacki svijet koji govori Bosanski.klima je prijatna.Oko grada ima mnogo vinograda i basca."(Evlija Celebi,Putopis,preveo Hazim Šabanovic,"Sarajevo-Publishing",1996,stranica 384.)![]()
![]()
Sam izraz Bosnevi je najvjerovatnije arapskog porijekla a arapski se obilato koristio u to vrijeme.
Ne rece mi koji su autori bosnjacke historiografije i gdje se koristi ta bosnjacka historija.
-
Škobo Habu
#2732 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Šta očekivati od nekoga ko je intelektualno ograničen k'o trotoar pa ne razumije da je "Alijin Srbin" oksimoron.Hank Paldum wrote: ↑01/02/2020 09:06 Šta očekivati od nekoga ko tvrdi da se nazivom Alijin Srbin negira srpstvo.
Da bi ti dokazao svoju tvrdnju - ti prvo moraš dokazati da se neko tako izjašnjavao ili osjećao.
No, nebitno. Zaobiđi me, dovoljno sam pročitao...
-
Škobo Habu
#2733 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Izraz "narodna crkva" je samo jednao od teorija o prirodi same Crkve Bosanske, baš poput teorije o njenom "bogumilstvu", "patarenstvu" ili "dualizmu".hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 08:56
Pa upravo si u zadnjoj recenici i rekao poentu. Izraz "narodna crkva" je izraz kojima se sluze historicari a ne zvanicna titulacija crkve u srednjem vjeku. Isto kao i izraz Bogumili za krstjane, bosancica za pismo. Baska cu trositi sate da listam knjige i nadjem bas taj izraz, prepisujem i navedem stranicu,... Znam zasigurno da je Klaicka rabila taj izraz za narodnu crkvu u Hrvata i to bas zbog bogosluzenja na narodnom jeziku i narodnim imenima biskupa. A sto se tice Bosne - prosijala je kroz sito i reseto sve, cak i previse,.. nije mi poznato da je kritikovala Ciru Truhelku zbog samog naslova Bosanska narodna crkva. I usput - po pitanju CB veci specijalisti su Sidak i Coskovic. Izraz narodna crkva za CB je najlogicniji izraz po meni ako se slozimo da CB nije pravoslavni ili katolicki ogranak, a nije ni dualisticko manihejska. Naravno da izraz narod nema isto znacenje danas i onda ako to zelis dokazati. CB nije nikakva elitisticka za vlastelu jer je gotovo sva vlastela katolicka, a sama CB bez ikakvog politickog uticaja - crkva za obicnu raju. Odgovarala je vladarima i vlasteli jer nije ubirala poreze, i samim tim bila takmac u vlasti. U srednjem vjeku je politicki faktor onaj koji ima lovu, ekonomsku potporu,.. a to CB nije bila.
Uostalom - sto tebi toliko smeta taj izraz narodna crkva i zasto ti je u ovoj temi bitno kada znamo da terminologija za CB nije uopce dio nicijih ento-nacinal-vjerskih nedoumica? Ako si stvarno toliko zapeo i toliko ti znnaci - idemo nastaviti o tome na drugoj temi. Pa tu dokazuj kako mnogi histricari grijese u terminologiji. Nije mi jasno sta zelis dokazati. Koji lik hebote![]()
Mnoge od tih teorija i razmišljanja potiču sa kraja 19. stoljeća, ali ih je moderna historiografija odavno odbacila zbog nedostatka materijalnih dokaza.
Ako si čitao, kako već tvrdiš, Nolea Malcoma ili Fine-a onda si mogao uvidjeti da oni nigdje ne tvrde da Crkva Bosanska gnostička, dualistička ili bogumilska, već Crkva u kojoj se bogosluženje vršilo na isti onaj način kao i u drugim ondašnjim crkvama. Postojala su mise, gost Radin traži za sebe misu nakon smrti, crkve su služili za molitvu, dok su ih patareni poput katara prezirali, a i križ je prisutan u obredima same Crkve.
To su sve fakti koji možeš pronaći kod autora koje si nabrojao.
To da je vlastela bila katolička - to je najobičnija izmišljotina. Neki od bosanski velmoža su sami pripadali Crkvi Bosanskoj. Kosače i Pavlovići se smtraju zaštitnicima iste te Crkve. Reči kako Crkva Bosanska nije bila bez nikakvog uticaja, dok u Milama bosanske kraljeve krunišu "djedovi" te iste crkve je kolosalna glupost za koju čovjek mora imati podosta hrabrosti da to napiše.
Ko je, uopšte, koronirao bosanske kraljve do krunisanja Stjepana Tomaševića od strane papinskog legata, kada na čelo bosanske države prvi put imao vladara koji je priznat od pape i Katoličke crkve?
Na kraju, pošto vidim da si toliko samouvjeren, otkud crpiš tu hrabrost da tvrdiš da neki historičari griješe u terminologiji samo zbog činjenice da se tebi taj termin ne sviđa?
Jesi li historičar po zanimanju?
Last edited by Škobo Habu on 01/02/2020 13:23, edited 1 time in total.
- Hank Paldum
#2734 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ako je to tebi oksimoron onda nemaš pojma šta to znači. Alijin Srbin ne znači ništa drugo nego Srbin izdajica, on je i dalje Srbin za njih, samo radi protiv svog naroda.Škobo Habu wrote: ↑01/02/2020 11:32Šta očekivati od nekoga ko je intelektualno ograničen k'o trotoar pa ne razumije da je "Alijin Srbin" oksimoron.Hank Paldum wrote: ↑01/02/2020 09:06 Šta očekivati od nekoga ko tvrdi da se nazivom Alijin Srbin negira srpstvo.
Da bi ti dokazao svoju tvrdnju - ti prvo moraš dokazati da se neko tako izjašnjavao ili osjećao.
No, nebitno. Zaobiđi me, dovoljno sam pročitao...
Da ima naziv Karadžićevi Bošnjaci to ne bi bilo negiranje da su Bošnjaci nego samo opomena da se zna za sva vremena da su učestvovali u borbi protiv svog naroda.
Kako bi Alijin Srbin imalo za četnike ikakvu težinu da ih ne priznaju svom narodu?
Sa druge Poturica samo kaže značenje, poturčeni, vera za večeru, ikona na tavanu.
Jači si na onoj temi gdje FGRovci kmeče zbog rahmetli vlade, valjda leži u tom tvoja snaga.
Ali šta očekivati za nekoga ko se ponaša kao malo dijete na temi, citira nečiji komentar samo da bi napisao "zaobiđi me" ono da bude tvoja zadnja
-
hAZNADAR
#2735 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Dragi nas Bodkin, njegovi visokoumni zakljucci uvijek izazovu blazen osmijeh na licu. Ne rece mi sto je izraz "narodna crkva" rezervisana samo na selo.
Valjda je red da ti prvo odgovoris na pitanje ko su autori Bosnjacke historiografije kada se sprdas sa tim. I gdje se javno koristi.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 11:20Zasto je Zvornik "drugaciji" od Sarajeva?hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 10:15
Jeste istina i stanovnike Zvornika naziva Bosancima ali to ih on naziva tako Bosnevi. Za razliku od Sarajeva gdje pise da se sami stanovnici nazivaju i Bosnjacima i Bosnevi sto im je draze. U slucaju Zvornika ne navodi da se sami tako nazivaju vec ih on tako naziva. I nije na stranici 384 vec 484. I pise da je grad Zvornik podigao srpski kralj Vornik.![]()
A tumacenje Celebije i inace putopisaca je nauka za sebe. Opce pravilo je da se rjeci putopisaca ne uzimaju skroz zdravo za gotovo, pogotovo Celebija koji je dao bajkovit prikaz lova sa Frankopanom, imenovao nepostojece kraljeve koji su podigli neki grad, redovno pretjerivao u broju mahala i kuca,... zasto je rekao samo za Zvornicane Bosnevi - neznam, mozda do njega ili stvar prijevoda. Ali vjerujem da nije pogrijesio za stanovnike Sarajeva da su Bosnjaci a draze im je Bosnevi - takav detalj se ne izmislja.
Moje misljenje je da je izraz Bosnevi arapski naziv za Bosnjaka i da se tu radi samo o razlicitim prijevodima. Za osmanlija se obilato koristi pored turskog i arapski i persijski. I sam rjecnik Muhameda Uskufija je inspirisan persijskim djelima.
Bio je i slavnih licnosti porijeklom iz Bosne sa Bosnevi u imenu - koji su dogurali do navecih ucenjaka, muderisa, kadija i u arapskom svijetu pa i samoj Meki. Poput jednog od najvecih mistika 17-og vjeka Abdullah El-Bosnevi, kadije u Sami i Meki - Hasan ibn Abdullah el-Bosnevi.
- Connaisseur Karlin
#2736 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 12:33Valjda je red da ti prvo odgovoris na pitanje ko su autori Bosnjacke historiografije kada se sprdas sa tim. I gdje se javno koristi.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 11:20Zasto je Zvornik "drugaciji" od Sarajeva?hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 10:15
Jeste istina i stanovnike Zvornika naziva Bosancima ali to ih on naziva tako Bosnevi. Za razliku od Sarajeva gdje pise da se sami stanovnici nazivaju i Bosnjacima i Bosnevi sto im je draze. U slucaju Zvornika ne navodi da se sami tako nazivaju vec ih on tako naziva. I nije na stranici 384 vec 484. I pise da je grad Zvornik podigao srpski kralj Vornik.![]()
A tumacenje Celebije i inace putopisaca je nauka za sebe. Opce pravilo je da se rjeci putopisaca ne uzimaju skroz zdravo za gotovo, pogotovo Celebija koji je dao bajkovit prikaz lova sa Frankopanom, imenovao nepostojece kraljeve koji su podigli neki grad, redovno pretjerivao u broju mahala i kuca,... zasto je rekao samo za Zvornicane Bosnevi - neznam, mozda do njega ili stvar prijevoda. Ali vjerujem da nije pogrijesio za stanovnike Sarajeva da su Bosnjaci a draze im je Bosnevi - takav detalj se ne izmislja.
Moje misljenje je da je izraz Bosnevi arapski naziv za Bosnjaka i da se tu radi samo o razlicitim prijevodima. Za osmanlija se obilato koristi pored turskog i arapski i persijski. I sam rjecnik Muhameda Uskufija je inspirisan persijskim djelima.
Bio je i slavnih licnosti porijeklom iz Bosne sa Bosnevi u imenu - koji su dogurali do navecih ucenjaka, muderisa, kadija i u arapskom svijetu pa i samoj Meki. Poput jednog od najvecih mistika 17-og vjeka Abdullah El-Bosnevi, kadije u Sami i Meki - Hasan ibn Abdullah el-Bosnevi.
tebe pitam jer si Bosnjak i znas vise od men eo povijesti svog ideniteta
Cekam tvoj odogovor na moj epitanje, hvala
Zasto je Zvronik drugaciji od Sarajeva u 17 stoljecu? Zasto se stanovnici Sarajeva identifirciraju koa Bosanci, a Evlija zitelje Zvonirka opicuje kao Bosance? Kakva je razlika izmejdu sarajevskih i zvornickih Bosnaca? Hvala
-
hAZNADAR
#2737 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Joj ja tek sad skonta s¨kim ja pricam.Škobo Habu wrote: ↑01/02/2020 12:11Izraz "narodna crkva" je samo jednao od teorija o prirodi same Crkve Bosanske, baš poput teorije o njenom "bogumilstvu", "patarenstvu" ili "dualizmu".hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 08:56
Pa upravo si u zadnjoj recenici i rekao poentu. Izraz "narodna crkva" je izraz kojima se sluze historicari a ne zvanicna titulacija crkve u srednjem vjeku. Isto kao i izraz Bogumili za krstjane, bosancica za pismo. Baska cu trositi sate da listam knjige i nadjem bas taj izraz, prepisujem i navedem stranicu,... Znam zasigurno da je Klaicka rabila taj izraz za narodnu crkvu u Hrvata i to bas zbog bogosluzenja na narodnom jeziku i narodnim imenima biskupa. A sto se tice Bosne - prosijala je kroz sito i reseto sve, cak i previse,.. nije mi poznato da je kritikovala Ciru Truhelku zbog samog naslova Bosanska narodna crkva. I usput - po pitanju CB veci specijalisti su Sidak i Coskovic. Izraz narodna crkva za CB je najlogicniji izraz po meni ako se slozimo da CB nije pravoslavni ili katolicki ogranak, a nije ni dualisticko manihejska. Naravno da izraz narod nema isto znacenje danas i onda ako to zelis dokazati. CB nije nikakva elitisticka za vlastelu jer je gotovo sva vlastela katolicka, a sama CB bez ikakvog politickog uticaja - crkva za obicnu raju. Odgovarala je vladarima i vlasteli jer nije ubirala poreze, i samim tim bila takmac u vlasti. U srednjem vjeku je politicki faktor onaj koji ima lovu, ekonomsku potporu,.. a to CB nije bila.
Uostalom - sto tebi toliko smeta taj izraz narodna crkva i zasto ti je u ovoj temi bitno kada znamo da terminologija za CB nije uopce dio nicijih ento-nacinal-vjerskih nedoumica? Ako si stvarno toliko zapeo i toliko ti znnaci - idemo nastaviti o tome na drugoj temi. Pa tu dokazuj kako mnogi histricari grijese u terminologiji. Nije mi jasno sta zelis dokazati. Koji lik hebote![]()
Mnoge od tih teorija i razmišljanja potiču sa kraja 19. stoljeća, ali ih je moderna historiografija odavno odbacila zbog nedostatka materijalnih dokaza.
Ako si čitao, kako već tvrdiš, Nolea Malcoma ili Fine-a onda si mogao uvidjeti da oni nigdje ne tvrde da Crkva Bosanska gnostička, dualistička ili bogumilska, već Crkva u kojoj se bogosluženje vršilo na isti onaj način kao i u drugim ondašnjim crkvama. Postojala su mise, gost Radin traži za sebe misu nakon smrti, crkve su služili za molitvu, dok su ih patareni poput katara prezirali, a i križ je prisutan u obredima same Crkve.
To su sve fakti koji možeš pronaći kod autora koje si nabrojao.
To da je vlastela bila katolička - to je najobićnija izmišljotina. Neki od bosanski velmoža su sami pripadali Crkvi Bosanskoj. Kosače i Pavlovići se smtraju zaštitnicima iste te Crkve. Reči kako Crkva Bosanska nije bila bez nikakvog uticaja, dok u Milama bosanske kraljeve krunišu "djedovi" te iste crkve je kolosalna glupost za koju ćovjek mora imati podosta hrabrosti da to napiše.
Ko je, uopšte, koronirao bosanske kraljve do krunisanja Stjepana Tomaševića od strane papinskog legata, kada na čelo bosanske države prvi put imao vladara koji je priznat od pape i Katoličke crkve?
Na kraju, pošto vidim da si toliko samouvjeren, otkud crpiš tu hrabrost da tvrdiš da neki historičari griješe u terminologiji samo zbog činjenice da se tebi taj termin ne sviđa?
Jesi li historičar po zanimanju?
Tacno je da su vjerodostojnici CB cesto svjedoci na domacim poveljama ali nikad u diplomatiji sa Rimom i biskupima. Zna se i to zasto. Tacno je da je bosanska vlastela od kralja/bana pa nanize i CB ali i pretezno katolicka - bilo je i pravoslavnih. A i to se zna zasto buduci da je Bosna bila ipak u politickoj i interesnoj zoni Svete Stolice i da je taj nominalni katolicizam bosanske vlastele nauka za sebe. Bosanska vlastela je javno furala katolicizam i tako se predstavljala,... a privatno uvazavali CB upravo zato sto CB nije bila politicki konkurent. To je najveca specificnost srednjovjekovne Bosne i takva pragmaticnost bosannske vlastele od Kulina bana i bilonopoljske zakletve pa nadalje. CB je najveci autoritet ali samo interno i nezvanicno. U samim Milama koje spominjes je Stjepan II Kotromanic koji je itekako pomagao CB i uvazavao CB - podigao crkvu i franjevacki samostan Svetog Nikole koja je usput i grobnica i njega i familije. Nedaleko dalje Ban kulin imao svoju crkvu. Ban Matej mozda i najveci heretik od svih vladara oficijelno potvrdio katolicanstvo od strane papina legata Jakova Prenestinskog a papi Inocentu IV. se u pismima pravda da je katolik i da su optuzbe za herezu(koju jeste pomagao) lazne, sam kralj Tvrtko biskupa Pelegrina naziva javno svojim duhovnim ocem, kralj Stjepan Tomas konacno prekinuo saradnju sa CB i svestenstvu CB naredio ili katolicanstvo ili izgon,... itd. Ko ne razumije vjersku pragmaticnost bosanske vlastele - taj ne moze nista skontati ni po drutim pitanjima za taj period.
Ja se bezveze zavuce opet u raspravu. Nepotrebno i nije uopce tema. Izvoli jos jednom - nastavi na drugom mjestu a ne ovdje. A i tamo - za divnu promjenu - sta ti uopce zelis reci, dokazati,..... osim sto ko pit bul ulijeces samo kada ulovis nesto kod nekoga pa bi se svadjao i vrijedjao. ma vozdra,.. koji lik hebote,..
-
hAZNADAR
#2738 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ocigledno neznam,... i moram priznnati da si veci strucnjak. Predajem se i sve si u pravu.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 13:05hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 12:33Valjda je red da ti prvo odgovoris na pitanje ko su autori Bosnjacke historiografije kada se sprdas sa tim. I gdje se javno koristi.
tebe pitam jer si Bosnjak i znas vise od men eo povijesti svog ideniteta![]()
Cekam tvoj odogovor na moj epitanje, hvala![]()
Zasto je Zvronik drugaciji od Sarajeva u 17 stoljecu? Zasto se stanovnici Sarajeva identifirciraju koa Bosanci, a Evlija zitelje Zvonirka opicuje kao Bosance? Kakva je razlika izmejdu sarajevskih i zvornickih Bosnaca? Hvala![]()
Last edited by hAZNADAR on 01/02/2020 13:49, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#2739 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Zato sto tad nije postojalo gradova. Ali tvoj kompleks i ubjedjenje da bosanci i fgr mrze selo i seljake ispliva kad treba
-
Bodkin
- Connaisseur Karlin
#2741 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
a , i ovdje sma ti sve objasnila prije par godina :Connaisseur Karlin wrote: ↑03/04/2017 18:04 Evlija Celebija (zapis iz 17 stoljeca) je napisao da je rijec bosnjak koristena u puckomm govoru, ali je narodu bilo draze kad se kaze da su Bosanci/Bosnevi.
Mnogi ucenjaci iz istog vremenog perioda, koji su zivjeli tad van svoje domovine su pisali uz svoje prezime pisali rijec n aturskom i arapskom , tj. rijec Bosnak ( s se cita kao s iz rijeci sesir) , ali u naucnim krugovima, se koristio etnonim Bosnevi.
( boşnak böreği znaci bosanki burek, a ne bosnjacki burek)
Bosnevi versus Bosnjak![]()
da dodam na bugarskom jeziku Bosanac se kaze Bosnevi ( mozda koriste "arapsku rijec")ja sam postavila primjere perioda kad su se vi osjecali prvo sluzbeno bosancima, znaci, sluzbeno bosnevi, a pucka rijec bosnjak nije bila prihvacena kao bosanac-bosnevi, kuzis![]()
sto znaci,da u 17 stoljecu, narod korsiti dvije rijeci, i tad mu je bosnevi bliza kako dio identieta od rijeci Bosnjak
to je dokaz da se nesto ipak dogadjalo, cak i tad, da je narod imao dvije rijeci , jednu sluzbenu i jednu nesluzbenu rijec vezanu za vlastiti idenitet, ali je interesatno cinjenica da im je rijec Bosnjak zasmetala, kuzisEh , zasto im je smetala, to je vec intirigrajuci detalj
![]()
- Connaisseur Karlin
#2742 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ja cekam piupiu, ona zna vise od nashAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 13:33Ocigledno neznam,... i moram priznnati da si veci strucnjak. Predajem se i sve si u pravu.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 13:05hAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 12:33
Valjda je red da ti prvo odgovoris na pitanje ko su autori Bosnjacke historiografije kada se sprdas sa tim. I gdje se javno koristi.
Zasto je Zvronik drugaciji od Sarajeva u 17 stoljecu? Zasto se stanovnici Sarajeva identifirciraju koa Bosanci, a Evlija zitelje Zvonirka opicuje kao Bosance? Kakva je razlika izmejdu sarajevskih i zvornickih Bosnaca? Hvala![]()
-
hAZNADAR
#2743 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ti i ona ste nenadjebiv dvojac.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 13:41ja cekam piupiu, ona zna vise od nashAZNADAR wrote: ↑01/02/2020 13:33Ocigledno neznam,... i moram priznnati da si veci strucnjak. Predajem se i sve si u pravu.Connaisseur Karlin wrote: ↑01/02/2020 13:05
![]()
- Connaisseur Karlin
#2744 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
hvala,, imas od mene Radensku sa Tri Srca
- BHCluster
#2745 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Oh krushe je to dosla na ovu temu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2746 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Temu treba preimenovati u nedoumice kod Bosanaca i FGR, ovo do sad je teski spam... 
-
The 51st State
#2747 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa zna se da su bosanac i bosnjak sinonimi stoga ne kontam odusevljenje celebijinim opisima.
- Dozer
#2748 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
eklarativni vjernik, kao i 90% ostalih
- Dozer
#2749 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa mi smo ovdje za samo 40 godina AU pokupili svasta, ukljucujuci i germanizme...hAZNADAR wrote: ↑31/01/2020 16:11 Naravno da se kosi sa logikom jer su kulturoloski uticaji jos sporiji proces od islamizacije. Pa nisu ni Srbi poceli odmah nositi turbane i fesove ko Vuk Karadzic vec dosta poslije. Tako i uticaji na jezik sa novim izrazima - to je moglo poceti tek konacnom uspostavom uprave koja pocinje tek 1512-te.
Ne kontam zasto je onda nelogicno da su se onda pokupili neki izrazi od nekoga ko je tu, do potpunog pada zemlje, bio prisutan vec 60-ak godina...
I jos mi je manje jasno zasto je to tebi problematicno cak iako jeste tacno... Mislim, ono - pa sta?
- Dozer
#2750 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Apsolutno netacno. Ja to jos nigdje nisam ni cuo, a ni procitao...Hank Paldum wrote: ↑31/01/2020 16:36 Nisu krivi za balije u smislu da nas tako zovu nego koriste taj nazov da upotpune trokut koji se već sastoji od četnika i ustaša da ispadne da smo svi isti i isto radimo ma uništavanju države
Kada se prica o izjednjacavanju, onda se prica samo o onome sta i jedni i drugi i treci rade, pri cemu se na provm mjestu misli na politicare, a onda i na zatucanost naroda koji glasa za te politicare i politicke opcije.
To nema ama bas nikakve veze s tim "balije".