Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Maraschino

#9251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Image

evo jos jedna tabela

Pa po cemu se radi proracun ukupnog kapaciteta kotla ili TP?
Tako sto se dodje kuci i pitaju se stanari, koliko vam treba temperature u kupatilu.

...da skratimo, necu ulaziti u polemiku izuzev ako si kolega u poslu pa nesto drugo tvrdis jer primjenjujete neke druge normative i standarde.
Ono, meni hladno tebi toplo je individualno.

Jedini ispravan proracun kapaciteta grejnih tijela ili TP ili kotlova je ovaj. Od prostorije do prostorije gdje se tacno sazna koja ti kolicina toplotne energije treba pa se to na kraju sabira i na kraju se uzmu faktori koji uticu na sve to(gubici).
Maraschino

#9252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

piplica wrote: 31/01/2020 22:39
Maraschino wrote: 31/01/2020 22:34
O ovome ne zelim da polemisem jer je ovo nauka i dokazano a sve drugo je improvizacija.
Ti od svojih para mozes da radis sta hoces.

https://www.plieger.nl/consument/klusse ... berekenen/

Ne mora se znati jezik da bi se ovo razumjelo a ako vas nesto jos interesuje, pitajte.
Eee vidis, procitao si kopirao podatke bez da si jos vise procitao pa vidio da imaju tkz. energetski razredi objekata.
Sada si poceo da lupas

Image

Ovdje kaze da lokacija objekta igra vaznu ulogu. Pored toga i izolacija objekta, ako je dobro izolovan moze se oduzeti 10% a ako je objekat star i lose izolovan dodaje se 15%.
Ako imate slobodnu kucu(ne stan ili kuca u nizu) ili ako vam je kuca na cosku(u nizu) opet se dodaje 10%.
HardCore

#9253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Meni bi 22c u dnevnom odgovaralo samo kad bi po citav dan skako po kuci, i vako kad spadne s 24 na 23 osjetim da je hladnije...
Abate Fetel

#9254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

ovde vazda nakvo nadjebavanje
piplica
Grijem se na: Ćumur

#9255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kolega, ti ne razumijes sustinu problema, na dobrom si tragu, ali to kako sada tvrdis nije tacno!

Ne moze SVAKI objekat imati istu potrebu za toiplotnom energijom, nije svaka kuca ista, stan i sl.

Ovo sto ti postavljas je slicno kako se radi i kod nas, ofrlje pa kako ispadne.

Hajde da to primjerom pojednostavimo.

1. Proracun gubitaka objekta se radi prema prosjecnoj najnizoj vanjskoj temp. za podrucje gdje se vrsi proracun, znaci nije isto ako je kuca u Splitu, i ako je kuca u Oslu.(Kuca u Oslu moze imati bolju izolaciju, pa ce imati manje toplotne gubitke od one u Splitu).
2. Projektovanje grijanja se radi na temp. od 20c, osim kupatila gdje je 24c, zbog toga i imate tako dobre COP-ove u prirucnicima od kotlova pa do TP.

Evo i primjer, moja kuca ima potrebe za grijanjem od 40w/m2, kako da se ja uklopim u tvoj proracun od 80w/m2?

Cijela kuca se grije na 24c.
piplica

#9256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Maraschino wrote: 31/01/2020 22:52
Ovdje kaze da lokacija objekta igra vaznu ulogu. Pored toga i izolacija objekta, ako je dobro izolovan moze se oduzeti 10% a ako je objekat star i lose izolovan dodaje se 15%.
Ako imate slobodnu kucu(ne stan ili kuca u nizu) ili ako vam je kuca na cosku(u nizu) opet se dodaje 10%.
Ti lupas vise nego si tezak, ali cu pokusati da budem fin.

Kolega, izolacija jednog objekta je majka i maceha svih proracuna i potrosnje istog, to dodavanje nekih 10% je verzija za pijace.

Evo tvog proracuna za moju kucu, samostojeca, grijem 140m2, visina 2,7m.
Da uzmemo da je 80w neka sredina, i da dodamo 10% jer je samostojeca.

Znaci 140x2,7x80+10%=33Kw za kucu od 140m2.

Da mi ti radis grijanje znaci preporucio bi mi pec od 35kw, a ja se grijem na 8kw i jos imam viska.
Maraschino

#9257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

piplica wrote: 31/01/2020 23:00 Kolega, ti ne razumijes sustinu problema, na dobrom si tragu, ali to kako sada tvrdis nije tacno!

Ne moze SVAKI objekat imati istu potrebu za toiplotnom energijom, nije svaka kuca ista, stan i sl.

Ovo sto ti postavljas je slicno kako se radi i kod nas, ofrlje pa kako ispadne.

Hajde da to primjerom pojednostavimo.

1. Proracun gubitaka objekta se radi prema prosjecnoj najnizoj vanjskoj temp. za podrucje gdje se vrsi proracun, znaci nije isto ako je kuca u Splitu, i ako je kuca u Oslu.(Kuca u Oslu moze imati bolju izolaciju, pa ce imati manje toplotne gubitke od one u Splitu).
2. Projektovanje grijanja se radi na temp. od 20c, osim kupatila gdje je 24c, zbog toga i imate tako dobre COP-ove u prirucnicima od kotlova pa do TP.

Evo i primjer, moja kuca ima potrebe za grijanjem od 40w/m2, kako da se ja uklopim u tvoj proracun od 80w/m2?

Cijela kuca se grije na 24c.
m² ili m³ ?

Na ovoj drugoj tabeli se racunalo za 18*C potrebno je 60W energije. Vjerovatno da se radi o bolje izolovanim kucama ili takvoj lokaciji da je osuncana.
P.Starck

#9258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by P.Starck »

Ovdje sam čitao prilično interesantne stvari uglavnom vezane za iskustva sa klimama ali ovo sa kubnim metrima, temperaturom i watima je totalno pogrešno. Je li iko ikad vidio a kamoli radio proračun toplinskih gubitaka i parcijalnog pritiska u slojevima zida? Vidio tablicu dobrih rješenja toplotnih mostova? Ne bi da pametujem ali nema opšte formule koja će na osnovu kubika zraka dati adekvatnu informaciju o toplotnim gubicima kroz m2 zida. Postoji projektna temperatura prostora i ona je vidim uglavnom poznata svima. Mada ni ona nije mjerodavna jer moj osjećaj komfora je min. 23.5 °C u D.B. Projektovani su gubici u D.B za 22° unutra i - 5° vani. Logično da će zbog mog komfora koji traži 22 + 1.5 ti gubici biti veći a time i potrebna energija grijanja u odnosu na projektovanu ali ja barem znam s čime baratam. Za razliku od mnogih drugih stvari grijanje je ipak nešto što se može prilično precizno izračunati. Samo to treba naučiti. :D Pace e bene
Maraschino

#9259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

piplica wrote: 31/01/2020 23:10

Kolega, izolacija jednog objekta je majka i maceha svih proracuna i potrosnje istog, to dodavanje nekih 10% je verzija za pijace.

Da mi ti radis grijanje znaci preporucio bi mi pec od 35kw, a ja se grijem na 8kw i jos imam viska.
ja sam mislio da ti vise znas ali bolje je da konverzaciju prekinemo jer ovo nije tvoj fah.

p.s. ne racuna se cijeli objekat nego se ide od prostorije do prostorije...znaci, blage veze nemas :run:
piplica

#9260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Moze kolega iz tablice sve izracunati :)

Naravno da se moze izracunati, sam sam sebi radio proracune i bio sam zaposlen mjesecima istrazujuci kako se to pravilno radi.
piplica

#9261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Maraschino wrote: 31/01/2020 23:14
piplica wrote: 31/01/2020 23:10

ja sam mislio da ti vise znas ali bolje je da konverzaciju prekinemo jer ovo nije tvoj fah.

p.s. ne racuna se cijeli objekat nego se ide od prostorije do prostorije...znaci, blage veze nemas :run:
Aha, pa moje sve prostorije ukupno imaju 140m2, je li tu nesto nejasno, isao od prostorije do ili svaku radio zasebno dodje ti na isto, ili opet imas neku tablicu?
P.Starck

#9262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by P.Starck »

piplica wrote: 31/01/2020 23:15 Moze kolega iz tablice sve izracunati :)

Naravno da se moze izracunati, sam sam sebi radio proracune i bio sam zaposlen mjesecima istrazujuci kako se to pravilno radi.
To se ipak najčešće uči u školi ali za dobar početak preporučujem knjigu od Radonića, Grejanje i vetrenje.
piplica

#9263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Za skolu nikada nije kasno, literature se dovoljno moze naci i po internetu, samo treba imati vremena, a i mozga za isti posao.

Svako u vlastitoj reziji sa manje-vise volje ugrubo proracunati svoje potrebe za grijanjem, pricam o proracunu ne o prejektu.
Nera_22

#9264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

I ja mislim da nema sanse ikakvom tbelom sracunat potrebnu snagu klime. Ja kada sam radio proracun za kucu racunaju se gubitci prema vani i to nije nimalo jednostavno. Treba se sracunat izolacija U-vrijednost za pod zid prozore plafon i to komplet konstrukciju zida ne samo izolaciju, toplotni mostovi, onda ide orjentacija kuce, klimatska zona za taj grad, dalje ide faktor prozracivanja, broj osoba u kuci itd. Nije isto soba na cosku kuce strana i ona sa jednim vanjskim zidom. To zahtijeva jedan ozbiljan proracun. Ja sam ga radio za svoju kucu i odvojio sam mjesec dana da sve sracunam i sracuno i kupio klime. Ljudi sto su radili kuce kad i ja smijali se da cu se smrznut i mahom ugradjivali pelet. Sada ti se cudom cude kako je moguce i neki prodaju peci na pelet i prelazr na klime. Kod nas niko nece da da pare za staticara, arhitektu, gradjevinca, ing grijanja. Ako neces da das pare strucnjaku fino plati vise za jace modele klima. I taj put nije pogresan. Al neko uzme gree klimu 12ku na 40kvadrata slabo izolovanog prostora i onda kuku pomagaj. Pitas ga kakva ti je izolacija on kaze pa 10cm stiropor odlicna a toplotnih mostova more, na podu 3cm, plafon 10cm i to samo izmedju rogova. Zato je moja preporuka ili plati proracun grijanja ili kupi u svaku sobu po 9ku japanca a u dnevnu 12ku. Sve ove varijante sa klimama po hodnicima su lutrija. Nije mu zao dat 10k za pelet a za klimu se suga i hoce da sa 2 klime pokrije kucu. Zovni majstora neka ti sracuna koliko bi doslo grijanje na plin pelet i sl i podjeli sumu sa 2 i te pare daj za klime pa ces vidjet ljepote i racuna za struju
dadoka84

#9265 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

piplica wrote: 31/01/2020 22:43 Sta je pisac htio da kaze ovih zadnjim tekstom?
Ako misliš na ovo moje, samo sam htio da zakačim šta relevantni faktori kažu za u utrašnje temperature objekata. Sad, odgovara li to meni lično to je druga stvar.
piplica

#9266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Relevantni su oni koji zive u tom Objekt,u kako njima godi.
Ja jos nisam cuo, a jos manje vidio da neko grije sobe na 18 ili 20°C.
melac

#9267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by melac »

Nera_22 wrote: 01/02/2020 00:59 I ja mislim da nema sanse ikakvom tbelom sracunat potrebnu snagu klime. Ja kada sam radio proracun za kucu racunaju se gubitci prema vani i to nije nimalo jednostavno. Treba se sracunat izolacija U-vrijednost za pod zid prozore plafon i to komplet konstrukciju zida ne samo izolaciju, toplotni mostovi, onda ide orjentacija kuce, klimatska zona za taj grad, dalje ide faktor prozracivanja, broj osoba u kuci itd. Nije isto soba na cosku kuce strana i ona sa jednim vanjskim zidom. To zahtijeva jedan ozbiljan proracun. Ja sam ga radio za svoju kucu i odvojio sam mjesec dana da sve sracunam i sracuno i kupio klime. Ljudi sto su radili kuce kad i ja smijali se da cu se smrznut i mahom ugradjivali pelet. Sada ti se cudom cude kako je moguce i neki prodaju peci na pelet i prelazr na klime. Kod nas niko nece da da pare za staticara, arhitektu, gradjevinca, ing grijanja. Ako neces da das pare strucnjaku fino plati vise za jace modele klima. I taj put nije pogresan. Al neko uzme gree klimu 12ku na 40kvadrata slabo izolovanog prostora i onda kuku pomagaj. Pitas ga kakva ti je izolacija on kaze pa 10cm stiropor odlicna a toplotnih mostova more, na podu 3cm, plafon 10cm i to samo izmedju rogova. Zato je moja preporuka ili plati proracun grijanja ili kupi u svaku sobu po 9ku japanca a u dnevnu 12ku. Sve ove varijante sa klimama po hodnicima su lutrija. Nije mu zao dat 10k za pelet a za klimu se suga i hoce da sa 2 klime pokrije kucu. Zovni majstora neka ti sracuna koliko bi doslo grijanje na plin pelet i sl i podjeli sumu sa 2 i te pare daj za klime pa ces vidjet ljepote i racuna za struju
To je nauka za sebe, Mirza Golos doktorirao na toplotnim mostovima i gubicim toplote na spoju prozora i zidova.
Ali za termicki proracun ti je dovoljan arhitekt, ne treba ti dalje, svi oni izucavaju arhitektonsku fiziku. A i nije toliko komplikovana materija za savladati samo malo matematike, a fizicke vrijednosti su poznate.
sve na kvadrat

#9268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sve na kvadrat »

Nera_22 wrote: 01/02/2020 00:59 I ja mislim da nema sanse ikakvom tbelom sracunat potrebnu snagu klime. Ja kada sam radio proracun za kucu racunaju se gubitci prema vani i to nije nimalo jednostavno. Treba se sracunat izolacija U-vrijednost za pod zid prozore plafon i to komplet konstrukciju zida ne samo izolaciju, toplotni mostovi, onda ide orjentacija kuce, klimatska zona za taj grad, dalje ide faktor prozracivanja, broj osoba u kuci itd. Nije isto soba na cosku kuce strana i ona sa jednim vanjskim zidom. To zahtijeva jedan ozbiljan proracun. Ja sam ga radio za svoju kucu i odvojio sam mjesec dana da sve sracunam i sracuno i kupio klime. Ljudi sto su radili kuce kad i ja smijali se da cu se smrznut i mahom ugradjivali pelet. Sada ti se cudom cude kako je moguce i neki prodaju peci na pelet i prelazr na klime. Kod nas niko nece da da pare za staticara, arhitektu, gradjevinca, ing grijanja. Ako neces da das pare strucnjaku fino plati vise za jace modele klima. I taj put nije pogresan. Al neko uzme gree klimu 12ku na 40kvadrata slabo izolovanog prostora i onda kuku pomagaj. Pitas ga kakva ti je izolacija on kaze pa 10cm stiropor odlicna a toplotnih mostova more, na podu 3cm, plafon 10cm i to samo izmedju rogova. Zato je moja preporuka ili plati proracun grijanja ili kupi u svaku sobu po 9ku japanca a u dnevnu 12ku. Sve ove varijante sa klimama po hodnicima su lutrija. Nije mu zao dat 10k za pelet a za klimu se suga i hoce da sa 2 klime pokrije kucu. Zovni majstora neka ti sracuna koliko bi doslo grijanje na plin pelet i sl i podjeli sumu sa 2 i te pare daj za klime pa ces vidjet ljepote i racuna za struju
Ma generalno ako ti je slaba izolacija temelja, temeljne ploče, veliki su gubitici toplote. Pravilna izlolacija gornje zone ploče, krova...Kod nas važi šta on zna, to je bacanje para, pokucaj dasku na rogove, lepenku, stavi najlon ispod temeljne ploče i to broji izolacijom.
A to na kraju sve košta, da moraš uzimati jače uređaje da zagriju dati prostor, pojava kondenza, vlage itd..

Izolacija na mojoj kući, prizemna

Image

Image

Image
Abate Fetel

#9269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Izolacija kao misaona imenica kod 90% stanovnika BiH.Još dodati na to divlja naselja i favele koje su nikle širom države i stare prije ratne kuće, dobiješ duplo golo što se tiče izolacije, u većini slučajeva se zajebu pa postave 5 cenata stiropor misle nešto će uštedit a razlika između petice i osmice u 100 maraka na čitav račun.

Ja sam 2017 odradio 40 kvadrata izolacije sa sjevera i samo materijal me koštao 800 maraka, skela 300 maraka, ruke 520, i bilo je još posla oko oluka, klupice, okapnice itd sve ukupno za 40 kvadrata 2000 maraka.

Treba guta para za izolaciju, GUTA.

ImageImage
piplica

#9270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Posljednoj fotografiji nedostaju bijele carape, Nokia i kljucevi Mercedesa.
Felix77

#9271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Sta ovi koji zive u stanu kako ce on tu silnu izolaciju uraditi ne treba ni pretjerivati, koliko se može odvojiti nemamo svi iste dzepove, ne mora biti sve perfektno, ima i drugih stvari koje moramo uraditi i nije sve izolacija u zivotu
kosmos22

#9272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

piplica wrote: 01/02/2020 07:09 Relevantni su oni koji zive u tom Objekt,u kako njima godi.
Ja jos nisam cuo, a jos manje vidio da neko grije sobe na 18 ili 20°C.
Ugodnije je spavati na 18-19-20 stepeni nego na 23 stepena. Ja sam neku noc greskom istavio konvektor na 23 stepena u spavacoj. Probudio sam sav mokar jer sam se pokrio normalno jorganom. Sigurno sam se 3-4 put u snu budio.
Ne radi se ovdje o stednji vec o kvalitetnijem snu.

Image
Abate Fetel

#9273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Felix77 wrote: 01/02/2020 12:11 Sta ovi koji zive u stanu kako ce on tu silnu izolaciju uraditi ne treba ni pretjerivati, koliko se može odvojiti nemamo svi iste dzepove, ne mora biti sve perfektno, ima i drugih stvari koje moramo uraditi i nije sve izolacija u zivotu
Ja ne vidim poentu tvog posta, niko te ne tjera na bilo šta.

Pišem o svom primjeru i našoj realnosti da je izolacija skup projekat i košta para.

Što se zgrada tiče neko izolira unutrašnju stranu zidova, a novogradnja svakako podlježe zakonima i izolacija je pod moranje.

U novije vrijeme i banke daju kredite za energetsku efikasnost kuća i stanova.
kosmos22

#9274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

Maraschino wrote: 31/01/2020 21:43 Ova tema vec odavno ne ide kako treba. Svako kupuje po svom nahodjenju, niko se ne preracunava a to je sve skupa jedna nauka...i onda dolazimo do ovakvih i slicnih problema(predimenzioniranje ili poddimenzioniranje).

Prvo i osnovno od cega se polazi:
- kupatilo 24*C ili 93W/m³
- dn. boravak 22*C ili 85W/M³
- radna soba 22*C ili 85W/m³
- spavaca soba 18*C ili 70W/m³
- kuhinja 20*C ili 77W/m³
- dj. soba 19-20* ili 70-77w/m³

Sve ovo se prilagodjava inverterima koji mogu da podmire ove parametre a treba uzeti u obzir i izolaciju objekta/soba.

Mozda sve ovo nekome djeluje zbunjujuce ali se ta tabela primjenjuje kod proracuna kapaciteta TP ili kotlova i ove temperature su NORMALNE. Sve dugo je po vlastitom osjecaju.
Ne mozes to ovdje pisat. Ovdje imas puno bosnji koji znaju bolje od naucnika i pametnijih ljudi od nas.
Ovo je osnovni proracun koji je temeljno izracunat.
Faktori gubitna energije se naknadno dodavaju i povecavas toplotnu energiju. Ovo je prvenstveno napravljeno da imas neki omjer pa ti ako ti treba veca toplota povecavaj. Ti ocekuj napad jer ovdje svako najbolje zna 😁
Hvala ti za ove podatke, ja cu ih primjeniti.
kosmos22

#9275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

Abate Fetel wrote: 01/02/2020 12:40
Felix77 wrote: 01/02/2020 12:11 Sta ovi koji zive u stanu kako ce on tu silnu izolaciju uraditi ne treba ni pretjerivati, koliko se može odvojiti nemamo svi iste dzepove, ne mora biti sve perfektno, ima i drugih stvari koje moramo uraditi i nije sve izolacija u zivotu
Ja ne vidim poentu tvog posta, niko te ne tjera na bilo šta.

Pišem o svom primjeru i našoj realnosti da je izolacija skup projekat i košta para.

Što se zgrada tiče neko izolira unutrašnju stranu zidova, a novogradnja svakako podlježe zakonima i izolacija je pod moranje.

U novije vrijeme i banke daju kredite za energetsku efikasnost kuća i stanova.
Imas i sad u bankama aktivne kredite za energetsku efikasnost. 20% ti vracaju ukoliko doneses racun od ugradnje stolarije/fasade/toplotne pumpe...
Post Reply