Uputa skoro svake religije je da "prenosis" istu jer je to istina i to u ime Boga radis da ispravis sveeee one koji u vjeruju u ostala neprava bozanstva ili nedo bog ne vjeruju ni u jednoTempo wrote: ↑31/01/2020 01:10nije to bolan tvoj poso. sta kad bi svaki vjernik rekao moje je da svima objasnjavam vjeru? na sta bi to licilo?Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 00:54Sta mislis ko me je nafurao?
Propisano mi je da kao vjernik sirim vjeru.
A ako vam je neko drugi ovo vec prethodno objasnio, onda nema potrebe da se trudim…
Ko ti je ikada u zivotu rekao da je Tito mozda bio vjernik?
To je bukvalno interpretacija Bozije Knjige.
Svi koji tvrde da Tito NIJE BIO vjernik su se time direktno ogrijesili o Upute i vjeru...
nije to tvoje i nije to vjerska uputa. to je jarane dijagnoza. ti patis od mesijanskog kompleksa. u stvari, ti bolujes a okolina pati. mojne vise. smaras sve oko sebe.
Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
- MorningStar
#551 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
-
Tempo
- ZeModerator
#552 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Al u kurcu. Da je to tako ljudi ni o cemu drugom ne bi razgovarali. Samo bi jedni drugima nametali svoja praznovjerja.
-
Dobri Bosanac
#553 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Normalno da to nije moj posao. Vjera ne moze biti niciji posao. Vjera je zivot.Tempo wrote: ↑31/01/2020 01:10 nije to bolan tvoj poso. sta kad bi svaki vjernik rekao moje je da svima objasnjavam vjeru? na sta bi to licilo?
nije to tvoje i nije to vjerska uputa. to je jarane dijagnoza. ti patis od mesijanskog kompleksa. u stvari, ti bolujes a okolina pati. mojne vise. smaras sve oko sebe.
Da ste procitali Knjigu, razumjeli bi da vam je sirenje vjere duznost. Tako propisano...
Ako je tako propisano Knjigom vec vise od milenija, to ne moze biti mesijanski kompleks. Knjigu je isporucio neko drugi. Ja samo ukazujem na pogresnu interpretaciju i implementaciju. A vjerujemo vam da vi licno patite. Tesko je to kad ne razumijete sta vam se govori...
-
Dobri Bosanac
-
Dobri Bosanac
#555 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Ono sto tvrdim je potpuno kompatibilno sa Knjigom. Barem jos niko nije uspio dokazati kontradktornost izmedju onoga sto govorim i Bozijih Uputa.
Kako Knjiga upucuje da je Biblija (Knjiga na grckom) djelomicno od Boga a djelomicno od ljudi, onda imam pravo da odbacim ono sto se ne uklapa u Veliku Sliku jer bi nam Bog dao potpuno sinrhonizovane i kompatibilne upute, zar ne?
Nije Bog politicar da danas prica jedno a sutra nesto potpuno suprotno…
Dokazi mi gdje i kako grijesim i odmah cu biti veoma pazljiv pred onim ko je pametniji i vjerniji.
Normalno da nemam problema da kazem da milijarde ljudi grijese jer je Isus porucio da su svi ljudi grijesnici…
Cista logika i cista vjera...
Dakle u vjeri postoji jedna tacna interpretacija i milijarde djelomicno pogresnih...
Normalno da vas vjera napuni samopouzdanjem.
To i jeste jedan od ciljeva vjere – da povjerujete da mozete rijesiti svoje nagomilane probleme. Kaze vam i da cete pri tome praviti greske te da budete spremni da ucite od drugih.
Radi toga sam i otisao na forum Herceg Bosne. Nisam bas ocekivao da cu cuti bilo sta pametno ali sam tamo vise naucio o Kuranu nego bilo gdje drugdje i vise nego sto sam mogao i sanjati. Dva bisera su bila sakrivena izmedju jedno 998 notornih gluposti koje su ispaljivali rafalnom brzinom.
Jedan je bila tvrdnja da se Uputama sugestira da je Isusova majka Mojsijeva sestra. Ako procitate pazljivo shvatite da su drevni pustinjaci pogresno poredali Upute. Onu koja se odnosi na Miriam, Mojsijevu i Aronovu sestru, su greskom sparili sa uputama vezanim za Mariju, Isusovu majku.
Druga je bila njihova sprdnja sa nazivom sure “Plijen”. To ne moze biti jedna od kljucnih poruka vjere. Onda shvatite da je ne samo taj problematicni naziv nego ama bas svaki naziv sure ljudskog porijekla kao i naziv Quran.
Bog iskljucivo koristi naziv “Knjiga”. Biblija i znaci Knjiga na grckom jeziku.
Shvatio sam i da su drevni Arapi ponekad pogresno stavili tacke u recenice te time iskrivili Poruku sugestirajuci da Mjesec ne sluzi samo za mjerenje protoka vremena nego i za hodocasce. Tacka je trebala biti izmedju te dvije imenice. Nebesko tijelo nema nista sa hodocascem.
Poslije je lako.
Razumijete da je raspored Uputa u Knjizi djelo ljudskih ruku, tacke i zarezi isto tako, nazivi pojedinacnih poglavlja bas kao i naziv Kuran, a i arapsko pismo kojim su Upute zapisane.
Nista od svega toga nije doslo od Boga niti je dio vjere.
Kako je Bog specificno porucio da vise nece biti Bozijih Poslanika, onda je ocigledno da stare greske moze ispraviti samo onaj ko ima dovoljno hrabrosti da se uhvati u kostac sa nagomilanim problemima i da konacno okrene ledja nesposobnom kleru.
Biti istinski vjernik je iskljucivo licni izbor a ne kolektivni.
Da je kolektivni, zar sve ovo ne bi odavno shvatio i prepoznao neko unutar islamskog svijeta?
Kako Knjiga upucuje da je Biblija (Knjiga na grckom) djelomicno od Boga a djelomicno od ljudi, onda imam pravo da odbacim ono sto se ne uklapa u Veliku Sliku jer bi nam Bog dao potpuno sinrhonizovane i kompatibilne upute, zar ne?
Nije Bog politicar da danas prica jedno a sutra nesto potpuno suprotno…
Dokazi mi gdje i kako grijesim i odmah cu biti veoma pazljiv pred onim ko je pametniji i vjerniji.
Normalno da nemam problema da kazem da milijarde ljudi grijese jer je Isus porucio da su svi ljudi grijesnici…
Cista logika i cista vjera...
Dakle u vjeri postoji jedna tacna interpretacija i milijarde djelomicno pogresnih...
Normalno da vas vjera napuni samopouzdanjem.
To i jeste jedan od ciljeva vjere – da povjerujete da mozete rijesiti svoje nagomilane probleme. Kaze vam i da cete pri tome praviti greske te da budete spremni da ucite od drugih.
Radi toga sam i otisao na forum Herceg Bosne. Nisam bas ocekivao da cu cuti bilo sta pametno ali sam tamo vise naucio o Kuranu nego bilo gdje drugdje i vise nego sto sam mogao i sanjati. Dva bisera su bila sakrivena izmedju jedno 998 notornih gluposti koje su ispaljivali rafalnom brzinom.
Jedan je bila tvrdnja da se Uputama sugestira da je Isusova majka Mojsijeva sestra. Ako procitate pazljivo shvatite da su drevni pustinjaci pogresno poredali Upute. Onu koja se odnosi na Miriam, Mojsijevu i Aronovu sestru, su greskom sparili sa uputama vezanim za Mariju, Isusovu majku.
Druga je bila njihova sprdnja sa nazivom sure “Plijen”. To ne moze biti jedna od kljucnih poruka vjere. Onda shvatite da je ne samo taj problematicni naziv nego ama bas svaki naziv sure ljudskog porijekla kao i naziv Quran.
Bog iskljucivo koristi naziv “Knjiga”. Biblija i znaci Knjiga na grckom jeziku.
Shvatio sam i da su drevni Arapi ponekad pogresno stavili tacke u recenice te time iskrivili Poruku sugestirajuci da Mjesec ne sluzi samo za mjerenje protoka vremena nego i za hodocasce. Tacka je trebala biti izmedju te dvije imenice. Nebesko tijelo nema nista sa hodocascem.
Poslije je lako.
Razumijete da je raspored Uputa u Knjizi djelo ljudskih ruku, tacke i zarezi isto tako, nazivi pojedinacnih poglavlja bas kao i naziv Kuran, a i arapsko pismo kojim su Upute zapisane.
Nista od svega toga nije doslo od Boga niti je dio vjere.
Kako je Bog specificno porucio da vise nece biti Bozijih Poslanika, onda je ocigledno da stare greske moze ispraviti samo onaj ko ima dovoljno hrabrosti da se uhvati u kostac sa nagomilanim problemima i da konacno okrene ledja nesposobnom kleru.
Biti istinski vjernik je iskljucivo licni izbor a ne kolektivni.
Da je kolektivni, zar sve ovo ne bi odavno shvatio i prepoznao neko unutar islamskog svijeta?
-
Dobri Bosanac
#556 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Ako sada uspijete naci pogresne tvrdnje u ovoj teoriji, onda cemo biti u stanju da dodjemo do jos tacnije interpretacije vjere i boljeg razumijevanja...
- MorningStar
#557 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
AhaDobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 03:49Vjera je iskljucivo sistem vrijednosti. To se vrlo brzo i prenese i objasni… Radi toga moze i trajati milenijumima a da ne zastari...
And [mention, O Muhammad], when Allah took a covenant from those who were given the Scripture, [saying]: 'You must make it clear [i.e., explain it] to the people and not conceal it.'…” [Quran: 3:187]
The position of the Muslim Ummah (nation), in this respect, is clear in the Quran, where Allah states (what means): “You are the best nation produced [as an example] for mankind. You enjoin what is right and forbid what is wrong…” [Quran: 3:110]
Thus, Allah Almighty has honoured this Muslim Ummah by appointing it to share in the noble cause of its Prophet sallallaahu `alayhi wa sallam ( may Allah exalt his mention ) (may Allah exalt his mention) by inviting people to follow the straight path. The Quran further stresses (what means): “The believing men and believing women are allies of one another. They enjoin what is right and forbid what is wrong…” [Quran: 9:71] while: “The hypocrite men and hypocrite women are of one another. They enjoin what is wrong and forbid what is right…” [Quran: 9:71]
- tranquil
#558 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Pošto si mi pisao i na drugoj temi na Religiji, tamo sam ti i odgovorio jer se tema već udaljila od inicijalne.
-
Tempo
- ZeModerator
#559 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
mesijanski kompleks.
- tranquil
-
Dobri Bosanac
#561 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Ovdje se vec jasno ocituje vas nedostatak vjere.
Vjerniku je zabranjeno da laze. Brkate kruske i jabuke. Deset Bozijih Zapovijesti uopste nije tesko razumjeti. Tesko ih je neprestano implementirati.
Nisam rekao da Mosije nije razumio Zapovijesti.
Rekao sam vam da su ljudi poslije Mojsijeve smrti pogresno razumjeli i zapisali ono sto je Mojsije radio.
Zar vam nije jasno da ni vi licno uopste na razumijete sta vam govorim a navodno ste akademski obrazovani.
Kakve su bile sanse da su drevni nepismeni pustinjaci bez i jednog dana skole mogli ispravno razumjeti ono sto im je Mojsije govorio ili radio u svom zivotu?
Last edited by Dobri Bosanac on 31/01/2020 13:47, edited 1 time in total.
-
Dobri Bosanac
#562 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Da sumiramo nas problem.
Na ovim nasim prostorima je prije tisucu godina postojalo kriscanstvo. Posto se u medjuvremenu Rimsko Carstvo raspalo na istocno i zapadno, sa dva svjetovna sredista i dva vladara u Rimu i Konstantinopolju, i “Bog” je iznenada odlucio da kriscanstvo podijeli da katolicanstvo i pravoslavlje, sa sokantnom koincidencijom da su njihova duhovna sredista bila upravo u te dvije iste metropole.
Normalno, najgore je u svemu tome prosla Bosna koja se po nesreci nasla tacno na pola puta izmedju te dvije sfere uticaja pa se jedan te isti narod macem i ognjem nasilno dijelio na dvije strane. Kada se tome doda da su nakon jedno cetiri stoljeca Osmanlije iskoristile takve evropske svadje i razdore da prodru na Stari Kontinent, i preimenuju Konstantinopolj u Istanbul, nije ni cudo da se ama bas nista sustinski nije promijenilo te da su i novi osvajaci sirili “vjeru” sabljom, pljackajuci lokalno stanovnistvo i otimajuci im zemlju i posjede, a sve u ime “Boga”, te prisilno podijelili lokalno stanovnistvo sada vec na tri strane.
Tako je proslo jos pola milenija a da niko nije mogao rijesiti nagomilane probleme.
A zasto?
Pa ako javno kazete sve ovo sto se vidi golim okom i ako imate i mrvu pameti, optuze vas da imati “mesijanski kompleks”.
Ako kao Tito kazete da ste komunista te da ste za zajednistvo, onda vas optuze da ste bezboznik i da nemate nikakve vjere u sebi.
Ako ne uradite ama bas nista, onda kukaju da im niko ne zeli pomoci i da ih svijet zavadja.
Ako se usudite konstatirati da je takvo ponasanje izuzetno glupo, onda vas kritiziraju da ste “pasivno-agresivni”…
Na ovim nasim prostorima je prije tisucu godina postojalo kriscanstvo. Posto se u medjuvremenu Rimsko Carstvo raspalo na istocno i zapadno, sa dva svjetovna sredista i dva vladara u Rimu i Konstantinopolju, i “Bog” je iznenada odlucio da kriscanstvo podijeli da katolicanstvo i pravoslavlje, sa sokantnom koincidencijom da su njihova duhovna sredista bila upravo u te dvije iste metropole.
Normalno, najgore je u svemu tome prosla Bosna koja se po nesreci nasla tacno na pola puta izmedju te dvije sfere uticaja pa se jedan te isti narod macem i ognjem nasilno dijelio na dvije strane. Kada se tome doda da su nakon jedno cetiri stoljeca Osmanlije iskoristile takve evropske svadje i razdore da prodru na Stari Kontinent, i preimenuju Konstantinopolj u Istanbul, nije ni cudo da se ama bas nista sustinski nije promijenilo te da su i novi osvajaci sirili “vjeru” sabljom, pljackajuci lokalno stanovnistvo i otimajuci im zemlju i posjede, a sve u ime “Boga”, te prisilno podijelili lokalno stanovnistvo sada vec na tri strane.
Tako je proslo jos pola milenija a da niko nije mogao rijesiti nagomilane probleme.
A zasto?
Pa ako javno kazete sve ovo sto se vidi golim okom i ako imate i mrvu pameti, optuze vas da imati “mesijanski kompleks”.
Ako kao Tito kazete da ste komunista te da ste za zajednistvo, onda vas optuze da ste bezboznik i da nemate nikakve vjere u sebi.
Ako ne uradite ama bas nista, onda kukaju da im niko ne zeli pomoci i da ih svijet zavadja.
Ako se usudite konstatirati da je takvo ponasanje izuzetno glupo, onda vas kritiziraju da ste “pasivno-agresivni”…
- Henry Chinaski
#563 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Dobro je da si ti bio prisutan pa znaš da su pogrešno prenijeli.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:42Ovdje se vec jasno ocituje vas nedostatak vjere.
Vjerniku je zabranjeno da laze. Brkate kruske i jabuke. Deset Bozijih Zapovijesti uopste nije tesko razumjeti. Tesko ih je neprestano implementirati.
Rekao sam vam da su ljudi poslije Mojsijeve smrti pogresno razumjeli i zapisali ono sto je Mojsije radio.
Imaš li kakav snimak Mojsija pa da natrljaš nos ovima što su pogrešno prenosili?
-
Dobri Bosanac
#564 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Normalno da imam.Henry Chinaski wrote: ↑31/01/2020 13:47Dobro je da si ti bio prisutan pa znaš da su pogrešno prenijeli.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:42Ovdje se vec jasno ocituje vas nedostatak vjere.
Imaš li kakav snimak Mojsija pa da natrljaš nos ovima što su pogrešno prenosili?
Procitajte Knjigu.
U njoj pise da su drevni pustinjaci iskrivili originalnu vjeru te u Skriptama pomijesali ljudsko za Bozijim, a odatle se moze zakljuciti da su pogresno zapisali sta je Mosjije radio u zivotu jer nisu bili kadri razumjeti sustinu vjere.
Ako samo Bog odredjuje ko je vjernik, kakve su teoretske sanse da su nevjernici tacno zapisali vjeru?
Vjernici i nevjernici jednu te istu recenicu potpuno razlicito razumiju i implementiraju.
Uzmite na primjer ove moje komentare. Samo zelim da vam pomognem da razumijete problem a ponasate se kao da sam vam pobio pola familije.
Da imate vjere u sebi bili bi kadri kontrolirati svoj ego i sujetu te prepoznati sopstvene greske i zablude.
- tranquil
#565 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Knjiga Brojeva 15, 32-36, Mojsije kamenuje čovjeka koji je prekršio četvrtu zapovijest. A ti kažeš:Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:42Ovdje se vec jasno ocituje vas nedostatak vjere.
Zar vam nije jasno da ni vi licno uopste na razumijete sta vam govorim a navodno ste akademski obrazovani.
Kakve su bile sanse da su drevni nepismeni pustinjaci bez i jednog dana skole mogli ispravno razumjeti ono sto im je Mojsije govorio ili radio u svom zivotu?
Dakle po tebi 'ta će Mojsije, on je samo čovjek, ja bolje znam.Dobri Bosanac wrote: ↑30/01/2020 23:34 bas kao i tvoja tvrdnja da je Mojsije kamenovao one koji rade subotom. Cak i da jeste, opet je on samo covjek te ne moze umanjiti vrijednosti Uputa dokle god mogu ponuditi pozitivnu, dobronamjernu, tolerantnu i miroljubivu interpretaciju Zapovijedi.
Dobro, ako je Mojsije možda to pogrešno razumio jer je on "samo čovjek", šta si onda ti, pa da vjerujemo tebi a ne Mojsiju?
Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:55Normalno da imam.Henry Chinaski wrote: ↑31/01/2020 13:47 Dobro je da si ti bio prisutan pa znaš da su pogrešno prenijeli.
Procitajte Knjigu.
Ovo je super. Kad nešto ne valja u knjizi - "to su ljudi iskrivili". Kad treba dokaz - "pročitajte knjigu".
Da, mesijanski kompleks. I kompleks proganjanja - ovdje se doslovno niko ne ponaša kao da si pobio nekome pola familije, naprotiv, samo iznosimo mišljenje suprotno tvom. Tvoj je problem što si navikao da držiš monologe.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:55 Uzmite na primjer ove moje komentare. Samo zelim da vam pomognem da razumijete problem a ponasate se kao da sam vam pobio pola familije.
Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 13:55 Da imate vjere u sebi bili bi kadri kontrolirati svoj ego i sujetu te prepoznati sopstvene greske i zablude.
Mislim da si ti najmanje kvalificiarn ovdje da govoriš drugima da "kontroliraju svoj ego i sujetu".
-
Dobri Bosanac
#566 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Tranquil,
kada vam neko ukaze gdje i kako grijesite, to nije mesijanski kompleks.
To je samo prijateljska pomoc.
- tranquil
#567 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Mesijanski kompleks je zbog tvrdnji da si poslan da nas uputiš, i zbog toga što tvrdiš da znaš Bibliju bolje ne samo od svih vjernika kroz historiju, nego i od onih koji su je pisali.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:18 Tranquil,
Kad smo već kod toga, nisi odgovorio na pitanje, kako ti tvrdiš da razumiješ bolje deset zapovijesti od Mojsija?
-
Dobri Bosanac
#568 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Tranquil,
Zar je tesko razumjeti sta vam govorim?
Tvrdim da je Knjiga sve sto je doslo od Boga. Dakle Knjiga je veca od Kurana jer su i prije Muhameda Boziji Poslanici donosili Bozije Upute i sve one skupa su Knjiga.
Dakle, Biblija je dijelom Knjiga a dijelom zapisi obicnih smrtnika.
Pravom vjerniku nije tesko razlikovati ta dva potpuno razlicita dijela.
Tvrdim da je Knjiga sve sto je doslo od Boga. Dakle Knjiga je veca od Kurana jer su i prije Muhameda Boziji Poslanici donosili Bozije Upute i sve one skupa su Knjiga.
-
Dobri Bosanac
#569 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Tvrdoglavo iskrivljujete moje rijeci. U lazi su kratke noge.tranquil wrote: ↑31/01/2020 14:23Mesijanski kompleks je zbog tvrdnji da si poslan da nas uputiš, i zbog toga što tvrdiš da znaš Bibliju bolje ne samo od svih vjernika kroz historiju, nego i od onih koji su je pisali.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:18 Tranquil,
Kad smo već kod toga, nisi odgovorio na pitanje, kako ti tvrdiš da razumiješ bolje deset zapovijesti od Mojsija?
Vec sam vam prethodno objasnio da nisam POSLAN nego je svakom vjerniku propisano da siri vjeru medju svojim bliznjim.
Ne tvrdim da znam Bibliju bolje od onih koji su je pisali. Tvrdim da mogu razlikovati ono sto je doslo od Boga od banalne ljudske pameti i njihovih smrtnickih zapisa. Taj drugi dio Biblije me apsolutno ne interesuje, tako da oni koji su to zapisali taj dio bolje znaju od mene.
I na zadnju recenicu sam vec odgovorio ali ili to niste procitali ili niste razumjeli. Nikada nisam tvrdio da bolje razumijem Deset Zapovijesti od Mojsija.
To je samo vasa laz.
Rekao sam vam da apsolutno svako moze bez ikakvih problema razumjeti Deset Zapovijesti. Bog je dovoljno mudar da zna sta obicni smrtnici mogu razumjeti bez ikakvih problema.
Nije problem razumjeti zapovijesti, tesko ih je vjerno implementirati.
Znanje i razumijevanje Zapovijesti vas ne cini vjernikom nego njihova implementacija.
-
Dobri Bosanac
#570 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Upravo ovako bih moderatorima Herceg Bosne foruma objasnio gdje i kako grijese u razumijevanju vjere.
Upravo u ovakvim trenucima kada ostanu bez ikakvih argumenata bi me iskljucili sa foruma u svojoj bespomocnosti i nesposobnosti da prepoznaju i isprave svoje greske i zablude..
Upravo u ovakvim trenucima kada ostanu bez ikakvih argumenata bi me iskljucili sa foruma u svojoj bespomocnosti i nesposobnosti da prepoznaju i isprave svoje greske i zablude..
Last edited by Dobri Bosanac on 31/01/2020 14:47, edited 2 times in total.
- tranquil
#571 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Molim te ne persiraj me više.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:25 Tranquil,
Zar je teško razumjeti sljedeće:
U toj knjizi nalaze se moralne upute koje su pozitivne, ali koje se mogu naći u bilo kojoj drugoj svetoj knjizi, ili čak u ljudskim zakonima.
Takođe, u istoj knjizi su ekstremna netolerancija, upute za ropstvo, i slavljenje genocida.
Postojanje prvih, pozitivnih stvari je vijekovima služilo vladarima da se opravda rađenje ovih drugih, poganih stvari.
Da je Bog imao udjela u tom tekstu, sumnjam da bi na taj način pustio da se zamuti njegova riječ, i da čak služi kao izgovor za sve pizdarije koje su proizašle iz onog truhlog dijela.
Kada se čita bez ružičastih naočara, to je samo knjiga bliskoistočnih plemena iz bronzanog doba, koji su bili opsjednuti zemljoradnjom, vlasništvom nad ženama i drugim ljudima, i pokoravanjem susjednih plemena koja su vjerovala u drugog Boga. Pročitaj desetu zapovijest, ona je, u izvornom obliku, čisti primjer ovog o čemu govorim - "ne poželi ženu, robinju ili vola od svog bližnjeg". Kakvu crnu univerzalnost vidiš ovdje?
Tri, skoro tri i po hiljade godina poslije ti pokušavaš da ignorišeš loše dijelove, isto kao da je knjiga prekjuče izašla iz Božijih ruku i kao da milioni nisu patili zbog "Božijih želja" tokom ljudske historije. Isto kao da je, a tu opet dolazimo do tvoje egocentričnosti, Bog pisao Bibliju samo zbog našeg vremena.
- tranquil
#572 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:36 I na zadnju recenicu sam vec odgovorio ali ili to niste procitali ili niste razumjeli. Nikada nisam tvrdio da bolje razumijem Deset Zapovijesti od Mojsija.
To je samo vasa laz.
Nešto nešto, kratke nogeDobri Bosanac wrote: ↑30/01/2020 23:34 bas kao i tvoja tvrdnja da je Mojsije kamenovao one koji rade subotom. Cak i da jeste, opet je on samo covjek te ne moze umanjiti vrijednosti Uputa dokle god mogu ponuditi pozitivnu, dobronamjernu, tolerantnu i miroljubivu interpretaciju Zapovijedi.
-
Dobri Bosanac
#573 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Vjera je filter kojim mozete razdvojiti Bozije od ljudskog.tranquil wrote: ↑31/01/2020 14:46Molim te ne persiraj me više.Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:25 Tranquil,
Zar je teško razumjeti sljedeće:
U toj knjizi nalaze se moralne upute koje su pozitivne, ali koje se mogu naći u bilo kojoj drugoj svetoj knjizi, ili čak u ljudskim zakonima.
Takođe, u istoj knjizi su ekstremna netolerancija, upute za ropstvo, i slavljenje genocida.
Postojanje prvih, pozitivnih stvari je vijekovima služilo vladarima da se opravda rađenje ovih drugih, poganih stvari.
Da je Bog imao udjela u tom tekstu, sumnjam da bi na taj način pustio da se zamuti njegova riječ, i da čak služi kao izgovor za sve pizdarije koje su proizašle iz onog truhlog dijela.
Kada se čita bez ružičastih naočara, to je samo knjiga bliskoistočnih plemena iz bronzanog doba, koji su bili opsjednuti zemljoradnjom, vlasništvom nad ženama i drugim ljudima, i pokoravanjem susjednih plemena koja su vjerovala u drugog Boga. Pročitaj desetu zapovijest, ona je, u izvornom obliku, čisti primjer ovog o čemu govorim - "ne poželi ženu, robinju ili vola od svog bližnjeg". Kakvu crnu univerzalnost vidiš ovdje?
Tri, skoro tri i po hiljade godina poslije ti pokušavaš da ignorišeš loše dijelove, isto kao da je knjiga prekjuče izašla iz Božijih ruku i kao da milioni nisu patili zbog "Božijih želja" tokom ljudske historije. Isto kao da je, a tu opet dolazimo do tvoje egocentričnosti, Bog pisao Bibliju samo zbog našeg vremena.
Vjera je uvijek pozitivna, dobronamjerna, tolerantna te propagira suzivot, timski duh i suradnju.
Dakle netolerancija, upute za ropstvo i slavljenje genocida su ljudsko zagadnjenje unutar Skripti.
To sto su danas ljudski zakoni prekopirali osnove vjere je nesto veoma dobro i pozitivno.
Jel tako da su i ti zakoni izbacili robovlasnistvo i genocid?
Ovo sve vam i govorim da konacno sprijecite kler u tome da koriste religije da vas medjosbni zavadjaju i u ratove guraju.
Neophodno je reformirati vjeru da bi se konacno otarasili klera i religija koji su vas medjusobno podijelili, prve susjede i komsije...
-
Dobri Bosanac
#574 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Te dvije recenice su potpuno kompatibilne i suglasne.tranquil wrote: ↑31/01/2020 14:48Dobri Bosanac wrote: ↑31/01/2020 14:36 I na zadnju recenicu sam vec odgovorio ali ili to niste procitali ili niste razumjeli. Nikada nisam tvrdio da bolje razumijem Deset Zapovijesti od Mojsija.
To je samo vasa laz.Nešto nešto, kratke nogeDobri Bosanac wrote: ↑30/01/2020 23:34 bas kao i tvoja tvrdnja da je Mojsije kamenovao one koji rade subotom. Cak i da jeste, opet je on samo covjek te ne moze umanjiti vrijednosti Uputa dokle god mogu ponuditi pozitivnu, dobronamjernu, tolerantnu i miroljubivu interpretaciju Zapovijedi.![]()
"Cak i da jeste" ukazuje na to da licno mislim da je Mojsije perfektno dobro razumio vjeru te da nije nikada nikoga kamenovao.
Kamenovanje je do smrti. Ne moze Poslanik kamenovati to jeste ubiti nekoga ako mu je to Bozijom Uputom zabranjeno. Radi toga Mojsije nikada i nije poveo svoje sljedbenike u napad na stanovnike “Svete Zemlje” jer je razumio da mu je takvo ponasanje strogo zabranjeno. To sto su poslije obicni smrtnici nakon Mojsijeve smrti ponudili nekakva nakaradna objasnjenja ne moze umanjiti vjerodostojnost ove tvrdnje.
"Cak i da jeste" ukazuje na cinjenicu da su i Boziji Poslanici samo ljudi, te da su podlozni sitnijim greskama jer je samo Bog savrsen.
Isus je rekao da su svi ljudi grijesnici, prema tome da i sami Poslanici grijese, sto je potpuno u skladu sa kljucnim aksiomom vjere.
Ako neko olako spominje Bozije Ime ne treba ga ubiti zbog toga nego mu objasniti da ispada glup kada krsi ono sto mu je izricito zabranjeno.
U vjeri ne ubijate nikoga zbog njihove gluposti i nesvrsenosti.
Data vam je mogucnost do vase prirodne smrti da se opametite i prihvatite vjeru.
Bog je propisao da nikada nije kasno.
Poslanici nemaju pravo krsiti izricite Bozije Upute.
- tranquil
#575 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?
Sve što sam rekao sam potkrijepio citatima Biblije. Ti vjeruj koliko god hoćeš da je ta knjiga tolerantna, ali to je čista tvoja fantazija da Biblija govori nešto čega apsolutno nema u tekstu.
Jesi li se odlučio koje boje će biti odore koje će nositi tvoji sljedbenici? To je vrlo važno pitanje, ne želiš da rizikuješ neku šizmu u budućnosti zbog toga. Takođe bih preporučio da propišeš oblik kape i brade.
Jesi li se odlučio koje boje će biti odore koje će nositi tvoji sljedbenici? To je vrlo važno pitanje, ne želiš da rizikuješ neku šizmu u budućnosti zbog toga. Takođe bih preporučio da propišeš oblik kape i brade.