STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
The 51st State

#4501 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 29/01/2020 12:18
The 51st State wrote: 29/01/2020 12:06
piupiu wrote: 29/01/2020 12:04

Pa to je jedna od osnovnih ideja modernizma, nije to on smislio. 'Najprogresivnija' društva na planeti, uključujući i to kojem bi ti bio dodatna država, jesu sekularna. Moderni svijet je nastao razdvajanjem Crkve od države, to je jedan od osnovnih procesa modernizacije. Teokratije su, inače, rijetko gdje progresivne.
dok se klanjaju caru u japanu i zaklinju na bibliju/kuran/toru u americi nije to tako, u americi pogotovo. jeste nasto razdvajanjem ali ne potpunim i sustinskim, nikad nije prestao uticaj religije na drustvo.
Religija=država, imane državne religije, Crkva kao politička organizacija i... uticaj religije na društvo su dvije različite stvari.
otkrivanje tople vode, uglavno njegovo razmisljanje ne korespondira sa drustvenim trendovima i sigurno nije neko aman zaman kvalitetno doktrinarno ucenje.
piupiu

#4502 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 29/01/2020 12:22
The 51st State wrote: 29/01/2020 12:06

dok se klanjaju caru u japanu i zaklinju na bibliju/kuran/toru u americi nije to tako, u americi pogotovo. jeste nasto razdvajanjem ali ne potpunim i sustinskim, nikad nije prestao uticaj religije na drustvo.
Religija=država, imane državne religije, Crkva kao politička organizacija i... uticaj religije na društvo su dvije različite stvari.
otkrivanje tople vode, uglavno njegovo razmisljanje ne korespondira sa drustvenim trendovima i sigurno nije neko aman zaman kvalitetno doktrinarno ucenje.
:lol: :lol: :lol:

A to ti govoriš kao neko ko je napisao 10 knjiga, i dobro iščitao sve što je Mishra napisao? Boktemazo, koja arogancija. :roll:

Preporučujem ti, ali stvarno, jer je dobar, da pročitaš nešto Mishrino. Nemoj argumentovati ko klasični kafanski Bošnjo. Možda i skontaš da je čovjek mnogo bliži bošnjačkom mainstreamu nego što mislisš.
The 51st State

#4503 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 29/01/2020 12:25
The 51st State wrote: 29/01/2020 12:22

:lol: :lol: :lol:

A to ti govoriš kao neko ko je napisao 10 knjiga, i dobro iščitao sve što je Mishra napisao? Boktemazo, koja arogancija. :roll:

Preporučujem ti, ali stvarno, jer je dobar, da pročitaš nešto Mishrino. Nemoj argumentovati ko klasični kafanski Bošnjo. Možda i skontaš da je čovjek mnogo bliži bošnjačkom mainstreamu nego što mislisš.
daj jednu najkracu i da je dostupna u elektronskom formatu :D, a vise je ovo na tvoj racun nego na misetov :D
CPT

#4504 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 29/01/2020 11:37
CPT wrote: 29/01/2020 09:05
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 08:54

1. Modernizam po jugo tumacenju nije obavezno modernizxam opcenito,.. molim primjere.
2. Tezila jeste kao i svaka drzava na svijetu, ali to nije razlog kraha,
3. Ima logike,.. ali opca jagma, pljacka dobara je krenula tek kada je bilo izvjesno da Jugi nema spasa.
4. Danasnja BiH nije tema i svaka usporedba je nemoguca. Ako i uzmemo za tacno da inzinjeri nemaju posao niti da takva radna mjesta postoje
5. Itekako postoji ekonomska ljevica i to bas u socijaldemokratiji koja donosi specificno svoj ekonomski program i cirkulaciju novca, u modernom drustvu danasnjice ljevicar nije na margini jer se bori da je na vlasti i prisutan u svim sferama koliko god moze,. a sarajvski SDP koliko znam slijedi kako sam istice titove smjernice i slavi diktaturu proslog vjeka. I ne postoji etnonacionalistički kapitalistički sistem jer kapital nema etnonaciju a dolari su isto zeleni bilo gdje.
Ko nas bre zavadi prica uz dozu jugo nostalgije.
2. ekonomske sile nisu spavale zbog ekonomske moci Jugoslavije (ko nas bre zavadi level 4),
3. desio se zbog nacionalizma, mir djeco mir (level 5),
4. da se nismo "zavadili" sad bi vladali (level 5).

A tek demagogija o visokobrazovanim&inzinjerima. Kina/Indija/Co je puna inzinjera koji ce raditi vise jeftnije. Cudno da je u zlato doba (kad nije bila ekonomska kolonija) nije bilo prosperiteta.
Još nam fali slika tenka na putu za Vukovar, da tvoj doprinos raspravi bude potpun i prepoznatljiv. Predlažem ti da poslušaš ponekad šta neko govori, prije nego što uskočiš sa svojim arsenalom doskočica, čovjek je istoričar, pokoju je knjigu napisao, možda ima šta zanimljivo za reći.

Što se ovih gore pitanja tiče, modernizam/modernost ima jasnu definiciju u svim naukama i svim kulturama, a kako je Markovina istoričar, sasvim je jasno o čemu čovjek govori - prosvjetiteljstvo, vjera u napredak, sklanjanje religije iz centra društvenog života, industrijalizacija, uništavanje tradicionalne zajednice i sve ekonomske, filozofske, književne, arhitektonske, umjetničke šeme koje uz to idu.

Kakve to ima veze sa ovdje i sada? Svjetski ekspert dana na ovu temu čovjek koji se zove Pankaj Mishra, koji sve to jako lijepo objašnjava u jednoj svojoj popularnoj knjizi "Doba gnjeva", ali ima ga sasvim dovoljno po internetu

Prica nije nova, pametna ili zanimljiva. Ignorise proslost, realnost i forsira urbane mitove. Covjek istoricar se bavi amaterski bavi ekonomijom. Onako ofrlje sa "Da je BiH svedena na status ekonomske kolonije, kome su visokoobrazovani kadrovi (tipa inžinjera) nepotrebni"

BiH je i u bivsoj drzavi bila (nerazvijena) ekonomska kolonija. U svakom slucaju to je sudbina svih ex-YU republika (pa i sire) jer nemaju potencial za nesto vise. Ekonomski, ljudski i svaki drugi. Svaka vece multinacionalka ima veci budzet od drzave BiH. Da taj potencial postoji prosperirali bi vec u SFRJ. Ili se cakalo pravi trenutak?! Mozda se ocekivalo da ce Apple preseliti R&D u Sarajevo, a Boeing proizvodnju u Mostar...

Privatizacija (divlja) je obavezan dio price i nema veze sa ratom. Sve bivse republike su dozivjela isto. Ljudi u su nekom momentu dobili mogucnost da se obogata preko noci. Isto se desilo u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori... Cak se u razlicitim drzavama pojavljuju isti ljudi. Recimo Todoric (u SLO, HR i BiH). Rat i nema neke veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je bio samo instrument. Milosevic nije bio nacionalist, njegova stranka nije bila "nacionalisticka".

YU je kostalo cinjenica da su u njoj bili narodi koji ne mogu zivjeti skupa. Nije bilo "zavere" i nikome SFRJ nije bila prijetnja. EZ je cak nudila novac toj "prijetnji" da ostane zajedno. Ta ponuda je odbijena.

Da je ta zajednica prezivjela imala bi iste probleme koje imaju sad bivse republike. Malo trziste, premala koncetracija kapitala/ljudi/znanja, zaostala infrastruktura, itd, itd. To sa sa "inzinjerima" na Balkanu je zavrseno davno osim ako nisu spremni raditi za sicu. Zbog toga i odlaze.
oaza85

#4505 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 27/01/2020 23:48 Pogledah maloprije "Izvan okvira", ovaj mali Nikola je rijetko pristojan voditelj.

Markovinine teze:

1. Da je YU njegovala modernizam u svim sferama života, što je poništeno tranzicijom;
2. Da je YU težila da bude samostojeća, što ju je koštalo;
3. Da se rat nije desio zbog privatizacije, nego zbog nacionalizma;
4. Da je BiH svedena na status ekonomske kolonije, kome su visokoobrazovani kadrovi (tipa inžinjera) nepotrebni;
5. Nominalna, institucionalna ljevica (čitaj SDP), je usvojila etnonacionalistički kapitalistički sistem kao takav, biti ljevičar znači biti na margini društva, ne postoji ekonomska ljevica.

1 i 2, imala je nijet, ali...bili smo totalno moderni, i samostojeci kad nas poguraju kreditima.

3, hvala mu sto je otkrio toplu vodu.

4 i 5, hoce to kad se puno gusla a malo razmislja i radi.

Odmah ga za troclanog, sve zna.
piupiu

#4506 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

@oaza85 Ne moderni, nego modernizirani. :D

Zato samo sad pravoooo postmoderni. 8-) :D

Pričao je čovjek na temu, juče na N1, zato sam ga i dodala. A ovdje neće niko na temu, nego sve kako ne valjaju ovi što piš(ed)u, što bi rekli Vojvodjani. :oops:
piupiu

#4507 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 29/01/2020 12:28 daj jednu najkracu i da je dostupna u elektronskom formatu :D, a vise je ovo na tvoj racun nego na misetov :D
Aaaa. E dobro onda. :lol:

Doduše, ti si očito neki dešnjo Amer :D , pa ne znam hoće li ti se dopasti. Suština je ovo:
U svojoj knjizi Age of anger / Doba besa Pankaj Mishra aktuelnu krizu vidi kao novu manifestaciju starog dugotrajnog poremećaja koji razara naša društva već 200 godina. Umivena istorija zapadnog sveta izostavlja osnovna obeležja tog perioda: pljačke i pokolje, građanske i međudržavne ratove, kolonijalizam i masakre u prekomorskim zemljama, rasizam i genocide.

https://pescanik.net/program-nade/
A, evo, ima prevod jednog eseja u TBT:

https://thebosniatimes.ba/20185/dobro-d ... -zaputili/
piupiu

#4508 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 29/01/2020 12:41 Prica nije nova, pametna ili zanimljiva. Ignorise proslost, realnost i forsira urbane mitove. Covjek istoricar se bavi amaterski bavi ekonomijom. Onako ofrlje sa "Da je BiH svedena na status ekonomske kolonije, kome su visokoobrazovani kadrovi (tipa inžinjera) nepotrebni"

BiH je i u bivsoj drzavi bila (nerazvijena) ekonomska kolonija. U svakom slucaju to je sudbina svih ex-YU republika (pa i sire) jer nemaju potencial za nesto vise. Ekonomski, ljudski i svaki drugi. Svaka vece multinacionalka ima veci budzet od drzave BiH. Da taj potencial postoji prosperirali bi vec u SFRJ. Ili se cakalo pravi trenutak?! Mozda se ocekivalo da ce Apple preseliti R&D u Sarajevo, a Boeing proizvodnju u Mostar...

Privatizacija (divlja) je obavezan dio price i nema veze sa ratom. Sve bivse republike su dozivjela isto. Ljudi u su nekom momentu dobili mogucnost da se obogata preko noci. Isto se desilo u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori... Cak se u razlicitim drzavama pojavljuju isti ljudi. Recimo Todoric (u SLO, HR i BiH). Rat i nema neke veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je bio samo instrument. Milosevic nije bio nacionalist, njegova stranka nije bila "nacionalisticka".

YU je kostalo cinjenica da su u njoj bili narodi koji ne mogu zivjeti skupa. Nije bilo "zavere" i nikome SFRJ nije bila prijetnja. EZ je cak nudila novac toj "prijetnji" da ostane zajedno. Ta ponuda je odbijena.

Da je ta zajednica prezivjela imala bi iste probleme koje imaju sad bivse republike. Malo trziste, premala koncetracija kapitala/ljudi/znanja, zaostala infrastruktura, itd, itd. To sa sa "inzinjerima" na Balkanu je zavrseno davno osim ako nisu spremni raditi za sicu. Zbog toga i odlaze.
Evo da ti dam lajk što si se potrudio da odgovoriš. :thumbup:

Ništa Markovina ne priča puno kontra tebe, osim što je ekonomski ljevičar, samo se tebi ne sluša. I ja sam glupa što stavih sažetak. :D
oaza85

#4509 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 30/01/2020 01:08 @oaza85 Ne moderni, nego modernizirani. :D

Zato samo sad pravoooo postmoderni. 8-) :D

Pričao je čovjek na temu, juče na N1, zato sam ga i dodala. A ovdje neće niko na temu, nego sve kako ne valjaju ovi što piš(ed)u, što bi rekli Vojvodjani. :oops:
Preispanje iz supljeg u prazno, bezveze.
Ubijanje dosade za vremesne tete izmedju farmi i sta koji qrac vise ne pustaju po bilmez tv kanalima.
piupiu

#4510 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 30/01/2020 03:01 Preispanje iz supljeg u prazno, bezveze.
Ubijanje dosade za vremesne tete izmedju farmi i sta koji qrac vise ne pustaju po bilmez tv kanalima.
Ma ja. Treba biti konkretan. Đe su pare i đe sam ja tu. :bih:
oaza85

#4511 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 30/01/2020 03:04
oaza85 wrote: 30/01/2020 03:01 Preispanje iz supljeg u prazno, bezveze.
Ma ja. Treba biti konkretan. Đe su pare i đe sam ja tu. :bih:
Is there any other way around?
Tu smo da ucimo.
piupiu

#4512 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 30/01/2020 03:05
piupiu wrote: 30/01/2020 03:04 Ma ja. Treba biti konkretan. Đe su pare i đe sam ja tu. :bih:
Tu smo da ucimo.
Nema. Samo kiosci od 250 milja. I tata bi sine. :izet:
oaza85

#4513 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by oaza85 »

piupiu wrote: 30/01/2020 03:06
oaza85 wrote: 30/01/2020 03:05
piupiu wrote: 30/01/2020 03:04 Ma ja. Treba biti konkretan. Đe su pare i đe sam ja tu. :bih:
Tu smo da ucimo.
Nema. Samo kiosci od 250 milja. I tata bi sine. :izet:
:lol:

Kako kaze ona, ako ih ne mozes pobijediti...
Pridruzi se dok nije kasno, vremena je malo.
Svaka igra, svaka dobija. :kiss:
piupiu

#4514 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

A tek sam sad skontala da je ovaj Dragan Markovina sin Roka Markovine. Aaaaaaaaa.
ElRe

#4515 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by ElRe »

Ko je gledao film Predsjednik na HRTu mogao je da vidi koliko je već ranih 50ih godina Jugoslavija bila neodrživ i neprirodan projekat.
General War

#4516 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

ElRe wrote: 30/01/2020 09:31 Ko je gledao film Predsjednik na HRTu mogao je da vidi koliko je već ranih 50ih godina Jugoslavija bila neodrživ i neprirodan projekat.
Gledao sam ja ljetos na HRTu divan dokumentarac, kako predstavlja onog teroristu sto je ubio ambasadora Rolovica kao humanistu i dobrog insana...dosao cojk da poprica sa ambasadoeom, ali eto Rolivic oteo mu pistolj sam se ubio :roll:
Da bogdom nije ni bila, barem nebi bilo i ove teme, sprehali bi na njemackom ili jos izvjesnije na ruskom, drzali bi staljinovu sliku...nebi bilo golog otoka, ali bi posjecenost sibiru bila izvjesnija..., @ cheli bi bio istaknuti partijski funkcioner...i tako dalje...
piupiu

#4517 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

ElRe wrote: 30/01/2020 09:31 Ko je gledao film Predsjednik na HRTu mogao je da vidi koliko je već ranih 50ih godina Jugoslavija bila neodrživ i neprirodan projekat.
Serijal o Tudjmanu? Pa mislim, serijal. O Tudjmanu. HRT.
General War

#4518 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

Evo bas gledam na AJ " moj rat" ...dosta stvari se pominje o cemu mi ovdje vazimo...preporucujem.
muzicar_iz_parka

#4519 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by muzicar_iz_parka »

Za Jugoslaviju bi bolje bilo da je bila dio istočnog ili zapadnog bloka.
Posto nije ni vamo ni tamo, nakon hladnog rata se desilo sta se desilo, prvo velikosrpski onda velikohrvatski apetiti i sve sto je slijedilo iz toga.
Slovenija se izvukla donekle, ostalo je propast na krace ili duze staze.

Da je SFRJ bila dio istoka, vjerovatno bi u komadu ili mirnim raspadom usla u zapadni sistem i bila na nivou danasnje Poljske ili čak više, jer ima dosta potencijala.

Kao dio zapadnog bloka bi vjerovatno bili na nivou Italije, ako ne i jači, svi uslovi su bili tu.

U suštini je svaka ideja Jugoslavije ni vamo ni tamo osuđena na propast.
Dozer

#4520 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Jbg... Sad nam je kako nam je. Krckajmo se...
MorningStar

#4521 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

muzicar_iz_parka wrote: 30/01/2020 15:22 Za Jugoslaviju bi bolje bilo da je bila dio istočnog ili zapadnog bloka.
Posto nije ni vamo ni tamo, nakon hladnog rata se desilo sta se desilo, prvo velikosrpski onda velikohrvatski apetiti i sve sto je slijedilo iz toga.
Slovenija se izvukla donekle, ostalo je propast na krace ili duze staze.

Da je SFRJ bila dio istoka, vjerovatno bi u komadu ili mirnim raspadom usla u zapadni sistem i bila na nivou danasnje Poljske ili čak više, jer ima dosta potencijala.

Kao dio zapadnog bloka bi vjerovatno bili na nivou Italije, ako ne i jači, svi uslovi su bili tu.

U suštini je svaka ideja Jugoslavije ni vamo ni tamo osuđena na propast.
Raspad sssr-a je indirektno roknuo i sfrj, jer je poremecen balans tako da je nato mogao da intervenise po jugi.Da nije sssr se srusio sfrj bi bila off-limits za nato tako da bi vjerovatno teze se republike odlucile na otcjepljenje zbog otvorenog djelovanja jna na svaku republiku koja bi to pokusala najvjerovatnije uz pomoc rusa.
hAZNADAR

#4522 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Pocivaj u miru Kirk Douglas - rodjen kao Isur Danielović.

Covjek koji je za svog zivota dozivio razlicite faze drustvenog razvoja i standarda u USA. Od njegove mladosti gdje su mnogi promijenili licno ime ruskog, poljskog, talijanskog, kineskog,... porijekla u englesko. Do moderne USA gdje se desio i crni predsjednik Barak.

Pitanje je - da li bi se i YU promijenila po tom pitanju da je opstala - po poimanju domacih i stranih imena, domace i strane kulture? Da li bi slavenska imena u muslimana prestala kao obicaj - ili bi taj obicaj bio jos masovniji danas.
sinuhe

#4523 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by sinuhe »

Sin litvanskog imigranta. Kako su ta pitanja rijesena u svedskim predgradjima sto je valjda blize Kirkovoj prici?
madner

#4524 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by madner »

Ljudi prihvataju argumente, dok im se ne pocnu kositi sa svjetonazorom.

Zato vjernici imaju problem da prihvate da je skok zapada odskok od vjere, ili ove stovatelji loseg trenera da je bilo boljih ishoda.
hAZNADAR

#4525 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Nije tu u pitanju vjera,... vec opce drustveno shvatanje domaceg i stranog.

Mogao je Isur Danielović aka Kirk Douglas privatno biti Zidov bez ikakvih problema,...

Mogao je i Faruk Bulsara privatno stovati bilo sta - ali javno je ipak promijenio ime.

Nisu ni Isur ni Faruk morali mijenjati imena,... nije bilo nikvakih zakonskih ogranicenja sa takvim imenima,... ali pitanje je koliko bi bili u to vrijeme uspjesni u svojoj bransi i kao javne osobe.

Tako isto i YU - nije postojala javna diskriminacija po imenima, kulturi, vjeri,.... ali je ipak postojao neki opci standard sta je domace a sta strano.
Obicaj davanja imena Sasa, Milan, Maja, Sanja, Goran, Zoran,.... u muslimana je bila integracija. Da je YU opstala do dan danas - pitanje je da li bi kao na zapadu strana imena postala normalna stvar - ili bi se trend integracije u JUgoslovenstvo omasovio.
Locked