spreca wrote: ↑28/01/2020 19:02
Nisi mi odgovorio...zasto bilo koji prefiks ispred PC...zar to nije djeljenje naroda iz iste religije....kako objasnjavas "tudja "crkva u drugoj drzavi......zasto je SPC protiv CPC ako u CG zive crnogorci(nisi mi odgovorio) jel to crnogorci nisu pravili crkve niti nikada imali svoje crkve,ako moze bez pristrasnosti......svi smo mi doseljenici i osvajaci ovih prostora(nasi preci)i nekoga smo odavde istjerali,nismo mi sneba pali ovdje
Zato što taj prefiks stoji stotinama godina. I sastavni i neizostavni dio je crnogorske istorije, bića. Srpska pravoslavna crkva je bila uz narod Crne Gore vijekovima. Uvijek otvorena i uvijek utočište. Bez njega kao iskonskog simbola identifikacije nema ni Crnogorca, ni crnogorske države. Tako je bilo prije 500 godina, tako je danas.
To ne znači da neko i nekome brani da se nacionalno izjašnjava kako želi. Naprotiv. Otac Perović je u više navrata podvukao suštinu crnogorskog statusa. Niti ima molitve bez braće na Cetinju, niti Crne Gore bez nas.
CPC nikada nije postojala. 97% onih koji se predstavljaju nacionalnim Crnogorcima su članovi SPC-a. Ona je dio njihovog bića. Iznad političke opcije i iznad nečega što se zove politički projekat.A pri tome 80% tih je glasalo za nezavisnost Crne Gore.
Dakle, vrsta poturanja iz krugova bliskih režimu kako SPC ruši CG su ustvari običan paravan za 30 godina ničega u privatnoj državi Mila Đukanovića.
Jedino još što nije uspio učiniti porodičnim biznisom je imovina SPC-a.
Priča o dokazivanju imovine je klasičan spin dobro oprobanog recepta da se još jedina ustanova u koju narod vjeruje više nego u političare stavi na marginu, diskredituje i omalovaži. I tu je Milov režim (na osnovu ovih mjesec dana) doživio katastrofalan poraz.
Brisanjem SPC-a iz Crne Gore briše se istorija države, naroda, pobjeda i poraza. Svega. Nameće se vještački prefiks i vještačka tvorevina koja nema svoje utemeljnje, kako u vjeri, tako ni u srcima. Zna to i Đukanović. Kao i raspop. Ne kriju šta je cilj. Svjesni su da su zakon donijeli mimo svih i da su isključivi krivci za sve što se u narednom periodu može desiti.
Do koje granice ide njihova smjehotresna politika govore i posljednji događaji gdje im policajci prekrečavaju narodnu zastavu kraljevine Crne Gore, koja je i crnogorskim Ustavom zaštićena.
Odužih. Možeš ti napraviti sve vještačko u jednom društvu. Zabraniti viševjekovno. To nije put koji će donijeti išta narodu potlačenom. To je put samoubistva.
To što se u BiH sve gleda kroz prizmu naciona i što se percepcija temelji prema tezi prijatelja i neprijatelja, to je druga stvar. Ne znači da je osnova dobra, a zaključak činjenica. Ako se već želi opravdati Milov politički suicid, onda se po istoj logici stvari opravdava da se u BiH traži autokefalnost Bosanske pravoslavne crkve (koja nikada nije postojala) ili RepublikoSrpske Islamske zajednice (koja nikada nije postojala)... Shodno tome bi bilo i ponašanje 97% vjernika dvije konfesije...
Dakle, jedno su Srbi, drugo Crnogorci u Crnoj Gori, jedno DF, drugo DPS. Zajedničko im je SPC. Iznad svega.