Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bakir1 wrote: ↑28/01/2020 12:04
i nane dedama su palile sva4
samo svaćetri u svim prilikama,samo oprez i polako,DŽe zuris? kreni sat ranije pa ces stic
nego, max respect insta zivote moj.
sinoc snima kobila story valjda ne znam, bleji u telefon i hop na mene nadrkanog na pjesackom, umal da joj ubijem pezova svojim gabaritima.
kakva sam samo seljacina sovinista i papak bio
Bakir1 wrote: ↑28/01/2020 12:10
nego, max respect insta zivote moj.
sinoc snima kobila story valjda ne znam, bleji u telefon i hop na mene nadrkanog na pjesackom, umal da joj ubijem pezova svojim gabaritima. kakva sam samo seljacina sovinista i papak bio
Ahaaaa, evo ga jos jedan iz "mog kluba". Nisam vise usamljen ko krme u teheranu.
Bakir1 wrote: ↑28/01/2020 12:13
sve u skladu sa egom koji u meni buja kada vidim zensko za volanom
Bogami ima u najmanju ruku sekretar kluba da budes. Mozda cak I blagajnik.
Čovjek bi pomislio da vozači sporo voze zbog potrošnje, ali... Kako sam aktivirao board computer, malo sam pratio potrošnju. I vidi vraga: kad vozim u skladu sa ograničenjima, prosječna potrošnja je za (bar) litar manja nego kad vozim za guslačima, iako vozim na većem broju obrtaja. Posebno ako izađem na autoput, tu je vožnja uglavnom na 2500+ rpm a prosječna potrošnje 5 l/100km.
Vozim uglavnom putevima na nkojima na samo jhednom mjestu ima ograničenje 30, i to u dužini od max. 50 metara. Ostala ograničenja su 40 na nekoliko mjesta i većinom 50, ponegdje i 60. Dodaj i onih 10 tolerancije, mada ni to ne mora. A prosječna brzina je u rasponu od 36 km/h do 41 km/h.
Dakle, vožnja u ovim uslovima je:
- bacanje goriva u vjetar
- bacanje vremena u vjetar
- smrt za EGR, DPF i katalizator
- smrt za motor
Za samo par mjeseci ovakve vožnje mi se u usisno-izduvnoj grani (dio gdje je EGR i gdje vrši povrat izduvnih gasova) nakupilo svakakvih akrepa, kao da je dimnjak tremoelektrane na ugalj.
Na konferenciji SZO sredinom februara u Stokholmu, predstavnici državnih ministarstava za saobraćaj će utvrditi svoju strategiju do 2030. godine. Očekuje se da se maksimalna brzina od 30 km/h proglasi za svetsku normu.
Na konferenciji SZO sredinom februara u Stokholmu, predstavnici državnih ministarstava za saobraćaj će utvrditi svoju strategiju do 2030. godine. Očekuje se da se maksimalna brzina od 30 km/h proglasi za svetsku normu.
Onda je bolje da se vratimo na zaprežna vozila, a i ekološki je prihvatljivije - zadovoljava svaku Euro normu. Ne treba mu ni DPF ni EGR ni katalizator.
Ono što su (očito, i što ne iznenađuje) novinari propustili da napišu je da bi ovo vrijedilo samo za gradska područja, moguće i samo za gradska jezgra.
Mogu zamislit kako bi to izgledalo da se kod nas brzina u cijelom Sarajevu ograniči na 30 km/h. Većinom bi se vozilo brzinom 10 km/h, a neki bi vozili u rikverc.
Laplace wrote: ↑29/01/2020 09:54
Ono što su (očito, i što ne iznenađuje) novinari propustili da napišu je da bi ovo vrijedilo samo za gradska područja, moguće i samo za gradska jezgra.
Mogu zamislit kako bi to izgledalo da se kod nas brzina u cijelom Sarajevu ograniči na 30 km/h. Većinom bi se vozilo brzinom 10 km/h, a neki bi vozili u rikverc.
Čuo sam, ne znam da li je istina, da su na dijelu obilaznica oko Minhena smanjili brzinu na 50 km/h.
Naši su vozači ispred današnjeg vremena - futuristi takoreć, kod nas je 30 km/h već odavno standard i to ne samo u gradu već počesto i na magistralnim cestama.
Laplace wrote: ↑29/01/2020 09:19
Čovjek bi pomislio da vozači sporo voze zbog potrošnje, ali... Kako sam aktivirao board computer, malo sam pratio potrošnju. I vidi vraga: kad vozim u skladu sa ograničenjima, prosječna potrošnja je za (bar) litar manja nego kad vozim za guslačima, iako vozim na većem broju obrtaja. Posebno ako izađem na autoput, tu je vožnja uglavnom na 2500+ rpm a prosječna potrošnje 5 l/100km.
Naravno... prosječna potrošnja za obračun koristi i pređeni put, pa sve do određene granice brzine ako se sporije vozi manje se pređe, i prosječna potrošnja se povećava... Zato se optimalnim brzinama za prosječnu potrošnju na otvorenoj cesti smatraju brzine oko 90 km/h...
Trenutna potrošnja koristi druge parametre i bazira se na procjeni, i uopšte nije neki stvarni podatak koji bi se trebao pratiti jer je prečesto promjenljiva i ustvari je procijenjena veličina a ne stvarna ... U principu trenutna potrošnja je strašno nepotreban podatak, jer vožnju treba prilagoditi uslovima i stanju puta i saobraćajne situacije a ne nekom prevrtljivom nestvarnom broju na tabli...