Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neko_sa_strane

#5326 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neko_sa_strane »

Odlično ako je potražnja za stanovima na Novoj Otoci velika. Moći ću ga prodati po višoj cijeni. Neka se otplaćuje još tri godine i onda prodati. Svakako sam u Hercegovini naslijedio stan.
tempuser

#5327 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 26/01/2020 23:01 @tempuser
Čim spominješ agrume pretpostavljam da je to ljetna kuća za odmor u kojoj se ne živi stalno. Lijepo je to imati, ali to je čir, godišnji odmor provedeš u čišćenju i saniranju problema nakupljenih preko zime, dok se okreneš prošao godišnji, pripremi objekat za zimu, jel puhnula bura, odnijela krov, pao led polup'o crijep, komšije pobrale gtožđe, limunove, masline. Trči to da obereš zeleno prije komšija, pardon susida, robija je to.
Ja govorim o kući u kojoj se živi stalno.
U ovoj se zivi 8 mjeseci godisnje.
lissics

#5328 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

Sarajevo je generalno jedna velika rupa. Slaba novogradnja i lose odrzavane stare zgrade. Ne zna covjek sta je manje zlo.
nepass1

#5329 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 26/01/2020 19:12 Lanci, katanci, laserski zraci... s vana gladac, a iznutra jadac. Gledao Bulevar i odustao, trosoban 55 kvadrata po 1950 KM, kuhinja usred stana 2 kvadrata, ne mogu čak stati ni svi kuhinjski aparati, šporet, eventualno frižiderčić, a mašinu za sudje u halu na perilicu. :-)
Quotam tebe ali je pitanje i za ostale ucesnike teme. Gdje ste kupili stan u sarajevu, otprilike koliko platili i koje godine?

Malo previse seruckate, niko ne kupi u tibri sto zeli tamo zivjeti vec sto nema druge opcije.
Sto se tice novogradnja vs starogradnja vec sam pisao mozda i na ovoj temi starogradnja nikakvu prednost nema osim lokacije. Bar u poredjenju novogradnje gdje sam ja kupio stan.

Opet ponavljam da sam imao pola miliona kupio bih ja stan u a.sahinagica u onoj zgradi sto je duljevic pravio, ali bio kvadrat tri hiljade. Ili na kovacima u oboj zgradi na cosku halilbasica i nadmlina ali bio parking 30k i kvadrat 3k. A ja nisam imao pare.

Ima neko dodje iz drugog grada/sela nema zaledjinu roditelja, nema usstedjevine, moze dici hipoteku do odredjene granice i sta ce? Eto da ste u toj sitiaciji gdje biste vi kupili stan sad u sarajevu.
lissics

#5330 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

nepass1 wrote: 27/01/2020 08:05 Ima neko dodje iz drugog grada/sela nema zaledjinu roditelja, nema usstedjevine, moze dici hipoteku do odredjene granice i sta ce? Eto da ste u toj sitiaciji gdje biste vi kupili stan sad u sarajevu.
Gdje je najbolja osnovna skola u sarajevu?
Gdje mi je zaposlenje?

Tu bi uzeo i stan.
nepass1

#5331 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Ja radim gdje se kuce prodaju po 300k minimum minimuma a stan bih mogao ovako blizu poslu neku garsonjericu priustiti.
vjesticanametli

#5332 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vjesticanametli »

nepass1 wrote: 27/01/2020 08:05
NediM17 wrote: 26/01/2020 19:12 Lanci, katanci, laserski zraci... s vana gladac, a iznutra jadac. Gledao Bulevar i odustao, trosoban 55 kvadrata po 1950 KM, kuhinja usred stana 2 kvadrata, ne mogu čak stati ni svi kuhinjski aparati, šporet, eventualno frižiderčić, a mašinu za sudje u halu na perilicu. :-)
Quotam tebe ali je pitanje i za ostale ucesnike teme. Gdje ste kupili stan u sarajevu, otprilike koliko platili i koje godine?

Malo previse seruckate, niko ne kupi u tibri sto zeli tamo zivjeti vec sto nema druge opcije.
Sto se tice novogradnja vs starogradnja vec sam pisao mozda i na ovoj temi starogradnja nikakvu prednost nema osim lokacije. Bar u poredjenju novogradnje gdje sam ja kupio stan.

Opet ponavljam da sam imao pola miliona kupio bih ja stan u a.sahinagica u onoj zgradi sto je duljevic pravio, ali bio kvadrat tri hiljade. Ili na kovacima u oboj zgradi na cosku halilbasica i nadmlina ali bio parking 30k i kvadrat 3k. A ja nisam imao pare.

Ima neko dodje iz drugog grada/sela nema zaledjinu roditelja, nema usstedjevine, moze dici hipoteku do odredjene granice i sta ce? Eto da ste u toj sitiaciji gdje biste vi kupili stan sad u sarajevu.
Kupila 2000 god devastiran za smjesne pare....uradili svasta i bilesi krov odradili s komsijama i nemam nikakvih prob.....dobrinja 1 .....kad smo uzeli svi rekli ja budalaaaa kod cetnika :lol: imam jos na mojmilu....planiram uzet jos 2 al o tom potom.....dobrinju zbog skole igralista setalista jbg beba mali tad bio.....u centru ne bih nikad
I da ne moraju svi sa sela kupit stan ako ne mogu....nek idu kuci :mrgreen: sad ospite
nepass1

#5333 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Pa ne moraju, ali ako dodje iz varesa i nadje kakav poslic ovdje pa seozeni a mlada iz viteza. Hoce porodicu hoce krov nad glavom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5334 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

vjesticanametli wrote: 27/01/2020 08:30 Kupila 2000 god devastiran za smjesne pare....uradili svasta i bilesi krov odradili s komsijama i nemam nikakvih prob.....dobrinja 1 .....kad smo uzeli svi rekli ja budalaaaa kod cetnika :lol: imam jos na mojmilu....planiram uzet jos 2 al o tom potom.....dobrinju zbog skole igralista setalista jbg beba mali tad bio.....u centru ne bih nikad
I da ne moraju svi sa sela kupit stan ako ne mogu....nek idu kuci :mrgreen: sad ospite
Mi smo svojevremeno odustali od Gandijeve. Ne znam zašto, ali taj dio četvorke mi je drastično gori od jedinice :| tuhafli nekako jbmu
vjesticanametli

#5335 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vjesticanametli »

Ma kec je ok ba.....pusti price
tempuser

#5336 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

nepass1 wrote: 27/01/2020 08:05 Malo previse seruckate, niko ne kupi u tibri sto zeli tamo zivjeti vec sto nema druge opcije.
Boldirano je sustina i ne znam sto neki to i dalje predsavlja drugacije. Sreca da postoji i ta opcija!
Nije stan samo kvalitet gradnje da kazes da je prednost starogradnje samo lokacija. Mimo same lokacije, za 10-15 god ce i novogradnja biti starogradnja, ali ces i dalje imati arhitektinska rjesenja podredjena jeftinom konceptu gradnje, losi rasporedi, puno objekata na skucenom prostoru.
Da ne pomisle da seruckam iz nasljedjene stancine u Ferhadiji ili Strossmayerovoj. 2015. kupio u Z. od Bosne, 2kKM/m2, stan adaptiran prije 15 god, sa adaptacijom, kuhinjom i ugradbenim plakarima (otprilike sto bih dobio i u novogradnji) nekih 2350 KM/m2.
geralt

#5337 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by geralt »

tempuser wrote: 26/01/2020 22:27
NediM17 wrote: 26/01/2020 22:11 @sime_cipol
Ma vala ovaj koncept tzv. "open space" je meni strašan, doduše domaćinska atmosferica, sarma se krčka, vamo Liverpool igra, prljavo sudje na radnoj ploči...
Takav koncept ko prije sto godina na selu dje se sav život odigrav'o u jednoj prostoriji, kuhanje, sranje, pranje, spavanje...
Taj open space (po vlastitoj zelji) sam imao u starom stanu. Artaktivan na slikama, dobije se nesto na prostoru ali je u praksi i svakodnenom zivotu porodice upravo ovako kako si napisao. Nekad je odvojena kuhinaj bila obavezna, pa je ti sam po zelji spajaj u jedinstven prostor. Ja ne bih vise - drzave nema!
Ja sam sebi pri renovaciji napravio djelomicni "open space", koji spaja kuhinju, trpezariju i dnevnu, i nisam se nimalo pokajao. Imao sam situaciju gdje su u dva metra bila troja vrata - iz hodnika u dnevnu, iz hodnika u trpezariju, te iz trpezarije u dnevnu. Izbio sam dio zida da spojim trpezariju i dnevnu, ostavio zid izmedju kuhinje i dnevne, i napravio jedna vrata iz hodnika za dnevnu/trpezariju.

Generalno nisam ljubitelj previse vrata i pregrada. Bio sam u jednom dvosobnom stanu koji je "nasilu" pretvoren u "trosobni" pregradom jedne sobe i dodavanjem jednih vrata. Od normalne sobe napravili dvije zatvorske celije, uhvatila me klaustrofobija za 20 sekundi sto sam proveo tamo.
rocco_siffredi

#5338 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rocco_siffredi »

2010 kupio dvosoban stan od 58 m2 na Dobrinji 5. 5 sprat.
Starogradnja, izvorno stanje stana iz 1990 godine.
Platio 81 000 KM. Dakle 1400 KM po m2. Platio 4000 KM poreza.
Uradio totalno kupatilo i kuhinju. Od-do. Iz temelja.
Prebrusio i prelakirao parket, zamjenio vanjsku stolariju.
Okrecio i ofarbao unutrašnju stolariju. Mozemo reci "nov" stan. Izaslo nesto sitno ispod 20 000 KM. Neka bude 20 000.
Sve ukupno izaslo 105 000 KM ili ti 1800 KM po m2.
Porodice Foht

#5339 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Porodice Foht »

@Rocco :thumbup: Dobar primjer uspjesne kupovine.
Bullet Tooth Tony

#5340 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Bullet Tooth Tony »

Businesses apartments - Alipasina 9.. Potrazite na piku.. Renovirat ce se zgrada... I znaci za tako, renoviranu.. Nije novo.. Traze 4700 po kvadratu za stan koji nije dvosoban (studio i jednosobne) a 4600 za dvosobne

Hajde jedno 2500-3000 zbog lokacije i sta ti ja znam cega .. Ali 4700 :lol:

Da li su oni dobri u glavu :-) :-) :lol: :lol:
Haris.ba

#5341 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Bullet Tooth Tony wrote: 27/01/2020 12:56 Businesses apartments - Alipasina 9.. Potrazite na piku.. Renovirat ce se zgrada... I znaci za tako, renoviranu.. Nije novo.. Traze 4700 po kvadratu za stan koji nije dvosoban (studio i jednosobne) a 4600 za dvosobne

Ima dvije godine moji poznanici pripremili lovu za tu zgradu. Dobra im za poslovnog prostora, kancelarije. Kako da kažem, samo za odlikaše. :D
Logovan

#5342 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

Bullet Tooth Tony wrote: 27/01/2020 12:56 Businesses apartments - Alipasina 9.. Potrazite na piku.. Renovirat ce se zgrada... I znaci za tako, renoviranu.. Nije novo.. Traze 4700 po kvadratu za stan koji nije dvosoban (studio i jednosobne) a 4600 za dvosobne

Mogli su vala zaokružiti i na 5000.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5343 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Ja sam ispočetka kontao pravi se nova zgrada, a onda jednom u prolazu vidim da je iseljena. Hajde kontam rusit ce je pa praviti novu. A oni idu sa obnavljanjem stare zgrade :D
Ako prodaju sve, dobri su u glavu. Ako ne, onda su se precijenili pa ce vjerovatno ici cijena dole.
Opet mislim da je Malcina zgrada preko puta pozorišta bolja kupovina za 5000 :D
pepeljara

#5344 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Zadnjih par godina cjene stanova su otisle sigurno 20% gore.

Hocel nastaviti il slijedi pad cjena nekretnina, to je pitanje...
tempuser

#5345 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: 27/01/2020 13:13 Ja sam ispočetka kontao pravi se nova zgrada, a onda jednom u prolazu vidim da je iseljena. Hajde kontam rusit ce je pa praviti novu. A oni idu sa obnavljanjem stare zgrade :D
Ako prodaju sve, dobri su u glavu. Ako ne, onda su se precijenili pa ce vjerovatno ici cijena dole.
Opet mislim da je Malcina zgrada preko puta pozorišta bolja kupovina za 5000 :D
Vjeruj da je gro toga vec unaprijed kaparisano ili prodato.
Koliko god da je skupo vjeruj da postoje ljudi s parama koji ce namjerno nesto pretplatiti da bi se hvalili (onako "usput") koliko su platili nekretninu i/ili da bi dosli do nekretnine do koje drugi ne mogu doci.
dječak sa šibicama

#5346 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Lokacija i lokacija.

Kod mene u zgradi od 30ak stanova nekih 10 su studentarija. Stariji vlasnici pomrli, djeca se u medjuvremenu skucila, prodali stanove, kupili oni sto imaju para i iznajmljuju. Student gdje god krene, od DIF, Arhitekture preko centra grada do marin dvora i kampusa, pjesice mu ne treba 20 minuta.

Stanovi predratni, ali lokacija, i cijena gore.
Concord

#5347 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Concord »

Ta Alipasina 9 ce biti prevara decenije, svaki dan prolazim pored te zgrade. Ona je maltene u rusevnom stanju, oronula do bola, vise natpisi Fasada se obrusava, zidane zigle vire, ruglo od rugla. Parking je misaona imenica. Susjedna zgrada (gdje je Elektrodistribucija) ima problem sa zoharima, moguce je da i ova.
Taj krs ce nasminkati i prodavati na ime lokacije po bolesnoj cijeni.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5348 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Uzeo bih ja da mogu, da izdajem tim sto pate od lokacije.
Uzeo bih i kod Malce, i tu Alipašina, i u Toweru. Ali ne mogu. :D
beco

#5349 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by beco »

rocco_siffredi wrote: 27/01/2020 12:23

2010 kupio dvosoban stan od 58 m2 na Dobrinji 5. 5 sprat.
Starogradnja, izvorno stanje stana iz 1990 godine.
Platio 81 000 KM. Dakle 1400 KM po m2. Platio 4000 KM poreza.
Uradio totalno kupatilo i kuhinju. Od-do. Iz temelja.
Prebrusio i prelakirao parket, zamjenio vanjsku stolariju.
Okrecio i ofarbao unutrašnju stolariju. Mozemo reci "nov" stan. Izaslo nesto sitno ispod 20 000 KM. Neka bude 20 000.
Sve ukupno izaslo 105 000 KM ili ti 1800 KM po m2.

Baš prije 10 dana kupio stan. Ja i žena za sada sami, ali imamo planova :D

Uglavnom o stanu, Hrasno 53 m2 + 4 m2 balkona, dvosoban. Platio stan 118 000 KM, jbg puno, kreda se uzela a na 10 godina. Jeftinije sam malo prosao nego slični stanovi u blizini za koje se traži 130-140 hiljada. Renoviran prije 10 godina. Kontam uraditi kuhinju komplet, i namještaj ostale sobe, znaci minimala 10-15 hiljada. Sad kako sam prošao vrijeme će reći. Meni najvažnije relativno blizu mi je posla na M. Dvoru, sviđa mi se okolina zbog obdaniđšta, škola.....
Last edited by beco on 27/01/2020 19:10, edited 1 time in total.
Hajvan

#5350 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

sime_cipol wrote: 27/01/2020 14:29 Uzeo bih ja da mogu, da izdajem tim sto pate od lokacije.
Uzeo bih i kod Malce, i tu Alipašina, i u Toweru. Ali ne mogu. :D
nakon 1. marta dvdesetdvadeset., u slobodnome padu moci ce se svega za par markica uzet :lol:

Post Reply