Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Hajlac

#176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

Hame_ wrote: 26/01/2020 17:38 Znači dođoše i mene, što nemam za koga glasat - poso kuća soba pidžama radno odijelo- uhljebi glave.

Fol pecam u nekom svom svijetu bez stresa :lol:
Zarema Obradović, predsjednica Sekcije epidemiologa Federacije Bosne i Hercegovine, kazala je danas za N1 da nema razloga za brigu zbog korona virusa koji je u Kini dosad odnio nekoliko desetaka ljudskih života.

Ona je u razgovoru s Adisom Imamović kazala da nijedna zemlja nije zabranila kretanje turista pa tako bi Bosna i Hercegovina ne može provoditi takve mjere.
:run:
Gospodja Zarema ne barata cinjenicama!

Macau i Hong Kong su vec zabranili ulazak SVIM Kinezima iz pokrajine Hubei (u kojoj je i grad-epicentar Wuhan):

novi-korona-virus-velika-opasnost-ili-n ... #p16226547

Takodje, veliki je pritisak u Tajlandu na vlast da isto urade; u toj zemlji nakon Kine najveci je broj zarazenih i ogromna je industrija turizma za Kineze pa zbog oportunizma ne zele se zamjeriti Kini.
emmir1

#177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by emmir1 »

Odoše za Beograd

Hajde da bar ne jebu samo nas.

Ali Vučić populista kakav jeste, neće ih pustit na granici
karanana

#178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by karanana »

A sto ovi kinezi vazda nose one maske preko usta i kad ima i kad nema virusa? Gdje god da idu nosaju maske
Carnival_Row

#179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Carnival_Row »

Hajlac wrote: 26/01/2020 19:33

Gospodja Zarema ne barata cinjenicama!

Jebe se zaremi, šta god kaže narod će progutat, i da zna nešto ne smije reći jer treba centrala odobrit.

Hajlac

#180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

U vecem dijelu Kine voda sa cesmi odavno nije za pice tj. vrlo je TOKSICNA zbog zagadjenja okoline:

Neobradjeni termicki i zivi morski puzevi, namjerno istrunuto jaje u ljuski, supa od poluprovarene trave izvadjene iz kravljeg stomaka...:

Carnival_Row

#181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Carnival_Row »

Na društvenim mrežama se pojavio video žene koja nosi zaštitno odijelo i masku za lice te govori kako u Vuhanu ima oko 90.000 zaraženih koronavirusom.

Žena na videu je navodno medicinska sestra, a autentičnost snimka nije potvrđen. Službene brojke govore da je zaraženo oko 2000 ljudi, puno manje nego što žena na snimci govori.

- Ja sam na području gdje je koronavirus započeo. Tu sam da kažem istinu. U ovom momentu, u provinciji Hubei, uključujući područje Vuhana, 90.000 ljudi ima virus - govori nepoznata žena, prenosi "Daily Mail".

ElkoM

#182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

bajato ti to

postavio to juče
stranica broj 4
novi-korona-virus-velika-opasnost-ili-n ... #p16225644
ElkoM

#183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

frka i kod istočnih suseda

Panika u Srbiji, lažna uzbuna zbog korona virusa

Sumnja da je pacijent iz Kine zaražen korona virusom otklonjena je u Srbiji liječničkim pretragama i testovima kojima je utvrđeno da je riječ o respiratornoj infekciji, rekao je ministar zdravstva Zlatibor Lončar te istaknuo da Srbija ima reagense za četiri tipa korona virusa.

"Pacijent je 13. siječnja došao u Beograd, a 17. siječnja pojavile su mu se prve tegobe i naš zdravstveni sustav odreagirao je na najprofesionalniji način... Uzeta je anamneza da je bio u zahvaćenu području te je iste sekunde odreagirano kao da ima virus – izoliran je, smješten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva neophodna dijagnostika", rekao je Zlatibor Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Tek nakon testiranja liječnici su bili sigurni da pacijent nema korona virus, već je u pitanju respiratorna infekcija, objasnio je Lončar.

Srbija ima reagense "ne samo za jedan tip korona virusa, već za četiri tipa", rekao je i ustvrdio: "Mi u roku od dva sata određujemo ima li pacijent ili nema (virus)."

Zdravstveni sustav Srbije raspolaže potrebnom opremom i 24-satnim stručnim dežurstvom u koordinaciji sa svim resornim službama. Također je uveden broj telefona (+381 64 8945-235) zbog ljudi koji su došli iz zarazom ugroženog područja, a osjete tegobe i simptome koji mogu ukazivati na korona virus.

Cilj je da - čak i ako je riječ samo o sumnji - ti pacijenti imaju što manje kontakta s ostalima, rekao je. U suradnji s Veleposlanstvom Kine u Beogradu napisane su upute na kineskom, engleskom i srpskom jeziku.

Kineski turisti u Hrvatskoj
O posjetu turista iz kineskog grada Wuhana koji su stigli u Hrvatsku, Lončar je ocijenio da nema razloga zadržati ih ili staviti u izolaciju, ako oni sada nemaju nikakve tegobe.

Hrvatski portali prenijeli su u subotu navečer da je skupina turista iz kineskoga grada Wuhana posjetila Plitvice.

"Ono što jedino tada možete je pratiti ih i zamoliti da imaju što manje kontakta s drugim ljudima", rekao je Lončar.

"Moguće je da u Srbiji ima ljudi koji su tako stigli", ali "ovo je 21. stoljeće i ne može se spriječiti kretanje ljudi", smatra ministar.

Simptomi korona virusa - malaksalost, bol u grlu i kašalj - slični su simptomima gripe, a tek zatim slijedi "faza koja mijenja tu sliku" jer se za dva do tri tjedna virus "spusti" u pluća.

"Za ovaj virus nije utvrđen ni period inkubacije... znači, malo znamo o ovom virusu", rekao je srbijanski ministar i dodao da bi bolja slika postojala kada bi se više znalo odakle je točno virus došao i kako se prenosi, o čemu zasad ima "mnogo teorija", a što je ocijenio "krajnje neozbiljnim".

"Ovo je situacija koja zahtijeva da baratamo činjenicama i da bude krajnje transparentno – koliko god da imamo oboljelih, zaraženih - mora se objaviti", sugerirao je Lončar i ocijenio da su kineske vlasti problemu s korona virusom "pristupile na najozbiljniji način".
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

To znači da će oni praktično biti pod nadzorom 24 sata, a sljedeći pregled ih očekuje ujutro na Graničnom prijelazu Doljani, budući da će u jutarnjim satima napustiti Neum i zaputiti se prema Sarajevu, a potom Beogradu.
namaH mi je lakse...

pici

#185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Srbin u kineskom "gradu bez ljudi": Nema panike; "Jedva čekam da se vratim kući"
Stefan Vojnić (27) iz Beograda, koji se trenutno nalazi u "najopasnijem" gradu na svetu, Vuhanu kaže da ne strahuje od zaraze, ali jedva čeka da se vrati kući.

On je već nekoliko dana je u karantinu zbog pojave koronavirusa, a za Tanjug kaže da ne strahuje od zaraze, jer se strogo pridržava svih pravila, ali da, ipak, jedva čeka da se vrati kući.

Vuhan opisuje kao "grad bez ljudi", gde su zatvoreni svi vidovi javnog prevoza od autobusa, metroa do aerodroma, u pojedinim radnjama rafovi su prazni, ali, kaže Stefan, trenutno ima dovoljno namirnica za sve.

"Nema ni panike, makar je ja nisam primetio", ističe on u telefonskom razgovoru za Tanjug i navodi da se svi pridržavaju pravila - nose se maske na ulicama, izbegava kontakt sa ljudima i životinjama, redovno peru ruke...

Međutim, kaže, iako je stanje mirno i bez panike, u "vazduhu se oseća neprijatna tenzija", jer je, ipak, navodi Stefan, reč o trenutno najvećoj epidemiji na svetu.

"I ja se strogo pridržavam pravila, ali ne osećam neki strah od zaraze...Teško i da mogu da se zarazim, jer ne dolazim u kontak sa drugim ljudima, odem do prodavnice, vratim se nazad u sobu i provodim vreme u zatvorenom prostoru", opisuje svoj dan Stefan.

U Vuhan je došao septembra prošle godine zbog studiranja na Vuhan Univerzitetu, a u Beograd je planirao da se vrati 6. februara, za kada ima kupljenu kartu.

Međutim, njegov povratak je za sada pod znakom pitanja.

"Pošto je grad totalno blokiran, čak i okolni gradovi, pa i cela ova provincija, sada sam u kontaktu sa Ambasadom Srbije sa kojom razmatram da li mogu nekako da izađem iz provincije i da letim iz nekog drugog grada", ispričao je Stefan za Tanjug.

Dodaje da i Ambasada Srbije i kineska vlada rade sve što mogu da zaštite što veći broj ljudi.

Prema Stefanovim rečima, u Vuhanu ima još nekoliko srpskih državljana i zna da je Ambasada Srbije sa svima u kontaktu, dodajući da su oni "manje-više sigurni, jer je uveden karantin, pa je teško dobiti virus ako se pridržavate pravila.

"Iako ne strahujem od virusa, voleo bih da se vratim što pre, da se ne izlažem nepotrebnom riziku. S druge strane, nadam se da karantin neće potrajati dugo", kaže Stefan i dodaje da je pod karantinom trenutno 33 miliona ljudi.

Ističe i da se u međima šire i pojedine "lažne vesti", kao na primer, da se virus prenosi preko očiju, ili da "ljudi padaju po ulici" zbog posledice koronavirusa, kako su pojedini mediji u Srbiji pisali.

Ranije danas Tanjugu je ministar spoljnih poslova Ivica Dacičh izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova stupilo je u kontakt sa jednim brojem naših državljana koji borave u kineskom gradu Vuhanu i da su oni trenutno svi zdravi.

"Za sada je kontakt ostvaren sa njih petoro i svi su zdravi, dvojica studenata, jedan predavač i dvoje poslovnih ljudi. Pokušavamo da saznamo da li ima još naših državljana i pozivamo sve da se jave našoj ambasadi u Pekingu ili MSP-u", rekao je Dačić.

Kako je naveo, trojica naših državljana su izrazila spremnost da budu evakuisani i ambasada će im pomoći.
stefane sto si vidio srbiju vidio si... ne prave kinezi nove bolnice radi turistickog smjestaja...

Image
vrbas1979

#186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by vrbas1979 »

Carnival_Row wrote: 26/01/2020 19:29
ElkoM wrote: 26/01/2020 19:17 ma nepoznanica je virus i najvećim stručnjacima
ostaje samo molit Prirodu da ne podivlja, da virus ne mutira u nešto što će polijepit pola planete, mada ovo i jeste osveta Prirode ovim debilima sa "mokrih pijaca" i u neku ruku su i zaslužili da polijepe
pogan je to veća nego SDA

Image

Što je pogan, svega ti?
Carnival_Row

#187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Carnival_Row »

vrbas1979 wrote: 26/01/2020 21:26
Što je pogan, svega ti?
imaš google pa nađi
ja71

#188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

Kome je u interesu stvaranje panike ?

Pacijenti u Francuskoj nemaju teške simptome
https://www.n-tv.de/panorama/China-meld ... 35060.html
vjeshalica

#189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by vjeshalica »

Ma treba voditi racuna o higijeni i porijeklu namirnica i cao
Kod nas je dosta da udje nekakav majmun u tramvaju sa kasljanjem ko da ima tuberkulozu i krene pljuvat sve oko sebe i da se svi zaraze
Uvijek mi je bilo fuj to,niko maramicu ili bilo sta da stavi na usta nego jos uzme kasljat i puhat u potiljak....
Inace mi seremo o njima sta zderu a kod nas nikad poganiji svijet nije hodao pa cak ni u ratu!
L u c i f e r

#190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by L u c i f e r »

ja71 wrote: 26/01/2020 21:39 Kome je u interesu stvaranje panike ?

Pacijenti u Francuskoj nemaju teške simptome
https://www.n-tv.de/panorama/China-meld ... 35060.html
Image
ElkoM

#191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

vjeshalica wrote: 26/01/2020 22:05
Inace mi seremo o njima sta zderu a kod nas nikad poganiji svijet nije hodao pa cak ni u ratu!
kakve veze imaju individue bez bontona, ponasanja i vaspitanja sa običajem čitavog naroda da ždernjaju taze zaklane životinje po "mokrim pijacama" ili žive miševe servirane uredno u restoranu na tanjiru sa dodatkom kriški paradajza :roll:
Santic_Aleksa

#192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Santic_Aleksa »

najgore mi je kad me ne radi kontrolok, pa povratim nasred tramvaja žive ježeve
vjeshalica

#193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by vjeshalica »

ElkoM wrote: 26/01/2020 22:15
kakve veze imaju individue bez bontona, ponasanja i vaspitanja sa običajem čitavog naroda da ždernjaju taze zaklane životinje po "mokrim pijacama" ili žive miševe servirane uredno u restoranu na tanjiru sa dodatkom kriški paradajza :roll:
Kod nas gore navedeno ponasanje nije u okviru individue vec je postalo pravilo,pa su se pojavile suga i svrab za koje se nije mnogo godina ovdje uopce ni znalo!
Eto kakve veze ima
Kao Kinezi jedu stakore i zmije,pa oboljevaju?
A mi ne mozemo oboliti ovdje?
Pa ljudi obolijevali od stoke od bruceloze i slicno sta pricas?
Kao kasljanje nije opasno,pa hajde u ovo jadnoj drzavi narod bolesljiv lose se hrani i lijeci i ima slabe higijenske navike a mi nasli laprdat o Kinezima i zderanju sismisa,zmija,cuka,maca...
pici

#194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

citava provincija blokirana i u karantenu i nema mjesta panici... ljudi moji pa ovaj virus nema lijek... mislim cemu panicit :lol: :lol: :lol:

ako je istina da kinezi prave nove bolnice i da je vec presisalo cifru od 100 000 oboljeljelih, na provinciju od nekoliko desetina miliona ljudi pa sam vuhan ima oko 10 miliona... cemu panic...

pomoz bog stefane...

Image
ElkoM

#195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

vjeshalica wrote: 26/01/2020 22:19
Kod nas gore navedeno ponasanje nije u okviru individue vec je postalo pravilo,pa su se pojavile suga i svrab za koje se nije mnogo godina ovdje uopce ni znalo!
Eto kakve veze ima
Kao Kinezi jedu stakore i zmije,pa oboljevaju?
A mi ne mozemo oboliti ovdje?
Pa ljudi obolijevali od stoke od bruceloze i slicno sta pricas?
Kao kasljanje nije opasno,pa hajde u ovo jadnoj drzavi narod bolesljiv lose se hrani i lijeci i ima slabe higijenske navike a mi nasli laprdat o Kinezima i zderanju sismisa,zmija,cuka,maca...
ne znas ni šta pišeš, valjas budalaštinje
to kod kineza ne kaslju i ne pljuju po javnim prevozu, nemaju šuge i svraba niti bruceloze....
i onda povrh svega toga, ponovo poentiram, ali ne kontaš, OBIČAJ, TRADICIJA žderanja taze zaklanih životinja na najcrnjim mjestima na planeti "mokrim pijacama" odakle su uostalom eto krenule sve pošasti a ne bi bilo čudo ni da krene kuga
i o čemu ti bulazniš onda
pici

#196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

jos ako je istina da na tim pijacama jedu ŽIVE životinje... strašno, meni je to u rangu kanibalizma... i ovo sa zaklanim zivotinjama pa na trpezu... ne znam.... meni je strasno
Abate Fetel

#197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Abate Fetel »

Pa ni ja nešto ne vidim da narod drži do higijene, i to nije individualno već dobrano usvojeno ponašanje.
Hajlac

#198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

Narod (NE POJEDINCI) bez trunke svijesti o etici, moralu, brizi za svoje drustvo, znacaju neotrovane i nekontaminirane hrane, higijeni...
Oni medju njima koji pak imaju nesto od ovog gore pobrojanog su doslovno IZUZETAK - MANJINA.

Zatupljeno i strahovito indoktrinirano drustvo 70-ogodisnjom diktaturom 'čelicnom pesnicom'.

Odavno vec uveli sistem "bodovanja" stanovnika po vecim gradovima (ponasanje tj, POSLUSNOST na ulici, (ne)kritikovanje sistema/vodja itd.), gdje recimo vise ne dozvoljavaju ni upis djece tih "nevaljalih" roditelja u obdanista, skole, ulazak u javni gradski prevoz...
Omogucila im ova silna tehnologija jer sada sve 'autoriziraju' i placaju mobitelom tj. svemu pristupaju iskljucivo uz pomoc svog IDENTITETA.

I zemlji s tolikom CENZUROM, nebrigom, javaslukom i patoloskom potrebom da svima dokazuju kako su oni najbolja nacija na svijetu, bezgresno drustvo itd. treba kao vjerovati kad na slamku pustaju informacije o stanju sa ovim novim virusom?
Last edited by Hajlac on 26/01/2020 22:57, edited 3 times in total.
ja71

#199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

Ja Čitam i njemačke portale gdje se čini mi se objektivnije i hladne glave informiše o svemu.

Za sada ovaj virus ima manju smrtnost od virusa gripe. Razlog zašto su uvedene ove mjere zaštite je jer se virus prenosi i prije nego što bolest izbije.

Eksperti upozoravaju od stvaranja panike
https://www.ndr.de/nachrichten/info/Fra ... na100.html
ElkoM

#200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

pici wrote: 26/01/2020 22:31 jos ako je istina da na tim pijacama jedu ŽIVE životinje... strašno, meni je to u rangu kanibalizma... i ovo sa zaklanim zivotinjama pa na trpezu... ne znam.... meni je strasno
žive jedu !!!

Locked