Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
veliki_ah

#5301 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by veliki_ah »

Kako se moze provjeriti koji je prikljucak u stanu? Jel to negdje na racunu pise?
I kako se to mijenja? Jel se mora sat mijenjati ili ti samo negdje ukljuce?
suit_up

#5302 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

tempuser wrote: 26/01/2020 20:01
sime_cipol wrote: 26/01/2020 19:41 Niti imas kuhinju, niti imas dnevni, niti trpezariju, a sve zbog sobe od 6 kvadrata, koja nije soba, nego pola sobe :roll:
To ja pokusavam objasniti, dzaba napucani haustori, dzaba kako izgleda po noci, sve je to promjenjivo, kad kupis arhitektonsko govno tu nema pomoci.
Ja tebe stvarno pokušavam od jutros shvatiti i nikako ne ide od ruke, ti čovječe toliki gnjev ispoljavaš čitav dan da je to za nepovjerovati, nijedna jedina lijepa riječ, prvo po Tibri kao i obično, a sad si i na Bulevar prešao. Od 15 komentara svaki ti je negativan. Ni da se udostojiš da pogledaš raspored stana koji sam postavio komentar prije tebe i iskreno da prokomentarišeš konkretan trosoban stan sa svojim prednostima i manama, nego si navalio na ovih 55 kvadrata i kroz njih posmatraš kompletno naselje, a tu ti je ona priča Porsche dizela i gomile Mercedesa sa 4 cilindra - tržište traži i to je to, oni koji nemaju pametuju kako bez 6 nema priče, a oni koji kupe uživaju u vožnji ne obazirući se na njih u retrovizoru. Pitam se šta je tu toliko teško za shvatiti.
nosara

#5303 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

Tema vrvi dilerima nekretnina. To uvrijedjeno k'o da mu dijete kritikujes. :lol:

Platite barem moderaciji stoju na kafu. Ovo nije pik. :wink:
tempuser

#5304 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

suit_up wrote: 26/01/2020 19:43 Pričali smo i o tome, to traže kupci koji nemaju dovoljno novca a žele da svojoj djeci priušte dvije odvojene sobe, takve stanove imaš u svim novogradnjama.

Evo ti 69 kvadrata sa odvojenim wc-om i kupatilom, što nisi gledao, sobe prostrane sa zasebnim hodnikom pa imaš i fini open space raspored u dnevnom.
Pa o kakve bajke onda pricamo?
Vezano za ovaj konkretno, pusti odvojene hale, pogledaj kvadrate i raspored!
Otvorena kuhinja 3m2! frizider i spored "pojedu" kvadrat i jos toliko da budu funkcionalni, a dje je sudoper?
Kad od dnevnoh boravka "otkines" trpezariju koliko ostaje?
Po titinim standardima ovo bi bio dvoiposoban stan. O kruznom toku kuhinja-trpezarija-dnevni boravak i da iz dnevne sobe ne moras uzvati u mirisima kuhanja i gledati kako se pretis graha krcka na sporetu, sto je nekad bio standard i must have, da ne govorim.
suit_up

#5305 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

nosara wrote: 26/01/2020 20:18 Tema vrvi dilerima nekretnina. To uvrijedjeno k'o da mu dijete kritikujes. :lol:

Platite barem moderaciji stoju na kafu. Ovo nije pik. :wink:
Vidim i vas dvojica se ne odvajate jedan od drugog :lol:

Ccc nisam znao da sam tako dobro savladao tematiku da bih se i time mogao baviti. Jebo te diler nekretnina, ko se sa fakultetom još bavi tim glupostima.

@tempuser Odmakni se od Tita, bolje će ti biti, danas mlade ne kuhaju jer su zaposlene, nemaju vremena ni živaca. Drugo, tehnologija napa je danas odmakla od Titinog perioda uz dodatnu napomenu da šporet kakav je bio prije danas nije u trendu (ispod rerne u kompletu sa staklokeramičkom platom stane ladica pristojnih dimenzija). I treće, koliko para toliko muzike. Čovjek je sebi spojio trosoban i dvosoban stan na ćošku u jedan stan, projektovali mu jedna ulazna vrata i ima čovjek najbolji stan u naselju. Sve se može danas, samo je pitanje koliko je neko spreman da plati.
NediM17

#5306 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

Ne mogu da zamislim život u tim mravinjacima, razne Miljacke, Tibre, Bulevari, malo sam star i namćorast za toga, u principu, meni je moja kuća sa baštom raj na zemlji. Djetinjstvo sam proveo na Grbavici u dvosobnom stanu od cca 56 kvadrata, dijeleći prilično veliku sobu s mladjim bratom, u šesterospratnici sa dva ulaza od po 28 stanova, mladost na Čvili u trosobnom stanu od 72 kvadrata u zgradi sa 4 ulaza po 4 stana, a zadnjih 30 godina živim u kući i teško bih se mogao zamisliti u tom kolektivnom stanovanju.
Ovo što gledam kontam da kupim djeci, da ne kažem sinu jer se kći dobro udala. :-D
Mali se bio upalio fasciniran hi-techom u Bulevaru, ali je čak i momak od 23 godine skont'o da u takvom stanu od 55 kvadrata teško može da se razmnožava i nakon početnog uzbudjenja kaže jebo ovo, a ovih od 69 kvadrata u lameli A 4,5,6 više nije bilo, a i da je bilo čisto sumnjam da bih izbrojao 135.000 za ono, pa još dodaj garažu na to ( a bez garaže ga ne bih nikad kupio ), eto te na 150.000 KM.
Kaže predstavnik investitora požurite se odlučiti, sljedeće lamele će biti još skuplje. :lol:
Ondje će još godinama biti gradilište, blato, buka, nema tu mira a ja sam puno bliži kraju nego početku,tako da tražimo dalje. :run:
tempuser

#5307 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

suit_up wrote: 26/01/2020 20:14
tempuser wrote: 26/01/2020 20:01
sime_cipol wrote: 26/01/2020 19:41 Niti imas kuhinju, niti imas dnevni, niti trpezariju, a sve zbog sobe od 6 kvadrata, koja nije soba, nego pola sobe :roll:
To ja pokusavam objasniti, dzaba napucani haustori, dzaba kako izgleda po noci, sve je to promjenjivo, kad kupis arhitektonsko govno tu nema pomoci.
Ja tebe stvarno pokušavam od jutros shvatiti i nikako ne ide od ruke, ti čovječe toliki gnjev ispoljavaš čitav dan da je to za nepovjerovati, nijedna jedina lijepa riječ, prvo po Tibri kao i obično, a sad si i na Bulevar prešao. Od 15 komentara svaki ti je negativan.
Nije nikakav gnijev nego realnost. To je usiljena gradnja jeftinih stanova na periferijibez ikakvih urbanistickih ili arhitektnostih standarda, da se na sto manjem prostoru izgradi sto vise zgrada, da se u sto vise zgrada nagura sto vise stanova i da se u svakom stanju iz sto manje kvadrata iskroji sto vise soba. Hvala bogu da postoji jer su mnogi tako rjesili stambeno pitanje koje u standardnoj gradnji tesko da bi rjesili! Samo mi nije jasno zasto pokusavate to predstaviti drugacije nego sto jest.
Da se razumijemo, ja zivim u socijalistickoj novogradji u kojoj je trosoban stan 12 m2 veci, sa odvojenom kuhinjiom, trpezarijom i dnevnim boravkom koji su naravno medjusobno povezani.
NediM17

#5308 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

Nisu ti stanovi ni jeftini, nažalost. Ljudi se zavale u hipoteku na 20 godina, uzmu stoju vrate stoju i po. :(
tempuser

#5309 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

suit_up wrote: 26/01/2020 20:37
@tempuser Odmakni se od Tita, bolje će ti biti, danas mlade ne kuhaju jer su zaposlene, nemaju vremena ni živaca. Drugo, tehnologija napa je danas odmakla od Titinog perioda uz dodatnu napomenu da šporet kakav je bio prije danas nije u trendu (ispod rerne u kompletu sa staklokeramičkom platom stane ladica pristojnih dimenzija). I treće, koliko para toliko muzike. Čovjek je sebi spojio trosoban i dvosoban stan na ćošku u jedan stan, projektovali mu jedna ulazna vrata i ima čovjek najbolji stan u naselju. Sve se može danas, samo je pitanje koliko je neko spreman da plati.
Ono sto je Tito znao napraviti ovi ne mogu ni precrtati!
Pa eto, kakva je mlada takav ti je i stan, inace je staromodno imati odvojenu kuhinju, gluho bilo da ima prozor, danas su pogled na serpu, prljavo sudje i zvuk nape in! :lol:
Najbolji stan u zgradu sa sobama od 12 m2!
tempuser

#5310 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 26/01/2020 20:51 Nisu ti stanovi ni jeftini, nažalost. Ljudi se zavale u hipoteku na 20 godina, uzmu stoju vrate stoju i po. :(
Mislio sam na to da su jeftini da se izgrade.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5311 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitanga_sa_otesa »

panda_grizli

#5312 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by panda_grizli »

Svi bi volili da mogu u velike stanove, komforne sa svim pripadajucim u i oko zgrade naselja, ali nije uvijek lako. Oni koji du kupili stanove u staroj gradnji renovirali znaju koliko su se namucili. Oni koji kupe u novoj su svjesni sta sve nudi.Manje vise se vecina zavali u kredit. A oni koji su naslijedili stanove od oceva i djedova koji su takodje te iste stanove dobili od drzave i ovde pisu sta oni ne bi nek bar budu fer i malo zacute. Ali dobro forum je i svi su slobodni da izraze misljenje.
NediM17

#5313 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

@tempuser
To da, mislim da se jeftino izgrade, cujes komsiju kad zigu, hos da postavis viseci proletis u drugu sobu borerom.
suit_up

#5314 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

@NediM17 I ja živim u kući, to je poseban segment u odnosu na stan, a i ja i ti znamo (pošto smo obojica živjeli u stanu) da je to stanovanje u pravom smislu riječi sa svim svojim obavezama i prednostima koje sa sobom nosi. Na temi pokušavam biti maksimalno korektan i konkretan (ono što sam obišao i u šta sam se zadubio iz ličnih razloga isključivo komentarišem) kako bi neko ko je zainteresovan i ko je ovdje u potrazi za informacijama mogao imati inicijalne informacije o nekom naselju iz prve ruke. Blaćenje u ovolikoj mjeri ne tolerišem (na stranu što ne pomažu nekome ko bi uložio pare u stan ali ni sam ne zna šta hoće), jer isti kolega @tempuser je svjedok da mu ja ni riječ jedinu nisam uputio na Otoku koju je u više navrata spominjao, dok je on meni kontrirao na apsolutno sve. Drugi mu spominju pacove, on navalio na moje postove, neka pročita ponovo i neka se sam uvjeri. Niko ovdje neće tražiti informacije o stanovima od preko 100 kvadrata, ali za stanove od 50 trebamo imati konstruktivnu diskusiju temeljenu na argumentima. Nije argument "Titino doba", to je nostalgija i to razumijem. Da ti je Titina gradnja koštala kao današnja pitao bih ja svakog sa kakvim bi se ciframa i kvadraturama razbacivao ovdje.
tempuser

#5315 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

@suit_up
Sta konkretno od tog tzv "blacenja" nije tacno? Da je sva novogradnja u zapadnom dijelu grada na istom principu, mimo svakih urb. standarda u sto manjem prostoru sagraditi sto vise zgrada sa sto vise stanova i iz sto manje kvadrata "iskrojiti" sto vise soba i ponuditi po povoiljnijim cijenama u odnosu na prosjecnu cijenu stana?
Otoku uzimam za primjer jer je zvanicno bila urbanisticki i arhitektonski najbolje rjesenjo naselje u bivsoj drzavi. Pacove i odvaljene sanducice su promjenjivo stanje koje investicijom stanara i upravitelja mozes rjesiti, ali komsijin prozor 3 metra od tvog i sobu od 10m2, a sanducice vremenom i tamo mogu odvaliti.
NediM17

#5316 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

@suit_up
Ma vala iz mog iskustva jedina prednost života u stanu je lakše tj, jeftinije zagrijavanje zimi, sve drugo je na strani individualnog stanovanja.
Ne znam šta ti shvataš lično kritike na račun Bulevara, ispada da imaš neki interes pa to tako gorljivo braniš, ili kakav ekonomski ili si tamo kupio stan pa se tješiš. Gledao sam ja i socijalističke stanove po dobrinji npr. koja je planski građeno naselje sa svim elementima humanog življenja ali hoće po dvicu za kvadrat a šarafa nije zavrno kako ga je dobio poslije olimpijade. Gdje na današnjem vremenu naći dobre majstore, zajebavati se s njima i opet pitanje konačnog rezultata a i trolejbus i autobus kao vid javnog prevoza su inferiorni u odnosu na tramvaj ( dok ne stigne metro ).
A te nove otoke ( sad hoće i buća siti da podvedu pod to :lol: ), miljacke i kojekakva veneta i dijamanti, ništa to nije puno bolje osim što su bliže gradu par traJvanskih stanica i puno skuplje. Onima s jedne strane remiza, s druge strane glavna džada, drugima rani sabah pod prozorom, trećima voz prolazi iza ledja ( sreća pa ih nema puno )... tako da sve je relativno moj Alberte.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5317 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

suit_up wrote: 26/01/2020 19:43 Pričali smo i o tome, to traže kupci koji nemaju dovoljno novca a žele da svojoj djeci priušte dvije odvojene sobe, takve stanove imaš u svim novogradnjama.

Evo ti 69 kvadrata sa odvojenim wc-om i kupatilom, što nisi gledao, sobe prostrane sa zasebnim hodnikom pa imaš i fini open space raspored u dnevnom.

Image
Ovaj stan je OK, za idealno je trebalo drugačiji raspored :D
tempuser

#5318 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 26/01/2020 21:57 @suit_up
Ma vala iz mog iskustva jedina prednost života u stanu je lakše tj, jeftinije zagrijavanje zimi, sve drugo je na strani individualnog stanovanja.
Imamo porodicnu pa znam da grijanje nije jedino na strani stanova. Uredjenje okoline, odrzavanje cistoce oko kuce, sve popravke s vanjske strane kucnog praga rade drugi, a troskovi se dijele na sve stanare. Ja sve to za stan upraviteljima KJKP-ovima platim nekih 30 KM/mjesecno, nekad bih dao duplo da neo to za mene oko kuce uradi.
Last edited by tempuser on 26/01/2020 22:12, edited 1 time in total.
NediM17

#5319 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

@sime_cipol
Ma vala ovaj koncept tzv. "open space" je meni strašan, doduše domaćinska atmosferica, sarma se krčka, vamo Liverpool igra, prljavo sudje na radnoj ploči...
Takav koncept ko prije sto godina na selu dje se sav život odigrav'o u jednoj prostoriji, kuhanje, sranje, pranje, spavanje...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5320 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

NediM17 wrote: 26/01/2020 22:11 @sime_cipol
Ma vala ovaj koncept tzv. "open space" je meni strašan, doduše domaćinska atmosferica, sarma se krčka, vamo Liverpool igra, prljavo sudje na radnoj ploči...
Takav koncept ko prije sto godina na selu dje se sav život odigrav'o u jednoj prostoriji, kuhanje, sranje, pranje, spavanje...
Zato sam i rekao "drugačiji raspored. :D
NediM17

#5321 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

tempuser wrote: 26/01/2020 22:11
Imamo porodicnu pa znam da grijanje nije jedino na strani stanova. Uredjenje okoline, odrzavanje cistoce oko kuce, sve popravke s vanjske strane kucnog praga rade drugi, a troskovi se dijele na sve stanare. Ja sve to za stan upraviteljima KJKP-ovima platim nekih 30 KM/mjesecno, nekad bih dao duplo da neo to za mene oko kuce uradi.
Misliš neodržavanje, bacanje smeća kroz prozor, borbe za parking mjesto itd. Imati kuću znači biti domaćin ( ti to očito nisi ), znati svašta uraditi i ne očekivati da će to neko drugi za trobanak uraditi. "Žao nam je, ali nemate para na računu, komšije ne plaćaju, ne možemo sad ništa uraditi na krovu", komšija te poplavi fekalijama, krov curi, onaj s prizemlja kaže blmk, lift ne radi isto tako, padne snijeg niko ne očisti ispred ulaza itd.
Uređenje okućnice pričinjava zadovoljstvo, cvijet, voćka, pa kafa u hladnjaku ispod trešnjinog behara, pa roštilj s familijom i društvom. Ja sam sadio cvijeće i drveće i ispred svoje zgrade dok sam živio u stanu.
Last edited by NediM17 on 26/01/2020 22:27, edited 1 time in total.
tempuser

#5322 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

Taj open space (po vlastitoj zelji) sam imao u starom stanu. Artaktivan na slikama, dobije se nesto na prostoru ali je u praksi i svakodnenom zivotu porodice upravo ovako kako si napisao. Nekad je odvojena kuhinaj bila obavezna, pa je ti sam po zelji spajaj u jedinstven prostor. Ja ne bih vise - drzave nema!
tempuser

#5323 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 26/01/2020 22:25
tempuser wrote: 26/01/2020 22:11
Misliš neodržavanje, bacanje smeća kroz prozor, borbe za parking mjesto itd. Imati kuću znači biti domaćin ( ti to očito nisi ), znati svašta uraditi i ne očekivati da će to neko drugi za trobanak uraditi. "Žao nam je, ali nemate para na računu, komšije ne plaćaju, ne možemo sad ništa uraditi na krovu", komšija te poplavi fekalijama, krov curi, onaj s prizemlja kaže blmk, lift ne radi isto tako, padne snijeg niko ne očisti ispred ulaza itd.
Uređenje okućnice pričinjava zadovoljstvo, cvijet, voćka, pa kafa u hladnjaku ispod trešnjinog behara, pa roštilj s familijom i društvom. Ja sam sadio cvijeće i drveće i ispred svoje zgrade dok sam živio u stanu.
Itekako sam domacin jer je sve "spalo" na mene i vecinu stvari oko i u kuci znam i radim sam, uzivam u mirisu agruma, rostilju itd itd, ali meni se sa kucom nikad nije desilo da sam digao sve 4 u zrak i rekao, e sad sam sve sredio, jer me uvijek ceka nesto, a u stanu jeste.
tempuser

#5324 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: 26/01/2020 22:14
Zato sam i rekao "drugačiji raspored. :D
Za taj "drugaciji raspored" fali jedno 5-6 ako ne i vie kvadrata, odnono jedno deset-petnes milja maraka!
NediM17

#5325 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

@tempuser
Čim spominješ agrume pretpostavljam da je to ljetna kuća za odmor u kojoj se ne živi stalno. Lijepo je to imati, ali to je čir, godišnji odmor provedeš u čišćenju i saniranju problema nakupljenih preko zime, dok se okreneš prošao godišnji, pripremi objekat za zimu, jel puhnula bura, odnijela krov, pao led polup'o crijep, komšije pobrale gtožđe, limunove, masline. Trči to da obereš zeleno prije komšija, pardon susida, robija je to.
Ja govorim o kući u kojoj se živi stalno.
Post Reply