Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Hank Paldum

#1801 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 26/01/2020 19:00 @Hank Paldum

Kakvi gradjani? Nisu gradjani nadležni ni za podnošenje, ni za reviziju tužbe. Agent BiH pred Medjunarodnim sudom bio je na platnom spisku bošnjačkog člana predsjedništva. Bakir je 2017. rekao da ni Radmanović, ni Ivanić nikada nisu doveli u pitanje Softićev legitimitet (S članovi Predsjedništva 2007-2017). Šta se desilo?
Pa ako si primjetila nisam ni branio niti pravdao Izetbegovića i njegov potez vezano za reviziju.
Koliko god sam kritikovao Izetbegovića toliko sam kritikovao i ostale pro BiH političare koji se nisu sjetili revizije i da je se ironično baš Izetbegović sjetio prvi pa su čekali samo da padne na nos da bi glumili patriote na račun propale revizije
piupiu

#1802 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 26/01/2020 20:50

Kakvi gradjani? Nisu gradjani nadležni ni za podnošenje, ni za reviziju tužbe. Agent BiH pred Medjunarodnim sudom bio je na platnom spisku bošnjačkog člana predsjedništva. Bakir je 2017. rekao da ni Radmanović, ni Ivanić nikada nisu doveli u pitanje Softićev legitimitet (S članovi Predsjedništva 2007-2017). Šta se desilo?
Pa ako si primjetila nisam ni branio niti pravdao Izetbegovića i njegov potez vezano za reviziju.
Koliko god sam kritikovao Izetbegovića toliko sam kritikovao i ostale pro BiH političare koji se nisu sjetili revizije i da je se ironično baš Izetbegović sjetio prvi pa su čekali samo da padne na nos da bi glumili patriote na račun propale revizije
Bio je u tom periodu i Komšić u Predsjedništvu, i to u dva mandata (8 godina), prvi mandat sa Silajdžićem, drugi s Bakirom (koji je u tom periodu takodje bio u Predsjedništvu 8 godina), ali osim udaranja po prstima i larme, nikakve koristi. Pedja je tada još bio u povoju, NS je tek osnovana 2008. Dakle, konkretno, u trenutku donošenja presude, trebalo je odmah formirati tim za pribavljanje novih dokaza. To se, pak, nije desilo. Ništa se nije desilo 9 i po godina, od kojih su Bakir i Željko po 8 bili u Predsjedništvu, a ti pitaš gdje je bio Pedja?

Šta ti to govori? Da se sve vrijeme svjesno manipuliše javnošću i podilazi opštem diletantizmu (o kojem tebi mrski Haverić tako jetko piše), da bi se podgrijavale teme koje donose glasove, posebno našem Bakir-begu. Šta znači podnositi nekakav zahtjev za reviziju postupka mjesec dana prije isteka 10-ogodišnjeg roka, šta se radilo 10 godina da se prezentiraju novi dokazi?

Eh, sad, možda se vrijedi sjetiti zašto je zahtjev, podnesen u pet do 12, odbijen - odbijen je jer nije imao saglasnost Predsjedništva, koje je isto moralo dostaviti Medjunarodnom sudu da bi se zahtjev uopšte mogao podnijeti. Znači, on je podensen pro forma, čisto da se digne frka. Pa, ako Haris, Željko i posebno Bakir toliki diletanti, strašno. A ako nisu, još strašnije, zar ne?
pemanapemani

#1803 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by pemanapemani »

piupiu wrote: 26/01/2020 21:29
Hank Paldum wrote: 26/01/2020 20:50

Bio je u tom periodu i Komšić u Predsjedništvu, i to u dva mandata (8 godina), prvi mandat sa Silajdžićem, drugi s Bakirom (koji je u tom periodu takodje bio u Predsjedništvu 8 godina), ali osim udaranja po prstima i larme, nikakve koristi. Pedja je tada još bio u povoju, NS je tek osnovana 2008. Dakle, konkretno, u trenutku donošenja presude, trebalo je odmah formirati tim za pribavljanje novih dokaza. To se, pak, nije desilo. Ništa se nije desilo 9 i po godina, od kojih su Bakir i Željko po 8 bili u Predsjedništvu, a ti pitaš gdje je bio Pedja?

Šta ti to govori? Da se sve vrijeme svjesno manipuliše javnošću i podilazi opštem diletantizmu (o kojem tebi mrski Haverić tako jetko piše), da bi se podgrijavale teme koje donose glasove, posebno našem Bakir-begu. Šta znači podnositi nekakav zahtjev za reviziju postupka mjesec dana prije isteka 10-ogodišnjeg roka, šta se radilo 10 godina da se prezentiraju novi dokazi?

Eh, sad, možda se vrijedi sjetiti zašto je zahtjev, podnesen u pet do 12, odbijen - odbijen je jer nije imao saglasnost Predsjedništva, koje je isto moralo dostaviti Medjunarodnom sudu da bi se zahtjev uopšte mogao podnijeti. Znači, on je podensen pro forma, čisto da se digne frka. Pa, ako Haris, Željko i posebno Bakir toliki diletanti, strašno. A ako nisu, još strašnije, zar ne?
:thumbup:
Dozer

#1804 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 26/01/2020 00:38 Ja ne znam koliko ti moram crtati još da shvatiš jer sam se od tebe nadao da kontas brže od ostalih. Od ove "kontra strane" na ovoj temi jedino ste piupiu i ti sa kojima se može solidno diskutovati uprkos 99% neslaganja, ovo ostalo je sve tanko i zna se samo kreveljiti kada ne znaju odgovoriti. Da ponovim, meni je potpuno jasno da u građanskoj državi etnije/narodi prestaju da važe kao politički faktor i da je samo važan Bosanac i Hercegovac ali da to ne znači da većina pripadnika svake etnije/naroda nema odredenu viziju kako bi država trebala da izgleda i da će većina tog naoda odrediti smjer te građanske države.
Nema ni Bosanaca i Hercegovaca u internim odnosima. To je nesto sto je "bitno" samo preko drzavne granice, ili interno u slucaju napada neke druge drzave. Bitni su samo i jedino ljudi, pojedinacno, tj. gradjani.
Evo ponovo, detaljnije:
Sada imamo konstitutivne narode, entitetska glasanja, članove predsjedništva, uređenje kakvo jest u momentu.
Recimo da su sada izbori. U rs-u se glasa za Dodika, Govedaricu, Špirića, u Federaciji sa hrvatskom većinom se glasa za Čovića, Zeleniku, Raguž, u Federaciji sa bošnjačkom većinom se glasa za Izetbegovića, Nikšića, Hadžikadića. Kada prođu izbori moramo gledati po jednog iz svakog tora kako dijele predsjedništvo.
Taco. I, moram dodati, totalno imbecilno.
Recimo da za godinu dana imamo RBiH, građanska država, 1 čovjek 1 glas, svaki Bosanac i Hercegovac ima pravo glasati za koga god poželi.
Uzmimo BH Srbe, neka 10% Srba ne glasa za nacionalističke partije, dodaj još 10% Srba koji u rs-u žele glasati za pro-bosanske stranke ali se boje režima, to čini 80% Srba koji podržavaju Dodikovu ili SDS politiku. Sada mi reci da li je važno u građanskoj državi gdje se gleda samo da li si Bosanac i Hercegovac ti srpski nacionalisti čine 20% ili 60% BH stanovništva?
E, ovo stoji - ali samo ako bi i dalje teritorijalno uredjenje bilo kakvo je i sada. Ali, posto u gradjanskoj drzavi ne moze postojati 14 vlada, pa samim tim ni entiteti, nego samo jedna, drzavna Vlada, sve ostalo moze biti kantonizirano, nije problem (ala Svica, recimo), ali ti kantoni ne mogu biti etnicki. Mogu biti samo teritorijalni, s nekakvom, recimo, guvernerskom kancelarijom koja je nadlezna samo za koordinaciju izmedju drzavne Vlade i parlamenta, i opstina na teritoriji svog kantona. Moze imati svoju skupstinu i svoje predstavnike u Vladi, ali to je to. Nema desetina pratecih ministarstava za sve i svasta, nema pratece administracije kakva je sada, itd.itd. Ovo bi oslobodilo desetine miliona KM godisnje, a sto se onda moze usmjeriti u poboljsanja obrazovnog, ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog sistema.
A i ovo bi, da se ja pitam, bilo na max. dvije godine, kao nekakav prelazni rok, nakon cega bi sve preslo na klasicno republicko uredjenje - Vlada i opstine. Mi smo premaleni za bilo sta drugo, jer sve drugo je za nas vise nego preskupo i nefunkcionalno. Uostalom, to sve gledamo vec 25 godina...
Sada uzmimo Bošnjake, recimo da 5% desničara sanja o velikom Bošnjakistanu gdje bi halalili ostatak BiH samo da se spoje sa Sandžakom, recimo da 5% gleda samo da sve pokrade pa kad država propadne oni će nestati sa novcem u inostranstvo jer im se jebe za državu, to čini 90% Bošnjaka koji su za građansku BiH u svojim granicama. Sada mi reci da li je važno da u građanskoj državi gdje se gleda samo da li si Bosanac ili Hercegovac ti Bošnjaci čine 10% ili 70% BH stanovništva.
Odgovor je isti kao i gore. Apsolutno je nebitno koliko je kojih i kakvh u etnickom smislu.
Ako misliš da to nije važno znaj da će u državi 1 čovjek 1 glas 1 predsjednik to biti presudno da li će u užem krugu za predsjednika to biti ljudi koji vode antidržavnu politiku kao Čović, Dodik, Govedarica, Karamatić, Stevandić ili će kraj Izetbegovića i Radončića isto biti mjesta i za Kojovića, Hadžikadića, Fortu, Konakovića, Bećirevića. Može građanska država biti koliko hoće, da je Bošnjaka u rangu Hrvata, uz to 1-2% Bosanaca mi bi mogli sanjati da imamo ikoga bar u užem krugu za predsjednika koji bi bio pro-BiH.
U gradanskoj državi se ne gleda ko je ko ali većina određene grupe u toj državi odlučuje smjer te države.
Sve je ovo stvar zakonskih rjesenja. Drzava je, kao sto znamo, monopol nad fizickom prisilom (izmedju ostalog). Za sprovodjenje zakona su nadlezni razni represivni organi i mehanizmi poput policije i pravosudja. Ako se zakonski predvide rigorozne kazne za antiustavno djelovanje (saparatizam, ento-nacionalizam, radikalizam bilo koje vrste, rad protiv drzave na bilo koji nacin, itd.), te ako se sve to zaista i sprovodi (kao sto sve ovo postoji i sprovodi se u svim normalnim civilizovanim demokratskim gradjanskim drzavama), onda bi svako ko ima anti drzavne ideje ili ciljeve rovarenja protiv drzave - sam odustao od bilo kakve kandidature za bilo sta. Ne bi mu se nikako isplatilo.
Evo npr. Njemačka, definicija te građanske države o kojoj pričamo.
30 godina od rušenja berlinskog zida a stanovnici u istočnoj Njemačkoj koja je bila DDR i dalje se nisi uklopili, i dalje su autsajderi, depresija, nezaposlenost, fašizam, otvoreni nacionalizam, bliži su mentalno istočnoj Evropi nego svojim zemljacima par kilometara udaljeno. Rezultat je da je fašistička stranka AfD na zapadu Njemačke ostvarila slab rezultat a u istočnoj Njemačkoj su dominirali. Pošto je istocna Njemačka mnogo manja od zapadne fasizam nije zavladao na tlu čitave Njemačke ali sada zamisli da istočna Njemačka čini bar 60% države. I ti misliš da takve stvari ne utiču na izgled te gradanske države? Da rs entitet čini 80% države da bi građanska država BiH isto izgledala kao sa 51% Bošnjaka?
Svedska ili Norveska su bolje, al' nebitno.
Lako rjesivo - zakonski se uvede zabrana postojanja bilo kakvih politickih subjekata koji na bilo koji nacin, otvoreno ili latentno, promovisu ili djeluju antiustavno, a sto bi znacilo potenciranje etnickih bitnosti iznad gradjanskih, neafirmativno drzavnicko djelovanje, itd. Vjeruj mi, sve se ovo da lako zakonski rijesiti. Znam da ti ovo izgleda represivno, ali drzava ima pravo koristi ii represiju protiv onih koji je ruse na bilo koji nacin. I to - demokratski. Jbg, demokratija, gradjansko uredjenje i otvoreno drustvo ni slucajno ne znace da svako moze raditi sta i kako hoce. To tako ne postoji nigdje.
Ti i dalje tvrdiš da sam u zabludi da ne znam da u građanskoj državi neće biti etnija na ovakvom nivou i da će se birati samo građanin, državljanin a ja ponavljam da sam toga svjestan ali da će se država kretati u smjeru kakav većinski narod bude želio jer će po logici imati više glasova kod odluka.
Pa politički je nebo otvoreno i svakome u Federaciji pa nešto nisam primjetio da SDP i NS dobijaju glasove u zapadnoj hercegovini ili da su davali povjerenje Bećireviću ili Hadžikadiću
Stvar je u tome sto bi bilo apsolutno nebitno ko je koliko glasova dobio u kojoj regiji drzave. Pikaju se samo ukupno glasovi na nivou drzave. Pa u svakoj mogucoj drzavi postoje razne etnije, i svugdje je jedna vecinska. Neminovno. Medjutim, ako sistem funkcionise za svoje gradjane kroz ljude koje su ti gradjani izabrali da rade za njih, i gradjani to prepoznaju, tada ce svako ko ne radi ono za sta je izabran na sljedecim izborima platiti cijenu svoje budalastine, pogresnih ciljeva, nestrucnosti ili neznanja, tj. nece dobiti drugi mandat, pa ma kako da se zove ili izjasnjava. Ako prije toga ne zavrsi u zatvoru. To nikoga ne bi zanimalo.
Mislis da neki Slobodan iz Prijedora ne bi prije glasao za nekog Muju ili Ivicu kada bi shvatio da mu je ovaj unaprijedio uslove za zivot u bilo kojem smislu? Ili Ivica za Muju ili Slobodana, ili Mujo za Slobodana ili Ivicu?
Ova trenutno postojeca ENV matrica bi trajala maksimalno 2-4 godine u uredjenom gradjanskom sistemu, vjeruj mi. Nakon toga bi ljudi polako poceli shvacati da od nje nema nikakve korisit, kako sto ni nema, i okrenuli bi se onima koji im onogucavaju bolji zivot.
---

A pogledaj sad moj post, pa pogledaj svoj - koliko sam ja puta spomenuo Bosnjake, Srbe ili Hrvate? Onda pogledaj svoj, pa prebroji.
O tome ti pricam. Ja bez ikakvih problema razmisljam na nacin koji totalno iskljucuje ove kategorije, zaista i ne samo radi forumskog pisanja. Ti, cini mi se, ipak to ne mozes. Ne vrijedjam, samo konstatujem.
Ali, kako god, mislim da se sve ovdje moze promijeniti, a jedini stvarni motor promjena mogu i moraju biti obicni gradjani. Postojeci politicari i njihove politike - ni pod razno, i iluzorno je od njih uopste ocekivati bilo sta takvo.
Last edited by Dozer on 27/01/2020 00:18, edited 1 time in total.
Dozer

#1805 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 26/01/2020 12:07 Ta vjecita prozivka dijaspore sa negativnom akonotacijom u ovoj temi ima itekako znacajno mjesto kada definisemo fgr.

Da si upuceniji - znao bi da je dijaspora 99% iz RS-sa,... te sta bi to povratnici iz SveCke mogli nauciti o tvojim mukama jadima sa SDA u rajvosa? Sjedio ja u Banjauci ili vani - mogu skontati isto vezano za tvoje jade. A to je da ste nemocni prema SDA i to samo zbog svojih glupih principa koje usput receno niti jedna ljevica nema u svijetu. Pa vam je antagonizam prema SDA odavno izasao iz okvira normale i prisirio se na mnogo toga izvan tek jedne stranke.
S tobom je naprosto besmisleno komunicirati, k'o i CPT-om..
Ja da kazem da su slonovi u africi danas izgorili na Suncu jer se nisu uvaljali u pijesak i prasinu, ti bi meni odgovori - to je ta vasa fgr suplja prica, ljevicarska mantra o slonovima.... :roll:

Ne znam koliko puta moram napisati da nisam clan nijedne stranke, da na izborima glasove podijelim samo na one za koje mislim da vrijede i da su mozda sposobni bar za pokretanje promjena (nikad ne glasam samo za neku stranku, nego iskljucivo za ljude), da me boli qrac i za Bosnjake i Srbe i Hrvate kao nekakve bitne kategorije za normalan zivot (sto ne znaci da ne uvazavam inidividualne izbore ljudi po tom pitanju). To sto spadam u FGR (ali ne onu definicju od prije par stranica koja se naslonila na EV supljak), jbg...sta da ti radim... Nisam ja kriv sto me ljudi smatraju finim, a uz to i gradskom rajom. Valjda je to nekakav trn u oku svoj PPR, ali ja tu ne mogu pomoci, sorry.

Usput, ja nemam nikakve jade, a jos manje sa SDA, koja je najobicnija gomila polupismenih kloceva. Da ovo ti sad ne bi okrenuo na nesto deseto, da ti odmah u isti paket utrpam i sve ostale iz svih S i H stranaka, ukljucujuci i sve njihove satelite.
Trenutna ljevica, iako bas i nije prava ljevica po svom djelovanju, i medju ono malo ljudi koje ima - daleko su vispreniji i inteligentniji od 99% ovih iz ENV kamarile. Nazalost, stara narodna se kod nas ispoljava kao 100% tacna - kakav narod, takva i vlast. I ovo ti je i odgovor zasto ovdje pametni ne mogu doci do izrazaja.
Last edited by Dozer on 27/01/2020 00:20, edited 1 time in total.
Dozer

#1806 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 26/01/2020 12:15 ....... ostatak teksta procitao i nema potrebe citirati i zauzimati toliko stranice.

Vec se desilo da si pisao nisam ja to rekao, ja citiram primjer a ti onda nadrobis svega i zaigras na dijasporsku kartu.

Koliko god se moje ime na ovom forumu veze uglavnom za kritiku YU, kritiku fgr, historiju,..... tvoj opus i asocijacija na Dozera je uglavnom mitomanija o okupatorskoj vjeri, Bosnjak - turcizam, nametanje Islama prisilom ili prodavanje vjere za veceru,... pa buduci da za nikoga drugoga na Balkanu nisi tako pisao - to upravo i jeste degradacija jednog naroda i jedne vjere? I usput na to - tvoja vjecita podsjecanja kako to ti nisi, kako ti ne pripadas tome,... :mrgreen:

Slavko, imamo akademika :mrgreen:
Drago mi je da bar priznajes da nista ne citas nego da samo tupis svoju nastrebanu mantru...
Kompletan opus ti se svodi na gluposti koje si sam sazeo u ovom svom postu, a to je "fgr, ljevica, islam, muslimani, prodaja vjere za veceru...". Ah...da - i fgr. A i FGR...I ljevica...i ona, i ona...

A da si bar malo citao, i bar na sekundu iskljucio tu svoju suplju pricu iz vlastite glave, odavno si, i to ne jednom, mogao vidjeti da sam i za druge vjere pisao na koji su nacin dosle ovdje.
A to sto tebe iritiraju istorijske cinjenice o islamu na ovim prostorima...jbg, idi Ergoanu i njemu se nahebi matere sto su mu preci dosli ovamo i donijeli sve sta su donijeli. Mozes i dalje, ali ti treba vremeplov, pa se nakalemi dole na poluotok i ganjaj Mojsija, Isusa i Muhammeda i nagovori im se svega. Da ne bi njih, ne bi ni mi danas pricali o ovome, jbg.
Nisam kriv za to, sorry.
Last edited by Dozer on 27/01/2020 00:22, edited 1 time in total.
Dozer

#1807 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 26/01/2020 13:45 Kada se žale onda opet ne valja, onda je to predizborna igra " Ti Bakire glumi patriotu a ja Milorad ću onda tražiti nezavisnu rs pa ćemo onda kod Dragana na janjetinu".
Pa je li govore svi da bi danas proslava 9. januar bila u rangu dječijeg rođendana da se Bakir nije protivio obilježavanju praznika rs-a?
Je li kada je se govorilo ukidanje naziva srpska to okrenulo na šegu kako oni prave narode opet budalama?
Ne valja kada šute, ne valja kada ne šute, odlučite se više sta ćete :-)
Samo jedan detalj na ovo, a mislim da ces ga shvatiti - prosle godine ih je sve zajedno Inzko prozvao da imaju vlastitu viber grupu gdje se dogovaraju ko ce kad koga i za sta "napasti". Ovo sam znao i prije nego je Inzko to rekao, javna tajna.
Sad ovo primijeni na 9. januar, a onda se zapitaj i zasto drzavni organi ne raguju na to, iako je Ustavni sud rekao da je taj praznik neustavan.
Evo Bakir kada nesto upropasti (kao npr. za reviziju tužbe) tu su svi da ga popljuju ili što saraduje sa dušmanima pa je namjerno upropastio ili da je imao dobre namjere ali je previše smotan da odradi kako treba. Pitam se onda gdje su svi ti pravedni političari i njihovi glasači prije bili da odrade profesionalnije od Bakira?
Pogledas iznad. It feets, jbg...
Podsjećaju me na one ljenčuge neradnike na baušteli kojima je mrsko dignuti vreću cementa pa kada se digne neki mršavi balavac od 60kg da uradi posao i ispadne i podere mu se vreća jer je preteška tu su svi da mu se smiju kakav je smotan radnik.
Ljutite se kada SDA želi privatizovati državu i što za sve vezano za BiH daje zasluge SDA stranci a vi svi lično se distancirate od svih državnih pitanja pa onda ostaje sve SDA na tacni da se slobodno posluži time jer drugi to neće.
Ovo bi bilo mozda i OK - da je tacno. Pokradu svake izbore, isto kao i oni gore i oni dole. Drugog nacina nemaju. Ni jedni.
To što pišete kako nisu u stanju voditi kanton a kamoli državu. Ove probleme što muče npr. građane Sarajeva to muči najmanje 40% država Evrope, zato ljudi iz mnogo zemalja odlaze masovno raditi u Njemačku i ostale zemlje samo vi toga niste svjesni jer te države gledate samo preko Google Maps ili odete tamo u turizam 10 dana, pa i stranci turisti su oduševljeni BiH kada navrate u BiH. Ja lično radim sa Hrvatima, Bugarima, Albancima, Grcima, Rumunima, Srbijancima pa znam.
Ipak, te države kakve god da su nemaju predsjednike koji negiraju državu, zastavu, jezik, historiju borbe za nezavosnosću, ne blokiraju EU i NATO put i na tome dobijaju izbore.
Porediti probleme sa gradskim saobraćajem sa blokadom NATO puta :-)
Ali te drzave nemaju ni 3 predsjenika, ni 2 entiteta, ni 10 kantona, ni 14 vlada, ni par stotina ministarstava i ministara za sve i svasta, ukljucujuci i desetostruke agencije takodjer za sve i svasta. Nemaju ni konstitutivne narode.
Radim i ja s ljudima iz preko 20 zemalja vec 20 godina, i bio u svakoj X puta. Istocna Evropa je nesto sto se ni danas ne moze porediti sa zapadnom, i to je tako.
Nesto nisam upratio da ljudi iz Svedske, Norveske i Holandije zure u Njemacku... Ne lome se ni Talijani, ni Svajcarci, vala ni Francuzi, a ni oni iz GB. Oslabili su pravo i Poljaci, Cesi i Slovaci....
piupiu

#1808 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

@Hank Paldum Bakir manipuliše ljudima koji ne žele izvući glavu iz pijeska, jer je tako lakše živjeti, inače bi sve izgubilo smisao. Diletantizam i nemar su krivi što nije bilo šanse za reviziju. Tužba protiv Srbije je bila jedna od top 3 stvari od interesa za BiH u zadnjih 25 godina. Gdje je bio tim? Pare? Nadzor? Gdje je taj rad da se narodu isporuči pravda, a državi odšteta? Nisu imali redovni check-in da znaju kako stvari napreduju? Revizija u pet do 12, nakon 10 godina, sa agentom za koga se ne zna je li ili nije agent? Ma, hajte molim vas!

P.S. Ovo je "najbolji" od mogućih izakulisnih scenarija.
hAZNADAR

#1809 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 26/01/2020 23:45
hAZNADAR wrote: 26/01/2020 12:15 ..... tvoj opus i asocijacija na Dozera je uglavnom mitomanija o okupatorskoj vjeri, Bosnjak - turcizam, nametanje Islama prisilom ili prodavanje vjere za veceru,... pa buduci da za nikoga drugoga na Balkanu nisi tako pisao - to upravo i jeste degradacija jednog naroda i jedne vjere? I usput na to - tvoja vjecita podsjecanja kako to ti nisi, kako ti ne pripadas tome,... :mrgreen:
:

A to sto tebe iritiraju istorijske cinjenice o islamu na ovim prostorima...jbg, idi Ergoanu i njemu se nahebi matere sto su mu preci dosli ovamo i donijeli sve sta su donijeli.

Ne iritiraju mene drug, a sumnjam da tvoja fobija moze iritirati i vjernike. Sve su vjere danasnjice rezultat neke davne okupacije, neke davne sile,.... ali niko normalan ne povlaci to pitanje i da je nesto bitno.
Ovdje ima vise vjera ali fgr samo i jedino Islam vjecito provlaci i spominje kroz taj kontekst. I to je upravo i fgr potpis.

Meni kao agnostiku moze samo upasti u oci ekstremizam tebe i slicnih, defakto islamofobija, i u ovoj temi ko su bad guys. Sretno vam bilo sa tom "istorijom" a zaostale Bosnje svih sorti ce pretpostavljam nastaviti bjezati od bolne cinjenice o svom porijeklu i akademika poput tebe sto ih na to podsjecaju,... :lol:
MarlboroGold

#1810 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Dosadan si sa islamofobijom.
The 51st State

#1811 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Sve dok su bosnjaci u primarnom fokusu nekriticke pljuvanke nema tu hljeba. Isfurana prica o balvanima i truncicama u ocima, dajte malo balvane deljite.
MarlboroGold

#1812 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

De bacite jos koju dimnu o uroti protiv bosnjaka i islama.
CPT

#1813 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MarlboroGold wrote: 27/01/2020 08:48 De bacite jos koju dimnu o uroti protiv bosnjaka i islama.
Ono kad Nacionalni Bosanaci sa HR papirima pocnu u dimnim bombama Bosnjaka :roll:
CPT

#1814 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

hAZNADAR wrote: 27/01/2020 06:48
Dozer wrote: 26/01/2020 23:45
hAZNADAR wrote: 26/01/2020 12:15 ..... tvoj opus i asocijacija na Dozera je uglavnom mitomanija o okupatorskoj vjeri, Bosnjak - turcizam, nametanje Islama prisilom ili prodavanje vjere za veceru,... pa buduci da za nikoga drugoga na Balkanu nisi tako pisao - to upravo i jeste degradacija jednog naroda i jedne vjere? I usput na to - tvoja vjecita podsjecanja kako to ti nisi, kako ti ne pripadas tome,... :mrgreen:
:

A to sto tebe iritiraju istorijske cinjenice o islamu na ovim prostorima...jbg, idi Ergoanu i njemu se nahebi matere sto su mu preci dosli ovamo i donijeli sve sta su donijeli.

Ne iritiraju mene drug, a sumnjam da tvoja fobija moze iritirati i vjernike. Sve su vjere danasnjice rezultat neke davne okupacije, neke davne sile,.... ali niko normalan ne povlaci to pitanje i da je nesto bitno.
Ovdje ima vise vjera ali fgr samo i jedino Islam vjecito provlaci i spominje kroz taj kontekst. I to je upravo i fgr potpis.

Meni kao agnostiku moze samo upasti u oci ekstremizam tebe i slicnih, defakto islamofobija, i u ovoj temi ko su bad guys. Sretno vam bilo sa tom "istorijom" a zaostale Bosnje svih sorti ce pretpostavljam nastaviti bjezati od bolne cinjenice o svom porijeklu i akademika poput tebe sto ih na to podsjecaju,... :lol:
Stvar je jednostavno... Kroz zakona zabraniti sve sto miris na etno ili religiju. Sto ce biti jednostavno, pogotovo u "RS". To vjerovanto podrazumjeva i ime entiteta, gradova, stranki, praznika, institucija, itd, itd... To vjerovatno podrazumjeva i zabranu rada SPC na teritoriji BiH?

Jednostavno! Srbima ponuditi ono su odbili (i poceli rat zbog toga) vec devedesetih. Ako kao nisu zeljeli biti preglasani sad ce biti odusevljeni idejom! :lol: :-)

Glasaci koji inace 30 godina glasaju za "nasu stvar" ce naravno glasati za najboljeg kandidata i ne za "nasu stvar" jer je to logicno...Dopodne ce biti az "RS", a popodne za najboljeg kandidata :lol:
Last edited by CPT on 27/01/2020 09:04, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#1815 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

CPT wrote: 27/01/2020 08:55
MarlboroGold wrote: 27/01/2020 08:48 De bacite jos koju dimnu o uroti protiv bosnjaka i islama.
Ono kad Nacionalni Bosanaci sa HR papirima pocnu u dimnim bombama Bosnjaka :roll:
Slovenac ides ti na foe i nemoj me vise quotati sa ovim glupostima. Poz
CPT

#1816 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MarlboroGold wrote: 27/01/2020 09:03
CPT wrote: 27/01/2020 08:55
Slovenac ides ti na foe i nemoj me vise quotati sa ovim glupostima. Poz
Ako sam ja Slovenac zbog papira onda si ti ...?
MarlboroGold

#1818 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Smijesni ste.
The 51st State

#1819 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

bolje smijesan nego licemjeran.
MarlboroGold

#1820 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

U kojem smislu? Ja zivim u BiH za razliku od njega. Sta je tu licemjerno?
The 51st State

#1821 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

u formalno pravnom smislu si hrvatska dijaspora kao njihov drzavljanin, to je licemjerno, znam lako opravdati lakse putovanje bla bla, no onda nemas neki poseban kredibilitet kao borac za gradjansku bih. to je jedna od prvih stvari koje bi se trebale ukinuti.
MarlboroGold

#1822 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Nemam za vas jer ne vidite dalje od mržnje. Kao što rekoh qme qme urota.
De još koju dimnu. I hrvatska dijaspora mogu biti građani BiH za tvoju informaciju, kao i bilo ko drugi.
The 51st State

#1823 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

gdje je ovdje mrznja, sega ti je ovaj pokusaj eskivacije, dimna, mrznja i slicne floskule na konkretnu prozivku.
bosna se voli ali agresorski pasos jos vise :D
MarlboroGold

#1824 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Pa prozivka ti nema veze s vezom. Samo da se nesto reKNe. Zato i dajem takve odgovore.
The 51st State

#1825 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

ima kako nema, nije autenticno i fer mjesati se u unutrasnja pitanja drzave kao gradjanin druge.
Locked