Bosanski_kralj wrote: ↑26/01/2020 00:43 Vezano za ovu priču oko izbornih krađa.
Nevjerovatno je koliko naš Izborni zakon dozvoljava manipulacije. Evo samo jedan primjer vezano za formiranje biračkih odbora.
Član OIK/GIK-a (Općinske/gradske izborne komisije) se bira na period od 7 godina i bira ga Općinsko/Gradsko vijeće.
Članove BO predlažu stranke koje te godine izlaze na izbore. Na kojim mjestima će koja stranka imati člana BO određuje se žrijebom koje provodi gore pomenuta izborna komisija.
E sad ovdje dolazimo da problema. Često se desi da se formiraju fiktivne stranke/liste kojima nije cilj osvajanje glasova na izborima već im je cilj da za određenu političku stranku obezbjede što veći broj članova biračkih odbora. Kada izvlačenjem te fiktivne stranke dobiju priliku da na neko biračko mjesto postave svog čovjeka, Izbornoj komisiji predlože ime koje je ustvari član neke druge stranke. I tako se dođe u situaciju da na papiru su svi članovi BO iz različitih stranaka, a realno stanje je npr. da od šest članova pet bude iz jedne stranke.
Inače te fiktivne stranke ili formiraju pojedinci kako bi prodavali mjesta u biračkim odborima ili ih formiraju veće stranke zbog gore navedenog cilja.
Još jedna mogućnost manipulacije popunjavanja članova biračkih odbora je ta npr. da HDZ ustupi mjesta u biračkim odborima SDA-u gdje su Bošnjaci većina i obrnuto SDA ustupi HDZ-u mjesta u biračkim odborima gdje su Hrvati većina. U ovu priču obavezno ubaciti i SNSD.
Prva opcija je češća na lokalnim, a druga na općim izborima.
Licno sam na listi ja mislim nekakvih nezavisnih kandidata nasao svog druga (Kantonalne liste)... Kad sam ga pitao WTF otkud ti... Rekao mi je da mu je drug iz SDA platio da se tako kandiduje radi tih posmatraca... On je to meni objasnio kao da imaju vise posmatraca da drugi ne bi krali, ali naravno istina je drugacije.