Ne samo to, nego je u opstinu toliku navukao Gorazdaka da se narodu vise gadi. Sve manie radove u Novom gradu dobijaju firme iz Gorazda, kao da u SA nema sposobne firme da nravi trotoar.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
Sa zajednickim kandidatem Centar 100%...
Ostalo ne znam i dosta zavisi od kandidata, a nije ni Efendic popularan kao sto je bio i njegova produktivnost i rad je u padu...
Ali sigurni je da ce NIP biti u vecini opstina druga stranka i vrlo je izvjesno da ce 4 tvorka uzeti vecine u opstinskim vjecima svih gradakih opstina.
Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Styling
#6001 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
- Styling
- Cherry-Cherry
#6003 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije Efendić što je prije bio, posebno poslije onog udesa. A i navukao je u opštinu svašta, uduplao broj zaposlenih, trči trči pa pismena faca.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
Ostalo ne znam i dosta zavisi od kandidata, a nije ni Efendic popularan kao sto je bio i njegova produktivnost i rad je u padu...
Ali sigurni je da ce NIP biti u vecini opstina druga stranka i vrlo je izvjesno da ce 4 tvorka uzeti vecine u opstinskim vjecima svih gradakih opstina.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6004 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
hadzibajric potvrdio... cetvorka u okrobru nastupa zajedno... u opstini centar imaju moj glas i moje femilije... idemo srusHit sdO a df i sbb poslat na deponiju...
-
Nero Histrion
#6005 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
paleoconservative wrote: ↑05/02/2019 12:53 SDA omladina nikad vise uznemirena, kao da drzava nije prolazila politicku krizu do novembra 2018.![]()
![]()
![]()
Neozbiljno i neodgovorno da SDA bude u opoziciji u mjestima s bosnjackom vecinom, nekorektno je da se direktorske i ministarske fotelje gube, i to u mandatu kad je Dodik zasjeo za fotelju, neozbiljno je pustit ateiste i bosnofobe da nam vode zemlju...Tacno covjek dodje do zakljucka da vise sebi rade stete ovim pokusajem propagande, nego sto dobijaju![]()
Skupstina KS je napravila dva propusta. Propusta, a ne katastrofalne greske epskih porporcija. Forto zeznuo sa pausalom, ispravio se. Ovog levata zaposlise, kojim kanalima utvrdit ce se, siguran sam da ce i tu gresku ispraviti.
Al mi se cini kad god zastitnicka SDA pogrdi novopecenu Skupstinu, kao da im samo daju elana da naprijed guraju...To je i poenta opozicije. Bravo SDA![]()
Pored ove svoje "osvijestene" omaldine i zrelijih bojovnika u vidu saff-a, faktora, stava, sb, imaju oni recimo i Avaz sad na svojoj strani, a Avaz su novine koje su do jucer blatile sve sto je bilo vezano za SDA, spominjalo se od vrece za Bakira do zene mu koja vlada klinikom, koliko je para potrosila na odjecu, koga je otpustila, sta je rekla, koko upropastava zdravstvo. Sad ni slova jednog vise o ovom nego se presli na Konakovica. Uzmemo li u obzir umni kapacitet onih koji kupuju ovakvu stampu dobit cemo opet glasace ispranog mozga koji ce nasjesti na sve sto im se servira. Glupost nema granica, kao ni zelja za vlascu. Dodje komsija jucer sav zajapuren, inace fin covjek, kaze ja vidjel sta onaj Konakovic uradi, sta se nakra. Otkud znas, pitam ga, kaze pise Avaz.
Fahro je izjavio da su se izmirili i da ce sad dugo ta ljubav trajati i da prasta. Kaze osobina velikih je da prastaju. Ćulum je izjavio da prašta svima. Mišković izlazi na povrsinu, gradi. Za ocekivati je da se uskoro protjeraju neki Iranci, kao prije nekoliko godina, a to sto Saudijci recimo rovare ideoloski, kupuju i grade usput gdje sta stignu, to nista. Vrlo indikativno sve, ko hoce da vidi
Tvrde da se Poturak vratio s Umre, navodno kazu u Centrali.
Oni ce sve uraditi da ili preuzmu vlast ili ocrne i odugovlace koliko god mogu. Tako ce stvorit sliku da se mora mijenjati i da je ova vlada koja je imala godinu dana najgora i lopovska te ce narod sam ( mozda i goloruk
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6006 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
4 gradske opstine gube 100%, imenovar ce novog gradonacelnika imati vecinu vijecnika u opstinama itd... ako upru i pokazu dobre rezultate ko fortina vlada, 2022 slijedi potop sdO... samo kriminalce ne treba podcijenjivat... sve ce uraditi na raspisaju i razjedine cetvorku... bukvalno sve... kanton vazniji od ostalih kantona sto rece Bokir hoce da nam ga otmu...jebalo sve svoje koda mu je babovina... rusHit govna inace smo najebali.Cherry-Cherry wrote: ↑25/01/2020 12:31Nije Efendić što je prije bio, posebno poslije onog udesa. A i navukao je u opštinu svašta, uduplao broj zaposlenih, trči trči pa pismena faca.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
-
putokaz1
- tovarish
#6008 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Općine su jako bitne i zbog izbornih komisija za 2022, tako da bi se na taj način smanjila i krađa glasova, čime bi osovina zla predvođena sa SDA zadobila još jedan težak udarac.pici wrote: ↑25/01/2020 12:404 gradske opstine gube 100%, imenovar ce novog gradonacelnika imati vecinu vijecnika u opstinama itd... ako upru i pokazu dobre rezultate ko fortina vlada, 2022 slijedi potop sdO... samo kriminalce ne treba podcijenjivat... sve ce uraditi na raspisaju i razjedine cetvorku... bukvalno sve... kanton vazniji od ostalih kantona sto rece Bokir hoce da nam ga otmu...jebalo sve svoje koda mu je babovina... rusHit govna inace smo najebali.Cherry-Cherry wrote: ↑25/01/2020 12:31Nije Efendić što je prije bio, posebno poslije onog udesa. A i navukao je u opštinu svašta, uduplao broj zaposlenih, trči trči pa pismena faca.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
A za općinske izbore se moraju pripremiti i obučiti kvslitetni posmazrači, jer se i na taj način može spriječiti velika krađa.
- Cherry-Cherry
#6009 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Sjetimo se samo kako je Resić u Novom Gradu naštimao prošle izbore, pa je lijepo nagrađen da uživa u Americi.
- drndalo
#6010 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ostanu li zajedno, jasno udruzeni u dogovoru da istaju zajedno kontra SDA "demokratija" koalicije, odaberu pametno kandidate za opstine, i JOS JASNIJE naglase da svi podrzavaju bas te kadidate u opstinama, makar i nisu iz njihovih stranaka, nisu nemoguce sve 4 gradske opstine... Rumeni u N.gradu ima bazu, ali je onih koji ga ne mogu barem 2-3x vise. Do sad su rasipali glasove na barem 3-4 druga kandidata mimo njega ili ostajali kuci...pici wrote: ↑25/01/2020 12:404 gradske opstine gube 100%, imenovar ce novog gradonacelnika imati vecinu vijecnika u opstinama itd... ako upru i pokazu dobre rezultate ko fortina vlada, 2022 slijedi potop sdO... samo kriminalce ne treba podcijenjivat... sve ce uraditi na raspisaju i razjedine cetvorku... bukvalno sve... kanton vazniji od ostalih kantona sto rece Bokir hoce da nam ga otmu...jebalo sve svoje koda mu je babovina... rusHit govna inace smo najebali.Cherry-Cherry wrote: ↑25/01/2020 12:31Nije Efendić što je prije bio, posebno poslije onog udesa. A i navukao je u opštinu svašta, uduplao broj zaposlenih, trči trči pa pismena faca.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
- denis.istok
#6011 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Izborne komisije koliko znam imenuje CIK. Na duzi period. Ne opcine. Samo se tako zovu.tovarish wrote: ↑25/01/2020 14:49Općine su jako bitne i zbog izbornih komisija za 2022, tako da bi se na taj način smanjila i krađa glasova, čime bi osovina zla predvođena sa SDA zadobila još jedan težak udarac.pici wrote: ↑25/01/2020 12:404 gradske opstine gube 100%, imenovar ce novog gradonacelnika imati vecinu vijecnika u opstinama itd... ako upru i pokazu dobre rezultate ko fortina vlada, 2022 slijedi potop sdO... samo kriminalce ne treba podcijenjivat... sve ce uraditi na raspisaju i razjedine cetvorku... bukvalno sve... kanton vazniji od ostalih kantona sto rece Bokir hoce da nam ga otmu...jebalo sve svoje koda mu je babovina... rusHit govna inace smo najebali.Cherry-Cherry wrote: ↑25/01/2020 12:31
Nije Efendić što je prije bio, posebno poslije onog udesa. A i navukao je u opštinu svašta, uduplao broj zaposlenih, trči trči pa pismena faca.
A za općinske izbore se moraju pripremiti i obučiti kvslitetni posmazrači, jer se i na taj način može spriječiti velika krađa.
Kvalitetni posmatraci?? Sta su do sad ovi bili...po 20 ih na biralistu. Vise nego biraca.
-
mali_balon
#6012 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
A halalimo mu ubistvo???? To mi nikad nece bit jasno, tu se vidi cije je tuzilastvo i drzava, kao porodica nece krivicno goniti nacelnika pa samim tim i drzava nece...mislim......odo se s nekom dogovorit da osigura cojka mi ga odradimo uzmemo lovu i eto ona nece mene krivicno gonit i eto gotovo......mafija.....drzava u vlasniatcu mafijeStyling wrote: ↑25/01/2020 12:19Ne samo to, nego je u opstinu toliku navukao Gorazdaka da se narodu vise gadi. Sve manie radove u Novom gradu dobijaju firme iz Gorazda, kao da u SA nema sposobne firme da nravi trotoar.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
- drug_profi
#6013 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma kutije treba u 19:00hH zapecatit i transportovat na centralno mjesto brojanja. Angazovati 300 ljudi da pod video nadzorm, kao na carini, otvaraju i broje. Jos 100 ljudi da nasumice biraju vec prebrojane pakete i ponovo ih broje i porede sa zapisnikom.
Niko ne smije imati olovku. Sve pod kamerama da se radi.
Ljude dobro platiti za te dane.
I sto prije uvesti elektronsko glasanje.
-
MUNAFIK
#6014 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
mali_balon wrote: ↑25/01/2020 19:53A halalimo mu ubistvo???? To mi nikad nece bit jasno, tu se vidi cije je tuzilastvo i drzava, kao porodica nece krivicno goniti nacelnika pa samim tim i drzava nece...mislim......odo se s nekom dogovorit da osigura cojka mi ga odradimo uzmemo lovu i eto ona nece mene krivicno gonit i eto gotovo......mafija.....drzava u vlasniatcu mafijeStyling wrote: ↑25/01/2020 12:19Ne samo to, nego je u opstinu toliku navukao Gorazdaka da se narodu vise gadi. Sve manie radove u Novom gradu dobijaju firme iz Gorazda, kao da u SA nema sposobne firme da nravi trotoar.MUNAFIK wrote: ↑25/01/2020 12:02
Evo slucaj Dzenan Memic, ne samo da porodica ne zeli da krivicno goni ljude koje tuzilastvo tvrdi da su udarili autom Dzenana nego su izricito protiv da se tim ljudima sudi, ali tuzilastvo vodi predmet... Bas ocigledni dvostruki standardi (na stranu prikrivanje ubistva Dzenana)
-
El_comadante
#6015 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
da. ostaje još da vidimo javno šta su dogovorili i imena. da li če iči samo načelnike zajedno i da li če van KS iči zajedno. npr. NBL postoji u BPK i TK dali če tu iči sa SDP i NS.
- drug_profi
#6016 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
samo jedno č je ispravno, sve ostalo je trebalo pisati ć.
hajd pogodi koje je č taĆno?
hajd pogodi koje je č taĆno?
- denis.istok
#6017 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Ovo zadnje je kljucno. Samo elektronsko.drug_profi wrote: ↑25/01/2020 20:31 Ma kutije treba u 19:00hH zapecatit i transportovat na centralno mjesto brojanja. Angazovati 300 ljudi da pod video nadzorm, kao na carini, otvaraju i broje. Jos 100 ljudi da nasumice biraju vec prebrojane pakete i ponovo ih broje i porede sa zapisnikom.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#6018 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Legalizacija kradje..denis.istok wrote: ↑25/01/2020 21:11Ovo zadnje je kljucno. Samo elektronsko.drug_profi wrote: ↑25/01/2020 20:31 Ma kutije treba u 19:00hH zapecatit i transportovat na centralno mjesto brojanja. Angazovati 300 ljudi da pod video nadzorm, kao na carini, otvaraju i broje. Jos 100 ljudi da nasumice biraju vec prebrojane pakete i ponovo ih broje i porede sa zapisnikom.
Da se lakse moze krasti i da vise niko nema argumenta da kaze krade de, jer "elektronski se glasa".
A poslije silne obuke po rusiji, vjerujem da i pripremaju se za elektronsko glasanje.
- Roccohljup
#6019 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Krenuli su izgovori ....
MINISTAR BAŠIĆ POTVRDIO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": "Naredne sedmice biće objavljeno ozbiljno istraživanje javnog mišljenja - SBB-a i DF-a nema ni na mapi"!
Aktuelni ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Harisd Bašić, najavio je da će naredne sedmice biti objavljeno "ozbiljno istraživanje javnog mišljenja u Kantonu Sarajevo", o čemu je "Slobodna Bosna" pisala još prij dva dana.
Mini market
Prije 23 min Prije 0 min
0
Mada će rezultati "ozbiljnog istraživanja" biti poznati tek naredne sedmice, vidoviti ministar Bašić već zna da je drastično pala podrška SBB-u i DF-u kojih, kako je kazao, "nema ni na mapi".
"Nevjerovatno je šta se desilo sa podrškom SBB-a i DF-a. Nema ih na mapi. Bit će to najskuplje ruke u političkoj historiji ovog grada", naveo je Bašić na svom Facebook profilu.
Podsjećamo, dan nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajeva prihvatili prijedlog SDA da se 29. januara glasa o povjerenju aktuenoj Vladi koju predvodi Edin Forto, "Slobodna Bosna" je najavila da će u narednih nekoliko dana biti objavljeni rezultati naručenog istraživnaja javnog mnijeja u Sarajevu, u kojem se tvrdi da aktuelna vlast (Naša straka, SDP-a, Naroda i Pravd) uživa ogromnu podršku građana Sarajeva, za razliku od njihovih rivala (SDA, SBB i DF) koji bilježe rekordno nisku podršku glasača. U istraživanju koje će se, tempirano, objaviti pred glasanje o povjerenju, osobito se apostrofira navodno drastičan pad podrške SBB-u i DF-u, kojih, kako kažei ministar Bašić, "nema ni na mapi".
Naravno, riječ je o naručenom istraživanju s unaprijed poznatim rezultatima čiji je cilj da obeshrabri i pokoleba zastupnike SBB-a i DF-a pred odlučujuću sjednicu 29. januara.
(A.M.)
- Opetja033
#6020 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
1) Zajednicki kandidati za načelnike samo. Nisu zajedničke liste.El_comadante wrote: ↑25/01/2020 21:02da. ostaje još da vidimo javno šta su dogovorili i imena. da li če iči samo načelnike zajedno i da li če van KS iči zajedno. npr. NBL postoji u BPK i TK dali če tu iči sa SDP i NS.
2) U apsolutnoj većini općina u FBiH će se ići sa zajedničkim kandidatima.
3) Po pitanju RS-a i nekih općina u FBiH postoje razlike među koalicionim partnerima po pitanju prioriteta i dugoročne strategije. Tu se vjerovatno neće ići zajedno ali tu svakako ne bi pobijedio kandidat ove koalicije.
Prve dvije tačke su dogovorene i to je gotova priča. Treća tačka je trenutno stanje, naravno uz uvažavanje i razumijevanje različitih stavova i pristupa koalicionih partnera.
-
last mohicans
#6021 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Biračke odbore biraju opcinska vijeca,ako sam upravu.denis.istok wrote: ↑25/01/2020 19:47Izborne komisije koliko znam imenuje CIK. Na duzi period. Ne opcine. Samo se tako zovu.tovarish wrote: ↑25/01/2020 14:49Općine su jako bitne i zbog izbornih komisija za 2022, tako da bi se na taj način smanjila i krađa glasova, čime bi osovina zla predvođena sa SDA zadobila još jedan težak udarac.pici wrote: ↑25/01/2020 12:40
4 gradske opstine gube 100%, imenovar ce novog gradonacelnika imati vecinu vijecnika u opstinama itd... ako upru i pokazu dobre rezultate ko fortina vlada, 2022 slijedi potop sdO... samo kriminalce ne treba podcijenjivat... sve ce uraditi na raspisaju i razjedine cetvorku... bukvalno sve... kanton vazniji od ostalih kantona sto rece Bokir hoce da nam ga otmu...jebalo sve svoje koda mu je babovina... rusHit govna inace smo najebali.
Kvalitetni posmatraci?? Sta su do sad ovi bili...po 20 ih na biralistu. Vise nego biraca.
- shbc
#6022 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno da me podsjeca na ovu:Roccohljup wrote: ↑25/01/2020 21:30 Krenuli su izgovori ....
MINISTAR BAŠIĆ POTVRDIO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": "Naredne sedmice biće objavljeno ozbiljno istraživanje javnog mišljenja - SBB-a i DF-a nema ni na mapi"!
Aktuelni ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Harisd Bašić, najavio je da će naredne sedmice biti objavljeno "ozbiljno istraživanje javnog mišljenja u Kantonu Sarajevo", o čemu je "Slobodna Bosna" pisala još prij dva dana.
Mini market
Prije 23 min Prije 0 min
0
Mada će rezultati "ozbiljnog istraživanja" biti poznati tek naredne sedmice, vidoviti ministar Bašić već zna da je drastično pala podrška SBB-u i DF-u kojih, kako je kazao, "nema ni na mapi".
"Nevjerovatno je šta se desilo sa podrškom SBB-a i DF-a. Nema ih na mapi. Bit će to najskuplje ruke u političkoj historiji ovog grada", naveo je Bašić na svom Facebook profilu.
Podsjećamo, dan nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajeva prihvatili prijedlog SDA da se 29. januara glasa o povjerenju aktuenoj Vladi koju predvodi Edin Forto, "Slobodna Bosna" je najavila da će u narednih nekoliko dana biti objavljeni rezultati naručenog istraživnaja javnog mnijeja u Sarajevu, u kojem se tvrdi da aktuelna vlast (Naša straka, SDP-a, Naroda i Pravd) uživa ogromnu podršku građana Sarajeva, za razliku od njihovih rivala (SDA, SBB i DF) koji bilježe rekordno nisku podršku glasača. U istraživanju koje će se, tempirano, objaviti pred glasanje o povjerenju, osobito se apostrofira navodno drastičan pad podrške SBB-u i DF-u, kojih, kako kažei ministar Bašić, "nema ni na mapi".
Naravno, riječ je o naručenom istraživanju s unaprijed poznatim rezultatima čiji je cilj da obeshrabri i pokoleba zastupnike SBB-a i DF-a pred odlučujuću sjednicu 29. januara.
(A.M.)
- Kikibombona
#6023 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Dugo ocekivana polarizacija. Vidjet cemo koje ce se jos stranke prikljuciti ovom bloku. Volio bih da uskoci Platforma za progres. Mogu se recimo podrzati njihovi kandidati u nekoliko manjih opstina. Sami svakako nigdje ne mogu uzeti nacelnicku poziciju. U velikoj koaliciji svakako mogu.Opetja033 wrote: ↑25/01/2020 21:341) Zajednicki kandidati za načelnike samo. Nisu zajedničke liste.
2) U apsolutnoj većini općina u FBiH će se ići sa zajedničkim kandidatima.
3) Po pitanju RS-a i nekih općina u FBiH postoje razlike među koalicionim partnerima po pitanju prioriteta i dugoročne strategije. Tu se vjerovatno neće ići zajedno ali tu svakako ne bi pobijedio kandidat ove koalicije.
Prve dvije tačke su dogovorene i to je gotova priča. Treća tačka je trenutno stanje, naravno uz uvažavanje i razumijevanje različitih stavova i pristupa koalicionih partnera.
Isto tako, vjerujem da ce dio price biti Kasumovic, nacelnica Visokog itd.
...
Fahro i Zeljko su svakako u teskoj situaciji. Da li ce ici sami ili ce podrzati SDA nacelnike?
- Bosanski_kralj
#6024 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Vezano za ovu priču oko izbornih krađa.
Nevjerovatno je koliko naš Izborni zakon dozvoljava manipulacije. Evo samo jedan primjer vezano za formiranje biračkih odbora.
Član OIK/GIK-a (Općinske/gradske izborne komisije) se bira na period od 7 godina i bira ga Općinsko/Gradsko vijeće.
Članove BO predlažu stranke koje te godine izlaze na izbore. Na kojim mjestima će koja stranka imati člana BO određuje se žrijebom koje provodi gore pomenuta izborna komisija.
E sad ovdje dolazimo da problema. Često se desi da se formiraju fiktivne stranke/liste kojima nije cilj osvajanje glasova na izborima već im je cilj da za određenu političku stranku obezbjede što veći broj članova biračkih odbora. Kada izvlačenjem te fiktivne stranke dobiju priliku da na neko biračko mjesto postave svog čovjeka, Izbornoj komisiji predlože ime koje je ustvari član neke druge stranke. I tako se dođe u situaciju da na papiru su svi članovi BO iz različitih stranaka, a realno stanje je npr. da od šest članova pet bude iz jedne stranke.
Inače te fiktivne stranke ili formiraju pojedinci kako bi prodavali mjesta u biračkim odborima ili ih formiraju veće stranke zbog gore navedenog cilja.
Još jedna mogućnost manipulacije popunjavanja članova biračkih odbora je ta npr. da HDZ ustupi mjesta u biračkim odborima SDA-u gdje su Bošnjaci većina i obrnuto SDA ustupi HDZ-u mjesta u biračkim odborima gdje su Hrvati većina. U ovu priču obavezno ubaciti i SNSD.
Prva opcija je češća na lokalnim, a druga na općim izborima.
Nevjerovatno je koliko naš Izborni zakon dozvoljava manipulacije. Evo samo jedan primjer vezano za formiranje biračkih odbora.
Član OIK/GIK-a (Općinske/gradske izborne komisije) se bira na period od 7 godina i bira ga Općinsko/Gradsko vijeće.
Članove BO predlažu stranke koje te godine izlaze na izbore. Na kojim mjestima će koja stranka imati člana BO određuje se žrijebom koje provodi gore pomenuta izborna komisija.
E sad ovdje dolazimo da problema. Često se desi da se formiraju fiktivne stranke/liste kojima nije cilj osvajanje glasova na izborima već im je cilj da za određenu političku stranku obezbjede što veći broj članova biračkih odbora. Kada izvlačenjem te fiktivne stranke dobiju priliku da na neko biračko mjesto postave svog čovjeka, Izbornoj komisiji predlože ime koje je ustvari član neke druge stranke. I tako se dođe u situaciju da na papiru su svi članovi BO iz različitih stranaka, a realno stanje je npr. da od šest članova pet bude iz jedne stranke.
Inače te fiktivne stranke ili formiraju pojedinci kako bi prodavali mjesta u biračkim odborima ili ih formiraju veće stranke zbog gore navedenog cilja.
Još jedna mogućnost manipulacije popunjavanja članova biračkih odbora je ta npr. da HDZ ustupi mjesta u biračkim odborima SDA-u gdje su Bošnjaci većina i obrnuto SDA ustupi HDZ-u mjesta u biračkim odborima gdje su Hrvati većina. U ovu priču obavezno ubaciti i SNSD.
Prva opcija je češća na lokalnim, a druga na općim izborima.
-
putokaz1
#6025 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022
Kod nas u Lukavcu su članovi OO CIK već 20 godina čini mi se
Znam da su skoro isti bili i prije 2006 i 2016 ali i poslije
Da li je moguće da su 7 godina ali 2 mandata?
Znam da su skoro isti bili i prije 2006 i 2016 ali i poslije
Da li je moguće da su 7 godina ali 2 mandata?