Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NediM17

#5226 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by NediM17 »

Pa evo, recimo sad imamo slučaj ovog Sarajevo Towera, biće interesantno vidjeti kako će se to dalje razvijati.
suit_up

#5227 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

Vidjet ćemo, ali nepisano pravilo kod nas je da sve što se na sva zvona najavljuje kao megaprojekat, dobro otvori oči ili bježi od toga.
bitangeIprinceze

#5228 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitangeIprinceze »

Je li neko bio u stanovima u sprecanskoj? www.complexmalta.ba
Boze dragi na sta lici ovo na webu?! :lol: isto centar Berlina, Strazbura ili Đenove :skoljka:
bilic

#5229 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

bitangeIprinceze wrote: 24/01/2020 22:22 Je li neko bio u stanovima u sprecanskoj? www.complexmalta.ba
Boze dragi na sta lici ovo na webu?! :lol: isto centar Berlina, Strazbura ili Đenove :skoljka:
Trenutno svi koji su uselili troše struju sa gradževinskog priključka . Jednog sata . Koji je preopterečen i isključuje se po 5 puta dnevno struja.
Trebaju mislim uplatit trafo stanicu da se izgradi pored.
:run:
suit_up

#5230 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

@bilic Ima li ikakvih slika? Nekako je neispraćen projekat, na SkyScraperu također slabo informacija, sjećam se da su pisali da je bila stopirana gradnja sredinom 2018. godine. Na renderima i u tehničkom opisu je djelovao kao obećavajući projekat.
nepass1

#5231 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

suit_up wrote: 24/01/2020 20:35 :run: Gledaj kupatila, ne možeš se okrenuti unutra. Ovo je da čitav život djeci podrediš pa da imaju na silu 2 sobe, čuj u 18.7 kvadrata strpati dnevni sa kuhinjom i trpezarijom, to onaj šank sa 2 stolice možda.

Šteta što u potonjem nema tlocrta, čini se ok, sviđa mi se kupatilo, mada je pogled tako tako. Nisam ulazio u ove zgrade pa ništa iz prve ruke ne mogu reći.
Joj ljudi kupe 50kvadrata u tibri krv ispisaju dok otplate kredit. Svi bi znali sta bi da se ima love. I jada sam imao pola miliona sad bih zivio u importane. Al nema jebi ga.
bilic

#5232 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

suit_up wrote: 24/01/2020 22:48 @bilic Ima li ikakvih slika? Nekako je neispraćen projekat, na SkyScraperu također slabo informacija, sjećam se da su pisali da je bila stopirana gradnja sredinom 2018. godine. Na renderima i u tehničkom opisu je djelovao kao obećavajući projekat.
Zgrada se pravi oko 7 godina.
Pola stiropora otpalo . A ostalo pola požutilo ( prošle godine )
Zadnjih mjesec dana počeli ljudi useljavati .
Ne bi tamo kupovao da je 1000 kvadrat. ( možda bi kupio samo da preprodam . Hahah )
suit_up

#5233 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

@nepass1 Rješavanje stambenog pitanja je jedina stvar na svijetu za koju vrijedi propišati krv, malo ljudi to sa osmijehom riješi. Ovdje se pisalo o nepotrebnoj skučenosti većine trosobnih stanova u novogradnji. Činjenica je da postoje neka ograničenja ispod kojih ne treba ići, gdje ćeš ostavljati usisivač, brašno i ostale potrepštine ako su ti sobe toliko male da jedva manji ormari mogu stati, a ostave ni na vidiku? Vidio sam ja kako ljudi u Tibri drže stvari na balkonu, ali to nije rješenje i to posebno kad je zima. Ne tako davno realnost je bila takva da je mnoštvo četveročlanih porodica odraslo u finom i prostranom dvosobnom stanju u sreći i veselju, djeca se veći dio dana igrala vani i provodila u školi, nije im na pameti bilo to da li imaju svoju zasebnu sobu ili ne. No, danas neka se roditelj sjebaje na poslu veći dio dana da bi navečer morao zastirati jebenu sečiju u dnevnom boravku i lomiti leđa usljed neudobnosti, a djeca neka imaju zasebne sobe, jbg malo jedan kompjuter, moraju dva zasebna, ne vole iste igrice.

@bilic Kako uspiju sve upropastiti, pa znaju da ako ispoštuju projekat i 70% da će sve rasprodati i to posebno na ovakvoj lokaciji. Ne znam više u čemu je poenta.
nepass1

#5234 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

suit_up wrote: 24/01/2020 23:26 @nepass1 Rješavanje stambenog pitanja je jedina stvar na svijetu za koju vrijedi propišati krv, malo ljudi to sa osmijehom riješi. Ovdje se pisalo o nepotrebnoj skučenosti većine trosobnih stanova u novogradnji. Činjenica je da postoje neka ograničenja ispod kojih ne treba ići, gdje ćeš ostavljati usisivač, brašno i ostale potrepštine ako su ti sobe toliko male da jedva manji ormari mogu stati, a ostave ni na vidiku? Vidio sam ja kako ljudi u Tibri drže stvari na balkonu, ali to nije rješenje i to posebno kad je zima. Ne tako davno realnost je bila takva da je mnoštvo četveročlanih porodica odraslo u finom i prostranom dvosobnom stanju u sreći i veselju, djeca se veći dio dana igrala vani i provodila u školi, nije im na pameti bilo to da li imaju svoju zasebnu sobu ili ne. No, danas neka se roditelj sjebaje na poslu veći dio dana da bi navečer morao zastirati jebenu sečiju u dnevnom boravku i lomiti leđa usljed neudobnosti, a djeca neka imaju zasebne sobe, jbg malo jedan kompjuter, moraju dva zasebna, ne vole iste igrice.

@bilic Kako uspiju sve upropastiti, pa znaju da ako ispoštuju projekat i 70% da će sve rasprodati i to posebno na ovakvoj lokaciji. Ne znam više u čemu je poenta.
Ne mogu ljudi kupiti 70m², 20g odplacuju 50m². Pomire se da zive bez ostave, garaze, da spavaju na kaucu.
Ja sam imao jos 50% kesa za stan, ostalo kredit, stari nisam prodao, on mi vraca ⅔ rate za novi kroz kiriju. Dvije plate, natprosjecna primanja za BiH i opet "patnja".
E sad zamislis dvoje sa djetetom i primanjima 2 do 2,2kKM. Rata 800KM, na 25g. Jebe se njemu za ostavu i bracni krevet.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5235 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Bez odricanja, nema sticanja.
suit_up

#5236 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

@nepass1 Kupovao sam i ja i znam šta pričam. Kakvu li ti patnju prolaziš sa tako opisanim ličnim stanjem :lol:
I gdje sračuna ovih 800 KM na ovaj period otplate života ti. Ja sam samo komentarisao nepraktičnost pojedinih stanova danas, može se tu diskutovati do sutra ovako, milion različitih sudbina, ne mora se nužno nov uzimati ako ne možeš. Valja stan i opremiti, što je jedna od stavki koja se često zaboravlja kod kupovine novog stana, a najčešće nimalo jeftina.
nepass1

#5237 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

suit_up wrote: 25/01/2020 00:00 @nepass1 Kupovao sam i ja i znam šta pričam. Kakvu li ti patnju prolaziš sa tako opisanim ličnim stanjem :lol:
I gdje sračuna ovih 800 KM na ovaj period otplate života ti. Ja sam samo komentarisao nepraktičnost pojedinih stanova danas, može se tu diskutovati do sutra ovako, milion različitih sudbina, ne mora se nužno nov uzimati ako ne možeš. Valja stan i opremiti, što je jedna od stavki koja se često zaboravlja kod kupovine novog stana, a najčešće nimalo jeftina.
Pa evo rodjak kupio stan 800KM na 24g. 55m². Ne znam, ljudi nisu svjesni koliko je 24g, mozda mi i laze nisam se detaljnije bavio.. Ja sam uzeo na 9g, ostalo jos 6 pa mi i to puno. Ja se tu nmg zamisliti, radije ga nikad ne bih kupio, bar iz ove perspektive gledajuci. Mozda kad nuzda natjera bih.
A patnja stavio sam pod navodnike, mozda bi ruzno zvucalo da razlazem u detalje.
suit_up

#5238 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

Pa ne znam gdje je kupovao, ispao mu kvadrat malo manje od 4000 KM ako uzmeš kamatu u obzir. Meni je iskreno sve preko 10 godina previše, ali ako drugačije ne može šta ćeš. :)
noviclan

#5239 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Koliko je bio kvadrat u izgradnji u amkovoj zgradi kod hitne
tempuser

#5240 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 24/01/2020 21:23 Svi sad računaju balkone u kvadraturu po faktoru 0.75, kod tite to nije ulazilo u kvadraturu.
Meni samo nisu jasni ljudi koji daju pare unaprijed, a zgrada još ni temelja nema. U Miljacki su tražili pola prilikom rezervacije, Bulevar 10%.
Racunalno se u zavosnosti od toga da li je balkon ili lodja. Balkon izlazi van gabarita zgrade i otvoren je s 3 strane. Lodja je unutar gabarita zgrade i sa 3 strane je zatvorena.
Sta ti nije jasno? To je princip po kojem se finansira gradnja. Prodajes po povoljnijoj cijeni u pretprodaji i od toga kreces u izgradnju.
2017. godine, kad je od zgrade bio samo jumbo plakat jod Hitne, kvadrat u Sarajevo Toweru je je bio 2340 KM, godinu poslije 2574 KM, prosle godine je bio 2950 KM kad bude zavrsen vjerovatno i jos skuplji. Ako neces da finansiras gradnju i cekas, a da imas najveci izbor stanova, nego hoces gotov stan platices ga 30% skuplje, na 60m2 to je 40 milja.
Kad kupujes nov auto jel ga placa po narudzbi ili po isporuci?
tempuser

#5241 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

noviclan wrote: 25/01/2020 06:43 Koliko je bio kvadrat u izgradnji u amkovoj zgradi kod hitne
Prije mjesec zvanicno je bio 2950 sa PDV-om.
vanjki

#5242 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vanjki »

neko_sa_strane wrote: 21/01/2020 11:20 Tibra je dosta fušerila i na Novoj Otoci. Ja sam stan kupio jer sam u zadnjem koji sam iznajmljivao opljačkan. Kretinjo koji je izdavao stan nije se udostojio ni blindirana vrata ugraditi. Čini mi se kako ga je zatekao nakon reintegracije Grbavice da je vrlo malo ili nimalo uložio u njega. Iako te 2017. godine nisam bio načisto da li bih išao vani ili ne sada znam da bih i definitivno bih prodao kupljeni stan. Čuo sam da je Otoka jedan od zagađenijih dijelova grada ali nisam imao pojma da je u toj mjeri zagađena. Forumaša koji je radio u Tibri priupitao bih zbog čega se preteška balkonska vrata postavljaju na slabašan okvir? Dva puta su padala ta vrata. Nakon skoro godinu dana curile su cijevi u kupatilu i pukao ventil. Tip iz firme koju je Tibra angažovala mi je rekao da sam ja još dobro prošao jer je gospođi u susjednoj zgradi ventil pukao odmah nakon useljenja. Da ne pominjem veliku vodenu mrlju na zidu 2018 koju sam zatekao kada sam se vratio s godišnjeg odmora iz stana iznad. Nakon dvije intervencije su konačno završili. Neviđen fušeraj. Takođe cijena kvadrata na Novoj Otoci je previsoka za tu lokaciju.

Sve sto pricas o Novoj Otoci su gluposti a u prilog tome ne ide cinjenica da je u tom naselju ogromna potraznja za stanovima i pogledaj samo koliko su cijene skocile u odnosu na proslu godinu. Oko Nove otoke imas Veneto i Dijamant,gdje su prazni stanovi i svi opet hoce Nova Otoka.. To da kazes da je otoka najzagadjenija malo skini aplikaciju i provjeravaj i vidjeti ces da nije
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5243 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Prazni stanovi jer su kupovali gastarbajteri, a potražnja i cijena apsolutno nema nikakve veze sa kvalitetom.
U Venetu npr nemas vise kupiti stan, osim ako nemaš 300k+ KM za one velike koji su ostali.
Meni naselje Nova Otoka izgleda OK, u kvalitet ne ulazim.
tempuser

#5244 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

vanjki wrote: 25/01/2020 11:23
Sve sto pricas o Novoj Otoci su gluposti a u prilog tome ne ide cinjenica da je u tom naselju ogromna potraznja za stanovima i pogledaj samo koliko su cijene skocile u odnosu na proslu godinu. Oko Nove otoke imas Veneto i Dijamant,gdje su prazni stanovi i svi opet hoce Nova Otoka.. To da kazes da je otoka najzagadjenija malo skini aplikaciju i provjeravaj i vidjeti ces da nije
Cijena kvadrata na NO, Veneto i Dijamant?
Velicina stanova NO, Veneto Otoka?
Potraznju diktira cijena, a ne kvalitet gradnje.
Tibra Stup nije nasibicana jer su stanovi kvalitetni, nego jer su bili jeftini.
vanjki

#5245 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vanjki »

sime_cipol wrote: 25/01/2020 11:33 Prazni stanovi jer su kupovali gastarbajteri, a potražnja i cijena apsolutno nema nikakve veze sa kvalitetom.
U Venetu npr nemas vise kupiti stan, osim ako nemaš 300k+ KM za one velike koji su ostali.

U pravu si kada kazes da nasa dijaspora uzima stanove i da je to diglo cijenu Novogradnje u Sarajevu. Znam da stanoce dosta kupuju i stranci iz medjunarodni organizacija zbog dobrog polozaja Sarajeva(blizina mora,planine itd) i pristupacna cijena prema onom koliko zaradjuju...
Ne volim kada neko sere po Novoj Otoci a nema osnova za to. Drug je kupio stan u lameli i prilicno je zadovoljan. U zgradama imaju apoteke,kafice,poliklinke,vadjenje nalaze a blizina je pijaca skole i ostalo.. Mislim da je cijena 2400m2 sada Nova Otoka ali mislim da Dijamant i Veneto ima jako puno stanova prazni
P308

#5246 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

tempuser wrote: 25/01/2020 09:37
noviclan wrote: 25/01/2020 06:43 Koliko je bio kvadrat u izgradnji u amkovoj zgradi kod hitne
Prije mjesec zvanicno je bio 2950 sa PDV-om.
Ako mislite na Sarajevo tower, u martu 2018. godine cijena je bila 2200 KM + PDV dok je recimo u junu 2017. godine kada je i pocela izgradnja (ako se ne varam) cijena bila 2000 KM + PDV. Osiguravali su cak i dodatni popust za kupce koji uplate pola ili puni iznos (5 i 10%).
tempuser

#5247 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

Iznad sam napisao te cijene sa PDV-om
tempuser

#5248 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

vanjki wrote: 25/01/2020 12:29
sime_cipol wrote: 25/01/2020 11:33 Prazni stanovi jer su kupovali gastarbajteri, a potražnja i cijena apsolutno nema nikakve veze sa kvalitetom.

U pravu si kada kazes da nasa dijaspora uzima stanove i da je to diglo cijenu Novogradnje u Sarajevu. Znam da stanoce dosta kupuju i stranci iz medjunarodni organizacija zbog dobrog polozaja Sarajeva(blizina mora,planine itd) i pristupacna cijena prema onom koliko zaradjuju...
Ne volim kada neko sere po Novoj Otoci a nema osnova za to. Drug je kupio stan u lameli i prilicno je zadovoljan. U zgradama imaju apoteke,kafice,poliklinke,vadjenje nalaze a blizina je pijaca skole i ostalo.. Mislim da je cijena 2400m2 sada Nova Otoka ali mislim da Dijamant i Veneto ima jako puno stanova prazni
Koja je skola u blizini?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5249 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mk ultra »

Č vila 1
Mm dizdar otoka
tempuser

#5250 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tempuser »

mk ultra wrote: 25/01/2020 13:54 Č vila 1
Mm dizdar otoka
Nijedna nije bas u blizini.
CvV1 je druga opstina, sad kad se djeca upisuju prema adresi stanivanja skeptik sam da djeca iz NO pripadaju CV1.
MMD je blizu al zracne linije, pjeske, preko bilo kojeg mosta imas da se nahodas, pogotovo sto sa djetetom (ili dijete samo) moras preci longitudinalu.
Post Reply