Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#126 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by victom »

Raiffeisen 0,05%
Odlična kamata za pričat anegdote na partijima.
Last edited by victom on 01/03/2021 02:59, edited 7 times in total.
Haris.ba

#127 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Haris.ba »

Nije za stanovnistvo drzanje para u banci da nesta zaradi na kamatama.
Maraschino

#128 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Maraschino »

nego sta je?
Haris.ba

#129 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Haris.ba »

Maraschino wrote:nego sta je?
Da mu lopov ne ukrade iz dušeka. A, i lakše je kada treba aktivirati pare to uraditi kada su već na računu.

Ima primjera po Evropi gdje se pare drže uz negativnu kamatu.
Distortion

#130 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Distortion »

Vidim da Sberbank reklamira djeciju stednju 1% godisnje do max 10.000 KM. Povrsno sam gledao i cini mi se da nema ogranicenja raspolaganja novcem.
Haris.ba

#131 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Haris.ba »

Distortion wrote:Vidim da Sberbank reklamira djeciju stednju 1% godisnje do max 10.000 KM. Povrsno sam gledao i cini mi se da nema ogranicenja raspolaganja novcem.
Ja sam imao. I na kraju prebacio novac jer su bili nekakvi teski za salterom. Imas iznos koji orocis, pa na njega dodajes i taj ti je slobodan za raspolaganje.
drndalo

#132 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by drndalo »

Distortion wrote:Vidim da Sberbank reklamira djeciju stednju 1% godisnje do max 10.000 KM. Povrsno sam gledao i cini mi se da nema ogranicenja raspolaganja novcem.
E cuj 1%?

Ne znam puno vecih dinar-efendija od mene, ali za 1% me nece niko zjbvt... :run:
begluci

#133 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by begluci »

MF banka 2,9%... na 36 mjeseci..rentna štednja...mislim da trenutno niko više ne daje..
drndalo

#134 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by drndalo »

3 godine ne mozes do glavnice radi 2.9%?

Ja ne kontam tu rentu, jer je to smijesno, ali bujrum ko misli da je to super.
begluci

#135 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by begluci »

možeš do glavnice u svakom momentu..al onda dobiješ kamatu po vidjenju...ako ovo ne valja ...gdje ima više?
drndalo

#136 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by drndalo »

Ne kazem da ima vise igdje, kazem da je to neisplativo za zjbvt se za tu lovu...

Ja sam nakon sto su kamate na slobodnu stednju pale < 4.5% pokupio sve glavnice i razgulio... Za sicu se necem' da karindjam...
gocii

#137 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by gocii »

chombe trajla be wrote: 31/10/2019 13:53 Niste vi ovdje nešto dobro izračunali. Kod mene pokazuje da na oročenih 10 000KM na 18 mjeseci po kamatnoj stopi od 2,3%, zarada iznosi 693,95 KM. To u MF Banci. Sad ko se bolje razumije nek nam malo ovo izdetaljiše, ovo nije loše ako je ovako. :bih:
345km je kamate
tap3ah75

#138 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by tap3ah75 »

Ja imam dječiju štednju za malca u unikredit banci.
2% kamata s tim da mogu dizati kad hoću i koliko hoću love.
Trajaće dok mali ne napuni 16 ili 18 ... ne sjećam se.

Ali je fol da tog paketa više nema ... sad kad bih htio tako nešto za drugo dijete - kamata je 1%.
Vladimir RUS

#139 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Vladimir RUS »

"Zlatno vrijeme" stednje je proslo i to najvjerovatnije zasvagda ili do sljedece velike ekonomske katastrofe, poput one iz 90-ih (tu mislim prije svega na period hiperinflacije, kad su kamate na stednju znale biti i 100 posto na godisnjem nivou :D). U svakom slucaju, bolje kupiti neku zemlju, neki plac, zlato, obveznice, dionice ili cak recimo neku kriptovalutu, pa rizikovat ili drzati novac u vise valuta na deviznom racunu. Sve je sada bolje od stednje.
iceman ze

#140 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by iceman ze »

Da, kod Unicredit je ko je sta jamio jamio, novi sipak(bahatost po nasem mentalitetu) .... da su manje banke pametnije, sad se mogu kreditnih i dr finansijskih proizvoda naplasirati....
problemnatravunu

#141 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by problemnatravunu »

Ne samo sto su kamate na štednju (po viđenju) smiješne, nego ti skoro svaka banka za tzv.vođenje računa uzima mjesecno 1,5-2-2,5 KM :-) , kad skontaš za godinu dana vise platiš to nego sto dobiješ kamate.... :lol:
Čini mi se tu BBi banka još ima najpovoljniji stav, nema kamate(prinosa) :cry: , ali ti ne uzimaju nikakvu mjesecnu naknadu
To definitivno dođe samo kao mjesto gdje držiš pare da nisu u kući, a to čuvanje moraš platiti, zarada , nikakva , ni simbolična
ExNihilo

#142 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by ExNihilo »

problemnatravunu wrote: 24/01/2020 22:56 Ne samo sto su kamate na štednju (po viđenju) smiješne, nego ti skoro svaka banka za tzv.vođenje računa uzima mjesecno 1,5-2-2,5 KM :-) , kad skontaš za godinu dana vise platiš to nego sto dobiješ kamate.... :lol:
Čini mi se tu BBi banka još ima najpovoljniji stav, nema kamate(prinosa) :cry: , ali ti ne uzimaju nikakvu mjesecnu naknadu
To definitivno dođe samo kao mjesto gdje držiš pare da nisu u kući, a to čuvanje moraš platiti, zarada , nikakva , ni simbolična
Image

Čisto da ne ojadiš koga dezinformacijama.
problemnatravunu

#143 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

ExNihilo wrote: 24/01/2020 23:07
problemnatravunu wrote: 24/01/2020 22:56 Ne samo sto su kamate na štednju (po viđenju) smiješne, nego ti skoro svaka banka za tzv.vođenje računa uzima mjesecno 1,5-2-2,5 KM :-) , kad skontaš za godinu dana vise platiš to nego sto dobiješ kamate.... :lol:
Image

Čisto da ne ojadiš koga dezinformacijama.
Ja gledao ovo http://www.bbi.ba/documents/2019/Retail ... 0račun.pdf
tema je o ŠTEDNJI , govorimo o ŠTEDNJI, kamatama i naknadama za a vista štednju
ExNihilo

#144 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by ExNihilo »

Pa niko ne naplaćuje a vista račun, ama baš nijedna banka, tako da je besmisleno navoditi BBI kao izuzetak po tom pitanju, pri čemu većina banaka traži uporedo otvaranje tekućeg računa na koji će glavnica i kamata biti isplaćene po dospjeću.
MarlboroGold

#145 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by MarlboroGold »

Ne isplati se štediti jer banke ne mogu plasirati sredstva, pa im je i Centralna Banka počela zaračunavati kamatu zbog toga. Ovo traje već duži period. Zato komercijalne banke nude izuzetno niske kamatne stope na štednju. Isplativije je ulagati u i trgovati sa kriptovalutama ko može.

Ako se već odlučite onda se raspitajte koje banke stimulišu i subvencioniraju... jedno vrijeme je Union banka bila najbolja upravo zbog toga. Ne znam je li još uvijek.
Maraschino

#146 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by Maraschino »

MF se jos uvijek drzi. Valjda im treba sredstava.
ExNihilo

#147 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by ExNihilo »

Ulaze na FBiH tržište, i nastupaju sa penetracijskim uslovima.
problemnatravunu

#148 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

ExNihilo wrote: 24/01/2020 23:39 Pa niko ne naplaćuje a vista račun, ama baš nijedna banka, tako da je besmisleno navoditi BBI kao izuzetak po tom pitanju, pri čemu većina banaka traži uporedo otvaranje tekućeg računa na koji će glavnica i kamata biti isplaćene po dospjeću.
E hebemga :D , a šta ovdje piše , i kod drugih je tako slično
Asa banka
Spoiler
Show
Naknada za otvaranje, vođenje, zatvaranje kao i raspolaganje sa sredstvima sa računa frekventne štednje, se obračunava i naplaćuje u skladu sa važećom Tarifom naknada za proizvode i usluge u poslovanju sa domaćim i stranim fizičkim licima.
U skladu sa važećom Tarifom naknada za proizvode i usluge u poslovanju sa domaćim i stranim fizičkim licima, Banka naplaćuje naknadu za vođenje a vista računa (po računu): 1,50 KM.
Naknada za otvaranje i zatvaranje računa se ne naplaćuje.
Za obavljanje određenih pratećih uslužnih poslova vezanih za vođenje računa, Banka naplaćuje naknade/provizije u skladu sa važećom Tarifom naknada za proizvode i usluge u poslovanju sa domaćim i stranim fizičkim licima.
meni ni u džep ni iz džepa, čisto me zainteresiralo, malo proguglao i baš sam "šokiran"
HardCore

#149 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by HardCore »

Sta se desi kad se potpise ugovor na 2-3 god za stednju, a trebaju ti sve pare da dignes, jel ima neka caka? Jel dobijes odmah svoje pare bez kamate il kako vec ide?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#150 Re: Banka sa najboljim kamatama na štednju - koja?

Post by plain vanilla »

HardCore wrote: 26/01/2020 18:39 Sta se desi kad se potpise ugovor na 2-3 god za stednju, a trebaju ti sve pare da dignes, jel ima neka caka? Jel dobijes odmah svoje pare bez kamate il kako vec ide?
Mislis orocenje?
Trebalo bi biti da dobijes odmah svoje pare, naravno bez kamate za orocenje. Neke banke obračunaju kamate za mjesece koliko je bilo oroceno. Mislim da ovisi o banci.
Post Reply