Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#3401 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Eto ga, to su te mjere koje sam spominjao još prije 20tak stranica.

Al bitno je samo naprđivati jel tačno mjerenje, jel prije bilo gore, koja rješenja ne mogu koja mogu, šta je tačan uzrok šta nije.
dječak sa šibicama

#3402 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Jedino sto je Vesic na glasu da puno laze, puno obecava a malo radi.

Naravno, mjere postoje, sve se moze kad se hoce. Ovi nasi nista ni ne zele, uhvatili se automobila ko pijan plota.
neko_sa_strane

#3403 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Sve što objave Pink, RTS, Prva, O2(bivša b92), Studio B, Kurir, Informer ne treba shvatiti ozbiljno jer su pomenuti mediji dio Vučićeve propagandne mašinerije. Vesić je jedan lažov i idiot.
daddy-kool

#3404 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote: 24/01/2020 10:00
daddy-kool wrote: 24/01/2020 09:53 Ko će kontrolisati nabavku ćumura iz RS?
Možda policija? Ono, manje bureka i kladare, izađeš na cestu i kontrolišeš. 24 sata. Imaš nekoliko cesta preko kojih se ulazi u kanton, i sve se može pokriti bez problema kad bi se htjelo.
Tačno ko što pohvataše auto mafiju. /s

Nego fino zabrana spaljivanja sa inspekcijom koja dere kazne po 100 i više maraka i vozdra.
daddy-kool

#3405 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by daddy-kool »

zigzag wrote: 24/01/2020 10:05 A ostali nek misle na sebe?

Ne znam koja je to zabrana efikasna. Cigare bez markica su zabranjenje pa ih pune pijace.
Upravo zato nema smisla ganjati samo dodatne poreze na ćumur - crno tržište, a sve čvrsta goriva (i smeće) zagađuju kada se spaljuju.
Haris.ba

#3406 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote: 24/01/2020 13:05 Tačno ko što pohvataše auto mafiju. /s
Pa zato i neće da izađu na ceste. Jer onda ne bi mogao laganin "prekogranični biznis". :D
daddy-kool

#3407 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by daddy-kool »

Osnova svake civilizacije, poretka, ustroja, organizacije, je prisila i represija. Ako grad nije u stanju provesti neke stvari represivno, treba se vratiti korak dva unazad i riještiti prvo represivne poluge.
MorningStar

#3408 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

daddy-kool wrote: 24/01/2020 13:14 Osnova svake civilizacije, poretka, ustroja, organizacije, je prisila i represija. Ako grad nije u stanju provesti neke stvari represivno, treba se vratiti korak dva unazad i riještiti prvo represivne poluge.
Bez zakona i sprovodjenja istih dobijemo nesto sto se zove anarhija. Mi smo sada negdje izmedju.
Thorgerson

#3409 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

daddy-kool wrote: 24/01/2020 09:53 Kakva država, ništa se ne može riješiti na tom nivou. Ovo je isključivo gradski problem koji se mora riješiti represivnim mjerama. Prva mjera mora biti zabrana loženja čvrstih goriva u gradskoj zoni. To se ne može zaobići ni nekakvim poskupljenjima ćumura ili dodatnim porezima zato što će većina prodaje ogriva ići i i već ide na crno. Ko će kontrolisati nabavku ćumura iz RS?

Jedna, osnovna mjera - zabrana spaljivanja čvrstih materijala u gradskoj zoni - rješava zagađenje zraka za 80%.
80%?

Prijatelju, NIJE ZAGAĐEN SAMO ZIMI. Ja znam da većina i ne prati šta se dešava na ljeto. Ali evo ja ću ti reći. Na ljeto index cesto bude preko 100, nekada i preko 150. O tome niko ne prica jer se osjeti toliko, ne osjeti se smrad. Ali zrak nije zdrav tada, nego je i većinu ljeta zagađen.

Kako to objašnjavaš?

Ovo što pišeš je obična utopija i ne da nije realno, nego ne znam...čuj zabraniti ugalj, čvrsta goriva...odjednom. :-)

p.s.
Nije tačno da se ne može riješiti na tom nivou.

Je li tebi normalno da Kanton Sarajevo ide i traži pomoć od stranih ambasada, umjesto da se država digne i traži pomoć od EU za rješavanje zagađenja. Pa oni šakom i kapom dijele te pare...ali moraš imati projekat. Moraš raditi. Ako nemaš projekat, nema ni para. Zato ambasadori i jesu ove hvalili, jer su bili pripremili hrpicu projekata i tražili pare i dobili (izolacija objekata, oprema za mjerenje nivoa zagađenja itd itd).
Thorgerson

#3410 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

daddy-kool wrote: 24/01/2020 13:12
zigzag wrote: 24/01/2020 10:05 A ostali nek misle na sebe?

Ne znam koja je to zabrana efikasna. Cigare bez markica su zabranjenje pa ih pune pijace.
Upravo zato nema smisla ganjati samo dodatne poreze na ćumur - crno tržište, a sve čvrsta goriva (i smeće) zagađuju kada se spaljuju.
Objasni na koji način ćeš zabraniti nekome da loži nešto. Da čujemo. Šta ćeš ponuditi ljudima kao alternativu. Postoji preko 100.000 ložišta u gradu. Objasni na koji način ćeš to sve kontrolisati, da neko nešto ne naloži.
TheGodfather001

#3411 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TheGodfather001 »

Thorgerson wrote: 24/01/2020 13:19
daddy-kool wrote: 24/01/2020 09:53 Kakva država, ništa se ne može riješiti na tom nivou. Ovo je isključivo gradski problem koji se mora riješiti represivnim mjerama. Prva mjera mora biti zabrana loženja čvrstih goriva u gradskoj zoni. To se ne može zaobići ni nekakvim poskupljenjima ćumura ili dodatnim porezima zato što će većina prodaje ogriva ići i i već ide na crno. Ko će kontrolisati nabavku ćumura iz RS?

Jedna, osnovna mjera - zabrana spaljivanja čvrstih materijala u gradskoj zoni - rješava zagađenje zraka za 80%.
80%?

Prijatelju, NIJE ZAGAĐEN SAMO ZIMI. Ja znam da većina i ne prati šta se dešava na ljeto. Ali evo ja ću ti reći. Na ljeto index cesto bude preko 100, nekada i preko 150. O tome niko ne prica jer se osjeti toliko, ne osjeti se smrad. Ali zrak nije zdrav tada, nego je i većinu ljeta zagađen.

Kako to objašnjavaš?

Ovo što pišeš je obična utopija i ne da nije realno, nego ne znam...čuj zabraniti ugalj, čvrsta goriva...odjednom. :-)

p.s.
Nije tačno da se ne može riješiti na tom nivou.

Je li tebi normalno da Kanton Sarajevo ide i traži pomoć od stranih ambasada, umjesto da se država digne i traži pomoć od EU za rješavanje zagađenja. Pa oni šakom i kapom dijele te pare...ali moraš imati projekat. Moraš raditi. Ako nemaš projekat, nema ni para. Zato ambasadori i jesu ove hvalili, jer su bili pripremili hrpicu projekata i tražili pare i dobili (izolacija objekata, oprema za mjerenje nivoa zagađenja itd itd).
Ljeti se zagađenje kreće, u ambasadi, od 51 do 150, barem sam kad sam ja pratio. I to možemo pripisati vozilima, turistima, autobusima, kamionima, prašini... Sadašnje stanje "hazarodous" sublimira i naprijed navedeno zagađenje i ugalj, plastiku i sve što trpaju u peć.
A kako ćeš zabraniti nekome nešto da loži? Nikako. Ali ga za detektovano loženje zabranjenih goriva moraš sankcionisati da mu se budžet ne može oporaviti 6 narednih mjeseci. Dronovi, helikopteri opremljeni senzorima su isto kao psi tragači. A za detekciju im ne treba fizički pristup ložištu ili naredba suda. Ako se radi o kolektivnom stanovanju, kazna se izdaje čitavom ulazu. Pa da vidite onda kako svi trče da pokažu na šta se griju...A objekti individualnog stanovanja se sankcionišu prema stanju vlasništva.
Zaboravih dodati da UNDP ima ogroman projekat za uređenje stanja u ovoj oblasti koji pripremaju zbog pritiska ambasada, prvenstveno SAD i UK, i spremaju da investiraju ca 150 miliona u to...međutim, to će sve propasti ako vlada pozeljeni...
Last edited by TheGodfather001 on 24/01/2020 13:40, edited 1 time in total.
escobar__

#3412 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Ma ljeti je druga priča u odnosu na ovo, mizerija u poređenju sa zimskim periodom.

Image
ElkoM

#3413 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

TheGodfather001 wrote: 24/01/2020 13:31
Ljeti se zagađenje kreće, u ambasadi, od 51 do 150, barem sam kad sam ja pratio. I to možemo pripisati vozilima, turistima, autobusima, kamionima, prašini...
kontaš li ti i drugi da je ljeti strujanje zraka "normalno" a zimi da je mrtavaja po nekoliko dana

iako stoji činjenica da loženje dodatno uduplava problem, ali ljudi napravili istraživanje i utvrđeno da je GLAVNI izvor zagađenja, na PRVOM mjestu saobraćaj
mislim šta se dalje mlati prazna slama i "pametuje"
BadBoy

#3414 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Pa u pravu je zigzag sa svojom pričom o poskupljenju uglja. To je korak prije potpune zabrane - destimulacija. Uvedeš poseban porez na ugalj tako da on postane ekonomski neisplativ. Sve pare skupljenje od tog poreza bi se trebale ulagati nazad u poboljšanje energetske efikasnosti, uređenje gradskog prevoza i subvencioniranje izgradnje gasovodne mreže.
BadBoy

#3415 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

ElkoM wrote: 24/01/2020 13:40
Ljeti se zagađenje kreće, u ambasadi, od 51 do 150, barem sam kad sam ja pratio. I to možemo pripisati vozilima, turistima, autobusima, kamionima, prašini...
kontaš li ti i drugi da je ljeti strujanje zraka "normalno" a zimi da je mrtavaja po nekoliko dana

iako stoji činjenica da loženje dodatno uduplava problem, ali ljudi napravili istraživanje i utvrđeno da je GLAVNI izvor zagađenja, na PRVOM mjestu saobraćaj
Zato što ne možeš bošnju odvojit od volana. Sve mu uzmi al auto ne.
TheGodfather001

#3416 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

ElkoM wrote: 24/01/2020 13:40

Pojasni "strujanje zraka normalno"??! Da je normalno, ne bi bilo zagađenja... mani se konakovićeve i taisove palamude... Na kraju, vozila se mogu riješiti u jednoj kalendarskoj godini,jerbo svi moraju registrovati vozilo i obaviti tehnički u toj godini, pa ko ne zadovoljava byebye
ElkoM

#3417 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

TheGodfather001 wrote: 24/01/2020 13:43 [
Pojasni "strujanje zraka normalno"??! Da je normalno, ne bi bilo zagađenja...
vrijeđa mi inteligenciju objašnjavat banalne stvari

šta ba kaeš... ne bi bilo zagađenja... vrhunski pametno, nema šta :lol:

jebote led, još pod znacima navoda stavim "normalno"
ali jok, moraš ti nekome crtat
TheGodfather001

#3418 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

ElkoM wrote: 24/01/2020 13:46
TheGodfather001 wrote: 24/01/2020 13:43 [
Pojasni "strujanje zraka normalno"??! Da je normalno, ne bi bilo zagađenja...
vrijeđa mi inteligenciju objašnjavat banalne stvari
Vrijeđa ti šta??
Thorgerson

#3419 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ne znam da li je već neko postavljao, ali studije u Šangaju su pokazale da je glavni uzrok smrti od zagađenja zraka - srčani i moždani udar. Ne pluća, nego srce. Srce i vene najviše stradaju. Jer ove čestice su toliko male da se mogu zavući bilo gdje u tijelu. Duža izloženost - minamalno što možete izvući jeste da imate problem sa pritiskom, dijabetis i slično.

I naravno niko o tome ne priča, niti ko vodi evidenciju. Ljudi, mladi, stari svi padaju ko pokošeni. Pa ja sam znao min 5 osoba ispod 40 godina koje su umrle od srčanog udara.

Upravo to je idealno i ono što odgovara vladajućoj kasti. Niko neće odjednom umrijeti od zagađenja, uostalom jebe se njih. Žive po poljinama, na planinama imaju apartmane, vikendice itd. Od ovoga se lagano, ali sigurno umire. I nebitno, ne mora to biti smrt u 50oj, pa ni u 60oj, ali zasto umrije eto u 70, ako postoji mogucnost da sebi produzis zivot za jos 10 godina? Pa to nije mala stvar.

Image

PM 2.5 kojih imamo sada u obilju u KS su ove veličine.
Image

Stanje nije alarmantno jer vlasti šute, ovi su tek sada počeli da pričaju o tome. Dakle, stvara se privid da stanje nije alarmantno. A itekako da jeste. Tako, maske na glavu, prečišćivaće i razmišljajte kako da se bježi iz ove vukojebine. Ne mora to biti vani, ali barem u neko drugo mjesto.

Meni iz godine u godinu sve više smeta ovo zagađenje, ja sebe u ovom gradu ne mogu vidjeti za 4-5 godina. Mislim biću ja tu, raditi i sve, ali teško da ću moći živjeti.

Već razmišljam o nekim lokacijama. Malo zemlje, kuća. Jer ovo se ne isplati. Da ne govorim o penziji nekoj i starosti, pa ne pada mi napamet da ovdje živim. Ako bude zdravlja mog, od djece, sve što se bude imalo prodati i fino zapaliti za Hercegovinu minimalno. Djeca ako budu mogla ovdje neka žive, valjda će se malo i situacija do tada popraviti.

Volim ja ovaj grad, to stoji, ali volim i svoje zdravlje. Uostalom, ne treba biti konzerva.

Zato ne kontam ove stare ljude koje gledam po gradu. Pa čovječe znam ih dosta, imaju nekretnine, znam da imaju para. Al jok. Ono je u centru grada i džaba. Pa idi brate, prodaj stan kupi sebi bolan kuću kakvu na jugu i uživaj. Ma kakvi. Ostane ono ovdje, truje se i gotovo. To mi nikad neće biti jasno. :roll:
Sunculish

#3420 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sunculish »

Hercegovina... :-) mi imamo kuću blizu Mo., ni najcrnjem dušmaninu ne bih preporučila od maja do oktobra nos da pomoli tamo. Puno starijih ljudi su i srčani bolesnici, pa im tamošnja temperatura nikako ne odgovara. Planina da, Hercegovina NE!!
Thorgerson

#3421 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Sunculish wrote: 24/01/2020 14:58 Hercegovina... :-) mi imamo kuću blizu Mo., ni najcrnjem dušmaninu ne bih preporučila od maja do oktobra nos da pomoli tamo. Puno starijih ljudi su i srčani bolesnici, pa im tamošnja temperatura nikako ne odgovara. Planina da, Hercegovina NE!!
Ne znam, ja sam bio kod prijatelja na vikendici blizu Čapljine. Meni je godilo. Bilo je ljeto i pržilo je, ali on ima hladovine oko kuće i stvori se idealna temperatura kad vani sjediš.

Mada, istina, vjerovatno pod stare dane ni to ne bi godilo, a to se slažem, planina je zakon.
Connaisseur Karlin

#3422 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

escobar__ wrote: 24/01/2020 13:39 Ma ljeti je druga priča u odnosu na ovo, mizerija u poređenju sa zimskim periodom.

Image
razumljivo, zahvaljujuci temeraturnoj inverziji zimi :)
neko_sa_strane

#3423 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neko_sa_strane »

Kada je Sjeverna Makedonija donijela zakon da zabranjuje ugalj kao sredstvo zatopljavanja objekata ne vidim zbog čega BiH ne bi mogla postupiti identično. Ne samo to već u blizini postojećih termoelektrana grade solarne elektrane a plan je zatvaranje određenih termoelektrana.
Hercegovina se kupa u suncu. Ima preko 250 sunčanih dana u godini i nikome na pamet ne pada investirati u instalaciju solarnih elektrana.
BadBoy

#3424 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: 24/01/2020 14:40 Ne znam da li je već neko postavljao, ali studije u Šangaju su pokazale da je glavni uzrok smrti od zagađenja zraka - srčani i moždani udar. Ne pluća, nego srce. Srce i vene najviše stradaju. Jer ove čestice su toliko male da se mogu zavući bilo gdje u tijelu. Duža izloženost - minamalno što možete izvući jeste da imate problem sa pritiskom, dijabetis i slično.
Pa isti je slučaj i sa pušačima. Glavni ubica pušača je srčan udar, a ne rak pluća. Rak pluća i ne doživiš, pokosi te srčani prije.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3425 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

neko_sa_strane wrote: 24/01/2020 18:19 Kada je Sjeverna Makedonija donijela zakon da zabranjuje ugalj kao sredstvo zatopljavanja objekata ne vidim zbog čega BiH ne bi mogla postupiti identično. Ne samo to već u blizini postojećih termoelektrana grade solarne elektrane a plan je zatvaranje određenih termoelektrana.
Hercegovina se kupa u suncu. Ima preko 250 sunčanih dana u godini i nikome na pamet ne pada investirati u instalaciju solarnih elektrana.
Da se isplati, kompletna hercegovina bi bila crna od panela, ali se ne isplati, pa niko ne ulate u to
Post Reply