Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
sumirprimus
#1426 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
gdje se poteze?
upravo je problem u tome sto se nob veze uz nesto negativno ,a zapravo je svijetla tacka u istoriji bosanskih muslimana koji su cesto obezglavljeni lutali i na pogresnoj strani istorije stojali, bar onog dijela koji su aktivno ucestvovali.
kao i u ovom ratu sada naravno.
upravo je problem u tome sto se nob veze uz nesto negativno ,a zapravo je svijetla tacka u istoriji bosanskih muslimana koji su cesto obezglavljeni lutali i na pogresnoj strani istorije stojali, bar onog dijela koji su aktivno ucestvovali.
kao i u ovom ratu sada naravno.
-
The 51st State
#1427 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
nuie negativno ali je prevazidjeno, evo poteze fgr elita na ovom topiku
a sto se tice muslimana u we2, najveci stradalnici i u principu kao narod najcisici izaso iz istog, no ni to nije dovoljno da se hrak ispotiha baci
a sto se tice muslimana u we2, najveci stradalnici i u principu kao narod najcisici izaso iz istog, no ni to nije dovoljno da se hrak ispotiha baci
Last edited by The 51st State on 24/01/2020 10:39, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#1428 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
inace su bosnjaci pokazali strahovitu politicku zrelost u zadnjih 100 200 godinaHank Paldum wrote: ↑24/01/2020 10:36Glupost. Put kojem su Srbi išli u Jugoslaviji je bio put podjela jer su bili glupi i tako se ponašali u jednoj državi koja je imala specifično uređenje da svaka republika se može odvojiti. BiH nema takvo uređenje.sumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:30 pa put kojim bosnjaci idu je put podjela i ne razlikuje se puno u odnosu na srpski i hrvatski nacionalni put.
sam predsjednik stozerne stranke u bosnjaka vam je lijepo rekao opcina centar vrijedi ko 10 drugih opcina.
sta mislis kako tek onda misljenje osim standardne demoagogije ima o opstinama u rs.u i bosnjacima koji tamo zive?
i opet ovde ista takva mantra se vrti godinama, sta nam to govori o gluposti ili ti ga pameti odnosno politickoj zrelosti???
pricamo o nekim putevima
-
sumirprimus
#1429 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ne slazem se.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:37 nuie negativno ali je prevazidjeno, evo poteze fgr elita na ovom topiku
vece zrtve su srbi imali.
drugi par opanaka sto su oni se okrenuli protiv muslimana za osvetu pa vrsili zlocine po istocnoj bosni i sandzaku
-
The 51st State
#1430 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
pogledaj procente pa se ne slazi i nisu se okrenuli za osvetu nego su od pocetka krenuli sa pokoljimasumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:40ne slazem se.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:37 nuie negativno ali je prevazidjeno, evo poteze fgr elita na ovom topiku
drugi par opanaka sto su oni se okrenuli protiv muslimana za osvetu pa vrsili zlocine po istocnoj bosni i sandzaku
-
sumirprimus
#1431 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
po istocnoj bosni.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:41pogledaj procente pa se ne slazi i nisu se okrenuli za osvetu nego su od pocetka krenuli sa pokoljimasumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:40ne slazem se.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:37 nuie negativno ali je prevazidjeno, evo poteze fgr elita na ovom topiku
dotad su muslimani sarajeva i vecih gradova zivjeli u relativnoj hladovini.
srbi i zidovi su isli u jasenovac gradisku sajmiste i slicne logore.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1432 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mislio sam na imena kojim su nazvane škole, bolnice, neki drugi vazni ovjekti, ako ima još takvih pored Busuladzica, ja sam protiv toga jer znam da ima na hiljade još drugih jako bitnih licnosti iz historije koje nisu kontroverzne ni jednima. Ne bi se uopte bavio dokazivanjem je li bio fasista ili nije pored toga, ne bi davao uopšte tome znacaj.MarlboroGold wrote: ↑24/01/2020 10:12Ja nigdje nisam rekao da su isti, vec sam naveo samo jednu od kontradikcija u poredjenju sa ZAVNOBIH-om i sta isti predstavlja.konektovan wrote: ↑24/01/2020 09:45Znao sam, kako ga ranije ne spomenuste... Kontroverzna licnost, Bosnjaci zbog jednog imena su sad isti ko i četnici i ustase, a od toliko cestitih i uglednih imena oni izabrase njegovo ime....MarlboroGold wrote: ↑24/01/2020 08:39 Ne znam... meni ZAVNOBIH i Mustafa Busuladzic nikako ne idu zajedno.
Zasto jedna od? Daleko od toga da je to samo zbog jednog imena... tu su jos Halim ef. Malkoc, Dzemaludin ef. Ibrahimovic, Mujo Alispahic, Sulejman Silajdzic i mnogi drugi... trebam li jos navoditi ili je dovoljno?
-
The 51st State
#1433 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
i opet ne mjenja cinjenicu da su u relativnlm omjeru muslimani najveci stradalnici ww2, a to oko osvete procitaj moljevica pa mozda prestanes lupati.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1434 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Joj četničke demagogije hebote, nevjerovatno.
Ne nismo, niti cemo ikad biti isti....bez obzira na sve...
-
sumirprimus
#1435 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
i opet mijenja jer nisu...
-
sumirprimus
#1436 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
cetnicka?konektovan wrote: ↑24/01/2020 10:44 Joj četničke demagogije hebote, nevjerovatno.![]()
to sam samo ceko, upravo zbog nedostatka politicke zrelosti i obezglavljenosti a koja datira jos od povlacenja turskog okupatora bosanske muslimane i jeste zadesila tragicna sudbina kakva je i bila.
-
The 51st State
#1437 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
wsta tebe briga, ti si svakako iznad toga kao bosanac, samo mojne rende kora i spike ko sa afz 44
-
sumirprimus
#1438 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
jedino ispravno.
zna se sta je drzava a sta nacija.
dace bog razliku da i ostatak populacije nadodje pa da jednom ko ljudi napravimo drzavu, gradjansku dostojnu covjeka a ne ovo sovinisticko nacionalisticko segregaciono koje niko ziv ne voli
-
The 51st State
#1439 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ubio si me frazama dometa haustorasumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:48jedino ispravno.
zna se sta je drzava a sta nacija.
dace bog razliku da i ostatak populacije nadodje pa da jednom ko ljudi napravimo drzavu, gradjansku dostojnu covjeka a ne ovo sovinisticko nacionalisticko segregaciono koje niko ziv ne voli![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#1440 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sarajevo je 1992. ili 1993. godine, kada je bilo pod najvećim fašističkim napadom, preimenovalo školu koja se zvala 6. april, po Danu oslobođenja Sarajeva od fašizma po Hadži-efendiji Jamakoviću...konektovan wrote: ↑24/01/2020 10:43Mislio sam na imena kojim su nazvane škole, bolnice, neki drugi vazni ovjekti, ako ima još takvih pored Busuladzica, ja sam protiv toga jer znam da ima na hiljade još drugih jako bitnih licnosti iz historije koje nisu kontroverzne ni jednima. Ne bi se uopte bavio dokazivanjem je li bio fasista ili nije pored toga, ne bi davao uopšte tome znacaj.MarlboroGold wrote: ↑24/01/2020 10:12Ja nigdje nisam rekao da su isti, vec sam naveo samo jednu od kontradikcija u poredjenju sa ZAVNOBIH-om i sta isti predstavlja.konektovan wrote: ↑24/01/2020 09:45
Znao sam, kako ga ranije ne spomenuste... Kontroverzna licnost, Bosnjaci zbog jednog imena su sad isti ko i četnici i ustase, a od toliko cestitih i uglednih imena oni izabrase njegovo ime....
Zasto jedna od? Daleko od toga da je to samo zbog jednog imena... tu su jos Halim ef. Malkoc, Dzemaludin ef. Ibrahimovic, Mujo Alispahic, Sulejman Silajdzic i mnogi drugi... trebam li jos navoditi ili je dovoljno?
Husein efendija Đozo, čiji su prijatelji fašisti poput Mile Budaka, također je zaslužio tu čast da se u Goraždu po njemu nazove škola. I Budak je našao svoje mjesto, ali na mostarskim ulicama, zajedno s Jurom Francetićem, komandantom ustaške Crne legije.
Vidimo da esktremi u sva tri naroda vole da preimenuju ulice, skole i objekte..da li su onda ekstremi = citav narod? Valjda ne.
Sjetimo se Tarika Dautovića
Nova generacija Bošnjaka neće dozvoliti da se glavna sarajevska ulica zove po "zločincu i vođi totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema" – Titu (Josip Broz Tito), već po Aliji Izetbegoviću.
Srećom, nove i stare generacije GRAĐANA mu nisu dozvolile.
-
sumirprimus
#1441 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ili jos preciznije volite vi svi bosnu al samo deklarativno..
po djelima se ne bi dalo naslutit.
pricamo o postdejtonskoj bosni, mojne rata i ovog i ww2
po djelima se ne bi dalo naslutit.
pricamo o postdejtonskoj bosni, mojne rata i ovog i ww2
- Hank Paldum
#1442 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Naravno, mislila si na Lijanovićevu strankuBloo wrote: ↑24/01/2020 10:34Gdje sam ja spomenula SDA?Hank Paldum wrote: ↑24/01/2020 10:28Ko kaže da su naši politicki predstavnici? Pitaš li svoje poznanike, prijatelje i komšije Srbe i Hrvate šta rade njihovi politički predstavnici HDZ i SNSD a ljudi nikada nisu glasali za njih niti ponavljali njihovu mantru. Da li se opet vraćamo na ono da su Bošnjaci SDA produkt i da je svaki Bošnjak glasač SDA?
A i ta rečenica je ironična kada se uzme u obzir da su baš Bosanci tvrdili da su Bošnjacima, Srbima i Hrvatima trn u oku i da ih mrze jer ih ima strašnih 1% na popisu![]()
Btw ti potenciras mrznju protiv Bosnjaka, odnosno da je sve sto se ne slaze sa tvojim misljenjem mrznja, ne ja.
Kakvo je uopšte pominjanje neke stranke i političkih predstavnika u diskusiji gdje se uopšte nije pisalo o strankama nego samo o narodima? Da li time potvrđuješ da je za tebe svaki Srbin SDS/SNSDovac i svaki Hrvat HDZovac jer ako napiše ko je i šta je mu automatski dodaš stranku i političkog predstavnika?
Da li time i priznaješ da nema razlike između Dragana koji je rat proveo u Sarajevu i jednog Jovana sa Pala koji je gađao Sarajevo ili bar podržavao tu politiku jer ako ja napišem da je cilj boriti se protiv te Jovanove politike i nadglasati ga, uništiti njegovi ideologiju ti okrećeš na to da ja mrzim svakog Srbina uključujući i Dragana iz Sarajeva.
Nikakva provokacija ili da te optužujem za nešto, samo pokušavam pratiti tvoju logiku
-
sumirprimus
#1443 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ubi istina druze a ne fraza.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:49
ubio si me frazama dometa haustorapazi se eto kolona novobosanaca iz sekovica
![]()
-
The 51st State
#1444 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
sta imas slutiti, kakve su ti sihiraske price, i u ovom dejtonskom okviru opet isto ti ga dodje, jedino su snjake sutinski za drzavu
- BHCluster
#1445 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Koliko? Sa koliko % SDA pobjedjuje na izborima (i to uz sve moguce malverzacije)? Onda se zapitaj kako druge stranke ne mogu animirati glasacko tijelo?
-
The 51st State
#1446 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
djelomicna istina uz neznaje i lazi koji si rekao sigurno ne.sumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:51ubi istina druze a ne fraza.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:49
![]()
prvo revidiraj stav o najvecim stradalnicima ww2 pa da nastavimo, da se posluzlim tradicionalnom fgr terminologijom
-
sumirprimus
#1447 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:52 sta imas slutiti, kakve su ti sihiraske price, i u ovom dejtonskom okviru opet isto ti ga dodje, jedino su snjake sutinski za drzavu
ne vjerujem u te babske price sihire i to..
smao istina.
a istina je bolna i tragicna sto se tice bosne i naroda ovde.nazalost.
-
sumirprimus
#1448 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
koji tacno dio? evo reci ti meni u sarajevu i u tuzli, mozemo i zenicu.i mostar.banjalukuThe 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:54djelomicna istina uz neznaje i lazi koji si rekao sigurno ne.sumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:51ubi istina druze a ne fraza.The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:49
![]()
prvo revidiraj stav o najvecim stradalnicima ww2 pa da nastavimo, da se posluzlim tradicionalnom fgr terminologijom
tu ti je masa populacije bila. i kakvo je stanje bilo u ww2.
-
The 51st State
#1449 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
pa sto inda slaga vise putasumirprimus wrote: ↑24/01/2020 10:55The 51st State wrote: ↑24/01/2020 10:52 sta imas slutiti, kakve su ti sihiraske price, i u ovom dejtonskom okviru opet isto ti ga dodje, jedino su snjake sutinski za drzavu![]()
ne vjerujem u te babske price sihire i to..
smao istina.
a istina je bolna i tragicna sto se tice bosne i naroda ovde.nazalost.
-
sumirprimus
#1450 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
sta tacno lazem.
srbi su bili brojem najveci stradalnici, nemoj zajebavat.
sto ne umanjuje zrtve bosanskih muslimana i grdne zlocine pocinjene po istocnoj bosni.
pa i od ndh al u manjem broju.
a opet koliko je tacno zivjelo stanovnistava u istocnoj bosni uz drinu a koliko u ostatku bosne u odnosu na ukupnu populaciju.
srbi su bili brojem najveci stradalnici, nemoj zajebavat.
sto ne umanjuje zrtve bosanskih muslimana i grdne zlocine pocinjene po istocnoj bosni.
pa i od ndh al u manjem broju.
a opet koliko je tacno zivjelo stanovnistava u istocnoj bosni uz drinu a koliko u ostatku bosne u odnosu na ukupnu populaciju.