Zašto bi manjina željela jedan čovjek, jedan glas princip tamo gdje je manjina?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 19:26 Ne valja ti logika. Pa valjda bi jedan narod ako torovski razmišlja bio za građanski princip tamo gdje je manjina (ravnopravnost) a gdje je većina ganjao nacionalizam da dominira nad ostala dva manja naroda.
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- piupiu
#1301 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- piupiu
#1302 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
CEEOL copyright 2020
NOMINALIZAM I NACIONALIZAM U SAVREMENOJ BOŠNJAČKOJ POLITICI
Autor: Šaćir Filandra
Unutar određenja pojma Bošnjak, koji se samo na prvi pogled u dnevnopolitičkoj praksi, medijima i publistici, nadaje samorazumljivim, jasnim i općeprihvatljivim, prisutna su najmanje tri gledišta. Ona, sama po sebi, odslikavaju još prisutnu nedefiniranost pojma Bošnjak, a od njegovog definiranja ovise nacionalno-politički koncepti, odnosno konkretna politika i odnos prema bitnim političkim, nacionalnim i državnim pitanjima Bosne i Bošnjaka.
Po prvom od tih stajališta Bošnjak može biti svaki Bosanac koji prihvata i svjedoči elemente bošnjačkog identiteta, naprijed navedene, bez obzira na njegovu religijsku pripadnost. Ovo stajalište ne tvrdi da su bosanski katolici i bosanski pravoslavci Bošnjaci u nacionalnom smislu, ali se ne poriče i mogućnost da oni to mogu biti. (Ovo je, suštinski, bosanstvo, prim. prev. piupiu) Njegova snaga je u stavu da se bošnjaštvo ne zasniva ekskluzivno na religiji – islamu, zatim što priznaje da nemuslimani mogu biti nacionalno Bošnjaci, mada je istovremeno svjesno da su ljudi koji danas sebe smatraju Bošnjacima, uglavnom, ali ne isključivo, i to je ono što je najbitnije naglasiti, muslimanskog, islamskog, odnosno bosansko-muslimanskog duhovnog porijekla. Ovo stajalište smatram najprihvaćenijim ili najraširenijim tipom razumijevanja bošnjaštva u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali ne i u bošnjačkoj političkoj praksi.
Drugo stajalište smatra da su Bošnjaci svi stanovnici Bosne, bez obzira na njihovu konfesionalnu pripadnost, što znači da oni imaju jedinstveno etničko porijeklo, te da je ta kategorija etničkog komplementarna kategoriji nacionalnog. Ovo stajalište je najbliže rješenjima dostignutim u suvremenim evropskim nacionalnim državama. (Dakle, nacija i etnija u jednom.) Njegova slabost je u neuvažavanju realnosti nacionalnog osjećanja Hrvata i Srba u Bosni, odnosno bosanskih katolika i bosanskih pravoslavaca, koji su se u nacionalnom smislu već poodavno opredijelili kao Hrvati, odnosno kao Srbi, bez obzira kakvim oni sami svoje etničko porijeklo smatrali.
Po trećem stajalištu, Bošnjaci su samo bosanski muslimani, Bosanci islamske vjeroispovijesti, čime ostaje neriješeno pitanje šta je s ateistima Bošnjacima, ako im je uopće dozvoljeno i da postoje. Ovo ekskluzivističko razumijevanje bošnjaštva u bošnjačkoj političkoj praksi zadnjih godina je bilo najprisutnije, a bošnjački korpus je imao i dobrih i loših iskustava sa takvim stajalištem.Takvo religijsko zasnivanje nacij, a radi se, ovdje, dakle, o religijskom zasnivanju nacije, u protivrječnost dolazi sa samim terminom Bošnjak, reafirmiranim za nacionalnu nominaciju 1993. godine. Musliman i Bošnjak kao nacionalne nominacije nisu jedno te isto, mada se većina tako ponaša i misli.
https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=197620
Last edited by piupiu on 23/01/2020 21:53, edited 1 time in total.
- General War
#1303 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
hAZNADAR wrote: ↑23/01/2020 19:09Bodkin wrote: ↑23/01/2020 18:11Dozer wrote: ↑23/01/2020 16:24
Bez bosnjackih ruku se to nije moglo izglasati ni onda, inicijalno kad je usvojeno, a ni danas kad je to trebalo ukinuti. Mislim...o cemu pricamo...
I onda se nadju razni mozgovi da kazu kako se, eto, ovdje pljuje "samo" po Bosnjacima... A Bosnjaci pusu u istu tikvu zajedno sa Srbima i Hrvatima.
Bezveze trubite kad ste relikt proslosti skupa sa mnom. Filozofija koja nije uspjela da preovlada 45. Danas niko ne zeli bosansku bosnu i to je realnost. Tri strane, tri vizije drzave. A ova cetvrta ce ostati u apsolutnoj manjini
Sta je tu je
Koja li je to strasna bosnjacka vizija drzave da mi je samo znati?![]()
Drugim dvjema stranama je jedina vizija poderati drzavu, drzava cetvrtih nepovratno prestala postojati,...
ono kada fgr umisli da ima tapiju nad antifasizmom i bosanstvom,..bas ste mi simpa ponekad,..
Po milioniti put...dodji ovamo pa ces znati.
Jbt, sve podjeljeno, moras biti u partiji da bi dobio i zadrzio posao...plate i pemzije ko kurac, zadnji smo u regionu gdje bosnjaci ko biva nesto se pitaju...a ti se pitas u sta smeta? Bas u tvom slucaju se najbolje reflektuje ona stara...qurac i gloginje
- Hank Paldum
#1304 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Evo npr. Bošnjak Hasan nacionalista.piupiu wrote: ↑23/01/2020 19:42Zašto bi manjina željela jedan čovjek, jedan glas princip tamo gdje je manjina?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 19:26 Ne valja ti logika. Pa valjda bi jedan narod ako torovski razmišlja bio za građanski princip tamo gdje je manjina (ravnopravnost) a gdje je većina ganjao nacionalizam da dominira nad ostala dva manja naroda.
Ako živi u Tešnju gdje je većina tu će navijati i dalje za torovsku politiku jer je svoj na svom i ne zanimaju ga manjine niti građanska država, šta više odgovara mu.
Sa druge strane da se nalazi u Doboju gdje je manjina on bi navijao za gradansku državu jer bi mogao birati za predsjednika koga želi na čitavoj BiH a ne onog ko bi vodio velikosrpsku politiku, bio bi ravnopravan u Bijeljini koliko i u Visokom, izgubio bi možda sadaka pozicije koje ga sljeduju po nacionalnom ključu i ustavu ali bi dobio pozicije kao ravnopravni građanin BiH.
Last edited by Hank Paldum on 23/01/2020 20:57, edited 1 time in total.
- Hank Paldum
#1305 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
To što ti pišeš je korupcija, nepotizam, mito, ekonomski propast, nisi mu odgovorio kako je bošnjačka vizija države u rangu onih strana koji sebe zovu rs i hb jer mu ne možeš dati odgovor a želiš sve 3 strane izjednačiti.General War wrote: ↑23/01/2020 20:38hAZNADAR wrote: ↑23/01/2020 19:09
Drugim dvjema stranama je jedina vizija poderati drzavu, drzava cetvrtih nepovratno prestala postojati,...
ono kada fgr umisli da ima tapiju nad antifasizmom i bosanstvom,..bas ste mi simpa ponekad,..
![]()
Jbt, sve podjeljeno, moras biti u partiji da bi dobio i zadrzio posao...plate i pemzije ko kurac, zadnji smo u regionu gdje bosnjaci ko biva nesto se pitaju...a ti se pitas u sta smeta? Bas u tvom slucaju se najbolje reflektuje ona stara...qurac i gloginje![]()
rs može biti jaka kao Svicarska, da sve firme rade i da su svi bogatiji 5x više od Federacije, njihova politika i želja bi bila i dalje otcjepljenje i nezavisnost ili spajanje sa Srbijom. tzv. hb isto tako sa Hrvatskom.
- General War
#1306 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Kakva ba vizija, suplja prica...po istom kriteriju onda, sta fali bosnjacima u PC ili HB ako idu niz dlaku?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 20:56To što ti pišeš je korupcija, nepotizam, mito, ekonomski propast, nisi mu odgovorio kako je bošnjačka vizija države u rangu onih strana koji sebe zovu rs i hb jer mu ne možeš dati odgovor a želiš sve 3 strane izjednačiti.General War wrote: ↑23/01/2020 20:38hAZNADAR wrote: ↑23/01/2020 19:09
![]()
Jbt, sve podjeljeno, moras biti u partiji da bi dobio i zadrzio posao...plate i pemzije ko kurac, zadnji smo u regionu gdje bosnjaci ko biva nesto se pitaju...a ti se pitas u sta smeta? Bas u tvom slucaju se najbolje reflektuje ona stara...qurac i gloginje![]()
rs može biti jaka kao Svicarska, da sve firme rade i da su svi bogatiji 5x više od Federacije, njihova politika i želja bi bila i dalje otcjepljenje i nezavisnost ili spajanje sa Srbijom. tzv. hb isto tako sa Hrvatskom.
Naravno da je isto, poslije dejtona nema razlike gdje god zivio a nista ne trazis i ne bunis se...da hoce, sutra se mogu ocjepit i ti nista tu nemozes a sto ce se ocjepljivati kad njihova elita i bosnjacka se savrseno razumiju i pomazu?
-
zposao
#1307 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sviđa li ti se ideja da u RS-u funkcioniše građanski princip bez ikakvih nacionalnih kvota?hAZNADAR wrote: ↑23/01/2020 19:21Pa naravno da je gradjanski princip jedino moguc ako se naturi. Nisi valjda mislio da je bilo ikakve sanse da srpski i hrvatski nacionalisti dobrovoljno pristupe gradjanskom principu?zposao wrote: ↑23/01/2020 19:00 Ja samo podsjećam da je neistina izjava "samo smo mi Bošnjaci za građanski princip, ostalo su ustaše i četnici koji hoće etnički očišćene torove". Nije istina a rekao sam i zašto.
Imamo bezvroj primjera da su i Bošnjaci za nacionalne torove tamo gdje su manjina (od RS-a, preko kantona gdje su hrvati većina, pa i grad Mostar u kojem Bošnjaci ne žele građanski nego nekakav konstitutivni princip.)
Tamo gdje su većina, kao i srvi i hrvati, e tu su svi za "građanske principe" zato da mogu preglasavati i podjebavati malobrojnije.
Jesi li ti to ičim osporio? Nisi. Samo šuplje udaraš.
Aj sad razguli.
A sto se tice nacionalnih torova - evo ja sam iz Banjaluke,.. haj mi objasni koji to nacionalni tor zelimo?![]()
Jesi li za to da se u Mostaru uvede građanski princip ili tu ide pričao o ugroženosti i preglasavanju?
-
zposao
#1308 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jel se praviš blesav ili ?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 19:26Ne valja ti logika. Pa valjda bi jedan narod ako torovski razmišlja bio za građanski princip tamo gdje je manjina (ravnopravnost) a gdje je većina ganjao nacionalizam da dominira nad ostala dva manja naroda.zposao wrote: ↑23/01/2020 19:00 Ja samo podsjećam da je neistina izjava "samo smo mi Bošnjaci za građanski princip, ostalo su ustaše i četnici koji hoće etnički očišćene torove". Nije istina a rekao sam i zašto.
Imamo bezvroj primjera da su i Bošnjaci za nacionalne torove tamo gdje su manjina (od RS-a, preko kantona gdje su hrvati većina, pa i grad Mostar u kojem Bošnjaci ne žele građanski nego nekakav konstitutivni princip.)
Tamo gdje su većina, kao i srvi i hrvati, e tu su svi za "građanske principe" zato da mogu preglasavati i podjebavati malobrojnije.
Jesi li ti to ičim osporio? Nisi. Samo šuplje udaraš.
Aj sad razguli.
- Hank Paldum
#1309 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa eto, sam si priznao. Srbi se mogu otcjepiti i mi tu ništa ne možemo, Hrvati isto tako a šta to Bošnjaci žele a drugi ništa ne mogu?General War wrote: ↑23/01/2020 21:05Kakva ba vizija, suplja prica...po istom kriteriju onda, sta fali bosnjacima u PC ili HB ako idu niz dlaku?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 20:56To što ti pišeš je korupcija, nepotizam, mito, ekonomski propast, nisi mu odgovorio kako je bošnjačka vizija države u rangu onih strana koji sebe zovu rs i hb jer mu ne možeš dati odgovor a želiš sve 3 strane izjednačiti.General War wrote: ↑23/01/2020 20:38
![]()
Naravno da je isto, poslije dejtona nema razlike gdje god zivio a nista ne trazis i ne bunis se...da hoce, sutra se mogu ocjepit i ti nista tu nemozes a sto ce se ocjepljivati kad njihova elita i bosnjacka se savrseno razumiju i pomazu?
A to za elitu, nije da su i FGRovci tu nevini. Kao kod primjera "Ne bune se tzv. ljevičari što SDA krade nego što oni nisu u toj poziciji da kradu" tako se može i ovdje reći, ne smeta FGRovcima što samoproglašene patriote sjede sa nacionalistima nego što njih, samoproglašene patriote, narod ne smatra patriotama da mogu oni u svom odabranom društvi sjediti

- piupiu
#1310 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Šta je sad "GPR"?
- Dozer
#1311 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
TI k'o i Haznadar... Skontas nesto u sovjoj glavi, i onda to pokusavas utrpati nama, kao da smo mi to rekli.Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 18:04 I opet smo došli do te tačkedo jednog od tih momenata gdje neki (u ovom slučaju ti i General) kraj toliko stranica i komentara glume kako se ne negira jedan narod i kako se uvažava ali je samo problem nakaradni popis i pitanje 24 ipak nesvjesno izleti da su Bošnjaci produkt SDA i da je svaki Bošnjak SDA glasač.
Kako bi se inače shvatilo da kao grom iz vedra neba se na temi o Bošnjacima ubaci SDA u smislu "Eto vam Bošnjaci šta vam SDA radi" iako ovdje i najponosniji Bošnjak nikada nije branio SDA niti je doveo to u kontekst odbrane Bošnjanstva, ma divno![]()
Da li ikada kažete ili napišete Kojoviću, Magazinoviću, Bursaču, Puhalu, Vuku, Dunoviću, Bajiću, Duški, Cenićki, svim pro-BiH Srbima iz Sarajeva "Evo šta vam rade Srbi sto ste se izjasnili kao oni državi, glasaju za ratne zločince i negiraju genocid", evo Dodik daje svaki dan materijala da redovno postavljaš ovdje članke Srbima sa popisa, ipak je tema i o patnji Srba i Hrvata a ne samo ismijavanje Bošnjaka i njihove kvazi patnje koja se kroz multi-kulti naslov pokušava kamuflirati![]()
Naravno da nećete i treba tako jer ljudi niti su članovi SDSa i SNSDa niti su poznati da se slažu sa takvom politikom (osim pojedinih izjava Vuka i Bajića) ali to ima malo dublje značenje. Srbi i Hrvati su imali svoj identitet dok SDS i HDZ nisu ni osnovani bili ali kod teme Bošnjaci uvijek se pominje Holiday Inn i 1993.
Iz kojeg drugog razloga bi se narodu kojeg je 1,800,000 pokušavalo da otvori oči šta radi jedna stranka sa 100 aktivnih članova sa 10 članova što vedri i oblači?
Mislim da apsolutno nigdje nisam napisao nista od ovoga sto si ti iskonstruisao.
Samo sam rekao sljedece, a sto i sam mozes vidjeti iznad:
I iz ovoga si ti uspio "skontati" ovu svoju kompletnu konstrukciju? Mislim...sta da ti kazem...Gdje je ta vajna SDA/Bosnjaci da prva ustane protiv ovoga? Da se buni?
Poenta je bila da vi ovdje tupite kako se samo SDA i Bosnjaci zalazu za gradjansku drzavu, za BiH, protiv one druge dvije osovine zla...a onda to sve ode kao voda iz vodokotlica na ovakvim primjerima, gdje se upravo neko koga vi smatrate FGR, SDP-ovcem, vakim, nakim - jedini zalaze za to, pokrece inicijative, trazi ukidanja i promjene idiotskih zakona, itd.
Zasto Bakir nije pokrenuo ovakvu inicijativu, nego sve pokrece neko drugi?
- piupiu
#1312 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mislim da se ne pravi blesav, nego da ne konta.zposao wrote: ↑23/01/2020 21:24Jel se praviš blesav ili ?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 19:26 Ne valja ti logika. Pa valjda bi jedan narod ako torovski razmišlja bio za građanski princip tamo gdje je manjina (ravnopravnost) a gdje je većina ganjao nacionalizam da dominira nad ostala dva manja naroda.
- Dozer
#1313 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Vidis...ovo nas sve zanima... Ali mozda ti znas odgovor?
Svasta je moguce...ali najzalosnije je ono kad GPR konta da zna sta im rade kolovodje, a pri tome ni ne znaju sta je bosanstvo...Drugim dvjema stranama je jedina vizija poderati drzavu, drzava cetvrtih nepovratno prestala postojati,...
- Dozer
#1314 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa...da vlada...da bude vecina...valjda...piupiu wrote: ↑23/01/2020 19:42Zašto bi manjina željela jedan čovjek, jedan glas princip tamo gdje je manjina?Hank Paldum wrote: ↑23/01/2020 19:26 Ne valja ti logika. Pa valjda bi jedan narod ako torovski razmišlja bio za građanski princip tamo gdje je manjina (ravnopravnost) a gdje je većina ganjao nacionalizam da dominira nad ostala dva manja naroda.
To je valjda ta GPR logika
- piupiu
- Dozer
#1316 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa, ako postoji FGR - Fina Gradska Raja, onda mora postojati i neka suprotnost tome, a to onda moze biti samo GPR - Grozna Provincijska Raja.piupiu wrote: ↑23/01/2020 21:37 Šta je sad "GPR"?Nekad je toj gradskoj kulturi pripadalo 70% Sarajlija, valjda zato što je to bila mainstream kultura. Maloprije gledam "Muziku jednog vremena" na FTV-u, samo što se nisam rasplakala, majke mi. A sad... jbg. Nema ovdje ni 15% nekadašnjih Sarajlija, a i mainstream je nešto drugo, pa kako će biti te kulture?
E, posto je GPR zauzela nekadasnje urbane sredine i FGR iz ogromne vecine postala zestoka manjina, jbg... Sve dalje znamo.
E pa, zasto onda toj danasnjoj vecini ne dodijeliti i adekvatan nadimak, u skladu s onim sto su napravili od onoga sto zauzese
Last edited by Dozer on 23/01/2020 21:57, edited 1 time in total.
- piupiu
- Dozer
#1318 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa suprotnost od "Fina". Doduse, moze i LPR - Losa Provincijska Raja. Eto, neka sami proberu 
Evo opcija, pa bujrum. @Bloo , daj na glasanje, anketu. Naslov - Biramo ime/skracenicu suprotnosti za FGR
1. GPR -Grozna Provincijska Raja
2. LPR - Losa Provincijska Raja
3. PPR - Pogubljena Provincijska Raja (ova je dobra, odgovara realnom stanju
)
Ha ja...kad oni nas posprdno i sa omalovazavanjem nazivaju FGR, onda da se revansiramo.
Evo opcija, pa bujrum. @Bloo , daj na glasanje, anketu. Naslov - Biramo ime/skracenicu suprotnosti za FGR
3. PPR - Pogubljena Provincijska Raja (ova je dobra, odgovara realnom stanju
Ha ja...kad oni nas posprdno i sa omalovazavanjem nazivaju FGR, onda da se revansiramo.
Last edited by Dozer on 23/01/2020 22:06, edited 2 times in total.
- oaza85
#1319 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Konacno smo dobili odgovor na pitanje zasto je propao rock n roll.piupiu wrote: ↑23/01/2020 21:37Šta je sad "GPR"?Nekad je toj gradskoj kulturi pripadalo 70% Sarajlija, valjda zato što je to bila mainstream kultura. Maloprije gledam "Muziku jednog vremena" na FTV-u, samo što se nisam rasplakala, majke mi. A sad... jbg. Nema ovdje ni 15% nekadašnjih Sarajlija, a i mainstream je nešto drugo, pa kako će biti te kulture?
Krivi Bosnjaci i crnci.
- Dozer
#1320 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Eh, moja @piupiu ... Sta kazes..."nema one kulture". Izgleda da ti ne hodas cesto po gradu i drzavi... Nema ovdje vise nikakve kulture, a ne one ondasnje...
Ali, za to je, valjda, kriva FGR, a ne ovi drugi (za cije konacno ime cekamo glasanje
)...
Ali, za to je, valjda, kriva FGR, a ne ovi drugi (za cije konacno ime cekamo glasanje
- piupiu
- piupiu
#1322 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa nema, naravno. No, sarajevsku kulturu ne očekujem da nadjem u Banja Luci, nego u Sarajevu. A to je zapravo bila kultura jednog vremena, a ne jednog grada. Jbg, svemu nekad dodje kraj. Ali taj kulturološki 'zglajz' je svjetski fenomen. "Value system disorder".
Last edited by piupiu on 23/01/2020 22:19, edited 1 time in total.
- piupiu
#1323 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ma, nisu ni grozni, ni loši, pogubljeni jesu malo (ovi naši ovdje), ali su arogantni za popizdit.Dozer wrote: ↑23/01/2020 21:58 Pa suprotnost od "Fina". Doduse, moze i LPR - Losa Provincijska Raja. Eto, neka sami proberu
3. PPR - Pogubljena Provincijska Raja (ova je dobra, odgovara realnom stanju)
Ha ja...kad oni nas posprdno i sa omalovazavanjem nazivaju FGR, onda da se revansiramo.![]()
Inače ima puno FPR-a.
- Dozer
#1324 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Naravno da ima, nisam ni rekao da nema. Kao sto jos uvijek ima i zaista FGR, iako je za ove "osvijestene i cistokrvne" to sve sljam...
Ali, eto, za ova forumska nadjebavanja da imamo kakvu kraticu kao pandan
Onda da usvojimo APR?
Ali, eto, za ova forumska nadjebavanja da imamo kakvu kraticu kao pandan
Onda da usvojimo APR?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1325 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
mutanti... polu papci polu govnari...