Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
neki
#10151 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa taj kružni tok se gradi isključivo zbog Drinske...sve ostale pravce će usporiti i stvoriti gužve
- vjeshalica
#10152 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Bolje da su drinsku renovirali nego pravili kruzni tu jer je nepotreban
- Better Man
#10153 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kružni tok je besmislen ii ništa neće riješiti po pitanju gužvi. Ovde ih i nema u odnosu na druge raskrsnice. Može samo stvoriti dodatne gužve.
-
AmirBaa
#10154 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Better Man wrote: ↑21/01/2020 12:49 Kružni tok je besmislen ii ništa neće riješiti po pitanju gužvi. Ovde ih i nema u odnosu na druge raskrsnice. Može samo stvoriti dodatne gužve.
-
breuer
#10155 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
jebote, čitava Evropa se preplavila kružnim tokovima, a Bošnjo pametuje da je bolja semaforisana raskrsnica 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10156 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
hvala
vidjet ces sta ce napraviti za 1.5 mil, uostalom otvori tender i vidi, hoce li srediti poplave koje se tu desavaju pri svakoj vecoj kisi ili ce samo napraviti nove slivnike i prikopcati na postojece (kako pise u tenderu)
cvijeće u sredini, malo kosine i bog te veselio, eto kružnog i potrošenih para
- Hajvan
#10157 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
sve mimo ovog je bacanaje para, na onoj lokaciji.
sve ispod ovog je pravljenje kasabe od grada.
sve ispod ovog je pravljenje kasabe od grada.
Hajvan wrote: ↑21/11/2019 14:29 denivelisana raskrsnica s kruznim (gdje bi glavni longitudinalni pravac isao pod zemlju) bi pomogla
ovi “obicni” kruzni s dvije trakice su za manje optercenih cesta na periferijama…
realno, ovo je bacanje para, nije niti polurjesenje
hajmo reci- cetvrt-rjesenje za puno para![]()
![]()
- golfiista
#10158 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Genijalnu stvar je rekao onaj.lik iz eko akcije meku vecer na tv-u svi na Svijetu tjeraju saobracaj iz grada, samo mi guramo saobracaj u grad. U pravu je lik 100%, umjesto silnih saobracajnica, napravi samo rute za javni prevoz i zdravo. Kakvi smo mi ublehasi
-
mistek
#10159 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa svaki dan je problem iz pravca Pofalića, a barem 50% razlog je ova raskrsnica. Da je dole protok jači, gore bi puno manje problema bilo. Inače je mudžiza da kod FDS nema ili ima tek mizeran broj udesa. Ondje uleće kako ko stigne, plus koristiti žmigavac naučna fantastika. Svaki ulazak na bismilu. I kao što neko reče, lijeva skretanja direktno na ovoj raskrsnici su loša. Međutim, ovdje se MORA što prije napraviti proširenje džade od FDS do ovog kružnog na 3 ili 4 trake.
I živim za dan kad će početi ukidati bespotrebne semafore, pogotovo po Novom Sarajevu. Onaj novopostavljeni kod ŽIŠ-a ne služi ni za koji klinac. Usporava kretanje transferzalom, a oni koji dolaze sa strane ga 50% ne poštuju, jer niko nije navikao tu na semafor. Samo ukinuti jebene semafore gdje nema nikakve potrebe za njima. Nek pošalju pliciju 2 mjeseca na teren da pišu kazne za nepoštivanje prava prvenstva, pješačke i dugoročno će se više isplatiti od semafora (što znam da nije cilj).
I živim za dan kad će početi ukidati bespotrebne semafore, pogotovo po Novom Sarajevu. Onaj novopostavljeni kod ŽIŠ-a ne služi ni za koji klinac. Usporava kretanje transferzalom, a oni koji dolaze sa strane ga 50% ne poštuju, jer niko nije navikao tu na semafor. Samo ukinuti jebene semafore gdje nema nikakve potrebe za njima. Nek pošalju pliciju 2 mjeseca na teren da pišu kazne za nepoštivanje prava prvenstva, pješačke i dugoročno će se više isplatiti od semafora (što znam da nije cilj).
- Thorgerson
#10160 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
"Stručnjaci" moraju shvatiti da KT nije rješenje za gužvu. I predstavljati to kao stoljetno rješenje, ultra mega projekat, možeš ovom ovdje stadu koje nije vidjelo ništa bolje.
Kod visoko frekventnih raskrsnica jedino što možeš uraditi jeste denivelisanje raskrsnica, dizanje na više nivoa. I to je JEDINO rješenje. Mi ćemo to skontati, kad izgradimo na svakoj KT, pa kad opet budu gužve - doći će nam iz guzice u glavu, da to ipak nije rješenje.
KT na čvili? Na Ilidži?
Kaže popravilo se malo stanje, pa nije fazon ba da lupiš 2-3 miliona i "malo" popraviš stanje. Kakva je glupa logika? Daj odmah angažuj stručnjake i da se uradi jednom kako treba. A ne za 10 godina opet remontirati KT, pa opet potrošiti još 5-6 miliona na nešto treće. Uradi ga sad kolko god da košta, ali ga uradi kako treba i da smo mirni 70 godina.
Da se ovakva vlast pitala 70-ih i 80-ih, mi mi danas imali jednu traku od Ilidže do čaršije. Ono, pa šta će vam više, evo idu auta...
Ovo je samo bacanje para, pranje para ili nazovite kako hoćete. Hoće li se stanje popraviti, pa vjerovatno hoće, nećete više morati čekati na crvenom tu, nego 500m ili 100m dalje, ako vam to šta znači.
Kod visoko frekventnih raskrsnica jedino što možeš uraditi jeste denivelisanje raskrsnica, dizanje na više nivoa. I to je JEDINO rješenje. Mi ćemo to skontati, kad izgradimo na svakoj KT, pa kad opet budu gužve - doći će nam iz guzice u glavu, da to ipak nije rješenje.
KT na čvili? Na Ilidži?
Kaže popravilo se malo stanje, pa nije fazon ba da lupiš 2-3 miliona i "malo" popraviš stanje. Kakva je glupa logika? Daj odmah angažuj stručnjake i da se uradi jednom kako treba. A ne za 10 godina opet remontirati KT, pa opet potrošiti još 5-6 miliona na nešto treće. Uradi ga sad kolko god da košta, ali ga uradi kako treba i da smo mirni 70 godina.
Da se ovakva vlast pitala 70-ih i 80-ih, mi mi danas imali jednu traku od Ilidže do čaršije. Ono, pa šta će vam više, evo idu auta...
Ovo je samo bacanje para, pranje para ili nazovite kako hoćete. Hoće li se stanje popraviti, pa vjerovatno hoće, nećete više morati čekati na crvenom tu, nego 500m ili 100m dalje, ako vam to šta znači.
- Haris.ba
#10161 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Lošije saobraćajno rješenje - veća vrijednost nekretnina bližih centru.
Nego, šta su od Željeznica saglasnosti tražili, hoće li proširivati podvožnjak?
Nego, šta su od Željeznica saglasnosti tražili, hoće li proširivati podvožnjak?
- Cossack
#10162 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Projekti javnog transporta u KS vrijedni 130 miliona eura

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... liona-eura
https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... liona-eura
- Cossack
#10163 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Najavljena izrada glavnog projekta za dionicu Prve transverzale od tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... cke-petlje

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... cke-petlje
-
neki
#10164 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
„Neophodno je osigurati i sredstva za izradu idejnog rješenja projektnog zadatka pretvaranja turborotora u klasični kružni tok“, upoznao je prisutne direktor Kovač
Ne mogu da vjerujem koji debili sjede u ovim direkcijama za ceste..
Ne mogu da vjerujem koji debili sjede u ovim direkcijama za ceste..
-
Naslovnica
#10165 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Fakat evo čitam, i ne vjerujem?!
Ali zašto?!?!?!
-
edin_the
#10166 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Malo konteksta nije na odmet
Quote je sa drugog foruma
Da se podsjetimo, turbo kružni tok kod Željezničke stanice je po RP kao i nacrtima koji su kružili po vijestima bio potpuno pogrešno okrenut, favorizirajući pravac Put Života -> Kranjčevićeva umjesto pravca Prva transferzala -> Zemaljski Muzej koji će biti daleko prometniji. Drago mi je da se greška ispravlja, i apsolutno se slažem da tu nije potreban turbo kružni tok jer, ponavljam, takav tip raskrsnice favorizira samo jedan pravac a mislim da će pristojan dio saobraćaja sa Prve transferzale također ići i na Put Života, kao i obrnuto. Primjer dobrog turbo kružnog toka je Skver u Tuzli gdje 90% vozila prati pravac kao na slici i zato je kružni tok tako pozicioniran. Na raskrsnici gdje nije takav slučaj nema potrebe za turbo verzijom.
S tim da je krucijalno bitno da ovaj kružni kod Željezničke dobije bypass-e i to će značajno ubrzati tok saobraćaja. I na RP i na ovom nacrtu se vidi da su predviđeni i to treba zadržati
-
Naslovnica
-
neki
#10168 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Na cijeloj dionici su predviđene denivelisane raskrsnice i onda će na najopterećenijem ukrštanju napraviti kružni tok..
Genijalno
Genijalno
-
edin_the
-
neki
- _Reds_
#10171 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Hoce biti semafor u njemu?edin_the wrote: ↑23/01/2020 11:26 Malo konteksta nije na odmet
Quote je sa drugog foruma
Da se podsjetimo, turbo kružni tok kod Željezničke stanice je po RP kao i nacrtima koji su kružili po vijestima bio potpuno pogrešno okrenut, favorizirajući pravac Put Života -> Kranjčevićeva umjesto pravca Prva transferzala -> Zemaljski Muzej koji će biti daleko prometniji. Drago mi je da se greška ispravlja, i apsolutno se slažem da tu nije potreban turbo kružni tok jer, ponavljam, takav tip raskrsnice favorizira samo jedan pravac a mislim da će pristojan dio saobraćaja sa Prve transferzale također ići i na Put Života, kao i obrnuto. Primjer dobrog turbo kružnog toka je Skver u Tuzli gdje 90% vozila prati pravac kao na slici i zato je kružni tok tako pozicioniran. Na raskrsnici gdje nije takav slučaj nema potrebe za turbo verzijom.
S tim da je krucijalno bitno da ovaj kružni kod Željezničke dobije bypass-e i to će značajno ubrzati tok saobraćaja. I na RP i na ovom nacrtu se vidi da su predviđeni i to treba zadržati
- nosara
#10172 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prenaseljena selendra. Ne moze u kanister od 5 litara stati 100 litara, da ga jebes. Okreci ga kruzno ili pruzno, isti kurac.
- Thorgerson
#10173 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja se iskreno nadam da ovo gore nisam dobro shvatio za ovaj KT kod željezničke.
Dakle, oni će raskrsnicu koja ima četiri trake u JEDNOM SMJERU na jednom dijelu - svesti na dvije trake? Jesam li to dobro razumio? Da žele da prave obični KT.
U drugom smjeru imaju tri trake oni će i to smanjiti na dvije.
Dakle, 7 traka žele da smanje na 4 trake?
Bravo, genijalci.
Na tom KT se MORAJU fizičiki odvojiti izlivne trake udesno. I za to ima mjesta. Ja se iskreno nadam da će to uraditi. Jer će biti užasna glupost da se npr ne omogući jedna POSEBNA traka za onoga ko skrećee iz Kranjčevićeve za Kovačiće. Zašto bi on pravio gužvu na tom KT sa dvije trake, ako želi samo i brzo da ide desno? A takvih je brdo, naročito iz Kranjčevićeve. Oni trenutno sada ne prave toliku gužvu, jer imaju svoju izlivnu traku, sutra ako budu samo 2 trake itekako će praviti gužvu.
Ovakvu istu glupost su napravili na Čvili. Na velikoj raskrsnici su UKINULI po jednu traku. Bile DVIJE, oni su ih smanjili na jednu. I sad imamo to što imamo dole, obični kuršluz. Pa tako neko ko ide odmah desno pravi bespotrebno gužvu u traci za one koji žele da idu na neke druge izlaze.
Dakle, oni će raskrsnicu koja ima četiri trake u JEDNOM SMJERU na jednom dijelu - svesti na dvije trake? Jesam li to dobro razumio? Da žele da prave obični KT.
U drugom smjeru imaju tri trake oni će i to smanjiti na dvije.
Dakle, 7 traka žele da smanje na 4 trake?
Bravo, genijalci.
Na tom KT se MORAJU fizičiki odvojiti izlivne trake udesno. I za to ima mjesta. Ja se iskreno nadam da će to uraditi. Jer će biti užasna glupost da se npr ne omogući jedna POSEBNA traka za onoga ko skrećee iz Kranjčevićeve za Kovačiće. Zašto bi on pravio gužvu na tom KT sa dvije trake, ako želi samo i brzo da ide desno? A takvih je brdo, naročito iz Kranjčevićeve. Oni trenutno sada ne prave toliku gužvu, jer imaju svoju izlivnu traku, sutra ako budu samo 2 trake itekako će praviti gužvu.
Ovakvu istu glupost su napravili na Čvili. Na velikoj raskrsnici su UKINULI po jednu traku. Bile DVIJE, oni su ih smanjili na jednu. I sad imamo to što imamo dole, obični kuršluz. Pa tako neko ko ide odmah desno pravi bespotrebno gužvu u traci za one koji žele da idu na neke druge izlaze.
-
neki
#10174 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
i još u sve to dodaj i tramvaj koji prolazi kroz kružni tok...
- Haris.ba