Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#26026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Naslovnica
Sve su ovo sitnice sto pisemo, naspram onih koji nocu voze pod dugim svjetlima.
Sve su ovo sitnice sto pisemo, naspram onih koji nocu voze pod dugim svjetlima.
- drug_profi
#26027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hoću da ti kažem indirektno ono što ti neko reče. 120 ti je nezahvalna brzina za AP. Štedi gorivo u 6. stepenu prenosa, ali si sporiji od vecine malih auta, a brži od dosta kamiona i leševa.
Ako ideš 120, ja sa svojih 140 vozim na gornjem limitu prihvatljive brzine za AP. Ako na 100 metara iza tebe pređem lijevo kraj tebe sam za 18 sekundi, a za jos 9 sam cca. 50 metara ispred tebe. To je razumno vrijeme.
Ako ti vidis prepreku koja je za 20 sporija od tebe, a koja ti je u tom momentu, recimo pola minute udaljena, ona je daleko 150 metara i ti si vec trebao da zapocinjes manevar (zmigavac i slicno).
Nemoj ocekivati da u tom slucaju i ti pretices na tempomatu koji je setovan ispod spid limita.
Ako ideš 120, ja sa svojih 140 vozim na gornjem limitu prihvatljive brzine za AP. Ako na 100 metara iza tebe pređem lijevo kraj tebe sam za 18 sekundi, a za jos 9 sam cca. 50 metara ispred tebe. To je razumno vrijeme.
Ako ti vidis prepreku koja je za 20 sporija od tebe, a koja ti je u tom momentu, recimo pola minute udaljena, ona je daleko 150 metara i ti si vec trebao da zapocinjes manevar (zmigavac i slicno).
Nemoj ocekivati da u tom slucaju i ti pretices na tempomatu koji je setovan ispod spid limita.
-
Naslovnica
#26028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prije nekoliko mejseci je ovdje bila polemika vezano za duga svjetla na autoputu.
Mnogi su se javili tvrdeći da duga na autoputu ne smetaju onima u suprotnoj traci i da oni voze pod istim.
Meni je o tome bespredmetno govoriti.
I ja upalim duga u situacijama kada nema niko ispred mene u mojoj i suprotnoj traci (ili na regionali), čisto zato što se mnogo bolje vidi, ali čim vidim naznaku svjetala iz suprotnog pravca, gasim duga.
-
Naslovnica
#26029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moj leš ima 5 brzina, 75kW benzina i tonu i tristošeset prazan.drug_profi wrote: ↑23/01/2020 09:11 Hoću da ti kažem indirektno ono što ti neko reče. 120 ti je nezahvalna brzina za AP. Štedi gorivo u 6. stepenu prenosa, ali si sporiji od vecine malih auta, a brži od dosta kamiona i leševa.
120 mu je mjera, vjeruj mi.
I nema tempomat.
- drug_profi
#26030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E onda deveraj...jbg.Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 09:16Moj leš ima 5 brzina, 75kW benzina i tonu i tristošeset prazan.drug_profi wrote: ↑23/01/2020 09:11 Hoću da ti kažem indirektno ono što ti neko reče. 120 ti je nezahvalna brzina za AP. Štedi gorivo u 6. stepenu prenosa, ali si sporiji od vecine malih auta, a brži od dosta kamiona i leševa.
I nema tempomat.
-
Naslovnica
#26031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
drug_profi wrote: ↑23/01/2020 09:17E onda deveraj...jbg.Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 09:16Moj leš ima 5 brzina, 75kW benzina i tonu i tristošeset prazan.drug_profi wrote: ↑23/01/2020 09:11 Hoću da ti kažem indirektno ono što ti neko reče. 120 ti je nezahvalna brzina za AP. Štedi gorivo u 6. stepenu prenosa, ali si sporiji od vecine malih auta, a brži od dosta kamiona i leševa.
I nema tempomat.
-
suit_up
#26032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa zato se i može pojačati brzina na volanu ili namjenskoj ručici za tempomat bez da se ne naruši komoditet odmaranja desne noge. Ne može se čitava dionica odvoziti istom brzinom. I da voziš 200 kad tad ćeš morati zakočiti jer će neko preticati ispred tebe, a u tom slučaju zbog tvoje prilazne brzine tebi je svaka sekunda kao godina dok on izvrši tu radnju.
- drug_profi
#26033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jeste bila je polemika.Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 09:14Prije nekoliko mejseci je ovdje bila polemika vezano za duga svjetla na autoputu.
Mnogi su se javili tvrdeći da duga na autoputu ne smetaju onima u suprotnoj traci i da oni voze pod istim.
I ja upalim duga u situacijama kada nema niko ispred mene u mojoj i suprotnoj traci (ili na regionali), čisto zato što se mnogo bolje vidi, ali čim vidim naznaku svjetala iz suprotnog pravca, gasim duga.
Ima tu vise faktora. Oborena svjetla ti osvjetljavaju put koji na AP pređeš za 6-7 sekundi. Faktički ti ne osvjetljavaju ni tvoj zaustavni put sve da imas čaknoris reflekse. Duga na AP su nužna radi toga kad si sam na svojoj strani.
Ono što nije dobro urađeno je da na krivinama nisu urađene ograde koje bi svojom konstrukcijom i visinom blokirale zasljepljivanje. Na pravcima, radi dovoljne udaljenosti između traka ispravni snopovi ne zasljeljuju suprotni smjer.
Zakon također kaže da su za vožnju na otvorenoj cesti namjenjeni dugi farovi, a obaraju se samo kod zakonom opisanih situacija.
Znači problem su prvo tehnički neispravni farovi, a zatim izvedba branika između traka na autoputu (na krivinama).
A ja ću naravno voziti pod dugim, radi sebe, da ne naletim na lešinu bez štopki, da ne naletim na otpad na cesti, ili bilo šta što ti se može pojaviti u mraku. Pokušaću i voditi računa da na krivinama oborim farove, mada mislim da ispravni snopovi sa farova koji su u visini postojećih odbojnika neće nikog zaslijepiti.
- basicm
#26034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja bih duga na autoputu mitraljezom gasio.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E cuj mjera mu 120 km/h na autoputu,....zapali ga radije...

- drug_profi
#26036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Onda ne razumiješ da su duga svjetla nužna pri brzinama iznad 100 km/h. Moraš imati bar 100 metara vidljivosti ispred sebe jer ces u tom slucaju imati 3,5 sekunde da reagujes za nesto sto ti se pojavi na rubu vidljivosti. A podsjećam te da su oborena svjetla propisanog snopa od min.40 do max 80 metara.
Znači izuzetno je rizična vožnja u mraku pod kratkim svjetlima na brzinama 100 i više km/h.
ZOBS Član 93
(1) Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:
a) prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
b) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe;
c) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane kolone ili povorke pješaka;
d) kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili tramvajske pruge - u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.
- basicm
#26037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A one sa druge strane ko j***, vazno je da ti imas vidljivost, jeli?
Ne moze se traziti clan u zakonu za nesto pogresno. Da ne smetaju niko ovo ne bi ni spomenuo.
Ne moze se traziti clan u zakonu za nesto pogresno. Da ne smetaju niko ovo ne bi ni spomenuo.
- drug_profi
- basicm
#26039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Isto tako argumentiraju i sporaci, imaju slicna opravdanja.
Ovo je samo novi level kurcobolje i sebicnosti i pravila “samo sam ja ziv”. Komplet drzava nam je takva. Empatija i kolektivna odgovornost zaboravljeni termini.
Ovo je samo novi level kurcobolje i sebicnosti i pravila “samo sam ja ziv”. Komplet drzava nam je takva. Empatija i kolektivna odgovornost zaboravljeni termini.
- vjeshalica
#26040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
još ako loly podigne snop na onaj točkić na tabli i počne pravo da bije u oči( pod uslovom da radi)
ma jebe se lolama u principu gdje god da voze kad vozaju čoravih auta,jedna halogenka druga seljonuša i tako ostala sranja
ma jebe se lolama u principu gdje god da voze kad vozaju čoravih auta,jedna halogenka druga seljonuša i tako ostala sranja
-
Naslovnica
#26041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vrlo duhovito, nema šta.
Zašto bih ga palio?
Kada ga ti kupiš zapali ga.
Već sam napisao, 1.6 75kw 1300 i kusur kila prazan, benzin, 16 godina star.
120 mjera.
Šta bi tebi sa takvim autom bila mjera?
- vjeshalica
#26042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
180Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 10:19Vrlo duhovito, nema šta.
Zašto bih ga palio?
120 mjera.
-
Naslovnica
#26043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Duga samo ako nema niko ispred tebe na udaljenosti gdje mu duga neće smetati ili u suprotnoj traci (uključujući i regionalu koja ide pored autoputa). A to se rijetko dešava.drug_profi wrote: ↑23/01/2020 09:28jeste bila je polemika.Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 09:14Prije nekoliko mejseci je ovdje bila polemika vezano za duga svjetla na autoputu.
Ima tu vise faktora. Oborena svjetla ti osvjetljavaju put koji na AP pređeš za 6-7 sekundi. Faktički ti ne osvjetljavaju ni tvoj zaustavni put sve da imas čaknoris reflekse. Duga na AP su nužna radi toga kad si sam na svojoj strani.
Ono što nije dobro urađeno je da na krivinama nisu urađene ograde koje bi svojom konstrukcijom i visinom blokirale zasljepljivanje. Na pravcima, radi dovoljne udaljenosti između traka ispravni snopovi ne zasljeljuju suprotni smjer.
Zakon također kaže da su za vožnju na otvorenoj cesti namjenjeni dugi farovi, a obaraju se samo kod zakonom opisanih situacija.
Znači problem su prvo tehnički neispravni farovi, a zatim izvedba branika između traka na autoputu (na krivinama).
A ja ću naravno voziti pod dugim, radi sebe, da ne naletim na lešinu bez štopki, da ne naletim na otpad na cesti, ili bilo šta što ti se može pojaviti u mraku. Pokušaću i voditi računa da na krivinama oborim farove, mada mislim da ispravni snopovi sa farova koji su u visini postojećih odbojnika neće nikog zaslijepiti.
Upravo zato većinu vremena vozim sa kratkim, zbog drugih vozača.
- drug_profi
#26044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hajd ne lupaj.
Jasno sam sve rekao, samo sto ti ne znas citat.
-
Naslovnica
#26045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovoj mojoj skuli je deklarisana max.brzina fabrički, kada je bila nova, 181 km/h.vjeshalica wrote: ↑23/01/2020 10:19180Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 10:19Vrlo duhovito, nema šta.
Zašto bih ga palio?
120 mjera.
Šta bi tebi sa takvim autom bila mjera?![]()
Mogao bih probati?
Imam kolegu na poslu koji redovno prekuca fabrički deklarisane brzine, pa kada ga izofiramo, vazda ispadne brzinomjer u banani.
- Travnički Noćni Šetač
#26046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ZOBS Član 93
(2) Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:
a) prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
Znači nije nikakav problem ako mi ne smeta neka vozi pod dugim...
...
ali ako sam i ja radi njega uključio kratka, ili sam mu blicao da mi smeta, a on ne reaguje e tu imam problem sa tim...
-
Naslovnica
#26047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja blicnem ako mi smeta, ako vozač ne reaguje onda i ja složim duga (naravno, ako nema niko ispred mene u mojoj traci).
Fakat mi ponekad bude žao što nemam one nekakve kineske "gzenone" da obasjam sve do Sarajeva, u svim pravcima!
Fakat mi ponekad bude žao što nemam one nekakve kineske "gzenone" da obasjam sve do Sarajeva, u svim pravcima!
- drug_profi
#26048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo tako.Travnički Noćni Šetač wrote: ↑23/01/2020 10:31ZOBS Član 93
Znači nije nikakav problem ako mi ne smeta neka vozi pod dugim...
...
ali ako sam i ja radi njega uključio kratka, ili sam mu blicao da mi smeta, a on ne reaguje e tu imam problem sa tim...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Duhovito, nego šta.....Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 10:19Vrlo duhovito, nema šta.
Zašto bih ga palio?
120 mjera.
Jesi li pomislio mozda da je zahebancija??? Sarćazam....nesto tako...
Ljudi guzeljaju 40 km/h po gradu, gdje je 60 ograničenje, na magistrali gdje je 80 km ogranicenje voze 50 km/h, a tebe ovdje "naruzise" zato sto si spor sa 120 Km/h?!
A i ja sam ti isti taki, 66 kw na papiru, ali trenutno stanje nije ni blizu toga,
A ti ono nemas tempomat?
-
Naslovnica
#26050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvini, ja pomislio da si ozbiljan.konektovan wrote: ↑23/01/2020 10:44Duhovito, nego šta.....Naslovnica wrote: ↑23/01/2020 10:19Vrlo duhovito, nema šta.
Zašto bih ga palio?
120 mjera.
Šta bi tebi sa takvim autom bila mjera?![]()
Jesi li pomislio mozda da je zahebancija??? Sarćazam....nesto tako...![]()
Ljudi guzeljaju 40 km/h po gradu, gdje je 60 ograničenje, na magistrali gdje je 80 km ogranicenje voze 50 km/h, a tebe ovdje "naruzise" zato sto si spor sa 120 Km/h?!![]()
A i ja sam ti isti taki, 66 kw na papiru, ali trenutno stanje nije ni blizu toga,1255 kg, 5 brzina, zvucna izolacija na zadnjem servisu ostala kod majstora Mehe, eto...gonim ga 120-125-130 km/h na tempomatu zavisno od opterećenja i puhanja vjetra....
![]()
A ti ono nemas tempomat?![]()
Nemam tempomat, ali zato imam vodu u koljenu.
Last edited by Naslovnica on 23/01/2020 10:55, edited 1 time in total.