Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
sumirprimus

#1076 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

Kejn wrote: 22/01/2020 13:18 Samo nastavite tako :thumbup: budite pro BiH. I ne dajte onim ruralcima iz Tuzle da se primaknu! :lol:
to samo urbano brale :thumbup:
sumirprimus

#1077 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

kako ono vaha kaje, nece oni nama sa chivasom i trubama :skoljka:
sumirprimus

#1078 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by sumirprimus »

a nije to to on je patriota i bosnjak velki! :D
Point.

#1079 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Point. »

512MB wrote: 22/01/2020 09:15
Point. wrote: 22/01/2020 08:59
512MB wrote: 21/01/2020 19:31
Izvlačiš se sad.
Internet pamti.
Ideš mi na kurac jarane, ako internet pamti nađi moj post i dokaži da sam pisao da je bolje parking umjesto Ferhadije, da se grozim Ferhadijom, da ne priznajem etničke skupine, i sve te gluposti što izmišljaš.
Kontekst je bitan. Šira slika. Napisao si da ti je žalije kad neka kuća izgori nego Ferhadije kad je srušena, zar ne? Koja si ti etnička skupina?
Bodkin

#1080 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Hank Paldum wrote: 22/01/2020 13:11
Bodkin wrote: 22/01/2020 12:35
Hank Paldum wrote: 22/01/2020 12:13 FGR izraz se treba sve češće koristiti da se ne zaboravi da postoji razlika između Pro-BiH orijentisanih Bošnjaka, Srba, Hrvata, ostalih i te "elite". Svaki Bosanac, iskreni, patriota, bi npr. jednog Vuka Bačanovića nakon one izjave prekrižio a ne branio, zato je važno da sa ponavljanjem FGR izraza spriječimo da se stvori slika da tako razmišlja Bosanac. Tu ne pomažu ni inside-vicevi tipa Foča-Goražde-Rogatica da se FGR izraz prestane koristiti u cilju da se to prihvati kao zvanično mišljenje Bosanaca i da se nama Bošnjacima kao i drugim narodima oduzme pravo da smo i mi Bosanci
Pretpostavljamo da samo “vuk” i “domagoj” mogu biti u toj grupi koja se prekrizi? Imas li jos kakvih primjera?
Ko god bude onako pisao ili postoji neki limit gdje ćemo reći " do 10 osoba možemo osuditi a preko 10 ćemo to prihvatiti ili prešutjeti da ne ispadnemo nacionalisti"?
Recimo ona samra iz sda kantona sarajevo. Jel ona za prekriziti?
Bloo
Globalna šefica

#1081 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 22/01/2020 12:36
512MB wrote: 22/01/2020 12:26
Hank Paldum wrote: 22/01/2020 12:13 FGR izraz se treba sve češće koristiti da se ne zaboravi da postoji razlika između Pro-BiH orijentisanih Bošnjaka, Srba, Hrvata, ostalih i te "elite". Svaki Bosanac, iskreni, patriota, bi npr. jednog Vuka Bačanovića nakon one izjave prekrižio a ne branio, zato je važno da sa ponavljanjem FGR izraza spriječimo da se stvori slika da tako razmišlja Bosanac. Tu ne pomažu ni inside-vicevi tipa Foča-Goražde-Rogatica da se FGR izraz prestane koristiti u cilju da se to prihvati kao zvanično mišljenje Bosanaca i da se nama Bošnjacima kao i drugim narodima oduzme pravo da smo i mi Bosanci
Dakle FGR je anti BiH?
Da. U stvari fgr je kad nisi bhs. E sad, kad si hs si svakako antibih. A od zadnjeg popisa vrijedi da si antibih i kad si fgr
Moze li kakav Venom dijagram za nas sto ne mozemo da pohvatamo ovo?
Bodkin

#1082 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Point. wrote: 22/01/2020 13:48
Internet pamti.
Ideš mi na kurac jarane, ako internet pamti nađi moj post i dokaži da sam pisao da je bolje parking umjesto Ferhadije, da se grozim Ferhadijom, da ne priznajem etničke skupine, i sve te gluposti što izmišljaš.
Kontekst je bitan. Šira slika. Napisao si da ti je žalije kad neka kuća izgori nego Ferhadije kad je srušena, zar ne? Koja si ti etnička skupina?
Sta je problem? Da je zalije kad izgori kuca nego crkva? Ajd sto sam siguran da ne bi toliko komentarisao ovaj komentar, ali evo ako ti je bitnonkoja je bogomolja u pitanju.
CPT

#1083 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bodkin wrote: 22/01/2020 13:56
Sta je problem? Da je zalije kad izgori kuca nego crkva? Ajd sto sam siguran da ne bi toliko komentarisao ovaj komentar, ali evo ako ti je bitnonkoja je bogomolja u pitanju.
Ajde sto je glupo pitanje ali jos gluplje jos u kontekstu BiH. Uvijek je gora paljevina bogomolje (da i crkve) jer je to simbol . Pogotovo ako neko ne polovine teritorije drzave zapali sve bogomolje jednog naroda). Rusenje Ferhadije nije bilo stvar parkinga vec simbol (a i signal) etnickog ciscenja. Ne moras biti nesto plaho religiozan da skontas da za neku populaciju to nece biti dobro. Za komsije, rodbinu, poznanike, itd, itd.... Ili te ono bas zaboli jer eto nisi religiozan.
512MB

#1084 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Internet pamti.
Da i to je istina... što ne znači da mi nije žao što je srušena jel tako? Svakako sam mišljenja da nije dobro identitet jednog evropskog naroda vezati za religiju.

Ja sam se jednom samo u životu etnički izjasnio i to kao Pastafari.
John Cleese

#1085 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 21/01/2020 12:41
John Cleese wrote: 21/01/2020 11:04

Staroslovenska rijec bi bila - šar :D

Rijec mast sam imao priliku cuti i procitati (u nasim krajevima i u nasoj literaturi) samo u opisima boje necije puti - crne masti, crnomasni ili crnomanjast (sto znaci tamnoput), na primjer, a ne i za boju u smislu opceg svojstva.

Rekao bih da je histericna iskljucivost mnogo starija od Kraljevstva SHS, jer nije rijec samo o turcizmima nego i o drugim stvarima, sire rasprostranjenim, a histericima zivotovaznim - izboru osobnih imena, selektivnom pamcenju, povijesnim distorzijama...

Bas za ozbiljnije istrazivanje.
Hrvati (oni u Hrvatskoj), u određenom broju, su neprevaziđeni u pokušajima jezičnog purizma.
Čak im se i ostali Hrvati smiju.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Nagrada_Dr._Ivan_Šreter :|
John Cleese

#1086 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

Shvati vec jednom da su FGR papci i da je posve irelevantno kako papci taj akronim koriste :D
Bodkin

#1087 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 22/01/2020 13:51
Bodkin wrote: 22/01/2020 12:36
Dakle FGR je anti BiH?
Da. U stvari fgr je kad nisi bhs. E sad, kad si hs si svakako antibih. A od zadnjeg popisa vrijedi da si antibih i kad si fgr
Moze li kakav Venom dijagram za nas sto ne mozemo da pohvatamo ovo?
Fluidne su te definicije. Sutra vec mogu bosanci opet biti heroji. Nikad ne znas
piupiu

#1088 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 22/01/2020 08:47 ali zato što je Vuk iz RS onda je problem i po defaultu ga proglašavate četnikom.
Nije Vuk iz RS-a, nego je rodjeno i pod opsadom odraslo sarajevsko dijete. I to partizansko - pradedo mu je bio vijećnik ZAVNOBIH-a, Hrvat, ne'š vjerovat'.
MarlboroGold

#1089 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 22/01/2020 14:56
MarlboroGold wrote: 22/01/2020 08:47 ali zato što je Vuk iz RS onda je problem i po defaultu ga proglašavate četnikom.
Nije Vuk iz RS-a, nego je rodjeno i pod opsadom odraslo sarajevsko dijete. I to partizansko - pradedo mu je bio vijećnik ZAVNOBIH-a, Hrvat, ne'š vjerovat'.
Ma znam gdje je rođen... trebao sam se bolje izraziti. Pretpostavio sam da je trenutno tamo zbog ovih statusa, a možda i nije.
LBVIEW

#1090 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Znas li ti sta Ferhadija upoce simbolizira?
Ili recimo, ako je bitno koja je bogomolja u pitanju :wink: , manastir Zitomislici?
MarlboroGold

#1091 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

hAZNADAR wrote: 22/01/2020 12:54
Dakle FGR je anti BiH?
FGR je najveci razlog zasto SDA sve ove godine uzima najvise glasova. Ljudi biraju manje zlo i kada pogledaju jad i cemer ljevice i sta furaju - biraju nesto drugo. FGR kroz entireklamu ljevice - indirektno reklamira SDA.

Pa ako je SDA - anti-BiH onda je i FGR.
:lol:
Ispade da je FGR veći neprijatelj od četnika... naravno odmah iza pedera. Lezbe mogu proći :lol:
Vidi se po kojekakvim koalicijama i dogovorima da to zapravo i jeste tako. BHS ujedinjeni :mrgreen:
LBVIEW

#1092 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Ne znam, meni izgleda kao da mu je Djujic himself bio djedo, s obzirom na ono ogavno pljuvanje zrtava srpskog fasizma. :oops:
I sta bi to trebalo inace znaciti - imamo mali milion primjera ljudi ciji su preci bili na pravoj strani, a oni sami se svrstali na stranu zla.
LBVIEW

#1093 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

512MB wrote: 22/01/2020 14:15
Da i to je istina... što ne znači da mi nije žao što je srušena jel tako? Svakako sam mišljenja da nije dobro identitet jednog evropskog naroda vezati za religiju.

Pa dobro, reci to npr. Francuzima - koji kurac obnavljaju Notre Dam, vrijeme je da identitet prestanu vezati za katolicanstvo.. :D
MarlboroGold

#1094 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

hAZNADAR wrote: 22/01/2020 10:01
MarlboroGold wrote: 22/01/2020 08:47
hAZNADAR wrote: 22/01/2020 07:17 To se lijepo na izborima rjesava,... a pred izbore potrudis da se priblizis narodu. Napr da ljevica skonta da ova furka sa Jugom, urbanom elitom koja se ogradjuje od svega moguceg,... do sada nije dala ucinka pa da se nesto promijeni.
A pogotovo ovaj slucaj kao sa Vukom,.. ne pali bas model gdje Bosnjaka provlacis kroz iglene usi, pa kroz sito i reseto,... da bi nasao nesto sto ti valja a od Srba i Hrvata more bilo kakav - samo nek je S/H.
Tu se slažem. Ljevica je, nažalost, zakazala. Umjesto da se ujedine i da nastupe zajedno u svim segmentima nikad nije bila više rasuta. Što je najgore još uvijek se rasipaju, a SDP je najveći gubitnik u svemu tome.

Što se Vuka tiče on kritikuje i Srbe i Hrvate, a ne samo Bošnjake ako si iole pratio njegov rad. Dodika gotivi iz jednog razloga, a to je što je za njega fenomen zbog toga što mu sve prolazi što izgovori bez posljedica (tipa RS i Srbija će biti jedno itd), a to je ujedno dokaz kako nam je smiješna i neozbiljna država. On faktički ismijava cijeli region sa time. Zamisli da tako nešto kaže Angela Merkel za neke teritorije van Njemačke u kojima su švabe većina... osude sa svih strana, komentari o povratku nacizma, sankcije...

One komentare kad je davao o Sarajevu priznao je da je zbog neke vrste gorčine u smislu da treba prepoznati ono na šta ukazuje, ali da je mogao blaže reći mogao je. Pa ništa drugačije nećeš čuti ni od većine tuzlaka u vezi Sarajeva i sarajlija... ali zato što je Vuk iz RS onda je problem i po defaultu ga proglašavate četnikom.
Pitam se da li si ti svjestan sta pises. Necemo nazvati Vuka cetnikom - ali nije svakako ni politicki ni kulturoloski ni naš ni vaš. RS u srcu i to je meni dovoljno. Dodik mu OK, to mi jos vise dovoljno,... Sta mislis koliko sam imao jarana poput Vuka pa sm ose udaljili - ne zato sto sam ja postavio neke kriterije - vec zato sto su oni mene jednostavno prekrizili.
Hebote, opravdavati Vuka a u isto vrijeme pljuvati po jednom zlatnom ljiljanu Komsicu,.... je stvarno ... hebiga.

SDP ce morati ipak ici na kvantitet a ne kvalitet. Pribliziti se narodu a ne probirati dio naroda koji mu odgovara pa pokusati u kantonu samo.
Sad trenutno ne mere bilo kakav Bosnjo ali more bilo kakav binasr,... I ta prica o multietnicnosti i neetnickom karakteru pada u vodu cim se Niksa pocne hvaliti da mu u stranci ima Srba. Ne mora se ici u drugu krajnost kao SDA ali se barem moze prestati sa nekim budalestinama poput antibosnjastva i jugonostalgije.
Iskreno mi je žao što ne možeš malo više zaroviti i vidjeti što tako pišem o njemu. Rekao sam ti zašto mu je Dodik ok i evo da ti objasnim... bošnjaci bi jedva dočekali da imaju nekog poput Dodika u svom taboru upravo jer ne jebe lik živu silu kad je u pitanju RS, a sa takvom pričom bi u iole normalnoj državi davno završio u zatvoru ako već ne zbog kriminala. To mu je fascinantno u vezi njega potencirajuci kako je to ujedno i smijesno i zalosno i da smo neozbiljan region. Pa slušao sam i razne Bošnjake kako hvale Dodika što se bori za svoj narod i RS i da bi bolje bilo da imaju nekog poput njega umjesto Bakira.
Last edited by MarlboroGold on 22/01/2020 15:55, edited 1 time in total.
LBVIEW

#1095 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

MarlboroGold wrote: 22/01/2020 15:08
Ma znam gdje je rođen... trebao sam se bolje izraziti. Pretpostavio sam da je trenutno tamo zbog ovih statusa, a možda i nije.
Nakon sto je s pravom dobio otkaz kao nastavnik, igrajuci se omiljene djikanske discipline zvane realivizacija, napustio je Sarajevo i sad, pozivajuci se na selfullfilling prophecy, glumi zrtvu "islamistickih zulumcara/potomaka ustasa" . :D
Last edited by LBVIEW on 22/01/2020 16:19, edited 1 time in total.
piupiu

#1096 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 21/01/2020 20:02 Mali je neshvaćen

https://nap.ba/storage/old-cms/slike/vu ... anovic.jpg

Trebalo je proliti onda vodu za njim da se ne vraća
Vidjeli smo mi svašta od Vuka, raznih prenosa i histerija, a i isto toliko pisanja o sramoti Srba, o političkom četniku Dodiku, o šizoidnom monstrumu Radovanu Karadžiću, vidjeli smo i branjenja Bošnjaka usred Beograda pred malicioznim TV voditeljima (i to nakon što je napustio Sarajevo). Vidjeli smo i ovakvo ispraćanje Srebrenice 11. septembra 2019.:

Image

Dobro se sjećam višemjesečne, kontinuirane medijske hajke najvećeg beha flower-power glasila, koja je prethodila njegovim idiotskim statusima. To ublehološko glasilo, inače, ne bira način da proglasi poprilično širok asortiman ljudi (medju njima i Damira Nikšića, autora parodije 'If I wasn't Muslim', Nenada Veličkovića, pripadnika Armije BiH, Enisa Bešlagića, i mnoge druge), mrziteljima Bošnjaka.

Eh, Vuka su, na primjer, proglasili vojnikom VRS-a, koji je 'ušao duboko u našu teritoriju', 'nakotom' koji uči našu djecu, nakon jednog pjanskog FB statusa o Sarajevu, kakvih ja danas pročitam po 20 dnevno od Sarajlija podobnih imena. Da li bi ti, kao branitelj slobode govora, ustao da braniš njegovo pravo da govori? Ili bar da reaguješ na gorepomenute laži i hajke koja se na njega digla?

Zbog rečenih propagandno-udbaških metoda, koje se prešutno odobravaju kad je kakav Vuk, po slobodnoj procjeni ublehologa 'vojnik VRS-a', 'vojvoda' i 'četalj', u pitanju, ja ću čitavom svijetu uvijek stati na crtu.

A Vuk je sarajevsko ratno dijete, čiji su pradjed (Hrvat i komunjara, k'o i trojica mu braće partizana), djed i otac redom ostavili pozitivan trag i u ovoj zemlji, i u ovome gradu. I on može biti degutantan, bezobrazan, histeričan, loš istoričar, neuračunljiv (svašta mu se od toga može legitimno pripisati), ali četalj teško.
Bodkin

#1097 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote: 22/01/2020 15:43
Ili recimo, ako je bitno koja je bogomolja u pitanju :wink: , manastir Zitomislici?
Ja i? Bitniji manastir od ljudi?
Bloo
Globalna šefica

#1098 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 22/01/2020 15:57
LBVIEW wrote: 22/01/2020 15:43

Ja i? Bitniji manastir od ljudi?
Pa gledajuci dramu u Srbiji oko zakona u Crnoj Gori..... :mrgreen:
oaza85

#1099 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Vise im stoji FGS od FGR.
Fini graCki snobovi.
Nicim zasluzena paznja, bezvezno glumatanje posebnosti.
hAZNADAR

#1100 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

512MB wrote: 22/01/2020 14:15
Naravno da je identiet vezan za religiju u kulturoloskom smislu. Identiet je svugdje u Evropi pa i kod tvojih Austrijanaca skup mnogih segmenata i izmedju ostalog i religijskog backgrounda. Nemoguce je opisati, definisati identitet bilo kojeg naroda i kulture a da se ne zakaci i historijat i religija. Nije svako religiozan ko proslavi Bozic ili ucestvuje u tome barem feste radi, kupi poklon nekome bas tada, pristane da se novorodjeno dijete upise i u crkvene knjige, placa promil svog poreza i za crkvu, nosi ponekad i krstic na lancicu, ..
Religija je itekako bitna i u historijiskom osvrtu i naslijedju a identiteta nema bez historije i bastine, danasnji zakoni, norme, standardi, moralna nacela,... u svakom narodu u Evropi itekako sadrze i religijske uticaje,...
Nisam ni ja vjernik niti sam ikada bio - ali prihvatam to kao dio mog kulturnog backgrounda, i duboki respekt prema tome posto imam mnostvo rodbine i prijatelja koji jesu religiozni,.... Oko mene kolege iz cijele Skandinavije, skoro svi ateisti - ali postuju svoje katedrale i blagdane jer je to dio njihove kulture.

Ferhadija je ne samo vjerski objekat gdje se klanja - klanjati se moze i kod kuce. Munara je nekada imala svoju prakticnu svrhu kada ljudi nisu imali sat pa da znaju kada je molitiva,.. .danas nema ali i dalje stoji kao tradicija i simbol kulture. Ferhadija je simbol grada Banjaluke i spomenik kulture cijele BiH. Koliko i stećci koji su isto usko vezani i za religiju. Znam kolko hoces Srba i Hrvata bilo vjernika ili ateista kojima je Ferhadija isto simbol grada i kulturni spomenik.

I najbitnije - na listi je spomenika svjetske bastine UNESCO od 1950-te. I egipatske piramide, britanski Stonehenge, materijalni ostaci juznoamerickih civilizacija, kolko hoces hramova rimskog carstva,... su ti isto podignuti u vjerske svrhe. Pa koji to obrazovan covjek u svijetu pljuje na to kao nebitno i besmisleno jer je religioznog karaktera?

Zato mi mojne te suplje kako je Ferhadija nista bitno i samo za vjernike i kriti se iza ateizma. Tu tvoju pricu mozes cuti samo od zadrtih islamofoba i srpskih nacionalista u BL. Pa mozes biti samo dio toga - ili forumskog fgr koji sumnjam da ima iste arsine i prema sarajevskoj Katedrali ili Bascarsiji koja nebi bila to sto jeste bez islamskih crta kulture.
Locked