Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Moderator: anex
- HakanSukur
#151 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Možda i Šećerko ima svesku, pa će argumenti doći kad' je nađe. Trebaju uporediti bilješke, Nobelova nagrada u najavi.

- ExNihilo
#152 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
King Theoden: "Theoden King stands alone."
Sanjarko: "Not alone."
King Theoden: "Poslatičari!"
Poslastičari: "To the King!"
Sanjarko: "Not alone."
King Theoden: "Poslatičari!"
Poslastičari: "To the King!"
- Sanjarko
#153 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Bloo wrote: ↑21/01/2020 12:49Imaš voljnog sagovornika - Sanjarko, pa možda da se fokusiraš na njega.King Theoden wrote: ↑21/01/2020 12:47Ovo što oni rade je argumentovana diskusija a moje je trolanje, je li?
-
allem_77
- Sanjarko
#155 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Ne znam ja ko vam je taj *Secerko*, ali znam da to nisam ja.HakanSukur wrote: ↑21/01/2020 12:54 Možda i Šećerko ima svesku, pa će argumenti doći kad' je nađe. Trebaju uporediti bilješke, Nobelova nagrada u najavi.![]()
![]()
![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#156 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Anyway, uzobiljimo se.
@Sanjarko - king Theoden je šećerko aka sukerbeg
@Sanjarko - king Theoden je šećerko aka sukerbeg
- Sanjarko
#157 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Skonto sam nesto. Dankesen.
- King Theoden
#158 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Još jednom:
Nijedna riječ koju sam napisao nije moje mišljenje, nego za naš narod pojednostavljeno mišljenje ekonomskih divova poput müllera, dr. kralla, dr. häringa, dr. mayera i prof. dr. otte-a čija sam predavanja slušao.
Nijedna riječ koju sam napisao nije moje mišljenje, nego za naš narod pojednostavljeno mišljenje ekonomskih divova poput müllera, dr. kralla, dr. häringa, dr. mayera i prof. dr. otte-a čija sam predavanja slušao.
- Sara03
#159 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Kako da urolam koru za rolat?
- HakanSukur
#160 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Ne možeš pojednostaviti nešto što ne razumiješ, to samo svodiš na vlastiti infantilni nivo shvatanja i ko iole razumije materiju, može se samo nasmijati.
Sanjarko, kad' nađeš svesku, živo me zanima taj + i -, barem imaš svoje shvatanje, i sigurno u jednačini nema prašak za pecivo i gomilu svjesno izgovorenih laži, jer je haram lagati, a dvoličnjaštvo nema mjesta u bilo kojem moralnom kodeksu.
Sanjarko, kad' nađeš svesku, živo me zanima taj + i -, barem imaš svoje shvatanje, i sigurno u jednačini nema prašak za pecivo i gomilu svjesno izgovorenih laži, jer je haram lagati, a dvoličnjaštvo nema mjesta u bilo kojem moralnom kodeksu.
- alibaba_i_30_godina
#161 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Šprdancija, kako god.
Međutim, moram priznati da nije u redu ni Dinolinceka stavljati ovdje na pijedestal i prozivati zbog onog sto čovjek voli da radi.
Džaba poprilično znanje kada očito nedostaje EQ-a i empatije.
Adios.
Međutim, moram priznati da nije u redu ni Dinolinceka stavljati ovdje na pijedestal i prozivati zbog onog sto čovjek voli da radi.
Džaba poprilično znanje kada očito nedostaje EQ-a i empatije.
Adios.
- King Theoden
#162 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Dok forumski ekonomski virtuozi (
) razglabaju o stvarima o kojima nemaju blage, fed je u prvih par dana januara upumpao 57 milijardica u tržište kako bi ga smirio 
https://www.google.com/amp/s/beincrypto ... tcoin/amp/
Ako ovo nije najveći znak za predstojeći crash, onda ne postoji neki drugi znak.
Tri do četiri godine i pida.
Ako ovo nije najveći znak za predstojeći crash, onda ne postoji neki drugi znak.
- King Theoden
#163 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Ako me računica dobro služi, u zadnja četiri mjeseca prošle i par dana ove godine, upumpali su gotovo 400 milijardi 
Nice.
Katastrofalna monetarna politika od koje profitira onih 0,1% najbogatijih.
I onda imamo situaciju da jedan insan, jedna osoba zaradi nevjerovatnih 50 milijardi dolara za jednu godinu.
Nice.
Katastrofalna monetarna politika od koje profitira onih 0,1% najbogatijih.
I onda imamo situaciju da jedan insan, jedna osoba zaradi nevjerovatnih 50 milijardi dolara za jednu godinu.
- ExNihilo
#164 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Jučer pričao "što mi ne bismo radili isto što i američki FED", a danas će svijet propasti zbog ono što radi FED.

-
statixx
#165 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Taj se novac vec vratio u FED, vidis da se radi o kratkorocnim repo poslovima, a vijest je od 4. januara.King Theoden wrote: ↑22/01/2020 01:05 Dok forumski ekonomski virtuozi () razglabaju o stvarima o kojima nemaju blage, fed je u prvih par dana januara upumpao 57 milijardica u tržište kako bi ga smirio
-
allem_77
#166 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Da li mi neko može malo pojasniti koliko je ovo štetno za dolar?
https://amp.scmp.com/comment/opinion/ar ... h-dethrone
I zašto Amerika insistira da se nafta kupuje samo za dolare?
- drndalo
#167 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Za pocetak ponuda i traznja... Ako nafta kao mega prometan energent samo $ trguje, onda je potraznja za $ kao valutom stalna, a kad ima potraznje, vrijednost ne/manje pada...
-
statixx
#168 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Na ovom grafikonu se vidi da je dolar i dalje valuta broj 1 kada je rijec o globalnim deviznim rezervama. Cak ni uvodjenje eura nije znacajno uticalo na njegovo ucesce u globalnim rezervama. I tako ce biti sve dok medjunarodni investitori najvise povjerenja imaju u SAD i spremni su finansirati njihov trgovinski i fiskalni deficit. SAD imaju najvece i najrazvijenije trziste kapitala, a ne treba zaboraviti i da su najveca vojna sila. Dolar je uz to i najkoristenija valuta u placanju roba i usluga. Njihov suficit na kapitalnom racunu pokazuje da investitori preferiraju svoje viskove ulagati u SAD. Da li je to u vidu kupovine dionica, drzavnih obveznica, nekretnina ili drugih oblika sredstava je manje vazno.allem_77 wrote: ↑22/01/2020 11:41 Da li mi neko može malo pojasniti koliko je ovo štetno za dolar?

A ovi dogovori Kine i Rusije ne mogu napraviti nista spektakularno jer trgovinski bilans sa SAD-om je cca 300 mlrd USD u korist Kine, dok je sa Rusijom to cca 1 mlrd. Tu vazi ona who's your daddy. Da ne pominjemo odnose sa zaljevskim zemljama bogatim naftom.
-
allem_77
#169 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Petro-juanstatixx wrote: ↑22/01/2020 12:45Na ovom grafikonu se vidi da je dolar i dalje valuta broj 1 kada je rijec o globalnim deviznim rezervama. Cak ni uvodjenje eura nije znacajno uticalo na njegovo ucesce u globalnim rezervama. I tako ce biti sve dok medjunarodni investitori najvise povjerenja imaju u SAD i spremni su finansirati njihov trgovinski i fiskalni deficit. SAD imaju najvece i najrazvijenije trziste kapitala, a ne treba zaboraviti i da su najveca vojna sila. Dolar je uz to i najkoristenija valuta u placanju roba i usluga. Njihov suficit na kapitalnom racunu pokazuje da investitori preferiraju svoje viskove ulagati u SAD. Da li je to u vidu kupovine dionica, drzavnih obveznica, nekretnina ili drugih oblika sredstava je manje vazno.allem_77 wrote: ↑22/01/2020 11:41 Da li mi neko može malo pojasniti koliko je ovo štetno za dolar?
A ovi dogovori Kine i Rusije ne mogu napraviti nista spektakularno jer trgovinski bilans sa SAD-om je cca 300 mlrd USD u korist Kine, dok je sa Rusijom to cca 1 mlrd. Tu vazi ona who's your daddy. Da ne pominjemo odnose sa zaljevskim zemljama bogatim naftom.![]()
Kinezi samo kopiraju Amerikance.
Kakve su prognoze ako petrojuan ojača? I Huawei je ne tako davno bio samo kopija.
-
statixx
#170 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
We shall see. 
- King Theoden
#171 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Mi se mimoilazimo.
Ja govorim da su aktuelna dešavanja pokazatelj da nešto nije u redu tj da velikim koracima grabimo ka krizi spram koje je ona iz 2007/08 raj na zemlji.
Ti kažeš da su potezi centralnih banaka ustvari neki normalni ekonomski tokovi.
Sad, ako je to normalno, možeš li mi objasniti zašto fed od 08 pa do 18 maltene nikako nije upumpavao novac u tržište a sada to radi u velikom stilu sa stotinama milijardi dolara?
Ezb također.
U redu, stabilizacija tržišta. Nus produkt je to da u samoj evropi imaš 20% tzv zombi firmi koje preživljavaju isključivo zahvaljujući toj politici centralne banke.
Velike kompanije profitiraju i tako.
Slažeš li se da su banke najveći gubitnici te politike?
Banke i svi oni koji rade sa parama ili, kako oni vole kazati, pare rade za njih (ja još nikad nisam vidio da je novčanica od 100 maraka zasukala rukave i uzela lopatu u ruku, al haj)
Dakle, sjedi kod kuće, posudi pare i čekaj da ti dužnik da kamatu.
Jedan mali izlet u 2016. godinu...
U to vrijeme, grčka je plaćala nevjerovatnih 9% kamate, a jedna njemačka manje od 0,5%
Standard, fitch i co. odradili poso.
Ni njemačka ni grčka u to vrijeme nisu vratili ni feninga, al eto - njemačkoj se vjerovalo da će vratiti.
Danas imamo situaciju da su ljudi vratili pouzdanje u grčku (sadašnja vlada se trudi da privuče investitore, bla, bla, bla) tako da grčka plaća oko 1%
Kockari su učinili da vlada pomama za grčkim obveznicama uz obećanje da će im iwf čuvati leđa.
Vratimo se u sadašnjost
Baš danas gledam neku emisiju u kojoj je gostovao dr. markus krall. Krupna riba. Čovjek koji zna o čemu priča.
Ko god je sa njemačkog govornog područja i ima veze sa ovom tematikom, nema šanse da ga je zaobišlo to ime.
Helem, čovjek kaže da mnoge banke do kraja ove ili početkom naredne godine neće imati love za kiriju, a kamoli neš više.
Ako je u pravu, pred nama je kriza. Ako dođe do krize, banke neće biti jedine koje će pasti.
20% gore pomenutih firmi će biti prvom mrazu ručak.
Ako je istorija najbolja učiteljica, onda je najbolje da se osvrnemo na prethodne krize.
Nakon svake je došlo do devalvacije.
Devalvacija je zlatni period za posjednike velikog kapitala jer akcije gube na vrijednosti tako da se velike, vrijedne firme mogu kupiti za djelić stvarne vrijednosti.
To je glavni razlog pumpanja enormnih suma u tržište.
Dakle, priprema najjačih za period devalvacije.
Niko ne prokomentarisa moj sinošnji upis da je samo jedan čovjek u americi za godinu dana zaradio preko 50 milijardi. Može se izgooglati o kome se radi.
Da se od 2008.udvostručilo bogatstvo najbogatijih 10% nijemaca.
To i nije tako loše.
Jer, da si ti predsjednik, i da znaš da je pred tobom rat, sigurno ćeš izaći pred javnost i kazati im da mirno spavaju jer rata neće biti, a iza kulisa ćeš naoruzavati one najsposobnije.
trump nije lud bez obzira što bi mnogi voljeli da jeste.
Genijalan je potez to što je oslobodilo firme od plaćanja poreza na dobiti ostvarene u inostranstvu.
Ogromne, nezamislive sume se slivaju u ameiku.
Isto tako, koliko god se krvili oko nekih stvari, ima nešto gdje su republikanci i demokrate jednoglasni.
Lako je izgooglati gdje su jednoglasni.
Ako to nije pokazatelj predstojeće krize, onda ne znam šta bi moglo da bude.
Nakon deflacije dolazi inflacija jer cb u suradnji sa državama rade jedino što znaju u tim situacijama, a to je dodatno štampanje para kako bi spasili one za koje misle da ih treba spasiti.
To je ona katastrofa koja će pogoditi stanovništvo jer banke i vlada ili ne znaju, ili ne žele da povuku bolje poteze.
To je sve što pokušavam da kažem.
Ako griješim, ispravi me. Dokaži da pišem gluposti i ja se uz duboki naklon povlačim sa topica.
- alibaba_i_30_godina
#172 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Dinolincek ko jos ima vremena da sve to čita. Postoje ekonomski ciklusi koji se smjenjuju svako nekoliko godina, a za iste nema nekog posebnog pravila koliko traju i koliko su jaki po privredu jedne zemlje, regije ili svijeta.
-
statixx
#173 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Ne mogu.King Theoden wrote: ↑22/01/2020 14:29
Sad, ako je to normalno, možeš li mi objasniti zašto fed od 08 pa do 18 maltene nikako nije upumpavao novac u tržište a sada to radi u velikom stilu sa stotinama milijardi dolara?
https://www.yardeni.com/chronology-of-f ... ve-easing/
- King Theoden
#174 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Kinezi imaju ekonomsku suradnju sa 120 zemalja, ameri samo sa 70.
Eksperti se slažu da će kina za 10-ak godina prestići ameriku.
Moje mišljenje na osnovu svih dostupnih informacija jeste da se ameri spremaju za ekonomski rat sa kinom.
Sva ova monetarna politika je ustvari priprema za taj rat.
Amerika je veliki hegemon i nema mi logike da tu poziciju tek onako prepusti kinezima.
U 80-im su slomili japan koji je ugrožavao američku poziciju.
Sad je to kina. Otvoreni rat ne dolazi u obzir jer se radi o nuklearnim silama.
Ide se na ekonomski slom.
Ako je istina da su potpisali ugovore sa saudijom, onda je dovoljno jak.
Kina ide da oživi put svile.
Put preko avganistana je zatvoren. Ameri su tamo.
Kašmir je nemiran. Indija je pod američkom šapom.
Kad kina potpiše ugovore sa mijanmarom, javi se problem rohindži.
Dakle, koji god potez da kina povuče, amerikanci odgovore.
Ostaje da vidimo hoće li kina potpisivati kakve ugovore sa pakistanom i kako će ameri reagovati.
Ako se to desi, kini je otvoren put do perzijskog zaljeva.
Možda onda ipak budemo gledali "uvođenje demokratije u iran"
- alibaba_i_30_godina
#175 Re: Pitanje za ekonomiste: Monetarna politika BiH?
Preimenujte temu u "Pitanje za ekonoma Dinolinceka".