P- Pocetnik u saobracaju-
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seawolf
#326 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Meni se čini da je ovdje glavni izvor nesuglasica, različito poimanje pojma organizovani prevoz (djece).
Da li može neko iz nekog zakona, ili pravilnika, prezentovati definiciju organizovanog prevoza, jer je to ono što, kada su djeca u pitanju, ne smije da obavlja vozač koji je položio prije manje od dvije godine.
Da li može neko iz nekog zakona, ili pravilnika, prezentovati definiciju organizovanog prevoza, jer je to ono što, kada su djeca u pitanju, ne smije da obavlja vozač koji je položio prije manje od dvije godine.
- Bakir1
#327 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
nema tu nesuglasica, posto ti mislis da sugovornica koja me uporedi sa divljim prevoznicima sa kombijem t2, itekako on the spot, odgovori mi ti na dato pitanje, smijes li iznajmiti vozilo pocetniku koji ce sa istim vozati svoje drugare i da li je to organizovani prevoz, ili na jos jedno, smijes li ti vozilom koje imate registrovano a koje je putnicko, staviti osmero djece poslovnih partnera i odvuci na igraliste? ili jos bolje das to vozilo na koristenje klubu ritmicke gimnastike sa vozacem, gratis, da li je to organizovani prevoz?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#328 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Zašto onda državne firme zaposljavaju samo vozace koji imaju državni ispit?
Taxi mogu voziti samo oni koji imaju isti?
Ili zivim u zabludi?
Taxi mogu voziti samo oni koji imaju isti?
Ili zivim u zabludi?
- Bakir1
#329 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
dodjes iznajmiti rentakar, 2+3+3 i kaze ti neko kao, da li imate polozen drzavni ispit za vozaca?
a drzavne institucije uposljavaju vozace, ja nisam uposlen kao vozac
a drzavne institucije uposljavaju vozace, ja nisam uposlen kao vozac
- amar1994
#330 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
kvazidrzava 
- sime_cipol
#331 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
Da li se na radno mjesto vozac, npr u EP BiH, moze zaposliti neko ko nema državni ispit i koji ce voziti ostale zaposlenike u istoj?
Da li se na radno mjesto vozac, npr u EP BiH, moze zaposliti neko ko nema državni ispit i koji ce voziti ostale zaposlenike u istoj?
- Travnički Noćni Šetač
- Bakir1
#333 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Pa to ti govorim, kada vozis vozilo firme za vlastite potrebe ne treba ti licenca za vozaca...sime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:13 Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
- vjeshalica
#334 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Mijesate tzv drzavni ispit i drzavnu firmusime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:13 Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
Pokusaj se zaposliti u privatnoj firmi kao sofer,dakle oanovno zanimanje, npr u Centrotransu ili da vozas npr kamion u nekoj gradjevinskoj firmi?
Nece moci
Taj tzv drzavni ispiti je ustvari ono skolvanje za vozaca,za zanimanje tvoje,vozac mv III stepen strucne spreme,isto kao sto ima frizer,cvjecar i slicno tako ima i zanimanje vozac,nije dovoljno imati polozene kategorije vec imati i 3 stepen srednje skole za zanimanje vozac
Ako me razumijes
- pezzar
#335 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Oni kontaju vlastite potrebe su kad vozač mora ić' struju da plati. I firme imaju potrebeeee!Bakir1 wrote: ↑22/01/2020 12:25Pa to ti govorim, kada vozis vozilo firme za vlastite potrebe ne treba ti licenca za vozaca...sime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:13 Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
- sime_cipol
#336 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Znaci u firmi bilo ko može biti vozac, ako je za vlastite potrebe, npr prevoz radnika na teren radi obavljanja zadatka?Bakir1 wrote: ↑22/01/2020 12:25Pa to ti govorim, kada vozis vozilo firme za vlastite potrebe ne treba ti licenca za vozaca...sime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:13 Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
- Bakir1
#337 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Pa ako je vozilo firme koja ne vrsi uslugu prevoza, da.
- amar1994
-
Throttle
#339 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Po Zenici na sve strane piče kombiji Strabaga, Euroasfalta i slično, puni ljudi, na gradilišta ujutro
Nisam gled'o koliko su stari vozači i koliko imaju vozačku
Nisam gled'o koliko su stari vozači i koliko imaju vozačku
- vjeshalica
#340 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Mi gore o djeci a ovaj o odraslim majstorima na građevini 
-
Seawolf
#341 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Je*'o ga ti, moradoh se zaustaviti u ovoj vukoje*ini iza Dervente, da ti izodgovaram ....Bakir1 wrote: ↑22/01/2020 12:08 nema tu nesuglasica, posto ti mislis da sugovornica koja me uporedi sa divljim prevoznicima sa kombijem t2, itekako on the spot, odgovori mi ti na dato pitanje, smijes li iznajmiti vozilo pocetniku koji ce sa istim vozati svoje drugare i da li je to organizovani prevoz, ili na jos jedno, smijes li ti vozilom koje imate registrovano a koje je putnicko, staviti osmero djece poslovnih partnera i odvuci na igraliste? ili jos bolje das to vozilo na koristenje klubu ritmicke gimnastike sa vozacem, gratis, da li je to organizovani prevoz?
Smijem, ali u ovom tvom pitanju nema niti djece, niti organizovanog prevoza.Smijes li iznajmiti vozilo pocetniku koji ce sa istim vozati svoje drugare i da li je to organizovani prevoz?
Naravno, ali ja nisam položio prije 2 godine (nego prije 32), tako da niti ovo pitanje nema veze sa temom.Smijes li ti vozilom koje imate registrovano a koje je putnicko, staviti osmero djece poslovnih partnera i odvuci na igraliste?
Po meni, jeste. Ako ti tvrdiš da nije, argumentuj mi to nekim izvodom iz zakona, ili pravilnika koji eksplicitno tretira pojam organizovanog prevoza.Das to vozilo na koristenje klubu ritmicke gimnastike sa vozacem, gratis, da li je to organizovani prevoz?
A sad da ja tebe nešto pitam: Treba li ti šta iz Bosanskog Broda?
-
Seawolf
#342 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
I volio bih da u argumentovano rješavanje ove "misterije", prestanete povlačiti priču o javnom prevozu, prevozu za vlastite potrebe, licencama i državnom ispitu, jer u Zakonu eksplicitno piše:sime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:32Znaci u firmi bilo ko može biti vozac, ako je za vlastite potrebe, npr prevoz radnika na teren radi obavljanja zadatka?Bakir1 wrote: ↑22/01/2020 12:25Pa to ti govorim, kada vozis vozilo firme za vlastite potrebe ne treba ti licenca za vozaca...sime_cipol wrote: ↑22/01/2020 12:13 Jedno je kad ti firma da auto na koristenje, pa ga ti vozis u korist firme. To je OK.
Dakle, samo priča o organizovanom prevozu djece .... Šta je to, a šta nije to?(8) Lice koje je položilo vozački ispit i dobilo vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B ili C1 ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da upravlja vozilom na putu brzinom većom od 70 km na čas, na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila i brzom putu brzinom većom od 90 km na čas, odnosno 120 km na čas na autoputu, a lakim motociklom 40 km na čas, niti tim vozilom smije da vuče priključno vozilo, a ni organizovano da prevozi djecu.
Ono što to nije, može da obavlja vozač početnik, ono što to jeste, ne može da obavlja vozač početnik .... Jednostavno.
- Bakir1
#343 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
neka si vala basSeawolf wrote: ↑22/01/2020 12:48
Je*'o ga ti, moradoh se zaustaviti u ovoj vukoje*ini iza Dervente, da ti izodgovaram ....
Smijem, ali u ovom tvom pitanju nema niti djece, niti organizovanog prevoza.Smijes li iznajmiti vozilo pocetniku koji ce sa istim vozati svoje drugare i da li je to organizovani prevoz?
Naravno, ali ja nisam položio prije 2 godine (nego prije 32), tako da niti ovo pitanje nema veze sa temom.Smijes li ti vozilom koje imate registrovano a koje je putnicko, staviti osmero djece poslovnih partnera i odvuci na igraliste?
Po meni, jeste. Ako ti tvrdiš da nije, argumentuj mi to nekim izvodom iz zakona, ili pravilnika koji eksplicitno tretira pojam organizovanog prevoza.Das to vozilo na koristenje klubu ritmicke gimnastike sa vozacem, gratis, da li je to organizovani prevoz?
A sad da ja tebe nešto pitam: Treba li ti šta iz Bosanskog Broda?
a sta ako su mu drugari maloljetni a on pocetnik?
ne smijes jer nemas licencu vozaca i krsis isti zakon koji kaze da pocetnik ne smije organizovano prevoziti djecu.
nije organizovani prijevoz jer je gratis i tvoja firma nije registrovana za usluge pruzanja prevoza, to vozilo ne posjeduje licencu za obavljanje prevoza, i kao takav, prevoz, nije komercijalni.
iz bosanskog broda, cek da vidim sta ima na olx
sva pitanja su hipoteticke prirode, naravno i veoma je vazno shvatiti da prevoz za vlastite potrebe u skladu sa djelatnoscu koju firma obavlja moze znaciti dvojako, komercijalni prevoz ili ne komercijalni prevoz za djelatnost koja nije prevoz.
Last edited by Bakir1 on 22/01/2020 12:58, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#344 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ja imam skolu za gimnastiku i imam djecu do 12 godina koja pohadjaju. Treba mi prevoz za tu djecu da ne dolaze pojedinacno u reziji roditelja. Naravno da posto imam tehnicku mogucnost u vidu kombija da dovucem npr sedmero djece da necu dozvoliti da mi pocetnik to radi jer je zakon to zabranio. Organizovat cu im prevoz do dvorane i kuce tri puta sedmicno. Ja organizujem prevoz namjenski da ih prevucem do dvorane.
Isto tako mogu organizovati izlet za djecu iz komsiluka o vlastitom trosku ili nekom dogovoru koji nema opis biznisa,i naravno da necu dozvoliti da tu djecu prevozi npr moja kcerka koja je polozila vozacki prije mjesec dana jer zakon nije dozvolio
Isto tako mogu organizovati izlet za djecu iz komsiluka o vlastitom trosku ili nekom dogovoru koji nema opis biznisa,i naravno da necu dozvoliti da tu djecu prevozi npr moja kcerka koja je polozila vozacki prije mjesec dana jer zakon nije dozvolio
- Bakir1
#345 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
motivi sto ti neces dozvoliti nemaju veze sa zakonom, iz razloga one majke sa petorkama koja vozi svoju djecu.
po tumacenju koje zelis da nametnes, ni jedan pocetnik ne bi smio voziti maloljetnike u bilo kakvom vozilu, jer su isti djeca i jer je taj prevoz kao organizovan.
po tumacenju koje zelis da nametnes, ni jedan pocetnik ne bi smio voziti maloljetnike u bilo kakvom vozilu, jer su isti djeca i jer je taj prevoz kao organizovan.
- pezzar
#346 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ma dajte, pa svaki je prevoz neko organizovao. I kad ideš na kafu s drugom, nešto ste "organizovali".
Organizovani prijevoz je linijski ili vanlinijski, obavlja se autobusom, rent-a-car ili taksi vozilom. Ovo što vjeshalica kaže ne spada u tu definiciju.
Sama činjenica da se tom vozilu ne treba obavljati nikakav dodatni tehnički pregled, odnosno da nisu propisani nikakvi dodatni uslovi (pravilnik o teh-eksp.) ukazuje da nema ni ograničenja u pogledu koga se tim vozilom smije voziti.
Organizovani prijevoz je linijski ili vanlinijski, obavlja se autobusom, rent-a-car ili taksi vozilom. Ovo što vjeshalica kaže ne spada u tu definiciju.
Sama činjenica da se tom vozilu ne treba obavljati nikakav dodatni tehnički pregled, odnosno da nisu propisani nikakvi dodatni uslovi (pravilnik o teh-eksp.) ukazuje da nema ni ograničenja u pogledu koga se tim vozilom smije voziti.
- vjeshalica
#347 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ako mislis da nema propisa o tehnickom pregledu za prevoz vozila procitaj zakon, samo je putnicko vozilo za vl.potrebe izuzeto iz dnevnog tehnickog i preventivnog opet sve u skladu sa Zakonima...pezzar wrote: ↑22/01/2020 13:06 Ma dajte, pa svaki je prevoz neko organizovao. I kad ideš na kafu s drugom, nešto ste "organizovali".
Hajde sta spada u organizovani prevoz,nadji definiciju ili pravilnik? Nemoj nagadjati.Ne nudis nista u diskusiji osim prozivanja mene licno?
U susjednim drzavama je precizirano i ima pravilnik o organizovanom prevozu djece tj.dece
Objasni na sta se odnosi clan 186 Zobs BIH?
Na koga i na sta?
-
Seawolf
#348 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ne znam čemu izmišljanje nekih scenarija, kad je čovjek u svom pitanju na početku ove diskusije, bio vrlo određen i naveo je o čemu se tačno radi:Bakir1 wrote: ↑22/01/2020 13:00 motivi sto ti neces dozvoliti nemaju veze sa zakonom, iz razloga one majke sa petorkama koja vozi svoju djecu.
Dakle, da li ovo što je čovjek naveo jeste organizovani prevoz djece, ili nije organizovani prevoz djece?Tek sam polozio i dobio vozacku, naravno vozim sa slovom P. Vezano s jednim poslom bi trebao voziti mali kombi (8+1 B kategorija) s djecom na skijanje i slicno. Neko tvrdi da pocetnik ne smije prevoziti djecu. Vase iskustvo s tim? Ako imate referense u zakon bio bi zahvalan.
Argumenti ....
- denimb
#349 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ja kazem da ce dobiti kaznu al eto...policija na terenu ima pravo da procijeni sta je organizovani prijevoz a sta ne, pa nije niko glup jbt.
Daj mi uslikajte kad vidite kombi pun radnika, a da ima "P" nazad zalijepljeno.
Koliko god trazili rupu u zakonu ovaj isti ce 99.9% dobiti propisanu kaznu ako bude prevozio djecu na skijanje ili sta vec u tim uslovima.
Tehnicki se moze objasnjavati svakako, ali to je tako.
Daj mi uslikajte kad vidite kombi pun radnika, a da ima "P" nazad zalijepljeno.
Koliko god trazili rupu u zakonu ovaj isti ce 99.9% dobiti propisanu kaznu ako bude prevozio djecu na skijanje ili sta vec u tim uslovima.
Tehnicki se moze objasnjavati svakako, ali to je tako.
- vjeshalica
#350 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Pa lik je dobio ppnudu za posao da vozi kombi ocito za neku firmicu da voza djecu,logicno da je prevoz organizovan,ekskurzije,skijanja,i ostalo vozikanje i naravno da ga je Zobs ogranicio kao pocetnika sa clanom 186