bunk wrote: ↑17/01/2020 11:04
Leverage wrote: ↑16/01/2020 21:19
bunk wrote: ↑16/01/2020 21:02
Cekaj malo.
Jesil ikad bio u Tz?
Popricao sa ljudima na ulici?
Ili se svaki posjet zavrsi u nekoj zadimljenoj sobi sa drugovima iz komiteta..
Prijatelju ovdje je sdp umro..
Ja ŽIVIM u Tuzli polupismeni dunđeru, tu su mi skoro svi prijatelji i rodbina.
SDP nikad nije ni živio u tvojoj patriotsko-verglačkoj šupljoj glavurdi.
Ono po čemu se sadašnji SDP razlikuje od nekadašnjeg je to da je većina konačno odlučila da kaže odlučno mrš takvim ko ti, ne praveći nikakve kompromise po tom pitanju.
Ono mene pita jesil kad bio u Tuzli. Ono.

nisam procitao sinoc,patriotsko-verglacka suplja glavurda ...bravo.
Ja ne znam i nisam pokusavao prokljuviti kakav si ti,iskreno,i ne zanima me..
Pošto sam Tuzlak, moram nešto razjasniti vezano za Tuzlu i SDP, pa se spremite na duži post.
U Tuzli (govorim o gradu Tuzli) SDP je na vlasti veoma dugo, tako da je sasvim normalno i očekivano da su mnogi, možda čak i većina glasača, siti SDP-a, znaju mnoge njegove propuste i mane, kukaju protiv njih i Jasmina, i time stvaraju dojam da je "SDP u Tuzli umro". Recimo da je to sličnost sa odnosom kakav u drugim sredinama (npr. Sarajevu) građani imaju sa SDA.
Ali to je ujedno i jedina sličnost, sve ostalo je skroz različito, što ima totalno drugačije posljedice.
Tuzlaci, pored lokalne SDP-ovske vlasti, imaju na ostalim nivoima iste probleme kao i Sarajlije - i njima je premijer Fadil, a u predsjedništvu Bakir. Tuzlaci čak i bez lokalne SDA vlasti savršeno znaju ko je i šta je SDA, u nekim segmentima možda i više (referiram se na porezni sistem prije PDV-a, ili na bahatost koju su svojevremeno neki faktori u državnoj vlasti imali prema tuzlanskom kraju), tako i da pored sve kritike koje imaju prema SDP-u, prosječni Tuzlaci nikada neće glasati za SDA i njima satelitske stranke.
Alternativa SDP-u u Tuzli je uvijek bilo - svaka alternativa bi jačala sve dok je bila na jasnom anti-SDA pravcu, tako da je svojevremeno SBIH jačala i ispuhala, BOSS jačao i ispuhao, SBB jačao i ispuhao, DF jačao i garantujem da će u Tuzli nakon zadnjih dešavanja opet totalno ispuhati.
SDA je u Tuzli sve pokušao - pošto su stalno gubili, tako su stalno mijenjali postavu i taktiku, skoro pa češće nego što je Komšić radio preletačine. Nekada (u ratu) su pokušavali sa kupovinom kadrova iz UBSD-SDP koalicije da preuzmu vlast bez izbora, nisu uspjeli. Poslije rata su na skoro svakim izborima imali drugu ekipu sa kojom su pokušavali, tako da su imali:
- ultranacionalističku postavu, nisu uspjeli;
- opušteniju postavu što "voli popit", bližu narodu, nisu uspjeli;
- čaršijanersku postavu, gdje se gledalo da se skine imidž "seljačke stranke", nisu uspjeli;
- omladinsku postavu, sa mlađim i nepotrošenim kadrovima, nisu uspjeli;
- koalicije sa SBIH, liberalima, i drugom ne-SDP sićom, koja je više građanski orijentirana od njih, nisu uspjeli;
- kupili Mirnesa i napuckali ga na SDP, nisu uspjeli;
- čak su pokušavali i sa obećanjima da će riješiti neke konkretne lokalne probleme, ni to nije prošlo.
Dodatno uračunajte i to da je fenomen takozvanih "zahvalnih glasača", koji je prilično poznat u Sarajevu, u Tuzli mnogo manji, iako i toga sigurno ima. Međutim, za razliku od Sarajeva, u Tuzli je manje nivoa vlasti i manje institucija (a i ne drži sve nivoe SDP), manje je javnih preduzeća pod kontrolom općinske vlasti, a na kraju krajeva, SDP i pored svih mana nije nivo SDA, tako je mnogo manje ljudi koji glasaju za SDP kao zahvalnost za zaposlenje, nego fakat glasaju za njih svojom slobodnom voljom.
Da razjasnim: tipični glasač u Tuzli (ovdje govorim o običnom glasaču koji je u većini, a ne o stranačkim dronovima koji će glasati za SDP ili SDA bez obzira na sve) nije nikakav super-glasač koji ima imunitet na SDA, nego je isti kao onaj u Sarajevu, ali je sticajem okolnosti imao priliku da vidi i šta je dugoročna SDA vlast, i šta je dugoročna SDP vlast, i kao posljedica toga, i pored svih SDP-ovih mana će i dalje izabrati SDP ispred SDA. Isti taj glasač pati od istih naivnosti kao i bilo koji drugi - na ranijim izborima je zaokruživao Komšića da bi šuknuo Čoviću (greška koja se vjerovatno neće ponoviti), i uglavnom rezonuje o državnom nivou, Dodiku i HDZ-u, isto kao i sarajevski i zenički glasač. Ali kada je u pitanju vlast u Tuzli, on će je žestoko kritikovati i psovati Jasmina i SDP, i na ulici će se početi pričati "mogao bi SDP ovaj put da zijani u Tuzli" (to je za svake izbore predizborna priča neminovna kao Fahrina promjena savezništva), ali kada dođu izbori, doći će i zebnja da će pobijediti SDA, i on će opet da zaokruži SDP, ne zato što ih naročito voli, nego zato što su oni u stvari, barem u Tuzli, najkonkretnija alternativa SDA-u.
Dakle ne vole toliko Tuzlaci SDP, koliko mrze SDA, tako da SDP nije u Tuzli vječan - potsjećam da veći dio 1990-ih SDP nije bio glavni u Tuzli, nego je bio manji koalicioni partner u tuzlanskoj vlasti, i siguran sam da će jednog dana i pasti u gradu Tuzli, ali neće ga oboriti SDA, nego ona opcija koja dokaže Tuzlacima da je validnija alternativa SDA-u od SDP-a.
Ne postoji drugi način da se u Tuzli obori SDP. Evo savjeta za Našu Stranku, ili Konakovića, ili ko je već ostao u opoziciji - ako hoćete dio kolača u Tuzli, samo što više se distancirajte ne od SDP-a, nego od SDA. Slogan "bolji smo od SDP-a" u Tuzli ne znači mnogo, ali "žešći smo protivnici SDA" bi moglo da prođe.
And that's all I have to say about that.