Opet vrtimo isto. On ne obavlja prijevoz. On koristi firmino vozilo za obavljanje posla u okviru djelatnosti firme.vjeshalica wrote: ↑21/01/2020 13:32pezzar wrote: ↑21/01/2020 13:27 Jbg, ne znam nacrtati razliku između organizovanog prijevoza (koji mogu vršiti registrovana lica sa odgovarajućim vozilima, licencama, potvrdama o teh-eksp. i slično) i prijevoza za vlastite potrebe (koji obavlja uposlenik firme čije je i vozilo, i to sa B kategorijom, vozilo od ukupno 9 mjesta za sjedenje)![]()
Jel ti razumijes da lice koje hoce da obavlja prevoz shodno clanu 9 mora zadovoljiti uvjete propisane Zobsom?
Nije ispunio uvjet.
P- Pocetnik u saobracaju-
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pezzar
#276 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
- vjeshalica
#277 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Clan 186 Zobsa je jasan bio
On kao pocetnik ne moze voziti djecu organizovano nije ispunio uslov
Firma organizuje prevoz djece na skijanje lupam svakodnevno u januaru mjesecu 2x dnevno
Ne moze voziti djecu i kraj
On kao pocetnik ne moze voziti djecu organizovano nije ispunio uslov
Firma organizuje prevoz djece na skijanje lupam svakodnevno u januaru mjesecu 2x dnevno
Ne moze voziti djecu i kraj
- Bakir1
#278 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
moze li voziti djecu ako je kombi registrovan na fizicko lice?
- pezzar
- Bakir1
#280 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
mnogo li je 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#281 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Rekao je da bi mu to bio posao, mislim da bi to trebala biti neka polazna osnova
osim, kao sto sam prije rekao, ako ne misli to na crno raditi 
- Bakir1
#282 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
zaposli ga neko da mu voza djecu, njegovu licnu i zeninu
, na skijanje sa kombijem registrovanim na fizicko lice
zanemarimo djecu, moze li takva osoba voziti kombi u firmi koji je registrovan za vlastite potrebe, na gradilište?
zanemarimo kombi, trebam li ja imati polozen ispit za vozaca da bi mogao upravljati teretnim vozilom N1 koje ima 4+1 mjesta za sjedenje a koje je registrovano za vlastite potrebe sto mu pise na vratima i kako mu licenca glasi?
zanemarimo djecu, moze li takva osoba voziti kombi u firmi koji je registrovan za vlastite potrebe, na gradilište?
zanemarimo kombi, trebam li ja imati polozen ispit za vozaca da bi mogao upravljati teretnim vozilom N1 koje ima 4+1 mjesta za sjedenje a koje je registrovano za vlastite potrebe sto mu pise na vratima i kako mu licenca glasi?
- vjeshalica
#283 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
On o radnicima a stav zakona o djeci...nije isto nije hezveze napisano da pocetnik ne smije vozati djecu...bakir samo nastiklava varijante jel prof vozac ili nije imal ovo ili.ono
Vrati se na temu,ne moze on kao.pocetnik vozati djecu zakon to nije bezveze rekao jer ako 7 roditelja dadne djevu da mu ih pocetnik voza i dodje do incidenta,bilo bi svima svejedno? Kako da ne
Vrati se na temu,ne moze on kao.pocetnik vozati djecu zakon to nije bezveze rekao jer ako 7 roditelja dadne djevu da mu ih pocetnik voza i dodje do incidenta,bilo bi svima svejedno? Kako da ne
- denimb
#284 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Bezveze trazite rupu u zakonu, lijepo je definisano, ne smije voziti i zdravo.
Cuj tek sam polozio, smijem li voziti kombi pun djece na planinu
hebem te zivote...
Cuj tek sam polozio, smijem li voziti kombi pun djece na planinu
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#285 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Dobro, covjek ima 6 djece. Ibrahima, Mustafu, Muhameda, Sulejmana, Fatimu i Dzemilu. Hoćete reci da on sa svojom hanumom i djecom nigdje ne smije ici u svom T5 kombiju koji je registrovan na 1+8, ako je tek polozio 
-
Throttle
#286 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
On i zena idu kombijem a djecu posalje autobusom
- Bakir1
#287 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Koji stav zakona o djeci?vjeshalica wrote: ↑21/01/2020 15:16 On o radnicima a stav zakona o djeci...nije isto nije hezveze napisano da pocetnik ne smije vozati djecu...bakir samo nastiklava varijante jel prof vozac ili nije imal ovo ili.ono
Gdje tacno pise ali doslovno da pocetnik ne smije vozati djecu?
Po tvojoj logici, ja navodim primjere koji obaraju tvoju logiku, prvo ne bi smjelo biti putnicko vozilo od 8+1 sjedista koje se moze registrovati na fizičko lice.
Dalje prevoz za vlastite potrebe ne bi oslobadjao takvog vozaca obaveze polaganja licence za vozaca i ne bi mu dozvoljavao da vozi putnicko vozilo 8+1 registrovano na vlastite potrebe.
Nema se ja sta nastiklavati pitao sam te dovoljno pitanja na koja nisam dobio odgovor.
Da li bi novopecena majka koja je rodila petorke i tek položila smjela voziti auto?
Pustite se subjektivnih shvatanja pocetnika i djece..
- vjeshalica
#288 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Pa napisano ti je koji clan i stav sa ne smije organizovano prevoziti djecu
Mijesas babe i zabe
Mijesas babe i zabe
- Bakir1
#289 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Mijesas ti, ne mozes razluciti vozilo za vlastite potrebe i javni prevoz.
- vjeshalica
#290 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Clan 186 ZOBS BIH
Cao
Ti si uveo pricu na dvije stranice o fozickim,pravnim locoma javnom prevozu i dr.
Ne drzis se pitanja. Lik hoce da radi ocito u nekoj firmi da voza djecu u okviru svoje kategorije
To je organizovani prevoz i mora za sve imati papire a vi laprdate o mamama sa petorkama u autu....
Zobs ie rekao da pocetnik ne moze prevoziti organizovano djecu i kraj diskusije
- Bakir1
#291 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
To ne mora biti organizovani prevoz.
Uveo jesam sve to u diskusiju jer to nije organizovani prevoz nego prevoz za vlastite potrebe.
Iz istog razloga vozila hotela sa Jahorine 8+1 nemaju istaknute table organizovanog, ugovorenog, niti bilo kakvog drugog prevoza.
Uveo jesam sve to u diskusiju jer to nije organizovani prevoz nego prevoz za vlastite potrebe.
Iz istog razloga vozila hotela sa Jahorine 8+1 nemaju istaknute table organizovanog, ugovorenog, niti bilo kakvog drugog prevoza.
- Industrialyzer
#292 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Nazalost, vjeshalica nije upravu, i pocetnik zakonski moze voziti djecu na ovaj nacin. Da sam roditelj te djece ne bi mi bilo svejedno. Zar nemate nekoga iskusnijeg u ekipi da vrsi prevoz, nemojte se igrati sa tim stvarima...
- vjeshalica
#293 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
vjeshalica wrote: ↑21/01/2020 12:49 Član 186.
(8) Lice koje je položilo vozački ispit i dobilo vozačku dozvolu za kategoriju vozila A1, A, B
ili C1 ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da upravlja vozilom na putu
brzinom većom od 70 km na čas, na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih
vozila i brzom putu brzinom većom od 90 km na čas, odnosno 120 km na čas na autoputu, a
lakim motociklom 40 km na čas, niti tim vozilom smije da vuče priključno vozilo, a ni
organizovano da prevozi djecu.
Industrialyzer wrote: ↑21/01/2020 19:09 Nazalost, vjeshalica nije upravu, i pocetnik zakonski moze voziti djecu na ovaj nacin. Da sam roditelj te djece ne bi mi bilo svejedno. Zar nemate nekoga iskusnijeg u ekipi da vrsi prevoz, nemojte se igrati sa tim stvarima...
Last edited by vjeshalica on 22/01/2020 00:23, edited 2 times in total.
- vjeshalica
#294 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ima inspekcija ima policija pa ce utvrditi u koju svrhu neko nekoga vozaIndustrialyzer wrote: ↑21/01/2020 19:09 Nazalost, vjeshalica nije upravu, i pocetnik zakonski moze voziti djecu na ovaj nacin. Da sam roditelj te djece ne bi mi bilo svejedno. Zar nemate nekoga iskusnijeg u ekipi da vrsi prevoz, nemojte se igrati sa tim stvarima...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#295 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Hanuma sa mućom ide autobusom. Vazda je muća volio medju rajusime_cipol wrote: ↑21/01/2020 15:35 Dobro, covjek ima 6 djece. Ibrahima, Mustafu, Muhameda, Sulejmana, Fatimu i Dzemilu. Hoćete reci da on sa svojom hanumom i djecom nigdje ne smije ici u svom T5 kombiju koji je registrovan na 1+8, ako je tek polozio![]()
-
Seawolf
#296 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Čini mi se da je ovaj put @vjeshalica u pravu, a da ti mješaš organizovani i javni prevoz.
Svaki javni prevoz je istovremeno i organizovani prevoz, ali nije svaki organizovani prevoz nužno i javni prevoz.
Prevoz djece na skijanje je organizovani prevoz (a nije javni prevoz), čak i kada se obavlja vozilom koje je registrovano na fizičko lice i time potpada pod ograničenja navedena u sadržaju člana 186, stav (8), koji je vjeshalica ovdje citirala, jer taj sadržaj referiše na organizovani prevoz djece.
- Bakir1
#297 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ne nije, za taj prevoz u okviru djelatnosti koju obavlja, za vlastite potrebe nije uopste prevoz.
U skladu sa zakonom o cestovnom prijevozu FBIH
U skladu sa zakonom o cestovnom prijevozu FBIH
-
Seawolf
#298 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Sad ispade da u zakonu piše da prevoz nije prevoz.
Ne mogu se sad više time baviti, odoh na put prema sjeveru, a tebe prepuštam vjeshalici na dalju obradu
- Bakir1
#299 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Sretan ti put, mozete vi obradjivati do sabaha, kada vozac putnickog vozila registrovanog na firmu 8+1 , bude morao imati licencu vozaca obradili ste me 
Cak ima i obaveza table prevoza
Cak ima i obaveza table prevoza
-
NediM17
#300 Re: P- Pocetnik u saobracaju-
Ne vidim sta je po zakonu problem npr. svojim koNbijem potovariti 8 komsijske djece i odvesti na skijanje, osim sto kao roditelj moras biti idiot pa dijete dati pocetniku u ruke.
Jbg. i ja sam 84. za olimpijadu sa godinom staza vozao novinare po olimpijskim borilistima narandzastim koNbijem unis rentakara.
Doduse tad je i zakon bio drugaciji.
Bakire, ta obrada ne mora nuzno biti nesto lose.
Jbg. i ja sam 84. za olimpijadu sa godinom staza vozao novinare po olimpijskim borilistima narandzastim koNbijem unis rentakara.
Doduse tad je i zakon bio drugaciji.
Bakire, ta obrada ne mora nuzno biti nesto lose.