Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
escobar__

#3301 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

sumirprimus wrote: 20/01/2020 11:55 proeski? :lol:
eto kad dodju zeleni na vlast oni ce to da rese sve.
nema veze sto su na vlasti na kantonalnom i federalnom nivou..nema tu zakona ni odgovornosti o ovome :lol: :kiss:
puno sreČe u radu, al samo ostro i kost. i nač pod obavezno dje je 30 miliona :lol:
Pa ono što je miljenik lokalne seljadije u Tuzli uradio po pitanju zagađenja je svakako za pohvalu:

- nema zelenog talasa
- saobraćaj maksimalno usporen izgradnjom usporivača brzine, traka i sličnih kurčeva koji ne služe ničemu
- rupe/krateri na svakoj drugoj cesti u gradu, pa umjesto standardnih 40/50 km/h voziš 10
- nikakav konkretan plan rješavanja problema zagađenosti (sva priča se svodi na TE Tuzla i svaljivanje krivice na drugi nivo vlasti)

A ni ostali poduhvati nisu zanemarivi:
- privatni sektor ode u susjedne Živinice (njihov gradonačelnik se bavi konkretnim stvarima dok naš piše poeziju)
- psi lutalice normala šeću kroz grad
- poslovni prostori zjape prazni
- i tako dalje, i tako dalje.

Naravno da ni sa zelenim stanje ne bi bilo ništa bolje (štaviše, siguran sam da bi bilo i gore) i to i jesu sav jad i bijeda ovog društva. Dok se mi ovako međusobno glođemo oko toga čiji su više zasrali (crveni, bijeli, zeleni, žuti i sl.) i dok se gospoda bavi prebacivanjem vrućeg krompira u tuđe ruke, gušimo se u ovim govnima i tonemo sve dublje i dublje.

I neka, tako budalama i treba.
ElkoM

#3302 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

dodao bih samo
a pametni bježe na Zapad u civilizaciju
ostat će samo budžetski paraziti i partijski uhljebi po javnim preduzećim i ustanovama
pijanac+

#3303 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pijanac+ »

escobar__ wrote: 20/01/2020 12:59
sumirprimus wrote: 20/01/2020 11:55 proeski? :lol:
eto kad dodju zeleni na vlast oni ce to da rese sve.
nema veze sto su na vlasti na kantonalnom i federalnom nivou..nema tu zakona ni odgovornosti o ovome :lol: :kiss:
puno sreČe u radu, al samo ostro i kost. i nač pod obavezno dje je 30 miliona :lol:
Pa ono što je miljenik lokalne seljadije u Tuzli uradio po pitanju zagađenja je svakako za pohvalu:

- nema zelenog talasa
samo na tom najobičnijem primjeru vidis koji su kreteni
napravio potez od Tenisa do skvera sa novim mostom bez pješackih prelaza (čak ima viseći most za pješake prema Panonivi) i ikakvih križanja i umjesto da baš zbog toga bude minimalno 60 ogranicenje, upravo radi bržeg protoka saobraćaja i manjeg zagađenja, degenerici stavljaju 50 i plus na to obavezno druga ekipa sličnih idiota po mentalitetu, policije pošalje patrolu da pravi sačekušu kod muzoćke škole sa radarom
grad i država kompletnih idiota
Last edited by pijanac+ on 20/01/2020 13:25, edited 1 time in total.
Sanjarko

#3304 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

Ja kontam da je rjesenje gradnja TE i da se struja iz nje plasira za grijanje Sarajeva. Kontam da bi TE bila efikasnija i da bi manje zagadzivala od ovih 100.000 individualnih lozista.

Laik sam, nisam nesto pametan, imam dijagnozu ali opet nisam ni toliko bas lud ni glup valjda.

Kontam rjesenja nekog mozda ima, iako znam da nema uvijek rjesenja nekog problema ili necega drugoga.
zigzag

#3305 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Kad bi se pravila takva, morala bi se praviti na plin. Bilo bi logičnije.
A čak i da se napravi niko od onih koji sada griju velike kuće na ugalj neće preći na struju jer ona teško da može biti jeftnija a onda se kao takva ne isplati.
ElkoM

#3306 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

nikakva struja
Sanjarko wrote: 20/01/2020 13:23 Ja kontam da je rjesenje gradnja TE i da se struja iz nje plasira za grijanje Sarajeva. Kontam da bi TE bila efikasnija i da bi manje zagadzivala od ovih 100.000 individualnih lozista.

Laik sam, nisam nesto pametan, imam dijagnozu ali opet nisam ni toliko bas lud ni glup valjda.

Kontam rjesenja nekog mozda ima, iako znam da nema uvijek rjesenja nekog problema ili necega drugoga.
projekat čak ima
vrelovod iz TE Kakanj za Sarajevo
samo je pitanje, kao i sve ostalo, love
praktično TE bi bila jedna velika toplana za Sarajevo
kao što Tuzla koristi TE za gradsko grijanje
zigzag

#3307 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Pa eto Tuzla ima al je opet nedovoljno a i logično je. Ne možeš do svake privatne kuće dovesti toplovod.

A Kakanj-Sarajevo nešto su kao imali ali se ušutili. Pitanje je koliko je isplativo.

https://avaz.ba/vijesti/bih/519338/u-de ... o%E2%80%9C
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3308 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

Ma ovih 100000 lozista je meni bas sumLJivo.... pa nema Sarajevo 3M stanovnika. Kod mene u ulici od 30 kuca samo je jedna ostala na uglju. Svi ostali su presli na neki drugi/rahatniji vid grijanja (plin, struja, pelet). Tako da su ovi podaci kojima se raspolaze po meni prikupljeni iz udobnih fotelja toplih kancelarija.
Osim toga nikome se ne ide u investicije pogotovo Toplanama Sarajevo kad su im potrosaci vec duzni 100 miliona. Koji ce im jos dodatni belaji....
Last edited by Pitar sa Kariba on 20/01/2020 13:45, edited 1 time in total.
zigzag

#3309 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Pitar sa Kariba wrote: 20/01/2020 13:42
Osim toga nikome se ne ide u investicije pogotovo Toplanama Sarajevo kad su im potrosaci vec duzni 100 miliona. Koji ce im jos dodatni belaji....
Ovo je dobro primjećeno.
mariamaria

#3310 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mariamaria »

Moze se vrlo brzo i efikasno rijesiti zagadenost zraka u Sarajevu i u cijeloj BIH, ali treba natjerati vlast da uradi nesto. Sudeci po odzivu na danasnje proteste, gradjanima to ne smeta, samo se iz dosade vode polemike po raznoraznim forumima i pomalo gundja po kafanama da se razbije monotonija.
Nek se gusimo, to smo i zasluzili! kao i sve ostalo sto nam je donijela sadasnja i prosla vlast, a vjerovatno i buduca. Sad ce naravno vecina reci, ne mozemo izaci na proteste, pa radni dan je zaboga.. Tako je radni narode, radite i gusite se. A glavna uzrecica je 'hajde bogati, prezivjeli smo rat, prezivjecemo ovo". Zao mi je samo sto ce za 20 i 50 godina nasa djeca i unucad imati isti problem a na vlasti ce biti djeca sadasnjih vladara. Imace nacionalizam, rasizam, fasizam i zagadjenost zraka!
pijanac+

#3311 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pijanac+ »

zigzag wrote: 20/01/2020 13:41 Pa eto Tuzla ima al je opet nedovoljno a i logično je. Ne možeš do svake privatne kuće dovesti toplovod.

A Kakanj-Sarajevo nešto su kao imali ali se ušutili. Pitanje je koliko je isplativo.

https://avaz.ba/vijesti/bih/519338/u-de ... o%E2%80%9C
a šta mislis da tek nema te mreže topllifikacije
a nedovoljno je jer je crvena banda sjebala 30 miliona u sve drugo osim za šta su pare bile namjenjene, za širenje toplifikacije i da je sve uloženo kako je trebalo problem bi bio maltene rješen s te strane
ostala bi samo zabrana auto otpada ispod euro 3
zigzag

#3312 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Rekoše 20 miliona ali opet je dobra cifra. Sad, tačno je da bilo dobro da se krenulo sa intenzivnijom toplifikacijom i to prema istoku grada jer je dosta naseljeno a i kotlina pa bi bilo efekta.

A obzirom da su svi budžeti od opštinskih do državnih povuci-potegni, ko zna gdje to sve ode. Civilna zaštita prikupi desetine miliona i odjednom, na računu nema para-kaže preusmjerili za penzije ili nešto drugo interventno. A nešto obojena banda sebi uzme. Boje su svakako tu da se zna u kojoj boji možeš više uzeti a ne radi nekih ideala.
Sanjarko

#3313 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

Pitar sa Kariba wrote: 20/01/2020 13:42 Ma ovih 100000 lozista je meni bas sumLJivo.... pa nema Sarajevo 3M stanovnika. Kod mene u ulici od 30 kuca samo je jedna ostala na uglju. Svi ostali su presli na neki drugi/rahatniji vid grijanja (plin, struja, pelet). Tako da su ovi podaci kojima se raspolaze po meni prikupljeni iz udobnih fotelja toplih kancelarija.
Nije bas joja. Pisao neko izmedzu 60.000-100.000. Ja ovu drugu brojku uzeo jer je pamtljivija.

Reko da li bi se isplatilo grijanje na struju i gradnja TE samo za tu namjenu. Eto rekose svi ne bi.

Ja sve kontam da bi. Bila bi TE trosak ali zagadzenje bi se smanjilo i samim tim manje zdrastvenih tegoba i bolesti koje ono uzrokuje sve od raka pa nadalje.
drndalo

#3314 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Mislim da je za SA procjena bila 80-100 hiljada individualnih lozista SVIH vrsta... Dakle ne samo ugljenih... I drvenih, i peletnih, i cipelnih, i smecastih...

Jedna termoelektrana, makar i na ugalj, koja bi vecinu tih malih lozista zamijenila sigurno puno manje zagadjuje nego oni svi pojedinacno sabrani. A moze praviti i struju i toplotu za grijanje... Mogla bi i na plin kada bi se napravila...

Otkud lova je druga prica, ali i to bi se moglo da se hoce...
zigzag

#3315 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Zbog problema u vezi sa zagađenjem zraka u Sarajevu niz visokih međunarodnih zvaničnika i ambasadora sastalo se danas s premijerom KS Edinom Fortom i njegovim saradnicima.
O dojmovima sa sastanka na svom Twitteru izvjestio je britanski ambasador Matthew Field.

"Važni razgovori danas između Kantona Sarajevo i međunarodnih partnera o kvalitetu zraka. Dobri koraci se poduzimaju, ali su odlučnije radnje potrebne na svim nivoima", kazao je Field.
Valjda na nivou cijele države. Nije samo Sarajevo sa lošim zrakom niti treba parcijalno rješavati loženje čvrstih goriva u kućnim kotlovnicama.
avenija

#3316 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avenija »

Ovi ambasadori bukvalno shvatili SDA i Bakira da je Sarajevo 10X vaznije od drugih gradova. Ublehasi kao i Inzcko.
MorningStar

#3317 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

avenija wrote: 20/01/2020 18:14 Ovi ambasadori bukvalno shvatili SDA i Bakira da je Sarajevo 10X vaznije od drugih gradova. Ublehasi kao i Inzcko.
Cek ali ako bilo kakve promjene krenu krenut iz sarajeva , nece iz dobieg vakufa,drvara,viteza,bihaca ili ne znam gdje (a nisam sarajlija - sa odmah te ukinem sa nabijanjem na nos :D )
Hajvan

#3318 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

avenija wrote: 20/01/2020 18:14 Ovi ambasadori bukvalno shvatili SDA i Bakira da je Sarajevo 10X vaznije od drugih gradova. Ublehasi kao i Inzcko.
pa i Zenica je dio Sarajevske aglomeracije

:lol:
Hajlac

#3319 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Sad je i dokazano: Pogledajte KAKO nas ubija zagađeni zrak i koje organe uništava

https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ava/364630
avenija

#3320 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avenija »

Hajvan wrote: 20/01/2020 18:53

Ovo ono tipa Srbija do Tokija :mrgreen:
Hajvan

#3321 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

avenija wrote: 20/01/2020 20:35
Hajvan wrote: 20/01/2020 18:53

Ovo ono tipa Srbija do Tokija :mrgreen:
ne,
nego surova reala… :lol:

a do Tokiya i dalje od Tokiya je ipak:

https://goo.gl/maps/4KYz9PJ71RzuTJN3A

:mrgreen:
MorningStar

#3322 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MorningStar »

drndalo wrote: 20/01/2020 14:52 Mislim da je za SA procjena bila 80-100 hiljada individualnih lozista SVIH vrsta... Dakle ne samo ugljenih... I drvenih, i peletnih, i cipelnih, i smecastih...

Jedna termoelektrana, makar i na ugalj, koja bi vecinu tih malih lozista zamijenila sigurno puno manje zagadjuje nego oni svi pojedinacno sabrani. A moze praviti i struju i toplotu za grijanje... Mogla bi i na plin kada bi se napravila...

Otkud lova je druga prica, ali i to bi se moglo da se hoce...
Nikome jos nije palo na pamet spaljivanje komposta i otpada kao sto to rade norvezani i svedjani... al doduse za jedno takvo postrojenje ne moze se dobiti dozvola - loziti opanke je ok sa druge strane.
drndalo

#3323 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Pa normalno da cu lozit opanke, necu se valjda vracati u njih? :roll:
ElkoM

#3324 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

jos i gusle da spališ

i komotno u Teheranu moreš "prodat veru za večeru"
drndalo

#3325 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Gusle su mi kamene... Tako mi Ercegovci nasljedimo...

Sve dam samo da prodam...
Post Reply