Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MorningStar

#4076 Re: Crna hronika BH cesta

Post by MorningStar »

Sve dok saobracajnice ne pocnu liciti na nesto normalno a ne kozije puteve bit ce nesreca vise od prosjeka u EU itd. Koliko je autoput od sarajeva do zenice smanjio broj nesreca - ako se sjecam dobro stari put sa-ze je redovno bio u crnoj hronici.
amar1994

#4077 Re: Crna hronika BH cesta

Post by amar1994 »

i dionica AP je redovno u crnoj :lol: ,stoka od naroda se tesko moze ukrotit :roll:
Laplace

#4078 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Travnički Noćni Šetač wrote: 19/01/2020 10:38 Nadam se da se ovdje neće započeti tema da li treba ili ne treba pojas, ipak bi koliko toliko trebali ostati ozbiljan forum...
...
Inace u jutrosnjoj vijesti je potvrdjeno da je u autu bila i cetvrta osoba, maloljetnik od 16 godina koji je srecom lakse povrijedjrlen... uz saucesce porodicama poginulih, pitam se kako je moguce voziti ocigledno prebrzo, na minusima i ko zna kakvoj cesti, dok u autu imas jos tri osobe... sta se desava u glavi covjeka dok tako rizikuje i svoj i tudje zivote...
Gdje smo to zakazali i kao drustvo i kao porodice i kao ljudi, pa da nemamo vise osjecaj odgovornosti, osjecaj svijesti o postojanju drugih ljudi oko nas, ali nam je bitno snimiti na mobitel prolazak kroz crveno svjetlo i objaviti to na web stranici koju niko ne zabranjuje iako promovise i potiče prekrsaje sa mogucim smrtnim posljedicama....
...
Tuzna prica ali i upozoravajuca.... jer nazalost niti je prvi put, niti je zadnji put, ponovice se opet i opet... sve dok iz temelja ne promijenimo pristup nasim zivotima... i pojedinacno svako od nas i sistem u cjelini kroz izmjene i edukacije i obuke i prevencije i svega ostalog gdje je zakazao na profesionalnom i strucnom nivou...

Sve je to naš mentalitet, u svemu. Ona "pravila su tu da se krše" kvazifilozofija.

Ne, druže, pravila nisu tu da se krše nego da se poštuju. Inače bi bila drugačije napisana.

I kakva edukacija kad većina Balkanaca prosvjetne radnike naziva uhljebima koji ništa ne rade, imaju 13 mjeseci godišnjeg odmora i plate ravne ministarskim. Teško je nekoga educirati kroz toliku mentalnu blokadu.
Laplace

#4079 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

amar1994 wrote: 19/01/2020 10:48 i dionica AP je redovno u crnoj :lol: ,stoka od naroda se tesko moze ukrotit :roll:
Da. Kad se naši vozači ponašaju kao pas pušten sa lanca.
Naslovnica

#4080 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Travnički Noćni Šetač wrote: 19/01/2020 10:38 Nadam se da se ovdje neće započeti tema da li treba ili ne treba pojas, ipak bi koliko toliko trebali ostati ozbiljan forum...
...
Inace u jutrosnjoj vijesti je potvrdjeno da je u autu bila i cetvrta osoba, maloljetnik od 16 godina koji je srecom lakse povrijedjrlen... uz saucesce porodicama poginulih, pitam se kako je moguce voziti ocigledno prebrzo, na minusima i ko zna kakvoj cesti, dok u autu imas jos tri osobe... sta se desava u glavi covjeka dok tako rizikuje i svoj i tudje zivote...
Gdje smo to zakazali i kao drustvo i kao porodice i kao ljudi, pa da nemamo vise osjecaj odgovornosti, osjecaj svijesti o postojanju drugih ljudi oko nas, ali nam je bitno snimiti na mobitel prolazak kroz crveno svjetlo i objaviti to na web stranici koju niko ne zabranjuje iako promovise i potiče prekrsaje sa mogucim smrtnim posljedicama....
...
Tuzna prica ali i upozoravajuca.... jer nazalost niti je prvi put, niti je zadnji put, ponovice se opet i opet... sve dok iz temelja ne promijenimo pristup nasim zivotima... i pojedinacno svako od nas i sistem u cjelini kroz izmjene i edukacije i obuke i prevencije i svega ostalog gdje je zakazao na profesionalnom i strucnom nivou...
Desava se da su to mladi ljudi, nezreli, ne razmisljaju na nacin na koji razmisljaju odrasli.
I ja sam bio streber, pravi nerd, "uzoran", ne pije, ne pusi, ne ganja zenske (haman ispadoh gay), iz funkcionalne i normalne porodice, pa sam imao epizoda i sa brzom voznjom, sa voznjom bez polozenog, sa alkoholom...
Ono sto mi prvo pada na pamet...
185 prema Blazuju (tek kupio Opela Omegu), redovno voznja preko 3.5t bez kategorije (vozio SFOR vozilo 8-) ), trkanje od Butmira do Dubrava i stopanje vremena, alkoholiziranja absintom na Igmanu pa povratak u grad (povratka se ne sjecam :roll: ), ostala alkoholiziranja da ne spominjem, tako da...ne znam sta me sacuvalo.
:run:
amar1994

#4081 Re: Crna hronika BH cesta

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote: 19/01/2020 10:54 alkoholiziranja absintom na Igmanu pa povratak u grad (povratka se ne sjecam :roll: ), ostala alkoholiziranja da ne spominjem, tako da...ne znam sta me sacuvalo.
:run:
:lol: :lol: :sax:
Travnički Noćni Šetač

#4082 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Travnički Noćni Šetač »

Laplace wrote: 19/01/2020 10:50
I kakva edukacija kad većina Balkanaca prosvjetne radnike naziva uhljebima koji ništa ne rade, imaju 13 mjeseci godišnjeg odmora i plate ravne ministarskim. Teško je nekoga educirati kroz toliku mentalnu blokadu.
Upravo zato sam i rekao da se stvari moraju mijenjati iz temelja, jer sve dok se to ne uradi svako malo cemo imati ovakve tragedije....
Travnički Noćni Šetač

#4083 Re: Crna hronika BH cesta

Naslovnica wrote: 19/01/2020 10:54
Desava se da su to mladi ljudi, nezreli, ne razmisljaju na nacin na koji razmisljaju odrasli.
I ja sam bio mlad i znam tacno o cemu pricas... ali gdje je "starija i svjesnija" okolina, gdje je porodica, gdje je sistem... nije ovo vise problem nesvjesnosti mladih ljudi vec je ovo totalna propast i porodicnih i zivotnih vrijednosti i sistema koji se se pretvorio u statistickog brojača zrtava umjesto da sve ucini da se tragedije smanje na najmanju mjeru....
MorningStar

#4084 Re: Crna hronika BH cesta

Post by MorningStar »

amar1994 wrote: 19/01/2020 10:48 i dionica AP je redovno u crnoj :lol: ,stoka od naroda se tesko moze ukrotit :roll:
Neuporedivo manje nego prije...
Travnički Noćni Šetač

#4085 Re: Crna hronika BH cesta

MorningStar wrote: 19/01/2020 11:35
Mislim da bi za takvu tvrdnju trebao bolje pratiti situaciju.... tri djevojke u bmw-u , mladic u popolovljenom audiju, dvojica u direktnom sudaru kod Kaknja... ima toga koliko hoces.... putevi ne ubijaju, loši vozači ubijaju...
MorningStar

#4086 Re: Crna hronika BH cesta

Post by MorningStar »

Travnički Noćni Šetač wrote: 19/01/2020 11:47
MorningStar wrote: 19/01/2020 11:35
Mislim da bi za takvu tvrdnju trebao bolje pratiti situaciju.... tri djevojke u bmw-u , mladic u popolovljenom audiju, dvojica u direktnom sudaru kod Kaknja... ima toga koliko hoces.... putevi ne ubijaju, loši vozači ubijaju...
Haj dobro :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4087 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote: 19/01/2020 11:47
dje si ti zivio prije dok je bila samo jedna dvosmjerna traka?nisi imao internet??
lupali su se svaki dan tu i ginuli preticuci preko pune...cesta smrti je zvali...
Naslovnica

#4088 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Dok nije bilo autoceste, krenem iz Sarajeva, javim se kuci kada stignem u Vitez.
Ginulo se svakodnevno.
amar1994

#4089 Re: Crna hronika BH cesta

Post by amar1994 »

.
vjeshalica

#4090 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

I na kraju dvije smrtonosne izjave
Allah dao tako...
I
Moze se svakom desiti....

I onda se pitamo sto svaki dan pogine jedna osoba na nasim cestama
Travnički Noćni Šetač

#4091 Re: Crna hronika BH cesta

bitanga_sa_otesa wrote: 19/01/2020 11:58
dje si ti zivio prije dok je bila samo jedna dvosmjerna traka?nisi imao internet??
lupali su se svaki dan tu i ginuli preticuci preko pune...cesta smrti je zvali...
Zivio gdje i do sada... i vozio tuda... no izgleda da nisi upratio diskusiju... ja to i govorim i da su se lupali ali i da se sada lupaju da autoput nije spasio ljude od ljudskih gresaka... uostalom i ti kazes da su ljudi preticali preko pune i ginuli... isto govorimo...
bitanga_sa_otesa

#4092 Re: Crna hronika BH cesta

Travnički Noćni Šetač wrote: 19/01/2020 12:58

Zivio gdje i do sada... i vozio tuda... no izgleda da nisi upratio diskusiju... ja to i govorim i da su se lupali ali i da se sada lupaju da autoput nije spasio ljude od ljudskih gresaka... uostalom i ti kazes da su ljudi preticali preko pune i ginuli... isto govorimo...
pa sto onda morning stara pobijas kad ti je isto napisao???
Travnički Noćni Šetač

#4093 Re: Crna hronika BH cesta

Nije isto napisao...
Pobijam zato sto se ne gine neuporedivo manje nego prije, vec se gine svakodnevno... i zato sto se i dalje gine radi ljudskih gresaka bez obzira o kojem putu govorimo i u kakvom je stanju put...
bitanga_sa_otesa

#4094 Re: Crna hronika BH cesta

ni upola se ne gine sad na toj dionici koliko se ginulo prije ,uzimajuci u obzir da se prosjecna brzina putovanja skoro udvostrucila .
Naslovnica

#4095 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Mislim da smo se pogrešno razumjeli.
Ja sam govorio o dionici Sarajevo-Zenica prije nego je izgrađena autocesta. Mislim da je i @bitanga_sa_otesa isto mislio.
Tada je bilo neuporedivo više udesa, pogotovu onih sa teškim ishodima.
Vjerojatno se mogu naći i statistike ako se malo zada...
bitanga_sa_otesa

#4096 Re: Crna hronika BH cesta

bravo
Travnički Noćni Šetač

#4097 Re: Crna hronika BH cesta

Da moguće je da smo se pogrešno razumjeli...
Naravno da nisam protiv autoputa , ali gledam malo šire cijelu sliku i želio sam reći:

- Uticaj autoputa treba proširiti i malo dalje... postoje zvanične i precizne analize ( ne u BiH, već u većini evropskih zemalja) koje jasno pokazuju da je prvih desetak kilometara nakon silaska sa autoputa puno više opasniji dio puta nego ostatak, iz prostog razloga što vozači inercijom nastavljaju brže voziti u tim prvim kilometrima nakon autoputa.... primjere imamo i ovdje ( nedavni udes kilometar nakon izlaza sa auoputa u Lašvi pored pumpe, nekoliko udesa na području Zenice na potezu od izlaza sa autoputa do Almy pumpe, i tako dalje) .... koliko god autoput ponudi sigurniju vožnju u smislu odvojenih traka, toliko je opasniji zvog većih brzina, loše edukacije vozača o načinu vožnje po autoputu ( spora vožnja, držanje lijeve trake, nagla promjena saobraćajne trake i slično) i ovog efekta nakon silaska sa autoputa... u principu opet se radi isključivo o ljudskim greškama kao osnovnom razlogu nesreća...

- Autoput je projektovan za veće brzine, pa samim tim te iste analize, koje pokazuju da nezgode jesu rjeđe, ali radi većih brzina smrtonosni ishodi u nesrećama na autoputu su veći u odnosu na sporije ceste.... naravno opet se ističe da je pojava saobraćajnih nezgoda na autoputu rezultat uglavnom ljudskih grešaka...

...
Znači želio sam da ukažem na činjenicu i da dam jaku poentu upravo na to da je ljudski faktor najodgovorniji za tragedije koje nam se dešavaju ( u odnosu na stanje puteva koje je malim procentom u tome) i da sistem ništa ne radi na eliminisanju najvećeg uzroka saobraćajnih nezgoda - ljudskim greškama...
Ne smijemo se sakrivati iza stanja puteva, već moramo biti jasni da tragedije nastaju bezobzirnosšću, bahatošću, neuvježbanom vožnjom i nesnalaženjem u saobraćaju koje dovodi do kritičnih situacija...
Dobar vozač neće izazvati nesreću bez obzira na kojem putu se kreće...
...
Vjerovatno se nismo razumjeli dobro...
bitanga_sa_otesa

#4098 Re: Crna hronika BH cesta

dovoljna je bila i ta zadnja recenica ,nisi morao pisati ovoliki referat :run:
Travnički Noćni Šetač

#4099 Re: Crna hronika BH cesta

A nemoj se ljutiti... nedelja, malo dosadno dok ediTujem nove snimke, pa se mora barem pisati...
...
U međuvremenu... Bankine su i dalje opasne:
Vozilo se zakucalo u bankinu: Jedna osoba povrijeđena
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/54 ... ovrijedena

:facepalm:
bitanga_sa_otesa

#4100 Re: Crna hronika BH cesta

branik nije bankina ...