On ne lozi, on malo lozi....
Iako ovo za peletare i njegovu reakciju
A ibrete se i pametuju sto se raja vraca na ugalj.
Moderator: anex
Bez obzira na ismijavanje čovjek ima manje troškove a uzeo je i lošije invertere, poenta su manji računi.Pitar sa Kariba wrote: ↑18/01/2020 14:05 E jest' se usrecio klimama, mora da lozi!
On ne lozi, on malo lozi....![]()
Iako ovo za peletare i njegovu reakciju![]()
A ibrete se i pametuju sto se raja vraca na ugalj.
Kako manje troskove? Veci racun za struju, i dodatni posao oko lozenja?King_Diamond wrote: Bez obzira na ismijavanje čovjek ima manje troškove a uzeo je i lošije invertere, poenta su manji računi.

Ne čitaš a ni video pogledo nisi. Naloži vatru ako je hladno i čim malo ugrije upali klime a vatra se ugasi.Pitar sa Kariba wrote: ↑18/01/2020 14:51Kako manje troskove? Veci racun za struju, i dodatni posao oko lozenja?King_Diamond wrote: Bez obzira na ismijavanje čovjek ima manje troškove a uzeo je i lošije invertere, poenta su manji računi.
Nigdje veze! I ne ismijavam, Boze sacuvaj.
Samo kazem nista nije dobio i skrhao jos dvije milje na klime.
Al' eto valjat cemu ljeti....
Kad sam rekao skuplje na struju mislio sam na termo blokove, kotlove na struju, konvektore i sl., nisam mislio na klime i toplotne pumpe. Licno rado bi se prikljucio na toplotne pumpe, ali posto nemam podno grijanje vec samo radijatorsko ne znam kako bi to sve funkcionisalo i zagrijavalo, mada cujem da nije problem pa ako neko ima iskustvo sa toplotnim pumpama i samo radijatorskim razvodom zamolio bi da iznese svoje iskustvo. Cekacu ipak da toplotne pumpe budu cijenom prihvatljivije za nas dzep posto sam vec dosta ulozio i u grijanje na peletKing_Diamond wrote: ↑18/01/2020 12:43Ako si platio pelet 3 stoje pojasni kako je grijanje na inverterske klime skuplje?maximilijan333 wrote: ↑18/01/2020 08:09 Mnogo je komfornije na struju jer nema ni ovog ciscenja svako 4-5 dana, ali zato i znatno skuplje. Ja sam jos uvjek prezadovoljan ovakvim vidom grijanja odnosom cijene i ulozenog truda...
3 klime kod mene griju 140 kvadrata svaka soba ima klimu, struje za decembar kompletna kuća 210 maraka, još imam i klimu u poslovnom prostoru koja se pali skoro svaki dan u sklopu kuće prostor samo ima zaseban ulaz, izolacija nema ni kuća ni prostor.
Druga kuća 80 kvadrata izolacija samo na plafonu iznutra pa postavljen rigips grije sve jedna klima, 67 maraka struje za decembar.
Kod mene su radijatori,sa radijatorima treba toplija voda kod mene je oko 50-55 stepeni, i normalno da tada TP vise trosi. Prema specifikaciji maksimum je da ugrije vodu na 63 stepena. Za podno ide niza temperatura i tada je TP jos efikasnija i ekonomicnija, ali ja sam i ovako prezadovoljan. Prije sam za sezonu grijanja na ugalj i drva i sve ostalo oko takvog nacina grijanja izdvajao oko 2000 KM. Ovo mi je prva sezona sa toplotnom pumpom i kao sto sam napisao ranije do nove godine 400 KM vidjecemo na kraju sezone...maximilijan333 wrote: ↑18/01/2020 21:30Kad sam rekao skuplje na struju mislio sam na termo blokove, kotlove na struju, konvektore i sl., nisam mislio na klime i toplotne pumpe. Licno rado bi se prikljucio na toplotne pumpe, ali posto nemam podno grijanje vec samo radijatorsko ne znam kako bi to sve funkcionisalo i zagrijavalo, mada cujem da nije problem pa ako neko ima iskustvo sa toplotnim pumpama i samo radijatorskim razvodom zamolio bi da iznese svoje iskustvo. Cekacu ipak da toplotne pumpe budu cijenom prihvatljivije za nas dzep posto sam vec dosta ulozio i u grijanje na peletKing_Diamond wrote: ↑18/01/2020 12:43Ako si platio pelet 3 stoje pojasni kako je grijanje na inverterske klime skuplje?maximilijan333 wrote: ↑18/01/2020 08:09 Mnogo je komfornije na struju jer nema ni ovog ciscenja svako 4-5 dana, ali zato i znatno skuplje. Ja sam jos uvjek prezadovoljan ovakvim vidom grijanja odnosom cijene i ulozenog truda...
3 klime kod mene griju 140 kvadrata svaka soba ima klimu, struje za decembar kompletna kuća 210 maraka, još imam i klimu u poslovnom prostoru koja se pali skoro svaki dan u sklopu kuće prostor samo ima zaseban ulaz, izolacija nema ni kuća ni prostor.
Druga kuća 80 kvadrata izolacija samo na plafonu iznutra pa postavljen rigips grije sve jedna klima, 67 maraka struje za decembar.![]()
Bilo je ovdje govora o tome(zarovi malo po postovima) gdje se govorilo da se ti grijaci mogu napraviti samo se trebaju znati dimenzije(duzina).betametazon wrote: ↑19/01/2020 20:07 Ima li se gdje uzeti keramicki upaljac za kotao na pelet, da nije preskup?
Pozdrav. Može li malo više informacija? Koliko je koštala pumpa? Gdje je kupljena? Ko vrši montažu? Unaprijed hvala.Mike Ross wrote: ↑18/01/2020 15:34 Ko zeli komociju a ujedno da mu ne puse klima, a pritom ima vec instalirane radijatore ili podno, preporucujem toplotnu pumpu zrak-voda. Jeste malo skuplje u startu ali se isplati vremenom. Ja grijem preko 200 m2, tri stana/sprata u objektu i do nove godine sam platio za grijanje oko 400 KM. Ranije sam trosio 4-5 tona uglja za isti period. Ispod su slike potrosnje za Oktobar, Novembar i Decembar.
![]()
Optimalne postavke imas u knjizi koju si dobio uz kotaoKataklinger wrote: ↑15/01/2020 00:26 Ima li neko ovdje Kovan Ekoline kotao (kod mene je 20kW)? U zadnje vrijeme cesto se ugasi i tesko ga je upalit. Probao sa onemogucavanjem ulaznog termostata, otvarao vrata gdje je gorionik ne bil se startalo(jer vise zraka ulazi) i slicno, jednostavno nece. Kotao se upali ali nece da starta gorionik niti da uvlaci pelet iz spremnika. Onda odjednom proradi nakon 2 sata ebavanja oko kotla. Da napomenem da najprije ocistim sve komore i gorionik od sljake. Zna li neko koje su optimalne postavke?
Ja koliko patnje i to za velike, paprene pare...Tyke wrote: ↑16/01/2020 18:04 Kpliko vam cca vreca peleta ode u 24h? Meni oko 2,5-3.
Svaki dan ispraznim luzaru, skoro punu (tacnije 2/3 otprilike), a usisam pec svaka 2-3 dana. Prije nego sam kupio pec zamisljao sam da daleko manje pepela bude.
Mislim da nesto preko 5 tona peleta ce mi otici, uglavnom nece manje od 5 tona sigurno. A nekako mi to puno za kucu da nekih 150 kvadrata, sa dobrom izolacijom.
Cak i samo automatsko paljenje peci putem termostata i dan-danas nisam skontao, a ranije sam pisao o tome ovdje. Izgleda cu morati pozvati ovlastenog majstora da dodje i pogleda termostat je li namjesten i uskladjen sa peci, i da mi objasni te neke stvari oko namjestanja paljenja i gasenja istog. Termoflux mi je pec, a pelet kupujem u Zavidovicima, ne sjecam se ime firme.
Cak kad bi neki forumas iz Tuzle bio upucen u sve ovo pa doletio da pogleda i objasni mi, vjecno bih mu bio zahvalan.![]()

imaš ovde slike grijanje-na-struju-da-ili-ne-t79741s8950.htmlHaris.ba wrote: ↑24/01/2020 10:51 Kako ta toplotna pumpa u stanu? Ne znam detalje, vidim da se po kućama prave bušotine i polažu cijevi u zemlju.
Zar inventer klima nije toplotna pumpa?
Imam plinski bojler, mogu li kakvu toplotnu pumpu skopčati na instalacije radijatora? Mora li biti trofazni priključak struje?
Ustvari ovo je ko klima inventer, samo što ne puše, već ide na radijator?