Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shape of despair

#3201 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

Jesmol mi normalni???
Zagađenje je isto danima, šta nadležni rade? Neki dan ono kao isključivanje,ok, niste rješili problem, šta radite sad majku vam vašu.
Pa bolan sad je cifra 346, šta mora biti 600 pa da se isključi jedno auto.
Ma mi samo jedna poslušna gamad, dobro mi je jaranica rekla koja je zdušila u Kanadu još davne 2000 godine.
Jebote cura prepametna, sve sama izganjala, stipendiju i sve.
I govori ona, kako smo mi "ubijeni u pojam" ( i ona sama), uče nas u školama da niko ništa ne pita, nemoj šta pametovat, šuti šta ti znaš, radi kako ti ja kažem, pa onda sam odgoj je takav da se djeca sputavaju.
I onda na njenom tamo faxu dok je još studirala počeli je smatrat čudnom malo, nikad ništa ne pita, samo šuti, il sve zna il ništa ne konta, i kaže trebalo joj je dugo dugo da se oslobodi.
Jebi ga, nije ni ona kontala dok nije drugačiji svijet vidjela. Završila tamo 2 faxa, normalan život vodi, porodica fazoni.
Možemo mi napisat još 100 strana, pametovat "na najjačem forumu" ali to je samo jebeni forum, ja kad izađem i dalje pod upalom pluća počnem kašljat, i djeca mi ova blijeda ko sirevi.
Evo i ja ovo pišem, al šta, tamo neki shape of despair na nekom forumu nešto napisao, smog je i dalje tu, bit će jos 100 godina, niko prstom neće maknuti kao nizašta u ovoj zemlji, samo za ono što je nekom od ličnog interesa, da se ugradi.
Jebemu mater da mu jebem mater hoćel iko išta pokrenut, ja kao mala jedinka sam uradio koliko sam mogao, nema više drva, uveo plin, ja sam dao svoj maksimum zasad, hajte sad vi koji raspolazete milionima rješite više ovo zagađenje, pa jebote ne vidim neba 10 dana.
Bježite djeco, nek sve propadne
dječak sa šibicama

#3202 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Pita Grbavica Svrakino

- sjecas li se ti mene?

- pa, ko kroz maglu
statixx

#3203 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by statixx »

Svakoj jutro upalim na moja TV live kameru Das ist Sarajevo, a nigdje Sarajeva, koji paradoks jbt. :D
zigzag

#3205 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

shape of despair wrote: 17/01/2020 23:34 Jesmol mi normalni???
Zagađenje je isto danima, šta nadležni rade? Neki dan ono kao isključivanje,ok, niste rješili problem, šta radite sad majku vam vašu.
Ma mi samo jedna poslušna gamad, dobro mi je jaranica rekla koja je zdušila u Kanadu još davne 2000 godine.
I govori ona, kako smo mi "ubijeni u pojam" ( i ona sama), uče nas u školama da niko ništa ne pita, nemoj šta pametovat, šuti šta ti znaš, radi kako ti ja kažem, pa onda sam odgoj je takav da se djeca sputavaju.
I onda na njenom tamo faxu dok je još studirala počeli je smatrat čudnom malo, nikad ništa ne pita, samo šuti, il sve zna il ništa ne konta, i kaže trebalo joj je dugo dugo da se oslobodi.
Jebi ga, nije ni ona kontala dok nije drugačiji svijet vidjela. Završila tamo 2 faxa, normalan život vodi, porodica fazoni.
Možemo mi napisat još 100 strana, pametovat "na najjačem forumu" ali to je samo jebeni forum, ja kad izađem i dalje pod upalom pluća počnem kašljat, i djeca mi ova blijeda ko sirevi.
Evo i ja ovo pišem, al šta, tamo neki shape of despair na nekom forumu nešto napisao, smog je i dalje tu, bit će jos 100 godina, niko prstom neće maknuti kao nizašta u ovoj zemlji, samo za ono što je nekom od ličnog interesa, da se ugradi.
Jebemu mater da mu jebem mater hoćel iko išta pokrenut, ja kao mala jedinka sam uradio koliko sam mogao, nema više drva, uveo plin, ja sam dao svoj maksimum zasad, hajte sad vi koji raspolazete milionima rješite više ovo zagađenje, pa jebote ne vidim neba 10 dana.
To se mora riješiti na području države. I to destimulacijom potrošnje uglja. Da li direktnim poskupljenjem, da li porezom.
70%ljudi će samo preći na ostale energente jer imaju pare a država ,kanton, mjesna zajednica može subvencionirat ostale.
mali jomu

#3206 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali jomu »

ZAGAĐENJE SARAJEVA KROZ PROŠLOST: Počelo nas gušiti pedesetih, do danas nije stalo

1967 su donesene prve konkretne mjere za popravljanje stanja, koje su bile bazirane na promjeni načina loženja u pećima na ugalj u domaćinstvima i svim radnim organizacijama, održavanjem ispravnosti stroja ložišta, pa do filtera za prečišćavanje

Image

Prva mjerenja zagađenja zraka u Sarajevu provedena su još davne 1957. godine, navodi historičarka Aida Ličina Ramić u njenom istraživanju objavljenom u Zborniku “Poplava, zemljotres, smog: Prilozi ekohistoriji BiH u 20. stoljeću”...

http://izdvojeno.ba/zagadjenje-sarajeva ... ije-stalo/
Connaisseur Karlin

#3207 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

shape of despair wrote: 17/01/2020 23:34 Jesmol mi normalni???
:thumbup:

ja sma izasla iz Sarajeva prije 3 dana, pozdrav iz Mostara :)

lijekovi, karantin-stan meni nisu bili dovoljni, poceli su zdrastveni problemi, zato sma izasla iz grada

meni je zao gradjana Sarajeva, a mnogo gradjana nemaju uslove izalskaa iz grada na duzi period :|

istina mnogi tvrde da je ovo OK , jer je tako svake godine :?
Connaisseur Karlin

#3208 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mali jomu wrote: 18/01/2020 10:25 ZAGAĐENJE SARAJEVA KROZ PROŠLOST: Počelo nas gušiti pedesetih, do danas nije stalo

1967 su donesene prve konkretne mjere za popravljanje stanja, koje su bile bazirane na promjeni načina loženja u pećima na ugalj u domaćinstvima i svim radnim organizacijama, održavanjem ispravnosti stroja ložišta, pa do filtera za prečišćavanje

Image

Prva mjerenja zagađenja zraka u Sarajevu provedena su još davne 1957. godine, navodi historičarka Aida Ličina Ramić u njenom istraživanju objavljenom u Zborniku “Poplava, zemljotres, smog: Prilozi ekohistoriji BiH u 20. stoljeću”...

http://izdvojeno.ba/zagadjenje-sarajeva ... ije-stalo/
hvala , a danasnji sastav otrovnih cestica je opasniji !
mali jomu

#3209 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali jomu »

Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 11:40

ma nije ba, prije je bilo gore, a nisi ni smio nista reci, zajebanija je politika prije bila, odmah te razvale... sad je protok podataka puno slobodniji i svako do njih moze doci, tako da javnost lahko dolazi do svega neceg sto je bilo sakrivano, bez da ocekiva " zajebanu povratnu..."
Alles-Tamam

#3210 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Alles-Tamam »

Za 60 godina se više pomjerile tektonske plate prema naprijed nego društvena svijest žitelja BiH :(
Hajlac

#3211 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Connaisseur Karlin

#3212 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mali jomu wrote: 18/01/2020 12:44
Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 11:40

ma nije ba, prije je bilo gore, a nisi ni smio nista reci, zajebanija je politika prije bila, odmah te razvale... sad je protok podataka puno slobodniji i svako do njih moze doci, tako da javnost lahko dolazi do svega neceg sto je bilo sakrivano, bez da ocekiva " zajebanu povratnu..."
Kako znas? Da li imas naucne rezultate? Poredis Sarajevo sainfrastruttuom i populacijom '60tih i sa sadasnjom infrastrutkuromm i populacijom
Santic_Aleksa

#3213 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Santic_Aleksa »

šta ovo niko danas ne kuka, jestel se to svi isparili na trebević? :lol:
mali jomu

#3214 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali jomu »

Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 14:34
Kako znas? Da li imas naucne rezultate? Poredis Sarajevo sainfrastruttuom i populacijom '60tih i sa sadasnjom infrastrutkuromm i populacijom

fino, znam....

samo sto ti neznas... pa lupas da je sad gore.
Hajlac

#3215 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Naravno da je i drugi sastav stetnih cestica u zraku a i PUNO VISE individualnih lozista - trenutno govoto STO HILJADA!!!
1950-ih, 60-ih i 70-ih prije gasifikacije mahom su se koristile TA peci po zgradama od Grbavice do Vijecnice gdje je najveci broj stanovnistva zivio...

1950-ih taj broj je bila UKUPNA populacija grada Sarajeva, a znamo da je danas oko 400.000... :-)

Da ne pricam o isto tako 5-6 puta vise automobila svakodnevno na cesti i 10x vecim zadrzavanjem tj. guzvama.
I da je trenutno POPLAVA najnekvalitetnijeg uglja.

I da je divljom gradnjom visokih i sirokih zgradurina jos vise smanjem protok zraka u kotlini, uz klimatske promjene.

I nekidan kod Senada Martin Tais uporedjuje prijeratnih 3.000 cestica "čađi" prikupljenih iz zraka na DNEVNOJ bazi sa danasnjih 300-400 na SATNOJ i dopusta Senadu pogresan zakljucak kako je eto prije bilo vece zagadjenje.

Kako moze biti vece 3.000 mikrograma SAKUPLJENIH U 24h naspram 400 'sakupljenih' odnosno detektovanih u SVEGA JEDAN SAT vremena???

300 x 24 = 7.200 :!:

Mozda i jeste bilo vise krupne čađi, kao i gusce same magle(sto mnogi redovno brkaju sa zagadjenjem/smogom!), ali ne i ovih najsitnijih (PM2.5) cestica koje su puno stetnije po organizam jer prolaze barijeru u plucima tj. ulaze u krv, jetru, cak i mozak poput žive, olova i drugih TESKIH METALA iz (loseg) uglja...

Ove zime je posebno izrazeno zagadjenje em zato sto se klima mijenja pa su padavine/'nestabilno vrijeme' abnormalno utanjilo, em zato sto i dalje siguran sam sve vise ljudi prelazi na "cvrsta goriva" sa plina i struje.
Last edited by Hajlac on 18/01/2020 16:42, edited 5 times in total.
Connaisseur Karlin

#3216 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mali jomu wrote: 18/01/2020 16:25
Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 14:34

fino, znam....

samo sto ti neznas... pa lupas da je sad gore.
Kako znas ?

Primjetim da ne znas, inace ne bi pisao tako glup zakljucak :)
Connaisseur Karlin

#3217 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Hajlac wrote: 18/01/2020 16:25 Naravno da je i drugi sastav stetnih cestica u zraku a i PUNO VISE individualnih lozista - trenutno govoto STO HILJADA!!!
1950-ih, 60-ih i 70-ih prije gasifikacije mahom su se koristile TA peci po zgradama od Grbavice do Vijecnice gdje je najveci broj stanovnistva zivio...

1950-ih taj broj je bila UKUPNA populacija grada Sarajeva, a znamo da je danas oko 400.000... :-)

Da ne pricam o isto tako 5-6 puta vise automobila svakodnevno na cesti i 10x vecim zadrzavanjem tj. guzvama.
I da je trenutno POPLAVA najnekvalitetnijeg uglja.

I da je divljom gradnjom visokih i sirokih zgradurina jos vise smanjem protok zraka u kotlini, uz klimatske promjene.

I nekidan kod Senada Martin Tais uporedjuje prijeratnih 3.000 cestica "čađi" prikupljenih iz zraka na DNEVNOJ bazi sa danasnjih 300-400 na SATNOJ i dopusta Senadu pogresan zakljucak kako je eto prije bilo vece zagadjenje.

Kako moze biti vecih 3.000 mikrograma SAKUPLJENIH U 24h naspram 400 sakupljenih u SVEGA JEDAN SAT vremena???

300 x 24 = 7.200 :!:

Mozda i jeste bilo vise krupne čađi, kao i gusce same magle(sto mnogi redovno brkaju sa zagadjenjem/smogom!), ali ne i ovih najsitnijih (PM2.5) cestica koje su puno stetnije po organizam jer prolaze barijeru u plucima tj. ulaze u krv, jetru, cak i mozak...

Ove zime je posebno izrazeno zagadjenje em zato sto se klima mijenja pa su padavine/'nestabilno vrijeme' abnormalno utanjilo, em zato sto i dalje siguran sam sve vise ljudi prelazi na "cvrsta goriva" sa plina i struje.
:thumbup:
kox

#3218 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kox »

Citat iz članka koji sam postavio prije par strana:
Po Vašem mišljenju, je li zaista nezapamćena zagađenost u tom gradu ili se sada preuveličava situacija? Recimo, stanje 1970-ih i sada?
– Ukoliko se posmatra zajedničko djelovanje sumpor-dioksida i čvrstih čestica (jer zajednički djeluju), onda je zagađenost zraka u periodu 1965–1970. bila otprilike deset puta veća od one u periodu 2010–2019. Za 2020. ne možemo imati podatke jer godina nije istekla.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kn ... zagadenije

dječak sa šibicama

#3219 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Alles-Tamam wrote: 18/01/2020 12:56 Za 60 godina se više pomjerile tektonske plate prema naprijed nego društvena svijest žitelja BiH :(
Meni se cini da najvise pametuju nezitelji BiH, odnosno oni sto se ispalili pa sad pametuju kako je "vazda vako bilo"
Connaisseur Karlin

#3220 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

kox wrote: 18/01/2020 16:44 Citat iz članka koji sam postavio prije par strana:
Po Vašem mišljenju, je li zaista nezapamćena zagađenost u tom gradu ili se sada preuveličava situacija? Recimo, stanje 1970-ih i sada?
– Ukoliko se posmatra zajedničko djelovanje sumpor-dioksida i čvrstih čestica (jer zajednički djeluju), onda je zagađenost zraka u periodu 1965–1970. bila otprilike deset puta veća od one u periodu 2010–2019. Za 2020. ne možemo imati podatke jer godina nije istekla.

Mogu li se zaista, prema nekim mjerenjima i informacijama, porediti New Delhi i Sarajevo kad je riječ o zagađenosti?
Niko nikakva poređenja Sarajeva sa drugim gradovima, na ispravan način, nije vršio.
:D :lol:
Sistem menadžmenta kvaliteta zraka (po ISO 14001) u Bosni i Hercegovini nije nigdje uspostavljen. U Kantonu Sarajevo u toku je izrada Studije izvodljivosti uspostave Centra za kvalitet zraka, organizacije u okviru Kantona, koja bi radila po standardiziranom sistemu menadžmenta.

Ovaj sistem bi povezao sva praćenja (inventar emisija, meteorološke uslove, monitoring kvaliteta zraka i potencijalne sanacione i razvojne mjere), što je jedini ispravan način.
:roll:
piupiu

#3221 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by piupiu »

dječak sa šibicama wrote: 18/01/2020 16:55
Alles-Tamam wrote: 18/01/2020 12:56 Za 60 godina se više pomjerile tektonske plate prema naprijed nego društvena svijest žitelja BiH :(
Meni se cini da najvise pametuju nezitelji BiH, odnosno oni sto se ispalili pa sad pametuju kako je "vazda vako bilo"
Što reče jedan ovamo: "Mene je malo utješila ova informacija da je 50ih i 60ih bilo gore. Evo, potpuno sam sada smiren i dišem punim plućima." :lol:
kox

#3222 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kox »

Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 16:56

Mogu li se zaista, prema nekim mjerenjima i informacijama, porediti New Delhi i Sarajevo kad je riječ o zagađenosti?
Niko nikakva poređenja Sarajeva sa drugim gradovima, na ispravan način, nije vršio.
Sistem menadžmenta kvaliteta zraka (po ISO 14001) u Bosni i Hercegovini nije nigdje uspostavljen. U Kantonu Sarajevo u toku je izrada Studije izvodljivosti uspostave Centra za kvalitet zraka, organizacije u okviru Kantona, koja bi radila po standardiziranom sistemu menadžmenta.

Ovaj sistem bi povezao sva praćenja (inventar emisija, meteorološke uslove, monitoring kvaliteta zraka i potencijalne sanacione i razvojne mjere), što je jedini ispravan način.
Ne znam stvarno šta je smiješno.
Lijepo bi bilo da je intervju bio malo opširniji i da se profesor nije bavio samo tehničkim pitanjima, da mu se dozvolilo da malo bolje obrazloži ovo što govori. Takođe, možda i na forumu ima ljudi koji znaju nešto više o temi od postavljanja smajlija pa da pročitamo nešto vrijedno pažnje.
Alles-Tamam

#3223 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Alles-Tamam »

dječak sa šibicama wrote: 18/01/2020 16:55
To je jednom riječju stoka :)

Danas čitam baš članak jedan, da u Njemačkoj godišnje umre oko 1100 ljudi od posljedica lošeg zraka.

https://www.focus.de/gesundheit/ratgebe ... 58327.html
Hajlac

#3224 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajlac »

Procitao clanak, tacnije naglabanje ovog covjeka... :roll:

NIJEDAN konkretan podatak o kolicinama cestica nije naveo kao usporedbu nekad i sad... znaci nijedan!

Samo je palamudio relativiziranjem AQI (indeks kvaliteta zraka) tj. metodologije po kojoj se isti (medjunarodno utvrdjen) indeks dobiva. Ovo je onaj nas poznati sindrom "Ta on(stranac) zna - JAAAAA sam strucnjak JAAAA sam za ovo skole ucio".

A sad KONKRETNI podaci za usporedbu po godinama:

Otoka:
Image

Bjelave:
Image

USA Ambasada:
Image

Uporedite KONKRETNE KOLICINE PM10 cestica u mikrogramima po kubnom metru za Januar 2017-e, pa 2018-e i 2019-e sa trenutnim stanjem u Januaru 2020-e godine!
Last edited by Hajlac on 18/01/2020 17:28, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#3225 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

kox wrote: 18/01/2020 17:05
Connaisseur Karlin wrote: 18/01/2020 16:56

Ne znam stvarno šta je smiješno.
Lijepo bi bilo da je intervju bio malo opširniji i da se profesor nije bavio samo tehničkim pitanjima, da mu se dozvolilo da malo bolje obrazloži ovo što govori. Takođe, možda i na forumu ima ljudi koji znaju nešto više o temi od postavljanja smajlija pa da pročitamo nešto vrijedno pažnje.
nije smijesno, ai jeste tragicno, i doticni profesor pokusva neprofesionalnim brbljanjem umanjiti ozbiljnost situacije :thumbup:
Post Reply